"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ξεκίνησε, από τις 7 Απριλίου η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων, για τους ενδιαφερόμενους της δράσης «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», στο πλαίσιο του...
Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η περίοδος υποβολής διαρκεί από 07.04.2016 έως και 20.05.2016. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr και δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται, κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες μόνο, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί, μετά τις 11.02.2016, ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.

  • Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2016
Την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, του ασφαλιστικού και της φορολογίας εισοδήματος, την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές επί των προωθούμενων αλλαγών. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες και μειωμένο αφορολόγητο θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που αντιστοιχεί σήμερα σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ μειώνεται στα 2.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί για τα εισοδήματα του 2016 σε 9.100 ευρώ. Συγκεκριμένα, η νέα φορολογική κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής: 22% φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από 0 – 20.000 ευρώ, 29% για από 20.001 – 30.000 ευρώ, 37% για 30.001 – 40.000 ευρώ και τέλος 45% για εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.



  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Με απόφαση που υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρατείνεται για δύο μήνες η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα είναι πλέον η 30η Ιουνίου. Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται:  «1. Η προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία (30.4) υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 30.6.2016 λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων.
2. Εάν εμφανιστούν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων (μηχανογραφικά κλπ.) η ημερομηνία αυτή, θα μετακινηθεί ανάλογα, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους φορολογούμενους…
»
  • ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ
Κλείνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους οι λογιστές - φοροτεχνικοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής στο TAXISnet. Σε πρώτη φάση, η αποχή θα διαρκέσει έως και τις 18 Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
  • ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ – ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ 1,29 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Κατά 1,299 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Συνολικά, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε κατά 2,755 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα 2,445 δισ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά, φορολογικές οφειλές. Οι συνολικές οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 84,154 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% οφείλεται από ΔΕΚΟ, Δημοτικές Επιχειρήσεις και πτωχευμένες εταιρείες.
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΑΕΕ. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015
Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση εισφορών 2015, για φορολογική χρήση, μέσω της Υπηρεσίας “Βεβαιώσεις Εισφορών Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ” του  ιστότοπου  www.oaee.gr Για την έκδοση των βεβαιώσεων απαιτείται η συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου (ΕΑΜ).Σε περίπτωση μη ταυτοποίησης των στοιχείων, η βεβαίωση θα χορηγείται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Οργανισμού με την επίδειξη: (1)  Αστυνομικής Ταυτότητας, (2) Πρόσφατου Εκκαθαριστικού Σημειώματος από Εφορία, (3)  Αποδεικτικού στοιχείου ΑΜΚΑ.
  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ – ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΝΑΨΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων , 1. α)Παρατείνεται, εκ νέου, μέχρι την 15-5-2016 (από 15-4-2016 που ισχύει), η αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4354/2015, σχετικά με τη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από τις αναφερόμενες μη εξυπηρετούμενες δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις, (β) Παρατείνεται επίσης, εκ νέου, μέχρι την 30-6-2016 (από 3-5-2016 που ισχύει), η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών αναφορικά με την ελάφρυνση και τον διακανονισμό οφειλών τους προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), 2. Μετατίθεται, εκ νέου, για την 1.6.2016 (από 30.4.2016) η έναρξη ισχύος του Μέρους Β' του ν. 4281/2014, σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.
  • ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Από τη Δευτέρα 18 Απριλίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, επισημαίνοντας ότι «πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου). Ουσιαστικά η Ελλάδα πάει στην Ουάσιγκτον χωρίς κάποια συμφωνία αλλά με την υπόσχεση ότι υπάρχει πρόοδος και θα κλειδώσουν όλα τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ανακύπτουν διάφορα ζητήματα ως προς τα χρονοδιαγράμματα καθώς είναι δύσκολο να υπάρξουν ψηφισμένα μέτρα έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Το πιθανότερο, κι εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή, τα μέτρα να ψηφιστούν τον Μάιο, δηλαδή μετά το Πάσχα.

  • ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟ ΤΟ 2017
Σε ύφεση θα παραμείνει η ελληνική οικονομία το 2016 εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εαρινές του προβλέψεις, προβλέποντας ότι η οικονομία θα αρχίσει ν΄ ανακάμπτει από το 2017. Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,2% το 2015, προβλέπει πως η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. Το ΔΝΤ αναμένει πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές θα σταθεροποιηθούν (0% πληθωρισμός) και το 2017 θα αυξηθεί κατά 0,6%. Όπως τονίζεται στην Έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στην Ουάσιγκτον, τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς και οι τελικές δημοσιονομικές προβολές δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα δυναμικό νέο πρόγραμμα προσαρμογής.
  • ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ 9.000 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Το 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece (διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας), σε ποσοστό 15%, οι επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό. Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό είναι η τεχνολογία και η υγεία. Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κατά 80% επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα.

  • ΟΟΣΑ: ΤΟ 40% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ
Η μέση φορολογική επιβάρυνση όπως μετρήθηκε από τον ΟΟΣΑ ήταν πέρυσι στην Ελλάδα στο 39,3%, έναντι μέσου όρου 35,9% στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, όπως αποκαλύπτει η έκθεση Taxing Wages 2016. Σε 24 από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν το 2015, ενώ μειώθηκαν στις 8 και έμειναν αμετάβλητα σε 2. Με λίγα λόγια, τέσσερα στα δέκα ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός μέσου μισθωτού παρακρατούσε στην Ελλάδα το Δημόσιο μέσω φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, το 2015. Η επιβάρυνση για έναν Έλληνα μισθωτό, άγαμο χωρίς παιδιά και με μέσο μισθό, διαμορφώθηκε στο 39,3% του συνολικού κόστους εργασίας, κυρίως λόγω των εργοδοτικών εισφορών (19,7%) και των εισφορών των εργαζομένων (12,4%), ενώ μικρότερη είναι η επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος (7,1%). Η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 1,27 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014, λόγω της υποχώρησης των εργοδοτικών εισφορών (-0,92 ποσοστιαίας μονάδας), των εισφορών των εργαζομένων (-0,25) και του φόρου εισοδήματος (-0,09). Οι πληρωμές για φόρο εισοδήματος και εισφορά στην κοινωνική ασφάλιση αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 24,3% των ακαθάριστων αποδοχών του άγαμου μισθωτού χωρίς παιδιά. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις χώρες του ΟΟΣΑ στην παραπάνω κατηγορία εργαζόμενων έχουν οι Βέλγοι μισθωτοί (55,3), ακολουθούμενοι από τους Αυστριακούς (49,5%) και τους Γερμανούς (49,4%). Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη επιβάρυνση έχουν η Χιλή (μόλις 7%), η Νέα Ζηλανδία (17,6%) και το Μεξικό (19,7%).Για οικογένεια με δύο παιδιά, με έναν εργαζόμενο και μέσο μισθό, η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 1,29 ποσοστιαίες μονάδες στο 38,1% του συνολικού κόστους εργασίας για τον εργοδότη. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση σε αυτή την κατηγορία μισθωτών σημειώνεται στη Γαλλία (40,5%), το Βέλγιο (40,4%) και την Ιταλία (39,9%). Από την άλλη πλευρά, η επιβάρυνση στη Νέα Ζηλανδία είναι μόνο 4,9%, στη Χιλή 7% και στην Ιρλανδία 9,5%.
  • ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ στην Ε.Ε. και ένα πιο απλό σύστημα της ενιαίας αγοράς παρουσίασε η Κομισιόν, με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης, τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Το σχέδιο δράσης περιγράφει μεταξύ άλλων τις βασικές αρχές για ένα μελλοντικό ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ΦΠΑ, βραχυπρόθεσμα μέτρα  για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των συντελεστών ΦΠΑ και του καθορισμού επιλογών προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών αυτών.

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Κλείδωσε όπως όλα δείχνουν η αύξηση στα τσιγάρα και τα λοιπά καπνικά. Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους καπνιστές, αφού στα λεγόμενα φθηνά πακέτα θα είναι από 0,15 με 0,20 ευρώ, ενώ στα ακριβά η αύξηση μπορεί να αγγίξει ακόμα και το ένα ευρώ.


  • ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ ΑΠΟ 23% ΣΕ 24%

Σχεδιάζεται να ισχύσει από 1ης Ιουλίου φέρνοντας αυξήσεις σε τρόφιμα, εισιτήρια, εστιατόρια κ.α.. Εκτός από όλες τις άλλες επιβαρύνσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει στη Βουλή παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί η αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα τύπου, φέρεται να έχει συμφωνήσει για αύξηση στο 24% από 23% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ προσδοκώντας σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Κατά το δημοσίευμα η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου με στόχο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018, να καλυφθεί το κενό από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Αν το σχέδιο εφαρμοστεί τότε θα υπάρξει αύξηση σε:  τυποποιημένα είδη διατροφής όπως ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι, αλλαντικά κ.α., αναψυκτικά και χυμούς, ταβέρνες και εστιατόρια και catering, εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί, επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.


  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τον συντονισμό των διαδικασιών για την απονομή του σήματος ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 187 του ν.4072/2012 τον κανονισμό ελέγχου και απονομής ελληνικού σήματος που αφορά στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο. Όπως αναφέρει σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή, στον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ) και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την απονομή και την χρήση του ελληνικού σήματος στα σχετικά προϊόντα. Καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης είναι η 5η Μαΐου 2016. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τα σχόλιά τους στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης http://www.opengov.gr/ypoian/?p=7303.
  • Ο.Γ.Α.: «ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Α21 ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ»
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα Οικογενειακά Επιδόματα του έτους 2016 ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος (Ε1). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.gsis.gr) και αφού έχουν υποβάλει (οριστικοποιήσει) τη φορολογική τους δήλωση (Ε1).
  • ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ 2016 ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες που έθεσαν σε ακινησία τα ΙΧ αυτοκίνητά τους να τα επανακυκλοφορήσουν, καταβάλλοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για το χρονικό διάστημα από την άρση της ακινησίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, παρέχει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Η διάταξη νόμου είναι έτοιμη από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την τελική έγκριση, πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εφόσον ψηφιστεί η διάταξη, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παίρνουν πίσω τις πινακίδες τους, ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη τους. Η τροπολογία θα προβλέπει ανάκτηση πινακίδων:(1) Για ένα μήνα, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για παράδειγμα για Ι.Χ στο οποίο αντιστοιχούν ετήσια τέλη 640 ευρώ , θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του να ανακτήσει τις πινακίδες του για έναν μήνα καταβάλλοντας 107 ευρώ , (2) Για τρεις μήνες, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε τέσσερα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, (3) Για το υπόλοιπο του έτους, καταβάλλοντας τέλη που αντιστοιχούν στο πλήθος των μηνών που απομένουν έως το τέλος του έτους , με προσαύξηση δύο μηνών. Στο παράδειγμα του Ι.Χ με τέλη 640 ευρώ, αν ο ιδιοκτήτης του θελήσει να παραλάβει τις πινακίδες του τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβάλλει (6 συν 2 ή 8 δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ), 427 ευρώ.

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ – ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Το Μάρτιο του 2016 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 29.351 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ΕΡΓΑΝΗ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 149.028, ενώ οι αποχωρήσεις σε 119.677. Από τις προσλήψεις, μόμο το 46% είναι πλήρους απασχόλησης. Από τις 119.677 συνολικά αποχωρήσεις, οι 57.573 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 62.104 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 377.876 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 344.042, εκ των οποίων οι 183.997 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 160.045 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 33.834 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου τριμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ "GREECE CHINA BUSINESS"

Η ιστοσελίδα "Greece China Business", λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και έχει σαν στόχο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Μέσα από ένα δυναμικό και δημιουργικό  περιβάλλον στοχεύει στη βέλτιστη ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών, μεταξύ των δυο χωρών, παρέχοντας επίκαιρα πληροφοριακά θέματα, με αναφορές στην οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία. Επίσης,  μέσα από ειδικά αφιερώματα, τοπικών εγχώριων εξαγώγιμων προϊόντων, με παρουσιάσεις διαφόρων εμπορικών εκθέσεων, εκδηλώσεων, καθώς και με την παροχή χρήσιμων διευθύνσεων, εστιάζει στην επιχειρηματική επαφή των δύο χωρών, φέρνοντας κοντά τους ενδιαφερόμενους, ιδέες και επενδυτικά  σχέδια.

  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Το Επιμελητήριο Σερρών  σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία διοργανώνει την 1η εκδήλωση «ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΑΡΩΜΑ» σε κλίμα αγαστής συνεργασίας και σύμπνοιας με το Δημόσιο ΙΕΚ Σερρών με σκοπό να προβάλει, να αναδείξει και να τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και παράλληλα να αποτελέσει αυτή η δραστηριότητά του ένας ξεχωριστός τρόπος συνάντησης παραγωγών, επιχειρηματικών και επισκεπτών-καταναλωτών. Η διμερής εκδήλωση θα διεξαχθεί  στις 23 και 24 Απριλίου 2016 στο ξενοδοχείο Elpida Resort στις Σέρρες. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό Μαγειρικής και Γαστρονομίας. Όσες από τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν για περισσότερες λεπτομέρειες να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2321099722 και 2321039971.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .   

Δεν υπάρχουν σχόλια: