"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Απ. Πάνας: Σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Π.Ε. Χαλκιδικής

Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής κ.Πάνας Απόστολος προς τον Υπουργό Παιδείας ζητώντας την άμεση στελέχωση των Σχολικών Μονάδων της Χαλκιδικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσής που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει, πως η νέα σχολική χρονιά δυστυχώς ξεκινά με πολλά εκπαιδευτικά κενά στην Π.Ε. Χαλκιδικής, με συγχωνεύσεις τμημάτων των 25-28 παιδιών και ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη, που συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό.

Τα εν λόγω κενά είναι κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό, σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής σχολικές μονάδες και....

των δύο βαθμίδων Σάρτης, Συκιάς, Ν.Μαρμαρά, Πολυχρόνου και αλλού, με τους Συλλόγους Γονέων να αντιδρούν έντονα και να ζητούν δικαίως πλήρως στελεχωμένα Σχολεία και Ολοήμερα Σχολειά για τα παιδιά τους.

Ο Βουλευτής επίσης σημειώνει, πως έχουν δηλωθεί έγκαιρα τα κενά αυτά από τους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης, αποκαλύπτουν όμως την τραγική υποστελέχωση των σχολείων αλλά και την επιτακτική ανάγκη, να χαρακτηριστεί η Χαλκιδική ως περιοχή ειδικών συνθηκών λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του κακού οδικού δικτύου καθώς επιπλέον δεν επιλέγεται, για τους λόγους αυτούς από τους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Πάνας σχολιάζει : «Η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι μεγάλη, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στα σχολεία της Χαλκιδικής και στερεί από τις μαθήτριες και τους μαθητές μας, μια ομαλή και ποιοτική σχολική πραγματικότητα, με πολλές συνέπειες στην μορφωτική και ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη. Για τους λόγους αυτούς κατέθεσα την παρούσα παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν τα κενά στις Σχολικές Μονάδες της Χαλκιδικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να αποφευχθούν οι συγχωνεύσεις με την πρόσληψη περισσότερου εκπαιδευτικού προσωπικού. Σε συνεχή επικοινωνία και με τους εκπαιδευτικούς φορείς και Συλλόγους του τόπου, ώστε να συνδράμω στις συλλογικές προσπάθειες για εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων».


Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Πάνα έχει ως εξής : 



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ


Βουλευτής Χαλκιδικής



02/10/2024

                                                     

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :Τον κ.κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ.Κυριάκο Πιερρακάκη


Θέμα: «Σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Π.Ε. Χαλκιδικής».


Η νέα σχολική χρονιά δυστυχώς ξεκινά με πολλά εκπαιδευτικά κενά σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με συγχωνεύσεις τμημάτων των 25-28 παιδιών, που συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό στα σχολεία της χώρας.

Τα εν λογω κενά είναι κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό, τα οποία ναι μεν έχουν δηλωθεί έγκαιρα από τους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης, αποκαλύπτουν  όμως την τραγική υποστελέχωση των σχολείων.

Ελλείψεις δυστυχώς σε εκπαιδευτικό προσωπικό υπάρχουν και στη Χαλκιδική σε αρκετές σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων Σάρτης, Συκιάς, Ν.Μαρμαρά, Πολυχρόνου και αλλού, με τους Συλλόγους Γονέων να αντιδρούν έντονα και να ζητούν δικαίως πλήρως στελεχωμένα Σχολειά και Ολοήμερα Σχολεία για τα παιδιά τους.

Στη Χαλκιδική μάλιστα στις περιοχές όπου παρατηρούνται περισσότερες ελλείψεις σε προσωπικό, υπάρχουν και ελάχιστες έως μηδαμινές ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες ή καλλιέργεια των ενδιαφερόντων των παιδιών λόγω της έλλειψης δομών και υπηρεσιών, ενώ η απόσταση από μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Χαλκιδικής, που θα παρέχει τις δυνατότητες αυτές, είναι μεγάλη. Αρνητικοί επίσης παράγοντες, τα μόνιμα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας, η ιδιαίτερη γεωμορφολογία και το κακό οδικό δίκτυο.

Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων ανα την επικράτεια αλλά και στη Χαλκιδική, παρατηρούνται επίσης κενά στην παράλληλη στήριξη, η οποία αγγίζει το 50%.Ελλείψεις αυξάνονται και λόγω των αδειών που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί για διαφόρους λόγους (προσωπικούς ,ασθενείας, λοχείας ή ανατροφής) έπειτα από την ανάληψη της υπηρεσίας τους.

Μπροστά στη δεύτερη φάση των αναπληρωτών και ενόψει της νέας χρονιάς η Κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις ανάγκες και να μειώσει το προσωπικό.


Δεδομένου ότι οι παραπάνω συνθήκες που προκαλούν αναστάτωση στην προσαρμογή των μαθητριών και των μαθητών στη σχολική ζωή και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.


Δεδομένου ότι χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες, που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη μελλοντική πορεία των μαθητριών και των μαθητών, ιδιαίτερα αυτών που φοιτούν στην Τρίτη Λυκείου.

Δεδομένου ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών, αλλά και να προωθείται η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.


Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργέ :



1)Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να καλύψετε τα πολλά εκπαιδευτικά κενά στις Σχολικές Μονάδες της Π.Ε. Χαλκιδικής και ιδιαίτερα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό  στις απομακρυσμένες περιοχές;


2)Προτίθεσθε να ακυρώσετε τη συγχώνευση των σχολικών τμημάτων και να τηρηθεί ο νόμος που ορίζει τα 2 τμ ως το ελάχιστο όριο για κάθε μαθητή;


3)Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα στην κάλυψη των κενών τα οποία ξεπερνούν τις 18.000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα με την μονιμοποίηση και πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών;


4)Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την εγκαιρότερη κάλυψη των κενών που δημιουργούνται στην παράλληλη στήριξη αλλά και των κενών που προκύπτουν λόγω λήψης αδειών των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες της Χαλκιδικής;


5) Σκοπεύετε να χαρακτηρίσετε την Χαλκιδική ως Περιφερειακή Ενότητα «ειδικών συνθηκών» λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και της δύσκολης προσβασιμότητας σε αρκετές περιοχές, ώστε να μοριοδοτούνται οι εκπαιδευτικοί που πρόκειται να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές της ΠΕ;


      

                                                                                                       Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής 



                                                                    

                                                                                                                 Πάνας Απόστολος

Δεν υπάρχουν σχόλια: