"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Τα σχολικά κτίρια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη στη Χαλκιδική, τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα“

Από την συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Σημάντρων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, 17:00, στην διαδιδκτυακή επετειακή εκδήλωση της: Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας: “Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο”, με το ψηφιακό λέυκωμα - αφιέρωμα: “ Τα σχολικά κτίρια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη στη Χαλκιδική, τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα “

Μέσα από τη λίθινη τοιχοποιία, τα τοξωτά υπέρθυρα, τα αέτωμα και γενικότερα την μνημειακή επιβλητική εμφάνιση των διδακτηρίων, οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν σε μια...

πτυχή της σχολικής εκπαίδευσης στη Χαλκιδική και συνέδεσαν τα ιστορικά αυτά διδακτήρια με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της Χαλκιδικής, από τα τέλη της τουρκοκρατίας έως τις πρώτες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση.

Πολλά πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές, στις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς της ομάδας εργασίας!!!

Ο Παιονίδης εργάστηκε δωρεάν, στο έργο ανοικοδόμησης σχολείων του Μητροπολίτη Ειρηναίου, στην τότε ακόμα τουρκοκρατούμενη Χαλκιδική.





Τα επιβλητικά διδακτήρια κοσμούν και σήμερα τη Χαλκιδική μας και σας καλούμε να τα γνωρίσετε. Ο Παιονίδης γεννήθηκε στη Φούρκα Χαλ/κής (1863) και με τα έργα του καθιέρωσε τον νεοκλασικισμό στη Μακεδονία.


Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, εκτός από αυτά που προβάλουμε, πολλές αστικές κατοικίας στην οδό Αγίας Σοφίας, στη Στοά Αγίου Μηνά, το Παλιό Ταχυδρομείο, η Αγιορείτικη Εστία στην οδό Εγνατία, η αποπεράτωση του μητροπολιτικού ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, η Δημοτική Πινακοθήκη και επαύλεις στην Βασ. Όλγας.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Δημοτικό Σχ Σημάντρων: Πολλές ευχαριστίες για την προβολή της εκπαιδευτικής μας δράσης!!! Καλή συνέχεια στο έργο σας!!!