"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑ ΧΑΝΤΙΝΤ


Εικόνες από σύγχρονες αρχιτεκτονικές δημιουργίες.  Οι μελέτες τους εκπονήθηκαν από την Ζάχα Χαντίντ που περιλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους αρχιτέκτονες του κόσμου. Απευθύνομαι όχι τόσο σε συναδέλφους μου, αλλά περισσότερο στους άλλους συμπολίτες που ενδεχομένως να έχουν ενστερνιστεί παλαιότερα πρότυπα Αρχιτεκτονικής και να αγνοούν ότι υπάρχει και μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Αρχιτεκτονική, άγνωστη εν πολλοίς. Όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι η Αρχιτεκτονική ως Τέχνη δεν είναι μόνο η... αποκαλούμενη "παραδοσιακή". Δεν είναι "στατική". Θα πρέπει συνεχώς, όπως άλλωστε και όλες οι Τέχνες, να αναζητά καινούργιους δρόμους,  να είναι πάντα εξελισσόμενη, να βρίσκεται συνεχώς σε πεδία πρωτοπορείας!

Το σύντομο βιογραφικό της Ζάχα Χαντίντ

Η Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαγδάτη. Αν πρέπει κανείς κάπου να την κατατάξει, ως προς την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία της, μπορεί να πει ότι ανήκει στη Σχολή της αποδόμησης.
Σπούδασε μαθηματικά στο αμερικανικό κολέγιο της Βηρυτού και αρχιτεκτονική στο Λονδίνο. Μετά την αποφοίτησή της, συνεργάστηκε με τους καθηγητές Αρχιτεκτονικής , Ηλία Ζεγγέλη, Έλληνα  και Ρεμ Κόλχας, Ολλανδό  στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου, στο οποίο αργότερα, το 1977, συμμετείχε ως συνέταιρος .

Το 1980 άνοιξε δικό της γραφείο αρχιτεκτονικής, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Έχει διδάξει στα καλύτερα πανεπιστήμια αρχιτεκτονικής στον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Χάρβαρντ και στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Στην παρούσα φάση, διδάσκει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης. 

Πολύγυρος 7-10-2015
Γιάννης Κ. Αικατερινάρης
αρχιτέκτων


Subject: Fwd: Zaza Hadid




























Δεν υπάρχουν σχόλια: