"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και επιτελώντας έναν από τους βασικούς του ρόλους, αυτόν της πιο έγκυρης, αλλά και έγκαιρης ενημέρωσης κάθε επιχειρηματία και κάθε εν δυνάμει επιχειρηματία που σχεδιάζει επενδύσεις και μπορεί να τύχει ενισχύσεων από τα...
Προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠ.Αν.ΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, θα διοργανώσει και τρίτη ενημερωτική ημερίδα για τα τέσσερα νέα προγράμματα που προκηρύχθηκαν στην Καλλικράτεια. Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00 στο Ξενοδοχείο ΑΤΑΛΝΤΙΣ της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νέων Επαγγελματιών Δ.Ε.Ν. Καλλικράτειας και τον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων .
  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ Grow Greek Tourism Online - Χαλκιδική 18/05 & 19/05
H Google, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενημερώνει για τις νέες δράσεις της πρωτοβουλίας « Grow Greek Tourism Online» για το 2016. Ανταποκρινόμενη σε αυτήν την ανάγκη, η Google επεκτείνει και φέτος την πρωτοβουλία σημαντικά με τη δημιουργία νέων σεμιναρίων που πραγματοποιούνται δωρεάν , διάρκειας 1 - 1,5 ώρας, και εκπαιδευτικών εργαλείων, με στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες του τουρισμού στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο για να βελτιώσουν την επιχείρησή τους.
Με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της πρωτοβουλίας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, η Google δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα διαδικτυακής εκπαίδευσης για τον τουρισμό την http://greektourism.withgoogle.com. Μέσα από ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε όλα όσα χρειάζονται, από το πώς να βελτιώσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο μέχρι να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού μάρκετινγκ και να λάβουν με την ολοκλήρωση του, πιστοποιητικό παρακολούθησης με την υπογραφή της πρωτοβουλίας GGTO και του ΙΑΒ Europe (Interactive Advertising Bureau). Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας, μπορούν επίσης να εγγραφούν δωρεάν για να παρακολουθήσουν τα ειδικά σεμινάρια διαδικτυακής εκπαίδευσης της πλατφόρμας.
Στην Χαλκιδική θα γίνουν δύο συνολικά σεμινάρια. Το πρώτο, στην Χερσόνησο Κασσάνδρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαίου, από 17:00 έως 19:00 στο ξενοδοχείο Kassandra Hotel. Το δεύτερο,  στην Χερσόνησος Σιθωνίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαίου, από 17:00 έως 19:00 στο ξενοδοχείο Athena Palace Village.
Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε πως μπορείτε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ακόμα και με δωρεάν εργαλεία, δηλώστε συμμετοχή μιας και λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και να δηλώσετε συμμετοχή, μπορείτε να  επισκεφτείτε τη σελίδα του Grow Greek Tourism Online . http://greektourism.withgoogle.com και στα τηλέφωνα 2103252103 (#124), (#121).

  • ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 153 ΨΗΦΟΥΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με 153 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και φορολογικό νομοσχέδιο, λίγες ώρες πριν από το έκτακτο Eurogroup όπου θα συζητηθούν τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους.
  • ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ
Σημαντικές αλλαγές εισήχθησαν στην έμμεση και άμεση φορολογία, τόσο με τη θέσπιση νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά κυρίως με την αύξηση φορολογικών συντελεστών που αφορούν έμμεσους φόρους, φόρους κατανάλωσης, καθώς και άμεσους φόρους. Έτσι αυξάνονται: (1) από την 1η Ιουλίου 2016 ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, (2) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) από την 1η Ιουνίου 2016. Η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,12 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο, (3) από την 1η Ιουνίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην βενζίνη. Η αύξηση στην λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να είναι της τάξης των 0,03 έως 0,05 ευρώ ανά λίτρο, (4) από τη νέα χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2016) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με βάση τις σημερινές τιμές, αναμένεται αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,08 έως 0,10 ευρώ ανά λίτρο, (5) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης (LPG) που θα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της λιανικής τιμής του υγραερίου κίνησης κατά 0,07-0,08 ευρώ, (6) ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο (natural Gas) , (7) ο ΕΦΚ στη μπύρα, στα οινοπνευματώδη ποτά. Ειδικά, καταργείται ο μειωμένος κατά 50% ΕΦΚ των οινοπνευματωδών στα Δωδεκάνησα, (8) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, (9) επιπλέον, επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ΕΦΚ, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δυο κλειδιών.
Περαιτέρω, όσον αφορά την άμεση φορολογία, η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες προβλέπει τον εξής φόρο: 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος, 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ, 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ, 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Στα πιο πάνω ποσά που προκύπτουν με βάση την κλίμακα, έρχεται να προστεθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με οριακούς συντελεστές ανά κλιμάκιο εισοδήματος ως εξής: 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 2,2% για εισόδημα από 12.001έως 20.000 ευρώ, 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ, 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ, 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ, 10% από 220.001 ευρώ και πάνω. Οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα αυτόνομα, φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς να ισχύει κάποιο αφορολόγητο ποσό (tax credit). 
  • ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ barcode ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Με την υπόψη τροπολογία καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες, περιοδικού και ημερήσιου τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode) ή εικονοστοιχείου (pixel) ή και οι δύο σημάνσεις, που  φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο του εντύπου. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, στους παραβάτες της εν λόγω ρύθμισης επιβάλλεται πρόστιμο ανά παράβαση ύψους χιλίων (1.000) έως δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Η αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει ότι ε τη συγκεκριμένη διάταξη καθιερώνονται όροι διαφάνειας και ευχέρεια ελέγχου σε θέματα στοιχείων κόστους στις έντυπες εκδόσεις περιοδικού και καθημερινού τύπου (εφημερίδων και περιοδικών) που περιλαμβάνουν ειδικές προσφορές.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους αλλά και επιβολή νέων φόρων και τελών καθώς και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως  αποκαλύπτεται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν. Το πακέτο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε  τσιγάρα, μπύρα, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.

  • ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ
Με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα που αποφάσισε η κυβέρνηση, επιβαρύνονται όλοι οι τύποι οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Εκτός όμως από την αύξηση του ΕΦΚ, πρόσθετη επιβάρυνση θα επέλθει και με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Οι νέες τιμές αναμένεται να εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου 2016. Αναλυτικότερα: (α) Βενζίνη. Η αύξηση στη λιανική τιμή αναμένεται να αυξηθεί γύρω από τα επίπεδα των 0,04 ευρώ ανά λίτρο, (β) Diesel. Πρόκειται για το καύσιμο με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, η τιμή του οποίου θα αυξηθεί κατά 0,04 ευρώ ευρώ τουλάχιστον, (γ) Υγραέριο κίνησης. Η άνοδος θα φτάσει σίγουρα και ενδεχομένως να ξεπεράσει κατά τι τα 0,07 ευρώ.
  • Eurogroup: ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΣΤΑΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Σε τρία στάδια και υπό προϋποθέσεις θα γίνει η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα. Στη δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το Eurogroup συμφώνησε στις εξής γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος. (i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων, (ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής, (iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής : (α) Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος, (β) Σε μεσοπρόθεσμη βάση, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA), (γ) Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.

  • ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΘΕ ΜΑΪΟ, ΘΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΚΟΦΤΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Με προεδρικό διάταγμα κάθε Μάιο θα μπαίνει σε λειτουργία ο «κόφτης» δημόσιων δαπανών, μετά τα αποτελέσματα της Eurostat τον Απρίλιο, ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ ο έλεγχος για τον μηχανισμό («κόφτης») θα γίνεται σε ετήσια βάση κάθε Μάιο, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα της Eurostat κάθε Απρίλιο. «Θα υπάρχει προεδρικό διάταγμα με μειώσεις στις δαπάνες του κράτους, χωρίς να υπάρχει μείωση δαπανών σε συγκεκριμένα κομμάτια του προϋπολογισμού όπως η υγεία και η άμυνα», σημείωσε. Κάθε 30 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.  Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, μιλάμε «μακροπρόθεσμα για την ωριμότητα του χρέους σε βάθος 30 χρόνων» ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι «θα υπάρχει ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών έως τις 24 Μαΐου».
  • ΣΤΑ 463 ΕΥΡΩ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΝΕΑ "ΚΑΤΩΤΑΤΗ" ΣΥΝΤΑΞΗ
Ανατροπές στις αποδοχές των συνταξιούχων, μελλοντικών και σημερινών, φέρνει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή. Κι αυτό γιατί όσοι αιτηθούν σύνταξη από εδώ και στο εξής, θα λάβουν ένα ποσό το οποίο θα προκύψει με βάση τις μέσες αποδοχές τους καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου τους, αλλά και με "οδηγό" νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης (του μισθού τους από τη σύνταξη τους).  Έτσι ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχε μέσες αποδοχές για 20 χρόνια 500 ευρώ (δηλαδή λίγο κάτω από το σημερινό κατώτατο μισθό των 586 ευρώ) θα λάβει μικτή  -δηλαδή προ της παρακράτησης 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ-  κύρια σύνταξη 463 ευρώ και μικτή επικουρική σύνταξη 44 ευρώ. Η "Κατώτατη"  – μια και προκύπτει με βάση πάνω  – κάτω το σημερινό κατώτατο μισθό  - αυτή σύνταξη, αλλά και ανταποκρίνεται στον ελάχιστο κατά μέσο όρο χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για να βγει στη σύνταξη (δηλ. τα 15-20 χρόνια ) μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με τις αποδοχές του κάθε ασφαλισμένου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι κατώτατη της σημερινής …κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ, η οποία ανέρχεται στα 487 ευρώ με μόλις 15 χρόνια ασφάλισης.  Η κύρια σύνταξη κάθε ασφαλισμένου θα προκύπτει από τον εξής πολλαπλασιασμό:Μέσες αποδοχές καθ΄ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου   Χ συνολικά έτη ασφάλισης Χ αντίστοιχα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ
Παρατείνονται για έναν ακόμη μήνα, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο λόγος για τη νέα παράταση, όπως αναφέρει η τροπολογία είναι «μέχρι να θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο». Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4354/2015, που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπε ότι η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα αναστελλόταν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016. 

  • ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ  ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Σταθερό φορολογικό καθεστώς επί 12 χρόνια για μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, φορολογικές απαλλαγές για 15 χρόνια, καθώς και άμεση επιδότηση από 10% ως 45% του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, η διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου και κατόπιν θα κατευθυνθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η συμμετοχή του φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση (δάνειο κλπ), με την προϋπόθεση ότι το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, στήριξη ή παροχή.
  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ! ΣΤΑ 6,67 ΔΙΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Σε 5,575 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Μάρτιο, έναντι 5,405 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες αφού διαμορφώθηκαν στα 1,099 δισ. ευρώ έναντι 1,079 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Ετσι, το συνολικό ποσό των οφειλών ανέρχεται σε 6,67 δισ. Ευρώ. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το μεγαλύτερο ποσό αφορά χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία το Μάρτιο περιορίστηκαν στα 2,876 δισ. ευρώ έναντι 2,931 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Οι οφειλές του Δημοσίου προς το νοσοκομεία ανήλθαν σε 1,146 δισ. ευρώ έναντι 1,092 δισ. ευρώ.
  • ΜΠΛΟΚ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ «ΤΕΙΡΕΣΙΑ»
Επιταγές θα μπορούν να εκδίδουν πλέον κατ΄ εξαίρεση επιχειρήσεις που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης. Τούτο προβλέπει απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.  Με τον τρόπο αυτό, διευρύνεται η διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να χορηγούν υπ' ευθύνη τους βιβλιάρια επιταγών στις επιχειρήσεις, οι οποίες, βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες, για να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, αξιοποιώντας τεχνικές αναδιάρθρωσης.

  • ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΞΟΦΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΤΑ ΓΚΙΣΕ
Λύση στο θέμα της εξόφλησης των λογαριασμών των ΔΕΚΟ αξίας άνω των 500 ευρώ με μετρητά, δίνει η νέα απόφαση της ΓΓΔΕ Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1069397 ΕΞ 2016/26.4.2016. Μη εφαρμογή των διατάξεων της περ. β' του άρθρου 23 του ν. 4172/2013 στην περίπτωση ταμειακής εξόφλησης συναλλαγών με επιχειρήσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Σύμφωνα με την απόφαση έγινε δεκτό ότι: "[...] Η εξόφληση των υπόψη δαπανών στα ταμεία (γκισέ) των επιχειρήσεων δεν θέτει εν αμφιβόλω τη διενέργεια πραγματικής ως προς το ύψος συναλλαγής, αφού οι εν λόγω επιχειρήσεις εκδίδουν παραστατικά με βάση καθορισμένη τιμολογιακή πολιτική και γενικούς όρους συναλλαγών στους οποίους προσχωρεί ο καταναλωτής. Κατόπιν των ανωτέρω και για τη διευκόλυνση πλήθους συναλλαγών των καταναλωτών, οι δαπάνες για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που εξοφλούνται στα ταμεία (γκισέ) των επιχειρήσεων καθώς και στα συμβεβλημένα καταστήματα που πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τους, εφόσον αποδεικνύονται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά τα οποία φέρουν τα στοιχεία του πελάτη, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι αναγνωρίζονται φορολογικά ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.4172/2013, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων της περ. β' του άρθρου 23 του ν. 4172/2013 και ανακαλούμενων των όσων αναφέρονται στο αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦΒ 1139502 ΕΞ2015/26.10.2015 έγγραφό μας [...]".
  • ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΟΣΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Η μη τήρηση βιβλίων αφορά όσους παρέχουν υπηρεσίες στο δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.ο.κ. με μπλοκάκι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΔΕ ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία από το φορολογικό έτος 2016 και μετά απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία – βάσει σύμβασης μίσθωσης έργου – παρέχουν υπηρεσίες προς το Δημόσιο ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εφόσον η αμοιβή, που λαμβάνουν, δεν υπάγεται σε Φ.Π.Α. και τα ίδια δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η απόφαση αυτή αφορά σε ένα μεγάλο ποσοστό τα φυσικά πρόσωπα, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνεργοι, που συμβάλλονται με το Δημόσιο ή τους Ο.Τ.Α., κυρίως για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Τα πρόσωπα αυτά που φορολογούνται ως μισθωτοί, δεν θα υποχρεούνται πλέον σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, ακόμα και αν οι αμοιβές, που λαμβάνουν, ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως, υπό τις ανωτέρω πάντα προϋποθέσεις.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατά το μήνα Απρίλιο 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά 90.631 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Απριλίου 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 215.176, ενώ οι αποχωρήσεις σε 124.545. Από τις 124.545 συνολικά αποχωρήσεις, οι 62.512 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 62.033 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Απρίλιος 2016 και Απρίλιος 2015, προκύπτει θετική επίδοση κατά 10.408 επιπλέον θέσεων εργασίας για τον Απρίλιο 2016 (θετικό ισοζύγιο 90.631 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (80.223), τον Απρίλιο του 2015. Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος–Απρίλιος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 593.052 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 468.587, εκ των οποίων οι 246.030 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 222.557 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 124.465 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου τετραμήνου έτους, από το 2001 μέχρι σήμερα.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ
Σε διαβούλευση τέθηκε ο κανονισμός απονομής Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές, έως τις 17 Μαΐου 2016, στην ηλεκτρονική σελίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (www.opengov.gr). Οπως αναφέρει στη σχετική επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικού Σήματος και γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, «με τον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - “Δήμητρα” (ΕΛΓΟ - “Δήμητρα”) και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την απονομή και τη χρήση του Ελληνικού Σήματος στα σχετικά προϊόντα. Δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου κανονισμού για την προστασία της ελληνικότητας των προϊόντων της χώρας μας, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να πάρουν μέρος στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους στις διατάξεις του. Ο κανονισμός διασφαλίζει τη λειτουργία ενιαίου και ομοιογενούς πλαισίου αξιόπιστων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών διαδικασιών ελέγχου και απονομής του Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές. Το Ελληνικό Σήμα είναι αυτό που έχει εγκριθεί με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τοποθετείται στα μέσα συσκευασίας ή/και στην ετικέτα των προσυσκευασμένων προϊόντων, καθώς και των μη προσυσκευασμένων προϊόντων (π.χ., βαρέλι) που διατίθενται στην κατανάλωση».

  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .   

Δεν υπάρχουν σχόλια: