"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Κ. Μάλαμα : Η πρόταση μας για την αναπτυξιακή συμβολή του τσίπουρου Χαλκιδικής

Ανάπτυξη ενός τόπου είναι να αναδεικνύει βιώσιμα την παράδοση του. 

Βρισκόμαστε σε ένα όμορφο σημείο του χαλκιδικιώτικου αμπελώνα, στη Νέα Γωνία, για να μεταφέρουμε την πρόταση μας για το παραδοσιακό απόσταγμα μας, το χαλκιδικιώτικο τσίπουρο. 

Το παραδοσιακό τσίπουρο της Χαλκιδικής συνδέεται με την αγροτική μας παράδοση, με την οικιακή μας οικονομία, με την κοινωνική μας ζωή. Είναι μέρος αυτού που ονομάζουμε “άυλη πολιτιστική κληρονομιά” του τόπου μας.  

Το παραδοσιακό μας τσίπουρο όμως, είναι κι ο...

αμπελώνας μας, είναι τα καζάνια μας, οι αποστακτικές μας μέθοδοι. Είναι με άλλα λόγια ένα προϊόν που πρέπει να φέρει την γεωγραφική ένδειξη της Χαλκιδικής. 

Βήμα, λοιπόν, για την βιώσιμη ανάπτυξη της Χαλκιδικής είναι να διεκδικήσουμε την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη για το τσίπουρο της Χαλκιδικής και ταυτόχρονα να εγγράψουμε την παραδοσιακή μας μέθοδο αποσταγματοποιίας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Εμείς απευθύνουμε, από εδώ, από τον χαλκιδικιώτικο αμπελώνα, κάλεσμα στο φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χαλκιδικής, στους Δήμους και στην Περιφερειακή Ενότητα, στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στις επιχειρήσεις που παράγουν τσίπουρο Χαλκιδικής, αλλά και σε όλους τους φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας μας. 

Να συντάξουμε όλοι μαζί τον φάκελο για την ταμπέλα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Τσίπουρο Χαλκιδικής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα να καταθέσουμε το αίτημα για την εγγραφή της παραδοσιακής μας τεχνικής στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. 


Για να κάνουμε την βιώσιμη ανάπτυξη πράξη. 


Για να δώσουμε ισχυρή ώθηση στο brand name Χαλκιδική


Για να στηρίξουμε τον γαστρονομικό μας τουρισμό και την αγροτική εξωστρέφεια μας. 

Το βίντεο διαθέσιμο εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=QzbsGP-jzrg

Δεν υπάρχουν σχόλια: