«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO 18 - 20 Μαρτίου 2023 

Τις εταιρείες της Χαλκιδικής που συμμετέχουν στην έκθεση Food Expo _ Greece από 18 έως 20 Μαρτίου 2023, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης το Σαββατοκύριακο και να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους τους.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους δηλώνουν όλοι οι εκθέτες, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εκθεσιακό γεγονός με ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αφού φιλοξενούνται 960 hosted buyers και υπάρχει προγραμματισμένος μεγάλος αριθμός Β2Β συναντήσεων.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στηρίζει την εξωστρέφεια και την...

επιχειρηματικότητα με κάθε τρόπο, επιδοτώντας τη συμμετοχή των μελών του σε εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. "Οι εκθέσεις είναι τα μάτια μας στο κόσμο και μας ανοίγουν ορίζοντες", δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής που συμμετείχαν με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι:


1

ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΕΠΕ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ

Αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα φαγητά, κατεψυγμένες ζύμες και πίτες

2

Δ.Α.ΚΑΛΑΤΖΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Ελιές

3

Κύρλα Σταματία - Gaia Olives 

Ελιές Χαλκιδικής ολόκληρες/εκπυρηνωμένες, Ελιές Χαλκιδική γεμιστές με αμύγδαλο, φυσική πιπεριά, σκόρδο, πιπεριά chili, τυποποιημένες ελιές

4

ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΣΧΑΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. -PASCHALAS OLIVE OIL

Ελαιόλαδο

5

Ε. ΨΟΥΝΟΥ ΣΥΖ. Ι. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ -  YANNI'S OLIVE GROVE

Αγουρέλαια από ποικιλίες Χαλκιδικής & σνακ από ελιές Χαλκιδικής

6

Σ. Λιναρδής - Δ. Μουτάφη και ΣΙΑ ΟΕ

Ελιές

7

Δ. Σταθώρης - Ι.Σταθώρης Ο.Ε - SEVEN SEALS

Ζύθος

8

Τσικούρης Δημήτριος - THALLON

Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (Αγουρέλαιο)

9

Ι ΣΤΑΘΩΡΗΣ ΜΟΝ ΕΠΕ 

Τυροκομικά προϊόντα

10

MITSIS AND MITSIS GROUP ABEE

Οξοποιία

11

Αθανασιάδης Νικόλαος - ΔΑΣΟΚΗΠΟΣ

Μανιτάρια - Τρούφες 

12

ERMILIA OLIVES AE 

Επεξεργασία & τυποποίηση ελιάς


Σε εξέλιξη το 6ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική, είναι για εμάς απαραίτητη


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στην εκπόνηση του 6ου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Φεβρουαρίου  -  Μαρτίου  2023, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας. 

Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε. 

Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epihal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!

Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε: https://ee.kobotoolbox.org/x/TrBN97xj     


2η Προκήρυξη Ιδιωτικών Έργων Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Χαλκιδικής


Στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος Νομού Χαλκιδικής «Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» του ΠΑΑ 2014-2020, και ειδικότερα του ΜΕΤΡΟΥ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜE ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD) – LEADER» ΠΑΑ 2014 -2020 – ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD/LEADER)», καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι δικαιούχοι) να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα.

Οι δράσεις εφαρμόζονται σε όλη την περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, που είναι το σύνολο του Νομού Χαλκιδικής (πλην της χερσονήσου του Άθωνα), ενώ η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη (Εθνικοί πόροι & ΕΓΤΑΑ), που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 2.000.000,00 €. 

Οι υποδράσεις που δύναται να υλοποιηθούν, μέσω της τοπικής στρατηγικής, όσον αφορά σε ιδιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

19.2.3.1: Οριζόντια εφαρμογή  μεταποίησης, εμπορίας και/ ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα ΓΕΩΡΓΙΚΟ προϊόν με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής

Με την υπο-δράση ενισχύεται η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα ΓΕΩΡΓΙΚΟ προϊόν, με έμφαση στην τήρηση των προδιαγραφών υγιεινής, της εργασιακής ασφάλειας, αλλά και στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής των βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων ποιότητας.

19.2.3.3: Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής

Με την υπο-δράση ενισχύεται η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διανυκτέρευσης, της εστίασης και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Δικαιούχοι για όλες τις υποδράσεις μπορεί να είναι: Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής.

Η ένταση ενίσχυσης και οι εφαρμοζόμενοι κανονισμοί, είναι:

Για την υποδράση 19.2.3.1:    

  • 50%  (Κανονισμός (ΕΕ) 1305/2013, παράρτημα ΙΙ)

Για τις υποδράσεις 19.2.3.3:

  • Για τις Μη εισηγμένες ΜΜΕ, που λειτουργούν έως 5 έτη χωρίς διανομή κερδών: 65% (Κανονισμός (ΕΕ) 651/2014, άρθρο 22)

  • Για όλες τις υπόλοιπες: 70% (Κανονισμός (ΕΕ) 651/2014, άρθρο 14)

 Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ και σε φυσικό φάκελο στην ΟΤΔ. Η υποβολή της αίτησης στήριξης, ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr) προϋποθέτει να έχει προηγηθεί διαδικασία απόκτησης προσωπικών κωδικών πρόσβασης από τον/ την  δυνητικό δικαιούχο.

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης :  25/01/2023, ώρα: 13.00

Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης : 31/03/2023, ώρα: 15.00

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΕΤΧΑ:

  https://www.anetxa.gr/2%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%ae%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b7-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ad%cf%81%ce%b3%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80/

  ενώ για τους επιλέξιμους ΚΑΔ στο link: 

 https://www.anetxa.gr/1%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-2%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%ae%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%89%cf%84/

 Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, τη συμπλήρωση των αιτήσεων στήριξης και άλλες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 12.00 – 15.30 στα γραφεία της εταιρείας ή στα τηλέφωνα 23710 24407 ή 24507 (κα. Καραγιάννη Γεωργία), ή στο e-mail: info@anetxa.gr.


Προκήρυξη Δέσμης Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»


Προκηρύχθηκε η  Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700.000.000 €,  η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας (π.χ. χρήση συστημάτων ΑΠΕ).

Η Δέσμη χωρίζεται σε δύο Δράσεις:

Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν τρείς (3) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

  • Ποσοστό επιχορήγησης: έως 40% – έκτος από τις ειδικές περιπτώσεις (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι) που ακολουθούν τον Κανονισμό Ε.Ε. 651/2014 (Άρθρο 14) των οποίων τα ποσοστά περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόσκληση. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

  • Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001€ έως και 1.000.000€

 Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

  • Ποσοστό επιχορήγησης: έως 40% Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

  • Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 30.000€ έως και 200.000€

 Η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Για λόγους μεγαλύτερης συμπληρωματικότητας η χρηματοδότηση γίνεται με χρήση της Κοινής Στήριξης (άρθρο 25 Κ (ΕΕ) 2021/1060) για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο ενισχύσεων του ΕΚΤ+.

Ημερομηνία έναρξης υποβολών: Τετάρτη 22/03/2023 και ώρα 12:00

Η Δέσμη Δράσεων θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά κατηγορία Περιφέρειας, εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι σχετικοί κανονισμοί χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων (651/2014, 1407/2013), προσαυξημένου κατά 20% ανά Κατηγορία Περιφέρειας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής στο OΠΣΚΕ. Περισσότερες λεπτομέρειες στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο : https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1627 

Οδηγός προγράμματος στο link: http://21-27.antagonistikotita.gr/drasi-2-prasinh_paragwgikh_ependysh_mme/


Προκήρυξη Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» 


Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για την Δέσμη των συγκεκριμένων δράσεων ξεκινάει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Στόχος της Δράσης είναι η αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. 


Η Δέσμη χωρίζεται σε τρεις Δράσεις:

Δράση 1 «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

- Ποσοστό ενίσχυσης: από 50% έως 60%

- Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 18.000€ έως 30.000€.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: http://21-27.antagonistikotita.gr/vasikos-metaschimatismos/ 


Δράση 2 «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.-Ποσοστό ενίσχυσης: από 10% έως 50%

- Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 50.000€ έως 650.000​​€.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: http://21-27.antagonistikotita.gr/proigmenos-metaschimatismos/ 


Δράση 3 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ»: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.-Ποσοστό ενίσχυσης: από 25% έως 60%

- Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 200.001€ έως 1.200.000€.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: http://21-27.antagonistikotita.gr/metaschimatismos-aichmis/ 

Η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.


Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών:

(i) γίνεται ηλεκτρονικά στο: app.opske.gr (https://app.opske.gr/)

(ii) Ημερομηνία έναρξης υποβολών: 23/02/2023 και ώρα 12:00

Οι Δράσεις θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι εξαντλήσεως του Προϋπολογισμού.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής στο OΠΣΚΕ.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη Δέσμη Δράσεων μπορείτε να απευθυνθείτε ή να ανατρέξετε:

- στο Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: -Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.

- στο 801 11 36 300 (από σταθερό, με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.

- στην ιστοσελίδα της Δράσης http://21-27.antagonistikotita.gr/desmi-draseon-psifiakos-metaschimatismos-mme-2/  

- στην ιστοσελίδα www.espa.gr (https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1617

- στα σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων του: www.efepae.gr​


Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022


Από 9 Ιανουαρίου έως και τις 10 Απριλίου 2023, θα γίνονται αιτήσεις ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα 360°» του νέου Αναπτυξιακού νόμου.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της προκήρυξης με ειδικότερες πληροφορίες και το υποστηρικτικό υλικό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) και η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr). Επίσης στο ΦΕΚ 6872/Β/29.12.2022 https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220206872 

Υπενθυμίζεται ότι υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικά, στο εν λόγω Καθεστώς μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που αφορούν:

  • στην αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε νησιωτικές περιοχές, 

  • την ανακύκλωση, 

  • τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο,

  • τη δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων,’

  • τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και οίκων ευγηρίας κ.α., υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στην προκήρυξη.

 εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας, της μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν μία από τις προϋποθέσεις:

– Δημιουργία νέας μονάδας - Επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας - Διαφοροποίηση της παραγωγής της μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί ποτέ από αυτήν με τον όρο ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά ποσοστό 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος πριν από την αίτηση υπαγωγής του σχεδίου.- Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.


Επιλέξιμοι Kωδικοί Δραστηριότητας

– Ορυχεία Λατομεία

– Κλάδος παροχής νερού – επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης

– Εκδόσεις

– Παραγωγή ταινιών

– ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας)

– Διαχείριση ακίνητης περιουσίας

– Τομέας υγείας και κοινωνικής μέριμνας

– Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες

– Τομέας αθλητικών δραστηριοτήτων & δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας

– Τομέας των άλλων δραστηριοτήτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών


Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου, είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Εμπορική εταιρεία, β. συνεταιρισμός, γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), δ. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ε. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον: - δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, - δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών, - δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων που ορίζει ο Νόμος 4887/22


Χρηματοδοτικό σχήμα επενδυτικού σχεδίου

Η οικονομική συμμετοχή κάθε φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.


Ποσά Ενίσχυσης

– Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα 3 εκατ. ευρώ για όλα τα είδη ενισχύσεων.

– Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί: - τα 3 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση των ενισχύσεων για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης - τα 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20.000.000 ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 30.000.000 ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.


Προδημοσίευση του προγράμματος επιδότησης «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»


Αναρτήθηκε, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό χωρίς κόστος, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση».

Μέσω του νέου προγράμματος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.

  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Περισσότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, τα κριτήρια κατάταξης και το ύψος της ενίσχυσης στο link: https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/


ΔΥΠΑ: Εξαντλήθηκαν οι θέσεις για τα πρώτα 21 δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ – Νέα εργαστήρια τον Απρίλιο


Εξαντλήθηκαν όλες οι διαθέσιμες θέσεις για τα πρώτα 21 δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής από εξειδικευμένα στελέχη της ΔΥΠΑ για το διάστημα 3-23 Μαρτίου 2023. Μετά την τεράστια ανταπόκριση των πολιτών, η ΔΥΠΑ ανακοινώνει τα εξής επιπλέον εργαστήρια τον Απρίλιο


Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Τρίτη 11 Απριλίου 2023 

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

08:30–10:30

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό;

11:00–13:00

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη;

13:00–15:00

Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα;


Τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής αποτελούν μια νέα καινοτόμα ψηφιακή υπηρεσία για όλους τους πολίτες που αναζητούν εργασία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/workshops 

Στο κάθε εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων συμμετοχής (έως 50 άτομα) και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της συμμετοχής. 

Η πλατφόρμα θα παραμένει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων ανά εργαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε παραπάνω από ένα εργαστήρια, εφόσον το επιθυμούν.

Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν στην αναζήτηση κατάλληλης θέσης εργασίας ή και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους μέσω ενός αποτελεσματικού βιογραφικού και της κατάλληλης προετοιμασίας για συνεντεύξεις με επιχειρήσεις. Πληροφορίες σχετικά με τα διαδικτυακά εργαστήρια: https://www.dypa.gov.gr/workshops

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και δράσεις της ΔΥΠΑ επισκεφτείτε τον ιστότοπο  www.dypa.gov.gr


ΔΥΠΑ: Επιπλέον 352 επιχειρηματίες 30-45 ετών θα επιχορηγηθούν με 14.800  ευρώ


Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα εξέτασης των ενστάσεων για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία». Συγκεκριμένα, μετά την εξέταση των ενστάσεων θα χρηματοδοτηθούν 352 νέες επιχειρήσεις επιπλέον των 1.020 επιχειρήσεων που είχαν ήδη εγκριθεί στο τέλος Ιανουαρίου. 

Η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει (από 1 Ιανουαρίου 2022) πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας. 

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής: 


  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης

  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων της δράσης 

  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων της δράσης. 


Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 47.656.000 ευρώ και  συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία - ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Ο Β΄ κύκλος του προγράμματος θα ανακοινωθεί εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος. 

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.dypa.gov.gr 


ΔΥΠΑ : Νέο πρόγραμμα για την ένταξη 3.000 πρώην μακροχρόνια ανέργων 56+ ετών στον ιδιωτικό τομέα με επιχορήγηση 8.556 ευρώ


Από την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο  «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών». 

Στόχος της δράσης είναι να στηρίξει τη μετάβαση όσων εργάστηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον Δημόσιο τομέα μέσω του σχετικού  προγράμματος της ΔΥΠΑ σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. 

  1. Το «πρόγραμμα-γέφυρα» στον ιδιωτικό τομέα επιχορηγεί την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55- 67 ετών.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και η επιχορήγηση 715 ευρώ μηνιαία για κάθε πρόσληψη. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 25.755.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν αίτηση μέσω του gov.gr στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr


TEE: Επιδοτούμενο πρόγραμμα συμβουλευτικής και κατάρτισης για άνεργους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ έως 29 ετών


Πρόσκληση σε 1.950 άνεργους πτυχιούχους τεχνικής-πολυτεχνικής κατεύθυνσης για να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσα από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις νέων πτυχιούχων έως 29 ετών σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας» απευθύνει το ΤΕΕ.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το ΤΕΕ σημειώνει πως παρά το ότι η ονομασία του προγράμματος αναφέρεται σε πτυχιούχους, το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε πτυχιούχους όσο και σε διπλωματούχους, δηλαδή σε όλους τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ Τεχνικής - Πολυτεχνικής Κατεύθυνσης, που είναι άνεργοι.

Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα, μπορεί να βρει κανείς στην πλατφόρμα https://apko07.tee.gr, μέσω της οποίας μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν και την αίτηση συμμετοχής όπως και να αναρτήσουν ψηφιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων στην υποβολή της αίτησής τους και καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, το ΤΕΕ παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στο τηλεφωνικό κέντρο 2103291300 και μέσω Helpdesk (e-mail: apko07@central.tee.gr). Ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων: Πέμπτη 16/02/2023 και ώρα 10:00 π.μ


Επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς ένδυσης-υπόδησης


Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προσκαλεί 2.000 άνεργες γυναίκες, ηλικίας έως 49 ετών, να υποβάλουν αίτηση στο έργο “Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση και Πιστοποίηση στον κλάδο της Δημιουργικής Βιομηχανίας ως σύγχρονος πυλώνας του πολιτισμού για άνεργες γυναίκες ηλικίας έως 49 ετών”, Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”.

Οι συμπράττοντες φορείς είναι οι ΣΕΠΕΕ, ΣΚΕΕ και ΕΛΣΕΒΒΥΕ. Οι υπηρεσίες που θα λάβουν θα είναι συμβουλευτικής φύσεως με επαγγελματική κατάρτιση διάρκειας 520 ωρών στους τομείς ένδυσης & υπόδησης και με πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.

Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται έως 2.600 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόσκληση και την αίτηση συμμετοχής, επισκεφθείτε τη σελίδα https://creative.inegsee.gr  


Έργο της ΚΕΕΕ με τίτλο «Ολοκληρωμένη παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της ανεργίας στον κλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών» με MIS 5073449


Ξεκινά η υλοποίηση του Έργου της ΚΕΕΕ, με τίτλο  «Ολοκληρωμένη παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της ανεργίας στον κλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών». Βασική συνιστώσα του έργου είναι ότι θα προσδώσει περαιτέρω κύρος στα σχετικά επαγγέλματα του κλάδου των Υποδομών και των Μεταφορών και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τόσο της αγοράς προς τους επαγγελματίες του τομέα, όσο και των ίδιων των επαγγελματιών στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους, παρέχοντάς τους όλα τα εχέγγυα για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

         Αναλυτικότερα:

  • Ωφελούμενοι του Έργου είναι 4.500 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

  • Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή ενεργειών επαγγελματικής συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης καθώς και  πιστοποίησης, ώστε να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις και βασικές και ειδικές επαγγελματικές δεξιότητες που θα έχουν θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας και την προώθησή τους στην απασχόληση σε αντικείμενα που σχετίζονται με τους κλάδους των υποδομών και των μεταφορών, τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.  

  • Στους συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν τις παραπάνω διαδικασίες, θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 €/ ώρα παρακολούθησης), συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων

Μέσω της προτεινόμενης πράξης και των δράσεων Συμβουλευτικής, Κατάρτισης (θεωρητικής και πρακτικής) και Πιστοποίησης, θα ενισχυθούν οι δυνατότητες απασχόλησης των ωφελούμενων μέσω της απόκτησης και της πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων στους κλάδους των μεταφορών και των υποδομών με προοπτικές ανάπτυξης, συμβάλλοντας αφενός στη προώθηση τους στην απασχόληση και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, αφετέρου στην κοινωνική τους επανένταξη. 

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει υπηρεσίες που παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη σε ανέργους, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, οι οποίες καλύπτουν συμπληρωματικά διαφορετικές ανάγκες τους. Πρόκειται για σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται άμεσα στους άνεργους, προάγουν την κοινωνική συνοχή και παρέχουν εξατομικευμένη βοήθεια, για να διευκολυνθεί η κοινωνική τους ένταξη και να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και η ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. 

Αναλυτικά στοιχεία για το Πρόγραμμα περιέχονται στην ειδική ιστοσελίδα: https://apko05.uhc.gr/ 

Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι άνεργοι, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα και τα λοιπά ζητούμενα, στην ίδια ιστοσελίδα. 


Ξεκινά η επιλογή μαθημάτων στο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων «Πάω Μπροστά»


Από την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε η επιλογή μαθημάτων από τους εργαζομένους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης «Πάω Μπροστά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ και υλοποιείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).  

Συνολικά 150.000 μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητές τους. Οι 121.165 εργαζόμενοι που έχουν ήδη ενταχθεί στο μητρώο ωφελουμένων της αρχικής φάσης της δράσης μπορούν πλέον να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, πηγαίνοντας στη διεύθυνση https://voucher.gov.gr/ και πατώντας στον σύνδεσμο «Επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης από τους Εργαζόμενους Ωφελούμενους». 

Οι καταρτιζόμενοι θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) και κατόπιν θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε εργαζόμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της επιλογής του και θα συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, δηλαδή συνολικά 400 ευρώ. 

Σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας, η ΔΥΠΑ προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ. 

Ενδεικτικά, οι επιλογές περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας κατάρτισης του εργατικού δυναμικού στην ιστορία της χώρας, με στόχο στα επόμενα χρόνια να έχουν λάβει καταρτιστεί 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι πολίτες.  

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη Β΄ φάση του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise-kai-ekpaideutiko-periekhomeno/katartisi-ergazomenon

 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghramma-pao-mprosta 


ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τη νομοθεσία και όλες τις πληροφορίες για 160 επαγγέλματα και αδειοδοτούμενες ειδικότητες.


Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των εργαζομένων για έγκυρη ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματός τους, δημιούργησε την «Βάση Πληροφόρησης για τα Επαγγέλματα και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα». Η δράση αφορά τη μελέτη, συλλογή, καταγραφή και αποτύπωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα κατοχυρωμένα/ρυθμισμένα επαγγέλματα και ειδικότητες.

Ο χρήστης μπορεί να πληροφορηθεί τις σχετικές προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την εξεταστέα ύλη όπου απαιτούνται εξετάσεις για την απόκτηση της συγκεκριμένης άδειας, τα επαγγελματικά δικαιώματα και λοιπές πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο ή τον κάτοχο της άδειας, καθώς και σε ποια ομοσπονδία της δύναμης της Γ.Σ.Ε.Ε. ανήκει η κάθε ειδικότητα.

Επίσης, για κάθε άδεια συγκεκριμένης ειδικότητας αναφέρεται η σχετική νομοθεσία, καθώς και το πλήρες κείμενο των αντίστοιχων Φ.Ε.Κ.

Η βάση περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που εποπτεύονται από αντίστοιχα Υπουργεία, στα οποία εντάσσονται ο μεγαλύτερος αριθμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που διαχειρίζονται νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. 

Όλα αυτά στην πλατφόρμα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ: https://profdata.inegsee.gr/


ΚΕΕΕ: Ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό έργο RESTwithEU που αφορά επιχειρήσεις εστίασης 


Η Κεντρική ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), όπου μέλος της είναι και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ενημερώνει σχετικά με το Ευρωπαϊκό έργο RESTwithEU. Το Ευρωπαϊκό έργο RESTwithEU εστιάζει στον εντοπισμό και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την ποικιλομορφία του κλάδου των εστιατορίων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους παρόχους υπηρεσιών. Στην φάση αυτή του έργου, εστιατόρια, νεοφυείς επιχειρήσεις και πάροχοι υπηρεσιών από όλη την Ευρώπη θα επιλεγούν ως μέλη δέκα πιλοτικών ομάδων για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στον τομέα των εστιατορίων και θα λάβουν οικονομική ανταμοιβή έως και 12.000 €. 

Με βάση την εν λόγω πρόσκληση ενδιαφέροντος, το έργο αναζητά:

Πρόκειται για μικρά και μεσαία εστιατόρια, καφετέριες, pubs κ.λπ., που ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του RESTwithEU και να εφαρμόσουν νέα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία. Απαιτείται, εκ μέρους τους, μια δέσμευση (χρονική και ομαδική) και θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στην αλλαγή των υφιστάμενων λειτουργιών και διαδικασιών και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών ή εργαλείων.

Πρόκειται για εταιρείες που έχουν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο και μια σταθερή ομάδα εργασίας ικανή να αποδείξει ότι η λύση που προτείνουν είναι λειτουργική και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του έργου. Θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εφαρμόσουν και να βελτιώσουν τις λύσεις τους και να προσαρμοστούν στις προκλήσεις και τις ανάγκες του εστιατορίου.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι ανοιχτή από 21 Φεβρουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2023.

Εικόνα που περιέχει κείμενοΠεριγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Ασωνίτης, Ειδικός Επιστήμονας της ΚΕΕΕ σε θέματα Ε.Ε. (210.338.7104-6, asonitis@uhc.gr).

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
Πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα: https://restwith.eu/about-the-project/
Φόρμα Συμμετοχής για Εστιατόρια: https://restwith.eu/open-call/restaurants/#open-call-form 

Φόρμα Συμμετοχής για Start-ups/Παρόχους Υπηρεσιών: https://restwith.eu/open-call/solution-providers/#open-call-form 

Όροι και Προϋποθέσεις: https://restwith.eu/wp-content/themes/restTheme-2/assets/RESTwithEU-Open_%20Call_Participation_terms.pdf


Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Microsoft: Administering Windows Server Hybrid Core Infrastructure (AZ-800)


Σας ενημερώνουμε ότι το ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με τη Microsoft έχει προγραμματίσει ένα νέο 4ημερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Administering Windows Server Hybrid Core Infrastructure (AZ-800) και κωδικό 80326Υ23 το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα Δευτέρα 3 έως Πέμπτη 6 Απριλίου 09:00-17:00. 

Στο πρόγραμμα αυτό οι επαγγελματίες πληροφορικής μπορούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται βασικές εργασίες και υπηρεσίες Windows Server χρησιμοποιώντας τεχνολογίες εσωτερικής εγκατάστασης (on-premises), υβριδικές (hybrid) και cloud. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πώς να υλοποιούν και να διαχειρίζονται on-premises και υβριδικές λύσεις όπως identity, management, compute, networking και storage σε ένα υβριδικό περιβάλλον Windows Server. 

Ως προαπαιτούμενα προγράμματα συστήνονται τα: AZ-900, AZ-104. 

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο το προγράμματος: https://learn.microsoft.com/en-us/training/courses/az-800t00 

Για να υποβάλλετε αίτηση επισκεφτείτε την Ηλεκτρονική Υπηρεσία Συμμετοχής σε Επιμορφωτικά Προγράμματα (https://online.ekdd.gr/OnlineWeb) 


Όροι & προϋποθέσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης,  παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1432/Β/10.03.2023 η Απόφαση Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023 «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού». Η απόφαση ισχύει έως 31.12.2025. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230201432 


Τουρισμός: Ανοίγει ο δρόμος για εισαγωγή εργαζόμενων από τρίτες χώρες

Τα μεγάλα κενά που διαπιστώθηκαν πέρυσι και που κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών θα διατηρηθούν και πιθανότατα θα αυξηθούν φέτος, θα προσπαθήσουν να καλύψουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, με «εισαγόμενους» από τρίτες χώρες εργαζόμενους.

Τη δυνατότητα απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες, όπως είναι το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία ή και η Αίγυπτος, αποκτά πλέον και ο κλάδος του τουρισμού, με υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 1314 «Τομείς απασχόλησης στους οποίους εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις για την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχική εργασία»), που εντάσσει για πρώτη φορά, επίσημα, τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση για το θέμα -πριν από δύο χρόνια- προέβλεπε συνολικά 100.000 μετακλητούς για τους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, τελικά όμως απασχολήθηκαν με το καθεστώς του μετακλητού περίπου 50.000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται νέα απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας. Ο χρόνος πιέζει, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί εξ ολοκλήρου το 2023, λόγω των ιδιαίτερων γραφειοκρατικών προσκομμάτων που υπάρχουν. Σε αυτή, τη δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), θα προσδιορίζονται με σαφήνεια τόσο ο συνολικά επιτρεπόμενος αριθμός των μετακλητών εργαζόμενων από χώρες όπως  Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, αλλά και Αίγυπτο, όσο και οι ειδικότητες. Να σημειωθεί, τέλος, ότι αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες ανάγκες για «εισαγόμενους» εργαζόμενους έχει και ο κλάδος των κατασκευών, κάτι που οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έχουν γνωστοποιήσει στα συναρμόδια υπουργεία


Ελληνική οικονομία: Έρχεται αξιολόγηση εξπρές από τους θεσμούς


Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, στα τέλη του μήνα έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα η δεύτερη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα έχει εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται πλέον με δόσεις. Ωστόσο θα περνά εξαμηνιαίες αξιολογήσεις μέχρις ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει την περίοδο των μνημονίων.

Οι συζητήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων όπως την πρωτοβάθμια υγεία, την κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου αλλά και την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο, μήνα κατά τον οποίο η χώρα, πιθανότατα να βρίσκεται στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου, οπότε δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν προσαρμογές.


Τι θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή


Στη Βουλή κατατίθεται εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο υλοποιούνται τόσο οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναβίωση των ρυθμίσεων καθώς και η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, ενώ ταυτόχρονα καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και θεσπίζεται και έκπτωση 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος. Μεταξύ των διατάξεων θα είναι και τα τέλη με τον μήνα τα οποία ενεργοποιούνται την 1η Απριλίου, η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες.


Ρεκόρ πενταετίας στα φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ και εισόδημα


Χρυσή χρονιά για τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου αποδείχτηκε το 2022. Τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μπήκαν στο ταμείο 55,2 δισ. ευρώ ή 4,8 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το στόχο.

Πρόκειται για τις υψηλότερες επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας, όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την επισήμανση της καταλυτικής συμβολής της διεύρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας (μετά την πανδημία , ανάκαμψη με ρυθμό 5,9%) και του υψηλού πληθωρισμού (9,6%). Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ «η αύξηση των εσόδων που παρατηρείται στους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν την κατηγορία φόρων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή (57%) στα συνολικά έσοδα από φόρους το 2022, σχετίζεται με το αυξημένο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που, μεταξύ άλλων παραγόντων, επέφερε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τα σχετικά δελτία τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, σημείωσε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.


myDATA: Μετάθεση προθεσμιών διαβίβασης δεδομένων


Με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σχετικά με τη διαβίβαση των δεδομένων τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, οι παρακάτω καταληκτικές ημερομηνίες μετατίθενται ως εξής:

Για το 2021

- Παράλειψη – Απόκλιση διαβίβασης δεδομένων: Έως 2.5.2023

Για το 2022

- Έσοδα τιμολόγησης, έξοδα αυτοτιμολόγησης και τίτλοι κτήσης: Έως 31.3.2023

- Έσοδα λιανικής ΦΗΜ μέσω ERP ή Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης: Έως 31.10.2023

- Έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης: Έως 31.10.2023

- Παράλειψη – Απόκλιση διαβίβασης δεδομένων: Έως 30.11.2023

- Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων: Έως 31.12.2023

Για το 2023

- Έσοδα τιμολόγησης, έξοδα αυτοτιμολόγησης και τίτλοι κτήσης: Έως 28.02.2024

- Έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης: Έως 31.03.2024

- Παράλειψη – Απόκλιση διαβίβασης δεδομένων: Έως 30.04.2024

- Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων: Έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.


ΑΑΔΕ: Αναστολή λειτουργίας για φορολογικές παραβάσεις


Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 1674Β_18.03.2023 δύο αποφάσεις της ΑΑΔΕ (1030 & 1031) σύμφωνα με τις οποίες θα επιβάλλουν στο εξής οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών που έχουν εκδώσει από τις ταμειακές τους μηχανές, «λουκέτα» για 48 ώρες – και σε περίπτωση υποτροπής έως και για 10 μέρες. 

Σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες διαπράττουν την παράβαση αυτή, αλλά έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων λόγω πρακτικής αδυναμίας εφαρμογής του (φαρμακεία, κλινικές, θεραπευτήρια, φυσιοθεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, λογιστικά γραφεία, δικηγόροι, ιατροί, οδοντίατροι, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα κ.λπ.) θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από 1.000 έως και 5.000 ευρώ. Όμως με τις νέες αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεωργίου Πιτσιλή, τα «λουκέτα» ή οι χρηματικές κυρώσεις θα επιβάλλονται, πλέον, καί εφόσον – κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων – διαπιστώνεται ότι εκδόθηκαν μεν αποδείξεις αλλά τα στοιχεία τους δεν διαβιβάστηκαν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ. Περισσότερες πληροφορίες για τις νέες αποφάσεις στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230201674 


Υπουργείο Eργασίας: Κατώτατος μισθός, τριετίες και εισφορές


Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ το μήνα από 1ης Απριλίου επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων και στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία. Είναι μια αύξηση σημαντική και δίκαια, που λαμβάνει υπόψη αφενός το χρέος για στήριξη των εργαζόμενων ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού και αφετέρου τις αντοχές των επιχειρήσεων». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου στα 780 ευρώ και 34,84 ευρώ αντίστοιχα, από 1ης Απριλίου, ύστερα από τη διαβούλευση με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς που προηγήθηκε.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες: η ανεργία, η οποία από 17,5 % το 2019 έπεσε στο 10,8 % τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που προκύπτει από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται να συνεχιστεί εφέτος, η πορεία του πληθωρισμού ο οποίος αν και αποκλιμακώνεται θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κριτήριο το ΑΕΠ και το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ανεργία δεν πέφτει αυτόματα. «Έπεσε από το 17,5 στο 10,8 % γιατί συνέτρεξαν μια σειρά πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις, δηλαδή κυβερνητική σταθερότητα, σοβαρότητα και θετικό κλίμα στην οικονομία. Αν δεν υπάρχουν αυτά, η ανεργία θα πάρει και πάλι τον ανήφορο», τόνισε.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στο link : https://ypergasias.gov.gr/k-chatzidakis-epivevlimeni-kai-dikaia-i-afxisi-tou-katotatou-misthou/  


Δεκαετής παραγραφή οφειλών e-ΕΦΚΑ - Όλη η διαδικασία


Με όφελος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες εφαρμόζεται πλέον η 10ετής παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, η οποία αφαιρεί ένα σημαντικό «βάρος» χρεών από τους πολίτες, ενώ παράλληλα «ανοίγει» την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που οφείλουν στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση διάταξης νόμου (άρθρο 6 του ν.4997/2022, 43/2022 εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ, Γεν.έγγραφο 75110/Σ22991/14-2-2023) η οποία προβλέπει ότι μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 που ίσχυε παλαιότερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.


Για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (οφειλές τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ κλπ):

- ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, προκειμένου να παρέχεται η συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή.

- οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ όπου και εξετάζονται.

- για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού, αποφεύγοντας πολύωρες αναμονές και συνωστισμό. Συγκεκριμένα, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της  υπηρεσίας www.efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων taxisnet. Στη συνέχεια, με απλά βήματα επιλέγει το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και κλείνει αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού που επιθυμεί. Την ημέρα του ραντεβού αρκεί να προσέλθει λίγα μόνο λεπτά νωρίτερα και να εξυπηρετηθεί άμεσα και με ασφάλεια.


Για οφειλές εργοδοτών  από απασχόληση μισθωτών (οφειλές τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ):

- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού www.efka.gov.gr/rv, στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης νέας εσωτερικής διαδικασίας, η οποία θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό με μαζικό και αυτόματο τρόπο των εν λόγω οφειλών ως παραγεγραμμένων.

- Κατ’ εξαίρεση όταν πρόκειται για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.


Μετατροπή συμβάσεων σε πλήρους και επιδότηση εισφορών - Δημοσιεύθηκε η απόφαση


Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1217/Β/06.03.2023 η απόφαση Αριθμ. Δ.15/Δ΄/22841 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 9 του ν. 4997/2022 (Α΄ 219) λόγω μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης». 

Άνοιξε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση του 40% των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης εργαζομένων τους σε πλήρους απασχόλησης. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, μέσω της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για ένα έτος, μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηρές δικλίδες ασφαλείας, όπως η καταβολή του συνόλου των επιδοτούμενων εισφορών, προσαυξημένων κατά 100%, σε περίπτωση που διαπιστωθεί, έπειτα από έλεγχο, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης. Στην πράξη, η επιχείρηση εκπίπτει από το πρόγραμμα, χάνει την επιδότηση και της καταλογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% προσαυξημένες. Βασική προϋπόθεση ένταξης είναι οι εταιρείες που επιθυμούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 να απασχολούσαν μισθωτούς με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους.

Επίσης, κατά την ένταξή τους, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ και η ρύθμιση να τηρείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, προβλέπεται ότι η κάθε επιχείρηση πρέπει να υποβάλει για κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να αναρτήσει αποδεικτικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αφού υπάρξει η απαραίτητη έγκριση, θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να υποβάλουν ανάλογη ηλεκτρονική αίτηση αποδοχής της ένταξης στο πρόγραμμα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.  

 Αναλυτικότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230201217 


Τέλος τα μέτρα κατά του κορωνοϊού


Στο Νόμο 5034_18.03.2023 (ΦΕΚ 69Α) με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ”», εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.» αποφασίστηκε η  άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 από 18/3 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (άρθρο 75 παράγραφος 7 & άρθρο 76). Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που αίρονται στο Link:  https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230100069 


Σημαντικές μειώσεις στις τιμές του ρεύματος για τον Απρίλιο


Αισθητά μειωμένα έως και 18% σε σχέση με το Μάρτιο είναι τα τιμολόγια των παρόχων που ανακοινώθηκαν για τον Απρίλιο. Χαρακτηριστικά: 

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε οικιακό τιμολόγιο στα 16,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες από 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα που ήταν το Μάρτιο. Δηλαδή η μείωση της ΔΕΗ φτάνει το 15,8% σε σχέση με το Μάρτιο. Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή της ΔΕΗ είναι στα 17,7 σεντς ανά κιλοβατώρα από 20,7 σεντς ανά κιλοβατώρα το Μάρτιο.  

H Protergia ανακοίνωσε χρέωση 19,98 σεντς ανά κιλοβατώρα, η οποία με την έκπτωση συνέπειας μειώνεται στα 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value η χρέωση διαμορφώνεται στα 14 σεντς ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας.  

Ο Ήρων ανακοίνωσε τιμή στα 15,68 σεντς ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας για το πρόγραμμα Generous Home (χωρίς την έκπτωση η τιμή είναι 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Στο πρόγραμμα Solar Generous Home η τιμή που ανακοινώθηκε είναι 14,03 σεντς ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας (χωρίς την έκπτωση είναι στα 16,5 σεντς ανά κιλοβατώρα). 

Η Elpedison ανακοίνωσε στο πρόγραμμα Electricity Home day τιμή στα 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ στο πρόγραμμα Elpedison Economy 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για οικιακούς πελάτες χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο.  

Η NRG ανακοίνωσε χρέωση στα 16,4 σεντς ανά κιλοβατώρα που με την έκπτωση μειώνεται στα 13,94 σεντς ανά κιλοβατώρα 

H Volton ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 16,4 σεντς ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας (η τιμή χωρίς την έκπτωση συνέπειας είναι στα 17,26 σεντς ανά κιλοβατώρα). 

Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ανακοίνωσε τιμή Απριλίου στα 10,4 σεντς ανά κιλοβατώρα. 

Η Ζενίθ ανακοίνωσε τιμή για το βασικό της πρόγραμμα στα 16,4 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 270 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 17,9 σεντς ανά κιλοβατώρα. Το οικονομικότερο πρόγραμμα της εταιρείας είναι στα 11,9 σεντς ανά κιλοβατώρα.  

Η Ελίν ανακοίνωσε τιμή για το πρόγραμμα Ελίν Power On τιμή στα 14,8 σεντς ανά κιλοβατώρα.  

Σημειώνεται ότι οι τιμές που ανακοινώνουν οι πάροχοι δεν είναι οι τελικές τιμές καταναλωτή καθώς αυτές διαμορφώνονται μετά την κρατική επιδότηση που ανακοινώνει το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης με τις επιδοτήσεις η τελική τιμή καταναλωτή διαμορφώνεται στα επίπεδα των 15 με 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Πρακτικά η μείωση των τιμών από τους παρόχους σημαίνει ότι θα χρειαστεί ακόμη μικρότερη επιδότηση για να επιτευχθεί η τιμή των 15 – 16 σεντς ανά κιλοβατώρα.  

Όσο για τους λόγους που συνετέλεσαν για τη νέα μείωση των τιμών από τους παρόχους, η κύρια αιτία αφορά στην πορεία των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας και οι εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου. Ρόλο επίσης έπαιξε η κατάργηση της ειδικής εισφοράς των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς επίσης και η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές με δεδομένο ότι βγαίνουν εκτός αγοράς ακριβές θερμικές μονάδες. 


Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα


Στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας προχώρησαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων - η Αυτοδιαχείριση, τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

 Η συμφωνία αυτή έρχεται να ρυθμίσει το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022 και αφορά στην έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής την οποία προμηθεύονται οι επιχειρήσεις.

Η συμφωνία αυτή, χαρακτηρίζεται καίριας σημασίας από την επιμελητηριακή κοινότητα και ήταν πολλές και συστηματικές οι προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξή της.  Με την συμφωνία αυτή, όλες οι επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν επιβληθεί εξοντωτικά πρόστιμα και βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με το φορέα, θα μπορέσουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους και μάλιστα ρυθμίζοντας εξωδικαστικά και με ευνοϊκούς όρους παλιότερα χρέη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε ενεργά και συστηματικά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη, καθώς έτυχε ευρείας αποδοχής το πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων για μια εταιρεία και έναν κατάλογο χρέωσης. Λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link : https://epihal.gr/simfonia-autodiaxeirisi-keee-pneumatika-dikaiomata/  


Ψηφιακή πλατφόρμα Zero Waste Future για επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας


Ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα ZeroWasteFuture.gr, προκειμένου να γίνει κάποια επιχείρηση μέλος του 1ου Zero Waste HoReCa Δικτύου στην Ελλάδα.

Με την εγγραφή τους στην πλατφόρμα, οι επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας (HoReCa), χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για την επιχείρησή τους, έχουν τη δυνατότητα:

  • να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλικής οικονομίας

  • να μειώσουν τα απόβλητά τους, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και μειώνοντας συγχρόνως και το λειτουργικό τους κόστος και

  • να λάβουν Διάκριση.

Οι επιχειρήσεις HoReCa, που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζομένους, μπορούν να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», ακολουθώντας 5 απλά βήματα:

1. Εγγραφή: επίσκεψη στην ηλεκτρονική διεύθυνση ZeroWasteFuture.gr και εγγραφή στην πλατφόρμα.

2. Ενημέρωση: διάθεση χρήσιμου υλικού αναφορικά με τη μετάβαση της επιχείρησης στην κυκλική οικονομία.
3. Εκπαίδευση: παρακολούθηση ψηφιακών επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικά με την κυκλική οικονομία και τους τρόπους ορθής διαχείρισης απορριμμάτων.

4. Καταγραφή απορριμμάτων: καταγραφή των απορριμμάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της επιχείρησης σε εβδομαδιαία βάση, για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

5.  Διάκριση: δυνατότητα διάκρισης της κάθε επιχείρησης ως Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη μέλος του 1ου ψηφιακού Zero Waste HoReCa Network, μετά την επιτυχημένη εκπαίδευση και την καταγραφή των μετρήσιμων αποτελεσμάτων της.


Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των επιχειρήσεων, επισυνάπτουμε την αντίστοιχη επιστολή που απευθύνεται στις επιχειρήσεις HoReCa και στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η σχετική αίτηση εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα ZeroWasteFuture.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: 210 8224481, email: zwhoreca@ecorec.gr
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση, ώστε μαζί να συμβάλλουμε στην υποστήριξη του κλάδου HoReCa και στη δημιουργία ενός περιβαλλοντικά υπεύθυνου δικτύου επιχειρήσεων που θα λειτουργούν με βιώσιμο τρόπο.


 Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής: Έρευνα - Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας 


Στην Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο, που θεσμοθετήθηκε με το Ν.4832/2021, η νησιωτική επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί και μελετάται ως διακριτικό πεδίο εφαρμογής πολιτικών . Μεταξύ των αποτελεσμάτων του «Συμφώνου Μυτιλήνης», που έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη  στις 5 Νοεμβρίου 2022, ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.) και στα νησιωτικά Επιμελητήρια, εμβληματική πρωτοβουλία αποτέλεσε η πρόθεση της Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π. για τη διεξαγωγή της πρώτης σε εθνική εμβέλεια έρευνας με τίτλο «Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας». Δια της παρούσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε την έναρξη της έρευνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://www.surveymonkey.com/r/islandentre

Η έρευνα υλοποιείται για πρώτη φορά στην στην Ελλάδα και στόχος είναι να αποτελέσει μόνιμο εργαλείο καταγραφής, συστηματικής μελέτης και παρακολούθησης δεικτών νησιωτικής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στα χαρακτηριστικά της νησιώτικης επιχειρηματικότητας, του κόστους του νησιωτικού επιχειρείν και άλλων κρίσιμων ζητημάτων που αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στον ελληνικό νησιωτικό χώρο. Η έρευνα θα διεξάγεται με περιοδικότητα προκειμένου να αποτελέσει εργαλείο ανατροφοδότησης συμπερασμάτων και προτάσεων που θα συγκρίνονται και θα συσχετίζονται με την αντίστοιχη πανευρωπαϊκή έρευνα (Ευρωβαρόμετρο). 

Το ερωτηματολόγιο που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της έρευνας, θα είναι αναρτημένο στον παραπάνω ηλεκτρονικό σύνδεσμο για το διάστημα από 15/2/2023 έως 28/3/2023. Παρακαλούμε οι επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.


Προσπάθεια εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων από εταιρεία με έδρα το Hong Kong


Από το Γραφείο ΟΕΥ της Πρεσβείας μας στην Σεούλ λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:

“Παρακαλούμε για την ενημέρωση των μελών σας αναφορικά με την εταιρεία Golden Mango International Company, η οποία έχει απευθυνθεί σε τέσσερις ελληνικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή και εξαγωγή σπιρουλίνας με προφανή σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα η εν λόγω εταιρεία, εμφανιζόμενη να έχει έδρα το Hong Kong, εκδηλώνει ενδιαφέρον να εισάγει στην Ν. Κορέα προϊόντα ελληνικών εταιρειών. Ωστόσο προκειμένου να εξάγουν στην Ν. Κορέα τους ζητά να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό KS υποδεικνύοντάς τους μάλιστα ότι μπορούν να το εκδώσουν με αντίτιμο 10.000 ευρώ από εταιρεία που έχει σχέση με την Πολωνία! 

Δεδομένου ότι αυτό το πιστοποιητικό απαιτείται αποκλειστικά για τις κορεατικές εταιρείες η εν λόγω απαίτηση είναι παραπλανητική και για το λόγο αυτό αποτρέψαμε τις εταιρείες να προβούν σε οιαδήποτε περαιτέρω επαγγελματική συνεργασία μαζί της. 

Σημειώνεται ότι σε μια περίπτωση η ελληνική εταιρεία που δέχθηκε αντίστοιχο αίτημα από την Golden Mango έθεσε υπόψη τους ότι δεν χρειάζεται το εν λόγω πιστοποιητικό, καθώς είχε ειδική ενημέρωση από το Γραφείο μας. Οι επιτήδειοι αποκρίθηκαν ότι βεβαίως δεν χρειάζεται αλλά ισχυριζόμενοι ότι ευρέθησαν ορισμένα φορτία που εισήχθησαν από χώρες της Ευρώπης μολυσμένα, επιθυμούν την έκδοσή του πριν αρχίσουν την επιχειρηματική συνεργασία με την ελληνική επιχείρηση.

Παράλληλα ο ΣΕΒΕ μας ενημέρωσε ότι η εν λόγω εταιρεία επικοινώνησε με ελληνική επιχείρηση που εξάγει βιολογικά τρόφιμα, οίνους, ελαιόλαδο, ελιές και κονσερβοποιημένα ψάρια και λαχανικά με αντίστοιχο αίτημα. Δυστυχώς η ελληνική εταιρεία προέτρεξε και έστειλε και δείγματα, αλλά ευτυχώς απετράπη η ανταπόκρισή της στο βασικό αίτημα να καταβάλει ποσό 9.500 € για έκδοση του επίμαχου πιστοποιητικού ισχύος, όπως τους ενημέρωσαν, 5 ετών.

Τα στοιχεία της εν λόγω εταιρείας είναι: 

GOLDEN MANGO (GMNG) INTERNATIONAL CO. LIMITED

Address: Room 606, 6/F, Hollywood Centre, No. 77-91 Queen's Road West, Sheung Wan, Hong Kong

Company number: 1725469, VAT number 1725469, Email: distribution@dealsmartsales.com; import@dealsmartsales.com, Website: http://dealsmartsales.com/

Director: Noufal Rizwan Kozhipurath Razack, www.dealsmartsales.com, Tel. +14409412962

Skype: live:.cid.80ab08f7212526f3

Έχοντας κάνει σχετική έρευνα σε εδώ επιμελητήρια δεν εντοπίσαμε στοιχεία για την εν λόγω εταιρεία και τους ενημερώσαμε για την προσπάθεια εξαπάτησης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα Agora”.


Προσφορά εφημερίδας “Rheinischer Spiegel” για δωρεάν προβολή ελληνικών προϊόντων με παρουσία στη Γερμανία


Από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας λάβαμε την κάτωθι ενημέρωση : 

Η καθημερινή εφημερίδα „Rheinischer Spiegel“ με έδρα την πόλη Viersen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσε, ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2023 θα διαθέτει δωρεάν χώρο για την προβολή ελληνικών προϊόντων, που είναι διαθέσιμα στη γερμανική αγορά (https://rheinischer-spiegel.de/rheinischer-spiegel-startet-aktion-zur-foerderung-griechischer-unternehmen-im-deutschen-markt/ 

Σε επικοινωνία μας με τη σύνταξη της προαναφερόμενης εφημερίδας πληροφορηθήκαμε, ότι η πρωτοβουλία αφορά καταρχάς σε προϊόντα διατροφής, αλλά ότι είναι ανοικτή και για τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα με παρουσία στη Γερμανία, καθώς επίσης και για τουριστική προβολή της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:

«Από τον Ιανουάριο του 2023 και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η καθημερινή εφημερίδα «Rheinische Spiegel» θα προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες διαφόρων ειδών δυνατότητες δωρεάν διαφήμισης, προκειμένου προβληθούν στη γερμανική αγορά. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2022, η Rheinischer Spiegel θα ξεκινήσει αρχικά με μια καμπάνια με δωρεάν διαφημιστικό χώρο στην αρχική σελίδα της…..

Διατίθεται χώρος διαφήμισης αξίας 600 διάρκειας ενός μήνα. Στόχος είναι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και

Ελλάδας, η προώθηση του διαλόγου και η προώθηση ενός δικτύου εντός των δύο χωρών και όχι μόνο.

Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση με προϊόντα που είναι διαθέσιμα στη Γερμανία. Ο δωρεάν διαφημιστικός χώρος, που προσφέρεται, έχει μέγεθος (728 pixel (πλάτος) x 180 pixel (ύψος) με σύνδεσμο στον ιστότοπο της διαφημιζόμενης εταιρείας. Εάν υποβάλουν αίτηση περισσότερες εταιρείες και δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος, τότε αποφασίζει η εφημερίδα (σ.σ. για το ποια εταιρεία θα προβληθεί). Η διαφήμιση θα δημιουργείται από τις επιλεγμένες εταιρείες και θα διατίθεται ως αρχείο jpg. Η αίτηση είναι δυνατή καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου redaktion@rheinischer-spiegel.de. Η πρωτοβουλία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023». Το γραφείο μας είναι διαθέσιμο για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση από την κα Φρίντα Γεωργίου (Σύμβουλος ΟΕΥ Β') Tel 0049 211 68785015-16, Fax 0049 211 68 78 50 33, e mail: ecocom-dusseldorf@mfa.gr 


Αλλαγή ώρας 2023

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα έχουμε την αλλαγή ώρας σε θερινή, όπως κάθε χρόνο. Έτσι, στις 26 Μαρτίου, οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, θα το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξει 04:00.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Προτροπή για παροχή εκπτώσεων από εμπορικούς συλλόγους προς τα μέλη του


Κατόπιν αιτήματος του προεδρείου του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χαλκιδικής, γνωστοποιούμε προς τους εμπορικούς συλλόγους και σωματεία του,  την δυνατότητα για παροχή εκπτώσεων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους προς τις πολύτεκνες οικογένειες του νομού μας. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν οποιαδήποτε έκπτωση προς τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χαλκιδικής, μπορούν να επικοινωνήσουν στο e mail του Συλλόγου: politeknoihalk@gmail.com, ή στα τηλέφωνα του συλλόγου 23710-24296 καθώς στο τηλέφωνο της προέδρου κας Ιφιγένειας Κυριάκου 6977918688.

 Στις συγκυρίες και στις σκληρές προτεραιότητες των αναγκών που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, θεωρούμε καθήκον και υποχρέωση όλων μας να σταθούμε με στοργή δίπλα και να αντιμετωπίσουμε με γενναιοδωρία τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών.  Οι πολύτεκνες οικογένειες, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, έχουν μεγάλη και άμεση ανάγκη, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα. Ο καθένας από τη μεριά του, ας συνεισφέρει στο βαθμό που μπορεί στην ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών του νομού μας.


Εκπτωτική «Κάρτα Εργασίας» από τον Σύλλογο εργαζομένων καθαριότητας Νομού Χαλκιδικής


 Η εκπτωτική «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» δημιουργήθηκε από ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα που πιστεύουν στην συσπείρωση των ιδιωτικών υπαλλήλων ως καταναλωτών, για να έχουν κέρδος από τις καθημερινές τους αγορές.  Για την υλοποίηση των παραπάνω δημιουργήθηκε η πλατφόρμα kartaergasias.gr η οποία εφαρμόζει ένα δίκαιο πρωτοποριακό & καινοτόμο σύστημα εκπτώσεων και προσφορών με πλήρη διαφάνεια, όπου όλα τα μέλη της κερδίζουν από αυτά που αγοράζουν καθημερινά.

 Δημιουργήσαμε την «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» και μέσα από την ιστοσελίδα kartaergasias.gr που μπαίνει σε λειτουργία από 1 Φεβρουαρίου 2023, προσκαλούμε τις επιχειρήσεις του νομού που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσπάθειά μας, να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής, καταχωρώντας μία έκπτωση ή προσφορά για τα μέλη του συλλόγου μας. 

Ως κοινότητα εργαζομένων - καταναλωτών με χιλιάδες μέλη, η «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» προσφέρει εκπτώσεις και προνόμια τόσο στους καταναλωτές όσο και σε εσάς ως συμβεβλημένη επιχείρηση. Τα μέλη επωφελούνται από τις εκπτώσεις και τις προσφορές σας με κάθε αγορά και εσείς, ως συμβεβλημένη επιχείρηση διαφημίζεστε σε ευρεία κλίμακα, αποκτάτε νέους πελάτες και τα μέλη μας, σάς αναζητούν ενεργά, επειδή από εσάς λαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές. Περισσότερες πληροφορίες για την εκπτωτική «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» καθώς και για την αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο εκπτωτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.


1ο Διαβαλκανικό Δίαθλο - ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ 29-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023


Το 1ο Διαβαλκανικό Δίαθλο (Mountain Bike 32 km – Running 5km, 10km, 21km και Παιδικό τρέξιμο 1-2 km) θα διεξαχθεί στον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το διήμερο Σάββατο – Κυριακή 29-30 Απριλίου 2023 με την Συνδιοργάνωση του Δήμου Κασσάνδρας, της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής - Θεσσαλονίκης " ΘΕΡΜΑΛΙΑ" με έδρα την Χανιώτη και του Τουριστικού Γραφείου JK Travel, σε συνεργασία – υποστήριξη με την Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας ( ΚΕΔΗΚ ), το Επιμελητήριο Χαλκιδικής , την εταιρία Διοργάνωσης Αθλητικών εκδηλώσεων Racesystem,

και προσεχώς των χορηγών που θα προστεθούν για την εκδήλωση αυτήν.

Οι επίσημες ιστοσελίδες των αγώνων μαζί με τις Δηλώσεις συμμετοχής τόσο στην ελληνική έκδοση όσο και στην Αγγλική έκδοση είναι τα παρακάτω:

Ελληνική έκδοση

https://racesystem.gr/.../1o-diavalkaniko-diathlo.../

Αγγλική έκδοση

https://racesystem.gr/.../1o-diavalkaniko-diathlo.../

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΩΝΑ

1, Αν κάποιος συμμετέχει και στα 2 αγωνίσματα Ορεινή Ποδηλασία + Ημιμαραθώνιο Τρέξιμο 21 χλμ, καταβάλουν παράβολο αξίας 20 € ανά αγώνισμα . Σύνολο 40 ευρώ

2, Αν κάποιος συμμετέχει ΜΟΝΟ στο αγώνισμα Ορεινή Ποδηλασία 32 χλμ καταβάλουν παράβολο αξίας 30 €

3, Αν κάποιος συμμετέχει ΜΟΝΟ στο αγώνισμα Ημιμαραθώνιο Τρέξιμο 21 χλμ, καταβάλουν παράβολο αξίας 30 €

4, Αν κάποιος συμμετέχει ΜΟΝΟ στο αγώνισμα Τρέξιμο 5 ή 10 χλμ ,καταβάλουν παράβολο αξίας 15€

5, Ο παιδικός αγώνας 1-2 km ΔΩΡΕΑΝ ( μέχρι και 6η Δημοτικού )

6, Θα υπάρχει και συμμέτοχη ανθρώπων για Φιλανθρωπικό Σκοπό

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:

Ο αγώνας διεξάγεται με τους όρους - κανονισμούς των Διοργανωτών και της επιτροπής διοργάνωσης Αγώνα.

- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές καθώς θα επιδείξουν μια βεβαίωση ιατρική καλής υγείας

– Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική για όλους τους αγωνιζόμενους.

– Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν φθορά αθλητικού εξοπλισμού ατυχήματος κλπ

ΕΠΑΘΛΑ:

Για κάθε αγώνα θα δοθούν στους τρεις πρώτους Αθλητές Κύπελλο , Μετάλλιο και δίπλωμα Ανδρών , Γυναικών εφόσον συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών (Δεκαπέντε άτομα ανά αγώνισμα ) και όλοι θα πάρουν αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής

Φυσικά θα υπάρξουν και άλλες παροχές ανάλογα πόσους χορηγούς θα έχει η εκδήλωση... Προσεχώς νεώτερη ανακοίνωση και περισσότερες λεπτομέρειες των αγώνων...

Εκ του Οργανωτικού των αγώνων.


Εξαγοράστηκε η Credit Suisse από την UBS


Νέα ανατροπή σκηνικού σημειώθηκε στο φλέγον θέμα που αφορά το μέλλον της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, συμφώνησε να την εξαγοράσει αντί ενός ποσού που έφθασε τελικά τα 3,2 δισ. δολάρια, ήτοι 3 δισ. ελβετικά φράγκα. 

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς ανακοινώθηκε και επίσημα, μέσω συνέντευξης Τύπου από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στις 8.30 μ.μ ώρα Ελλάδος, (7.30 μ.μ. τοπική ώρα). «Η Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS», ανέφεραν αρχικά οι εκπρόσωποι της τράπεζας, κι ακολούθως έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. 

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων -ήτοι 101 δισ. ευρώ-  προς την Credit Suisse και τη UBS, όπως επισήμως ανακοινώθηκε. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS, 9 δισ. ελβετικά φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την προηγούμενη εβδομάδα. Η τράπεζα αναγκάστηκε να λάβει βοήθεια 54 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από σκάνδαλα που έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα το Bloomberg News ανέφερε ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS αντί ενός δισ. δολαρίων, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και κάτι τέτοιο θα έπληττε τους μετόχους αλλά και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).


To Eurogroup επιβεβαίωσε τη στροφή στη σφικτή δημοσιονομική πολιτική

Στο χθεσινό Eurogroup επικυρώθηκε στην ουσία η επιστροφή στη σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρώτο ζητούμενο τη μείωση έως και 80% των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης και τη σύνταξη ενός χρονοδιαγράμματος για την οριστική κατάργησή τους. Στην κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζεται ότι για τη διετία 2023-2024 η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και θα διευκολύνει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μειωθούν τα μέτρα στήριξης για να αποκλιμακωθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Τον Μάιο, οι συστάσεις της Επιτροπής θα εξειδικευτούν για κάθε κράτος μέλος με έμφαση τις χώρες με υψηλότερο χρέος όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η Κομισιόν θα δώσει αυτήν την φορά οδηγίες, με βάση την πρόταση που έχει κάνει για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες. 

ΕΕ: 10ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας


Το Συμβούλιο ενέκρινε τη δέκατη δέσμη πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η απόφαση για τις κυρώσεις επιβάλλει περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών σε κρίσιμα τεχνολογικά και βιομηχανικά αγαθά, όπως ηλεκτρονικά, εξειδικευμένα οχήματα, ανταλλακτικά μηχανών, ανταλλακτικά για φορτηγά και κινητήρες αεριωθούμενων, καθώς και αγαθά για τον κατασκευαστικό τομέα που μπορούν να κατευθυνθούν προς τον στρατό της Ρωσίας. Η απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των οντοτήτων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά 96 επιπλέον οντοτήτων, επιβάλλοντάς τους έτσι αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές. Για πρώτη φορά, αυτή η λίστα θα περιλαμβάνει επτά ιρανικές οντότητες που κατασκευάζουν στρατιωτικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στον επιθετικό του πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής υποδομής. Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τη μεταφορά μέσω της Ρωσίας εξαγόμενων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση. 

Τέλος, επιβάλλονται περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές αγαθών που αποφέρουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, όπως η άσφαλτος και το συνθετικό καουτσούκ.


Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της "φυσικής αρχειοθέτησης", η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων - μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι: 

  • Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  • Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).

Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι  Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.

Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :"Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια.  Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής."   


Σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Επιμελητήριο (Επιμελητήριο Χαλκιδικής) 


Κάπως έτσι ξεκινάει το δικό μας e-chamber και οι ψηφιακές υπηρεσίες μας γίνονται προσβάσιμες στα μέλη μας από την οθόνη του υπολογιστή τους! Εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες και μπορούν να ζητήσουν τα μέλη μας με σύνδεση με κωδικούς ΓΕΜΗ είναι:

- Πιστοποιητικό Εγγραφής

- Πιστοποιητικό Διαγραφής

- Έκδοση Πιστοποιητικού Καταγωγής

- Θεώρηση εξαγωγικών εγγράφων

- Μπορούν επίσης να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του Επιμελητηρίου

Επίσης με σύνδεση με προσωπικούς κωδικούς TAXIS μπορούν να ζητήσουν:

Πιστοποιητικό ιστορικού μέλους

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης "Το e-Επιμελητήριο είναι μια σύγχρονη διαδικτυακή υπηρεσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να πραγματοποιούν σε ελάχιστο χρόνο όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από το χώρο εργασίας τους. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει μειωθεί κατά 90% η προσέλευση στο Επιμελητήριο" 

Συνδεθείτε για τις υπηρεσίες του e-chamber εδώ: https://epihal.echamber.gr/welcome/index


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://epihal.gr/%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%a0%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7/ 

 

Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Νέα ψηφιακή υπηρεσία : Ζήτηση & προσφορά εργασίας


To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.

Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.


Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.


Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.


Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής. 

  • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΟΕ – ΕΕ - ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr 

  • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr 

  • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr 

  • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr 

  • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr 

  • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr 

  • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: