"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Βόρεια Ελλάδα: Οι ελλείψεις απειλούν με λουκέτο τα νοσοκομεία

Στη Χαλκιδική
Στο νοσοκομείο Πολυγύρου έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει η γυναικολογική - μαιευτική κλινική και ο πληθυσμός της Χαλκιδικής αγωνιά για την τύχη της. Οι δύο γιατροί που απέμειναν δεν είναι αρκετοί για να καλύπτουν τις ανάγκες του μήνα. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, Δημήτρης Καραγιάννης, ο διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε, ο επικουρικός έφυγε και οι δύο γιατροί δεν είναι δυνατόν να εφημερεύουν από 15 ημέρες ο καθένας. Την τελευταία στιγμή, εξάλλου, απετράπη μπλακ άουτ στην ορθοπεδική κλινική όπου υπηρετούσαν τρεις γιατροί και ενισχύθηκε με τη μετακίνηση ενός ακόμη από το Κιλκίς.



«Μόνο δύο γιατροί κρατούν με ηρωισμό τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Βέροιας. Ο διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε εδώ και ένα χρόνο και αναγκάζονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Στο αναισθησιολογικό τμήμα, οι τρεις αναισθησιολόγοι δε φτάνουν. Τον προηγούμενο μήνα μείναμε για 3 - 4 μέρες χωρίς αναισθησιολόγο! Εδώ και δύο μήνες έχει προσληφθεί αναισθησιολόγος, αλλά η τοποθέτησή του καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το τμήμα με νύχια και με δόντια...», λέει στον «ΑτΚ» ο Γιάννης Βογιατζής, καρδιολόγος στο νοσοκομείο της Βέροιας και πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ).

Χαρακτηριστικό της εικόνας διάλυσης των νοσοκομείων είναι το λουκέτο που μπαίνει από την 1η Απριλίου στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ. Η διοίκηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της 5 κλινών ΜΕΘ, επειδή «δε βγαίνουν» οι εφημερίες μετά την αποχώρηση τεσσάρων εργαζομένων. «Λόγω της έλλειψης γιατρών, το υπουργείο δε διστάζει να κλείσει μία ΜΕΘ. Στην περίπτωση της έλλειψης νοσηλευτών, που φτάνει στο 40%, τι θα έπρεπε να κάνει; Να κλείσει το μισό νοσοκομείο; Είναι απαράδεκτο και αστείο, αν όχι εγκληματικό, σε μια περίοδο που όλοι ψάχνουμε ελεύθερα κρεβάτια εντατικής σε όλη την περιφέρεια, από τη Θεσσαλονίκη ώς την Αλεξανδρούπολη, να στερείτε το δικαίωμα στον ασθενή για ασφαλή νοσηλεία», διαμαρτύρεται ο Χαράλαμπος Κοροξενός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, αν εφαρμοστεί η εντολή για κλείσιμο της μονάδας.

Στη Θεσσαλονίκη
Με νύχια και με δόντια μένουν ανοιχτές όχι μόνο ΜΕΘ, αλλά και δεκάδες κλινικές και τμήματα στα δημόσια νοσοκομεία που αιμορραγούν λόγω έλλειψης προσωπικού. «Το Νοέμβριο βρέθηκε στα πρόθυρα κλεισίματος η Β΄ ΜΕΘ του ''Γ. Παπανικολάου'', αλλά τελικά με τη μετακίνηση προσωπικού από την άλλη ΜΕΘ διασφαλίστηκε η λειτουργία της». Εχουμε όμως κλειστά κρεβάτια στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου λόγω έλλειψης προσωπικού», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Στράτος Πλωμαρίτης.
Η λειτουργία σε πολλά τμήματα νοσοκομείων κρέμεται από μια κλωστή. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι συχνά δεν τηρούνται τα όρια ασφαλείας, αλλά δε γίνεται διαφορετικά, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Οπως λένε, η κατάσταση είναι οριακή, «τρέχουν και δε φτάνουν», δεν μπορούν να αρρωστήσουν ή να λείψουν με άδεια, γι΄ αυτό και σε πολλούς χρωστούν δεκάδες ρεπό.
«Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες, ειδικά νοσηλευτικού και τεχνικού, αλλά τελευταία και γιατρών. Αρκετοί φεύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω των νέων μέτρων. Στο τμήμα μου έχουμε 5 κενές θέσεις γιατρών, για λόγους συνταξιοδότησης ή υγείας. Οι τρεις δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο, οι άλλες δύο νωρίτερα, ενώ τον Απρίλιο φεύγει μία γιατρός ακόμη. Δεν μπορούν να δουλεύουν έτσι τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε επιπλέον προσωπικό, διότι η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στην υγεία δε λύνει το πρόβλημα», επισημαίνει στον «ΑτΚ» η Γωγώ Παπαϊωάννου, διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ. Η ίδια θεωρεί απαράδεκτο να κλείνουν κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι κατακόρυφα αυξημένη και εκτιμά ότι πέντε κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και πέντε θανάτους κάθε εβδομάδα. «Οι θάνατοι φοβάμαι ότι θα αυξηθούν, γιατί σταδιακά φαίνεται ότι θα κλείνουν και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ...», τονίζει η κ. Παπαϊωάννου.

Οριακή η κατάσταση
 Στο νοσοκομείο της Εδεσσας η ΜΕΘ δοκιμάζει καθημερινά τα όριά της, όπως λένε οι εργαζόμενοι. «Η μονάδα θα έπρεπε να είναι κλειστή για δέκα ημέρες το μήνα βάσει του προγράμματος εφημεριών! Με λιγότερους από πέντε γιατρούς δεν είναι δυνατό να βγαίνουν οι εφημερίες του μήνα και να τις πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Η ΜΕΘ έχει μόνο τρεις γιατρούς. Αν, δηλαδή, κάποιος αρρωστήσει, θα έχουμε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα. Και στην Παιδιατρική υπάρχουν μόνο τρεις παιδίατροι και τους... βγαίνει η ψυχή κάθε μέρα», τονίζει ο ακτινολόγος Σάκης Γεναρίδης, μέλος του δ.σ. της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας.
Οπως προσθέτει, εκτός από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό ακυρώνονται και εξετάσεις. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν σκιαγραφικά, με αποτέλεσμα ή να μη γίνονται εξετάσεις ή να πηγαίνουν οι άρρωστοι στα φαρμακεία και να τα αγοράζουν από την τσέπη τους, πληρώνοντας από 10 έως 70 ευρώ. Επιπλέον, ακυρώνονται και άλλες υπηρεσίες εξαιτίας έλλειψης υλικών. Επειδή δεν υπάρχουν βελόνες βιοψίας, αρκετοί ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να εξυπηρετηθούν.
Στο Κιλκίς
Στο νοσοκομείο του Κιλκίς το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύπτει τις εφημερίες στην παθολογική κλινική και επιστρατεύτηκαν 4 παθολόγοι από το Ιπποκράτειο. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το Μάιο και κανείς δε γνωρίζει αν η κλινική θα μπορέσει να λειτουργήσει και μετά... «Υπήρχαν ημέρες που δεν μπορούσαμε να εφημερεύσουμε. Το πρόβλημα όμως δε λύνεται με τις μετακινήσεις επισκεπτών γιατρών από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τα περιστατικά. Σοβαρά απειλείται η λειτουργία της ΩΡΛ κλινικής, όπου απέμεινε μόνο ένας ειδικός γιατρός. Στην ουρολογική κλινική ζητάμε γιατρούς εδώ και δύο χρόνια. Μετά τη συνταξιοδότηση δύο γιατρών έμεινε μόνο ένας. Η κλινική δεν μπορεί να εφημερεύει καθημερινά και δε γίνονται χειρουργεία», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, Διαλεχτή Ζωτάκη.
Τις μισές ημέρες του μήνα τίθεται εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Εφημερεύουμε χωρίς αξονικό και τα περιστατικά διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη με ασθενοφόρο. Αυτό δεν επιτρέπεται! Εκτός από προσωπικό, μας λείπουν και υλικά. Ολα δείχνουν ότι θέλουν να μας κλείσουν... Στο νοσοκομείο Γουμένισσας εργάζονται 17 γιατροί, συνολικά 25 μαζί με τους αγροτικούς, όλο το νοσοκομείο λειτουργεί με νύχια και με δόντια και αποσυμφορεί αυτό του Κιλκίς. Ομως, στο Αιματολογικό υπάρχει μόνο ένας γιατρός και το τμήμα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο!», σημειώνει η κ. Ζωτάκη.

Βέροια- Νάουσα
Στα νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ειδικά στην παιδιατρική και στη γυναικολογική - μαιευτική. Το προσωπικό δεν είναι αρκετό για να καλύπτει τις εφημερίες ούτε στη μία ούτε στην άλλη κλινική και τα δύο νοσοκομεία συνήθως «καλύπτουν» το ένα το άλλο.

Σέρρες
Αν και η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, το νοσοκομείο Σερρών ακόμη δεν έχει φτάσει στο σημείο λουκέτων, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών (ΕΝΙΝΣ), Θεόφιλος Καλλινικίδης.

 Υπολειτουργούν κλινικές σε δυτική και ανατολική Μακεδονία - Θράκη
  
Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού πολλές κλινικές υπολειτουργούν...
«Οι άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν. Ο ίδιος τονίζει ότι οι γιατροί πολλές φορές εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται, ωστόσο υπάρχουν κλινικές στα νοσοκομεία που είναι ανοιχτές μόνο για δύο ή το πολύ τρεις εβδομάδες το μήνα!
Για παράδειγμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών υπάρχουν μόλις δύο ακτινολόγοι, οι οποίοι εφημερεύουν 14 μέρες το μήνα. «Τις υπόλοιπες μέρες μένουμε χωρίς ακτινογραφίες...», αναφέρει ο κ. Καχλάν.
Ελλείψεις έχει και το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου. Υπάρχουν μόνο δύο παιδίατροι, οι οποίοι εφημερεύουν σχεδόν το μισό μήνα! Επίσης, οι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο Γρεβενών είναι τρεις, κάτι που σημαίνει ότι το νοσοκομείο δεν έχει αναισθησιολόγο 9 μέρες το μήνα. Την ίδια ώρα, η αναστολή λειτουργίας μίας κλινικής λόγω των «κενών» συμπαρασύρει και άλλες κλινικές. Η γυναικολογική - μαιευτική κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν υπάρχει στο νοσοκομείο παιδίατρος ή αναισθησιολόγος.
Φλώρινα
Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας. «Στο νοσοκομείο εργάζεται μόνο ένας παιδίατρος και φυσικά δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε μικρούς ασθενείς», επισημαίνει ο Γιώργος Στυλιαράς, μέλος του δ.σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας και τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η μονάδα τεχνητού νεφρού. Ο υπεύθυνος και μοναδικός γιατρός της μονάδας απεβίωσε και οι 35 ασθενείς που παρακολουθούσε παραλίγο να μείνουν «στον αέρα». Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προσωρινά, έγινε απόσπαση ειδικού από το νοσοκομείο Καστοριάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και άλλα τμήματα του νοσοκομείου υπολειτουργούν, αφού υπάρχει μόλις ένας δερματολόγος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, ένας νευρολόγος και ένας ψυχίατρος, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να εφημερεύουν όλο το μήνα. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο χειρουργικό τμήμα. Υπάρχουν δύο χειρουργοί, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν όλο το μήνα (με εφημερίες ετοιμότητας) προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή ασθενών.
Πτολεμαΐδα
Πολύ δύσκολα προσπαθούν οι γιατροί να κρατήσουν ανοιχτό και το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Οπως αναφέρει ο Χρήστος Κατσίνας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, «προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γιατροί σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, τη στιγμή που εργάζονται μόλις δύο παιδίατροι, ένας νεφρολόγος, τρεις καρδιολόγοι, δύο ουρολόγοι, τρεις αναισθησιολόγοι, δύο ωτορινολαρυγγολόγοι και δύο ακτινολόγοι».
Καστοριά
Σε οριακό σημείο βρίσκεται και το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Μάριο Τζιάμαλη, το νοσοκομείο εκπέμπει SOS για τη λειτουργία της καρδιολογικής, της μαιευτικής και της ορθοπεδικής κλινικής. Σε κάθε τμήμα εργάζονται μόλις δύο ειδικοί γιατροί, οι οποίοι αναγκάζονται να πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητας για να μην αφήνουν το νοσοκομείο ακάλυπτο, ενώ απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το νοσοκομείο Φλώρινας. Οταν ένα τμήμα διαθέτει μόνο δύο γιατρούς, αναγκαστικά κάποιες μέρες υπολειτουργεί, ενώ, αν συμβεί τις νυχτερινές ώρες κάποια επιπλοκή σε ασθενή που νοσηλεύεται, δεν είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Κοζάνη
Την ίδια ώρα, οι γιατροί στο νοσοκομείο Κοζάνης αντιδρούν στις επικουρικού τύπου εφημερίες που αναγκάζονται να κάνουν. Οπως λένε, η διοίκηση του νοσοκομείου στέλνει τα βράδια τους γιατρούς στα σπίτια τους, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν τηλεφώνημα αν υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό!
Στην Κοζάνη, η παιδιατρική και η ουρολογική κλινική υπολειτουργούν παραπάνω από δέκα μέρες το μήνα, η μαιευτική σχεδόν το μισό μήνα, η οφθαλμολογική γύρω στις εννέα μέρες το μήνα, ενώ οι γιατροί όλων των τμημάτων πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητας, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό.
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Θεοδώρα Λεπτίδου - Κερεστετζή, από τον Αύγουστο μέχρι και το Νοέμβριο του 2010 αποχώρησαν από το νοσοκομείο 16 γιατροί και μέχρι σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί κανένας. Τα τμήματα με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το καρδιολογικό, αφού υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, και το παθολογικό, με τρεις γιατρούς -δύο τμήματα με τους περισσότερους ασθενείς. Μάλιστα, το νοσοκομείο φτάνει στο σημείο να «δανείζεται» ιατρικό προσωπικό από κέντρα υγείας ή από το νοσοκομείο της Δράμας.
Προβλήματα εμφανίζουν, επίσης, τα νοσοκομεία της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης. Στο νοσοκομείο της Δράμας κινδυνεύει να μπει λουκέτο στη μονάδα εντατικής θεραπείας, η οποία διαθέτει 7 κλίνες, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας εντατικολόγος, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης, Σάββας Δευτεραίος, «οι τρεις γιατροί της μονάδας δεν επαρκούν και δανειζόμαστε άλλον έναν παιδίατρο από την αντίστοιχη κλινική, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται». Παράλληλα, 100 κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι κλειστές και τα 5 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι, σύμφωνα με τον κ. Δευτεραίο, και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, όπου υπάρχουν μόλις δύο αγροτικοί γιατροί (με 7 εφημερίες ο καθένας το μήνα). Το Κέντρο Υγείας, δηλαδή, λειτουργεί το μισό μήνα, ενώ λόγω της κατάστασης ο διευθυντής του Κέντρου αποφάσισε να παραιτηθεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: