«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Αποδίδει «καρπούς» η Ανακύκλωση στον Δήμο Πολυγύρου


Εκατομμύρια πλαστικά καπάκια συγκέντρωσαν μέσα σε 18 μήνες οι πολίτες του Δήμου Πολυγύρου κατορθώνοντας να πετύχουν τον διπλό στόχο της αγοράς ενός γυναικολογικού κρεβατιού και ενός αναπηρικού αμαξιδίου στο πλαίσιο σχετικής δράσης ανακύκλωσης του Δήμου σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης Panplast.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου (6/11/2018) ο παραπάνω εξοπλισμός παραδόθηκε σε...
φορείς του Δήμου με σκοπό την αξιοποίησή του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Το γυναικολογικό κρεβάτι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες αιμοληψίας, παραδόθηκε στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Προδρόμου και τον Σύλλογο Γυναικών του χωριού αλλά θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από φορείς και συλλόγους του Βάβδου.
Το αναπηρικό αμαξίδιο παρέλαβαν η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Πολυγύρου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες η ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και από αυτή συγκεντρώθηκε ήδη ένα μεγάλο ποσό για την επίτευξη του επόμενου στόχου, που είναι η προμήθεια απινιδωτή.
Τα σημεία συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών είναι: στον Πολύγυρο, στο 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο, στο Γυμνάσιο - Γενικό Λύκειο, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Πολυγύρου (παλιές εργατικές κατοικίες) και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου (στο ισόγειο του Δημαρχείου), στην Ορμύλια, τη Γαλάτιστα και την Παλαιόχωρα στα Δημοτικά Καταστήματα και τα Δημοτικά Σχολεία.
Η Ανακύκλωση με αριθμούς
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης στον Δήμο Πολυγύρου, αποδεικνύεται ότι όσο περνάει ο καιρός καθιερώνεται, ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών η ανάγκη για συμμετοχή στα προγράμματα ανακύκλωσης, που υλοποιεί ο Δήμος Πολυγύρου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας των οικιστικών συνόλων.
Τα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών από το καλοκαίρι του 2013, που ξεκίνησε το πρόγραμμα με τους μπλε κάδους με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, έως σήμερα, καταγράφονται συνεχώς αυξανόμενα γεγονός που ενισχύει τη διάθεση από πλευράς του Δήμου να συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε η ανακύκλωση να γίνει απόλυτα μέρος της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων, όλων των πολιτών.
Από τους 550 περίπου μπλε κάδους που είναι τοποθετημένοι σε όλες τις περιοχές του Δήμου το 2018 αναμένεται να συγκεντρωθούν 900 τόνοι χαρτιού, πλαστικών, αλουμινίου, γυαλιού, ποσότητες που διαφορετικά θα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου.
Παράλληλα από το καλοκαίρι του 2016 υπάρχει η δυνατότητα και για ξεχωριστή συγκέντρωση γυάλινων μπουκαλιών, κυρίως από επιχειρήσεις, στους 26 συνολικά κώδωνες, που έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία του Δήμου. Μέσω αυτού του ρεύματος ανακύκλωσης και από επιχειρήσεις που πήραν μέρος στο πρόγραμμα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2017 συγκεντρώθηκαν 1.100 τόνοι γυάλινων συσκευασιών.
Το 2017 ξεκίνησε ένα ακόμα ρεύμα ανακύκλωσης στον Δήμο Πολυγύρου. Πρόκειται για την ανακύκλωση ηλεκτρικών ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων, που υλοποιείται με την συνεργασία της Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ. Μέχρι σήμερα στο κοντέινερ, που βρίσκεται στα παλιά Σφαγεία του Πολυγύρου, συγκεντρώθηκαν 15.000 περίπου κιλά τέτοιων συσκευών ενώ έχουν τοποθετηθεί 18 κάδοι ανακύκλωσης λαμπτήρων σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Συνδυάζοντας την Ανακύκλωση με την Κοινωνική Αλληλεγγύη, ο Δήμος Πολυγύρου τους τελευταίους πέντε μήνες συνεργάζεται με την εταιρεία «EAST WEST GREECE - Συλλογή και ανακύκλωση μεταχειρισμένων ενδυμάτων», η οποία περισυλλέγει από τους ειδικούς κάδους παλαιά ενδύματα, υποδήματα, λευκά είδη κλπ. Αυτά που δεν μπορούν πια να ξαναχρησιμοποιηθούν, τα ανακυκλώνει μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα υλικά. Κάθε εξάμηνο θα γίνεται παράδοση ποσότητας 300 κιλών ρούχων (καθαρών και σε άριστη κατάσταση) στον Δήμο, που με τη σειρά του θα τα διαθέτει σε φορείς και ιδρύματα με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Από αυτό το ρεύμα ανακύκλωσης συγκεντρώθηκαν στο διάστημα των μόλις πέντε μηνών 11.500 περίπου κιλά.
Ενημερωτικές δράσεις
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης ο Δήμος Πολυγύρου κήρυξε το 2017 «Έτος Ανακύκλωσης» και υλοποίησε δράσεις ενημέρωσης με κύριους αποδέκτες τα παιδιά, όπως το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης» σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ με τη συμμετοχή όλων των Σχολείων του Δήμου και τη δράση «Χάρισε ένα δώρο για τις βιβλιοθήκες και για φιλανθρωπικό σκοπό. Παλιά παιχνίδια και βιβλία δεν είναι σκουπίδια» σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, τόνισε «Πρωταγωνιστές στην εμπέδωση της ιδέας της ανακύκλωσης αλλά και στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε είναι οι πολίτες του Δήμου Πολυγύρου, που καθημερινά αγκαλιάζουν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, όπως και οι εργαζόμενοι του Δήμου που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Το έργο της αποκομιδής εξελίσσεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Η συνεργασία του δήμου με τις εταιρείες ανακύκλωσης, αποδίδει γόνιμους καρπούς χάρη στην ευαισθησία των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.
Τα θετικά στοιχεία από την υλοποίηση των προγραμμάτων της ανακύκλωσης φυσικά δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε, καθώς γίνονται συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: