"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.... / Μια συνέντευξη








Της Λιάνας Γούτα

Συνέντευξη στο αγλλόφωνο ραδιόφωνο του Δήμου Αθηναίων, Athens International Radio, 104,4 FM, στον κ. Τσιλιόπουλο σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.




Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Στα παραπάνω links μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη μου στο ATHENS INTERNATIONAL RADIO, 104,4 FM, στον δημοσιογράφο κ. Τσιλιόπουλο σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, αλλά και να διαβάσετε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο στα ελληνικά.

Κατά τη συζήτηση με τον κ. Τσιλιόπουλο τονίσθηκε ότι μετά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει διερεύνηση και ανάλυση των γεγονότων. Ως προς τα Σχέδια Αντιμετώπισης είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, ως προς το αν τα Σχέδια είναι κατάλληλα επικαιροποιημένα, αν υπάρχει διαθέσιμος ο απαιτούμενος εξοπλισμός και το προσωπικό στις κρίσιμες στιγμές, αν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός των Αρχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού, η εκπαίδευση των εθελοντών, η ενημέρωση των κατοίκων κοντά σε δασώδεις περιοχές, και το αν η αποτελεσματικότητα αυτών των σχεδίων ελέγχεται από ασκήσεις ετοιμότητας και αν αναθεωρούνται αντίστοιχα.
Πέρα από την επιχειρησιακή ικανότητα, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην Πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν επιτελεσθεί τις τελευταίες δεκαετίες ως προς τη χρήση και την εκμετάλλευση των δασών, την απομάκρυνση της εύφλεκτης δασικής ύλης, την αποτελεσματική επίβλεψη του δάσους κλπ.
Ακόμα τονίσθηκε η ανάγκη της αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων νόμων αλλά και της βελτίωσής τους ώστε να εξασφαλισθεί ότι κάθε δασική περιοχή θα παραμείνει ή θα ξαναγίνει δάσος, αλλά και να εξασφαλισθεί η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για τυχόν εμπρησμούς. Τέλος τονίσθηκε η σημασία της ορθής καταγραφής, οργάνωσης και παρακολούθησης των δασικών εκτάσεων, καθώς στην εποχή της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών, ακόμα και των δωρεάν χαρτών μέσω υπηρεσιών όπως το google, είναι απαράδεκτο και χωρίς καμιά δικαιολογία η έλλειψη καταγραφής και αρχείων στην υπηρεσία της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: