"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Απ. Πάνας: Οριστική επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στην παράκαμψη της Αρναίας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος προς τους Υπουργούς Υποδομών
και Μεταφορών, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζητώντας την οριστική επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που δημιουργούνται στην παράκαμψη Αρναίας Χαλκιδικής.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει, πως η κατασκευή της παράκαμψης της Αρναίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007- 2013». Με την παράκαμψη αυτή αναμενόταν να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία οχημάτων μέσα από τον....

πολεοδομικό παραδοσιακό ιστό της Αρναίας. Σήμερα όμως σύμφωνα με τους κατοίκους και τους διερχόμενους οδηγούς, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα ασφάλειας αλλά και κυκλοφοριακές συγχύσεις.

Ο Βουλευτής τονίζει ακόμη, πως το εν λόγω έργο παραδόθηκε με σοβαρές ελλείψεις στην κυκλοφορία, στις 20 Μάιου το 2017 και τα προβλήματα επτά έτη μετά, είναι εμφανή ιδιαίτερα στην έξοδο της Αρναίας προς Θεσσαλονίκη, με τη δυσαρέσκεια των οδηγών της ευρύτερης περιοχής και των επισκεπτών, να αυξάνεται καθημερινά και να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης τροχαίου ατυχήματος σε μια κεντρική περιοχή της βόρειας Χαλκιδικής, που λόγω και του παραδοσιακού οικισμού της Αρναίας προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. 


Ο κ. Πάνας ανέφερε χαρακτηριστικά: « Η Χαλκιδική συνολικά και ιδιαιτέρως η ορεινή έχει ανάγκη από ουσιαστικά έργα υποδομών. Κι ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε προτεραιότητα, όσα έργα δημοπρατούνται μένουν ημιτελή και χρονίζουν. Για τους λόγους αυτούς ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς, να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα στην παράκαμψη της Αρναίας Χαλκιδικής και ιδιαίτερα την έξοδο από τον οικισμό προς Θεσσαλονίκη και να προχωρήσουν άμεσα στην δημιουργία συνδετήριας οδού, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες της ορεινής Χαλκιδικής και αποφευχθούν περαιτέρω τροχαία ατυχήματα».

      

Το ακριβές κείμενο της παρέμβασης του κ. Πάνα έχει ως εξής ; 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

Βουλευτής Χαλκιδικής

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

                                                         28-08-2024

ΠΡΟΣ τους κ.κ.Υπουργούς: 

1)Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα  Χρήστο.

2)Εσωτερικών κ.Λιβάνιο Θεόδωρο. (Υφυπουργό Εσωτερικών-Τομέας 

Μακεδονίας και Θράκης κ. Γκιουλέκα Κωνσταντίνο)

3) Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.Χατζηδάκη Κωστή 


«Θέμα: Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην παράκαμψη της Αρναίας Χαλκιδικής».


Κύριοι Υπουργοί 

Η κατασκευή της παράκαμψης της Αρναίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007- 2013» με προϋπολογισμό 25,3 εκατ.€. Τα επιμέρους έργα υπό κατασκευή ήταν η κατασκευή νέου οδικού τμήματος εθνικής οδού παράκαμψης Αρναίας μήκους 5,2 χλμ και πλάτους 13μ, δηλαδή μια λωρίδα ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωρισμό κυκλοφορίας. Επίσης η κατασκευή νέου συνδετήριου δρόμου με την οδό προς Μ. Παναγιά μήκους 3,0 χλμ καθώς και την κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων κυκλοφοριακών κόμβων για την σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς. Τέλος, προγραμματισμένα για να κατασκευαστούν ήταν μια γέφυρα ανοίγματος 30,0 μ και κιβωτοειδείς οχετοί ανοίγματος μέχρι 6,0 μ.

Με την παράκαμψη αυτή αναμενόταν να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία οχημάτων μέσα από τον πολεοδομικό παραδοσιακό ιστό της Αρναίας, που σήμερα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα ασφάλειας, τόσο στους οδηγούς όσο και στους κατοίκους της περιοχής και να διευκολυνθεί η είσοδος και έξοδος των οχημάτων από την περιοχή χωρίς να δημιουργούνται περεταίρω προβλήματα που θα αποπροσανατολίζουν τους διερχόμενους ή θα δημιουργούν μεγαλύτερες κυκλοφοριακές συγχύσεις.

Το εν λόγω έργο παραδίδεται με σοβαρές ελλείψεις στην κυκλοφορία, στις 20 Μάιου το 2017 , καθώς γίνεται διοικητική παραλαβή προς χρήση του έργου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα προβλήματα μέχρι σήμερα είναι εμφανή με τη δυσαρέσκεια των οδηγών της ευρύτερης περιοχής να αυξάνεται καθημερινά. Μιας περιοχής με έντονο τον παραδοσιακό χαρακτήρα λόγω του οικισμού της Αρναίας που προσελκύει και μεγάλο αριθμό τουριστών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. 


Το μεγαλύτερο μάλιστα πρόβλημα εντοπίζεται στην έξοδο της Αρναίας προς Θεσσαλονίκη. Και ενώ μπορεί κάποιος οδηγός να μπει ερχόμενος από την Θεσσαλονίκη,  δεν υπάρχει η ίδια δυνατότητα κατά την έξοδο, αφού οι υφιστάμενες οδικές διατάξεις  αποπροσανατολίζουν τους οδηγούς σε άλλες κατευθύνσεις. Στο μεταξύ, οι οδηγοί θα πρέπει να επιδεικνύουν  μεγάλη προσοχή στη διέλευση από τους τρεις κόμβους, γιατί μέχρι σήμερα σημειώθηκαν αρκετά τροχαία ατυχήματα. Το πρόβλημα προφανώς γίνεται εντονότερο τις βραδινές ώρες, στις οποίες εκ των πραγμάτων η ορατότητα είναι μειωμένη.


Δεδομένου ότι πρόκειται για μια σημαντική παράκαμψη σε κεντρική περιοχή στη βόρεια Χαλκιδική που έχει χαρακτηριστεί και ως παραδοσιακή.


Δεδομένου ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την παράδοσή της και δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά κυκλοφοριακά ζητήματα.


Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί :


1)Προτίθεσθε να επιλύσετε άμεσα το πρόβλημα στην παράκαμψη της Αρναίας Χαλκιδικής και ιδιαίτερα την έξοδο από τον οικισμό προς Θεσσαλονίκη;


2)Σκοπεύετε να προγραμματίσετε τη δημιουργία συνδετήριας οδού με την Αρναία, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω τροχαία ατυχήματα ; 

                                                                                                          Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                                             Πάνας Απόστολος

Δεν υπάρχουν σχόλια: