"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Πώς πήραν τα σύννεφα τα ονόματά τους;

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον video για μικρούς, ...αλλά και μεγάλους για να κατανοούν καλύτερα, εκτός των άλλων, και το "ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ" από το οποίο πολλά πιθανόν να τους είναι ακατανόητα όταν το ακούν στα φλύαρα συνήθως ΜΜΕ. Τα σχήματα βοηθούν ακόμη και εκείνους που δεν γνωρίζουν την Αγγλική γλώσσα να κατανοήσουν τον μηχανισμό της δημιουργίας, της λειτουργίας και τα... ονόματα των σύννεφων, που βλέπουμε και στον ελληνικό ουρανό. Χρήσιμο για όλους, περισσότερο για τα μικρούς μαθητές ...φυσικά και για τους δάσκαλους και τους ...παππούδες!
Αυτό το video με έφερε πίσω μερικές δεκαετίες! ¨Ήταν γύρω στο 1955-1956 όταν ήμουν μαθητής του Γυμνασίου Πολυγύρου. Ο αείμνηστος καθηγητής Λουκάς Μπάμπης, εξαίρετος μαθηματικός, είχε αναλάβει να στέλνει στη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) δελτίο καιρού τρεις φορές τη μέρα, στέλνοντας συνθηματικά (με κωδικούς αριθμούς και γράμματα) στην ΕΜΥ τηλεγραφήματα! Επέλεξε λοιπόν δυο μαθητές του τον αείμνηστο Χαράλαμπο Σαχσαμάνογλου (αργότερα Καθηγητή μετερεωλογίας στο ΑΠΘ!) και μένα να κάνουμε αυτή τη δουλειά βλέποντας τα σύννεφα στον ουρανό, παρατηρώντας τη σημαία (για την κατεύθυνση του ανέμου και την ένταση), καθώς και το θερμόμετρο με τις ενδείξεις υγρασίας, όλα τοποθετημένα σε ένα μετερεωλογικό σταθμό εγκατεστημένο στο πανέμορφο παλιό Γυμνάσιο που κατέστρεψαν οι χουντικοί... Όταν εμείς φύγαμε για τη Θεσσαλονίκη μας αντικατέστησε ο Νίκος Βερροιώτης, πρώτος ξάδελφός μου, κι αυτός αείμνηστος ... γι' αυτό κι άρχισα να τρομάζω... Έτσι  λοιπόν βγαίνενε τα "Δελτία καιρού" εκείνης της εποχής!  

Δείτε το!
Γιάννης Κ. Αικατερινάρης


"Τα σύννεφα είναι σκέψεις χωρίς λόγια" έγραψε ο ποιητής Mark Strand, αλλά παρόλα αυτά, τονίζει η Maria Popova στο Brain Pickings, τα σύννεφα βρίσκονται σε δυναμικό διάλογο με τις σκέψεις μας και πέρα απ' το πεδίο της ποίησης: Οι ψυχολόγοι έχουν αποδείξει πως οι συννεφιασμένες μέρες μας βοηθούν να σκεφτούμε πιο καθαρά. Καθώς οι λέξεις μας διαμορφώνουν και τις σκέψεις μας, χρειάστηκε μόλις το 1803 να έρθει ένας νεαρός, ερασιτέχνης μετεωρολόγος για να δώσει ονόματα και να ταξινομήσει τα είδη νεφών, και σιγά σιγά να ανακαλύψει το νόημα των κινήσεών τους. Η ενδιαφέρουσα ιστορία του παρουσιάζεται σ' αυτό το βιντεάκι κινουμένων σχεδίων απ' το TED-Ed. To έφτιαξε ο Richard Hamblyn, συγγραφέας του βιβλίου Η Εφεύρεση των Νεφών, και σ' αυτό μαθαίνουμε και πώς πήραν το όνομά τους τα διαφορετικά είδη νεφών αλλά και πώς άλλαξαν για πάντα την κατανόησή μας για τα καιρικά φαινόμενα...
Πηγή: www.lifo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ.