"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Σε απόγνωση οι παραγωγοί που χτυπήθηκαν από την ακαρπία της ελιάς - Χωρίς αποτελέσματα η συνάντησή τους με τον αρμόδιο υπουργό

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 μεταξύ του Βουλευτή κ. Γιάννη Γιώργου και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χαλκιδικής κας Αικατερίνης Ζωγράφου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων του Νομού Χαλκιδικής κ.κ. Τσιπέλης Χρήστος, Σωτηρίου Κυριάκος, Χαλάτης Αθανάσιος και Ευαγγελινός Δημήτριος.

Η ατζέντα της συζήτησης επικεντρώθηκε στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης της Χαλκιδικής και ιδιαίτερα συζητήθηκαν:


  • Το θέμα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω της φετινής έντονης ακαρπίας της ελιάς καθώς και το κόστος καλλιέργειας της ελιάς.

  • Η δυσμενής κατάσταση της εκτατικής κτηνοτροφίας.

  • Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τους νέους αγρότες.

  • Τα ζητήματα πολιτικής γης.

  • Η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ καθώς και οι διαδικασίες των καταβολής των επιδοτήσεων.

Ο Υπουργός, μετά την ενημέρωσή του από τα θεσμικά και συλλογικά όργανα του Νομού μας, κατανόησε το θέμα και θα μας ενημερώσει για την εξέλιξη, καθώς το ζήτημα απασχολεί και άλλα 9 ελαιοπαραγωγικά κράτη της Ε.Ε. και ότι πιθανή ικανοποίηση του αιτήματος θα πρέπει να αναζητηθεί συλλογικά μέσω Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος αγροτικού συλλογικού οργάνου Αθανάσιος Χαλάτης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποιεί τα παρακάτω που αφορούν στο εν λόγω θέμα:

"Αγαπητοί συνάδερφοι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κύριο Αυγενάκη θέλω να σας ενημερώσω τα εξής:

Δεν τίθεται θέμα στήριξης της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής ξεχωριστά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ποικιλία ελιάς πανελλαδικά. Αν δοθούν χρήματα για την φετινή ακαρπία, θα δοθούν σε όλη την ελαιοκαλλιέργεια πανελλαδικά. Κοινό μέτωπο 9 κρατών - μελών της ΕΕ μέσα σε αυτά βέβαια και η Ελλάδα θα ζητήσουν από την Κομισιόν έγκριση κονδυλίου για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών στα αντίστοιχα κράτη – μέλη. Οι ελπίδες μας λοιπόν σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού εναποτίθενται καθαρά σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η προσωπική μου άποψη μετά από τις συναντήσεις του Αυγούστου και του Νοεμβρίου με τον ΥΠΑΤ είναι πως η πολιτεία μας δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει την ελαιοκαλλιέργεια πανελλαδικά πολύ δε περισσότερο την ελιά Χαλκιδικής ξεχωριστά. Ενώ σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να δίδονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με την μορφή pass σε αναξιοπαθούντες ή τεμπέληδες Έλληνες και αλλοδαπούς επενδυτές.

Η Χαλκιδική είναι ο μόνος νομός πανελλαδικά που τεκμηριωμένα με στοιχεία, με αριθμούς, με επιχειρήματα και προτάσεις χτυπήσαμε την πόρτα του Υπουργού τόσο φέτος όσο και το 2021.

Δυστυχώς προς το παρόν τα αποτελέσματα είναι οικτρά. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλογικών οργάνων της Χαλκιδικής κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ζητώντας ισοπολιτεία και δίκαιο για την αγροτική Χαλκιδική.

Έχω προσωπικά κάθε υποχρέωση να ευχαριστήσω τον Βουλευτή κύριο Γιάννη Γιώργο και την Αντιπεριφερειάρχη μας κυρία Κατερίνα Ζωγράφου για την συνεχή προσπάθεια τους. Πιθανόν να δημιουργηθεί φάκελος από την Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποκλειστικά για την ελιά Χαλκιδικής και να προωθηθεί ξεχωριστά στις Βρυξέλλες.

Κλείνω με την στιχομυθία συνάδερφου και Υπουργού χθες: Οδηγούμαστε σε κινητοποιήσεις. Υπουργός: Δικό σας θέμα κάντε ό,τι θέλετε.

Σας ευχαριστώ όλους που πιθανώς θα διαβάσετε την δημοσίευση μου".






Δεν υπάρχουν σχόλια: