"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Κ. Μάλαμα: Η τιμή της πράσινης ελιάς αδικεί και φέτος τους παραγωγούς της Χαλκιδικής

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει απογοήτευση στους παραγωγούς της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, λόγω των χαμηλών τιμών που δόθηκαν από τους μεγάλους μεταποιητές της περιοχής, αλλά κι εξαιτίας πρακτικών που, επί χρόνια, λέμε ότι πρέπει να ελεγχθούν. 

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας αρκετών ημερών συγκομιδής, χωρίς δημοσιοποιημένη τιμή κι υπό την πίεση της ωρίμανσης του προϊόντος στα δέντρα, λόγω βροχοπτώσεων, μεγάλες μεταποιητικές μονάδες έδωσαν τιμές, οριακά άνω του κόστους για την πρώτη κατηγορία ελιάς και κάτω του κόστους για τις χαμηλότερες κατηγορίες. 


Εμείς, πρώτον:

από το 2020 έχουμε καταφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επίσημα, ζητώντας έλεγχο της διαδικασίας προσφοράς τιμής από την δευτερογενή μεταποιητική αγορά στην ελιά Χαλκιδικής.  


Δεύτερον: Έχουμε θέσει επανειλημμένα το θέμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης που μας παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία όμως δεν είναι σαφές αν εξετάζει σε βάθος το ζήτημα. 


Τρίτον: Έχουμε πάρει την πρωτοβουλία για την πρόταση δημιουργίας ενός μηχανισμού αντικειμενικού προσδιορισμού της ελιάς, στα πρότυπα του βάμβακος κι άλλων αγροτικών προϊόντων, μέσα από συγκεκριμένους δείκτες (indexes).   


Τέταρτον: Έχουμε καλέσει σε δημόσια διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τόπου για την προτεραιοποίηση άμεσων έργων αντιμετώπισης της λειψυδρίας και της κλιματικής κρίσης. 


Τα τελευταία πέντε χρόνια η ελιά έχει δοκιμαστεί από δύο χρόνια ακαρπίας, από δύο χρόνια κλειστών αγορών λόγω lockdown και φέτος από την “μικροκαρπία”, λόγω της απουσίας βροχοπτώσεων. 


Επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση και δεσμευόμαστε για την εποικοδομητική συμβολή μας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: