Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ.Πάνας Απόστολος προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Παιδείας ζητώντας την ενίσχυση της λειτουργίας του Δασικού Μουσείου του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη-Βραστάμων.
Στην παρέμβασή του ο κ.Πάνας αναφέρει, πως στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής στο όρος του Χολομώντα σε μια έκταση που καταλαμβάνει 58.000 στρέμματα, βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη – Βραστάμων.
Στο χώρο αυτό του Πανεπιστημιακού Δάσους υπάρχει κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται Δασικό Μουσείο, η ίδρυση του οποίου υποστηρίχθηκε οικονομικά από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον εκθεσιακό χώρο του Δασικού Μουσείου, που λειτουργεί από το...
2008, προβάλλεται η χλωρίδα και η πανίδα του δάσους και οι φυσικοί πόροι της περιοχής, στοιχείων που καθιστούν το Μουσείο ιδιαίτερο και σημαντικό για την περιοχή αλλά και σημείο αναφοράς για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Παρόλα αυτά το τόνισε ο κ. Πάνας το Πανεπιστημιακό Δασικό Μουσείο σήμερα υπολειτουργεί.Ο κ. Πάνας δήλωσε : « Η πλήρης λειτουργία του Δασικού Μουσείου του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη –Βραστάμων πρέπει να ενισχυθεί με συγκεκριμένο προγραμματισμό , επιπλέον προσωπικό αλλά και έργα ανάπλασης. Για τους λόγους αυτούς κατέθεσα την παρούσα κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, πιστεύοντας ακράδαντα, ότι το Μουσείο αυτό θα ωφελήσει σημαντικά και πολυεπίπεδα την πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική κοινωνία, αλλά και τους επισκέπτες, ως εργαλείο μάθησης, πηγή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σημαντικός μοχλός τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή».
Το ακριβές κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Πάνα έχει ως εξής :
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ
Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Βουλευτής Χαλκιδικής
4473/23/04/2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς 1)Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη
2)Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
«Θέμα: Ενίσχυση της λειτουργίας του Δασικού Μουσείου του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη-Βραστάμων Χαλκιδικής».
Κύριοι Υπουργοί
Στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής σε μια έκταση που καταλαμβάνει 58.000 στρεμμάτων στις Νότιες και Νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Χολομώντα, βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη – Βραστάμων. Ένα δημόσιο δάσος του οποίου η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Κράτος και είναι ένα αντιπροσωπευτικό δάσος πλατύφυλλων ειδών της ελληνικής επικράτειας. Η συγκράτηση του πληθυσμού στα χωριά του, οφείλεται στη συστηματική και αειφόρα εκμετάλλευση του δάσους που εφαρμόζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες
Στο χώρο του Πανεπιστημιακού Δάσους υπάρχει κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται το Δασικό Μουσείο. Στον εκθεσιακό χώρο του Δασικού Μουσείου, που λειτουργεί από το 2008, προβάλλεται η χλωρίδα και η πανίδα και οι φυσικοί πόροι της περιοχής. Η ίδρυσή του υποστηρίχθηκε οικονομικά από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εντός των αιθουσών του έχουν στηθεί ειδικές βιτρίνες που αναπαριστούν σκηνές δασικής διαχείρισης, παρουσιάζουν βαλσαμωμένα πουλιά και ζώα και υπάρχει πλήθος ερμαρίων με όλα τα είδη φυτών και σπόρων, για την ενημέρωση των επισκεπτών, αλλά και των φοιτητών στα διάφορα μαθήματα εξειδίκευσης της δασολογικής επιστήμης.
Επίσης σε ειδική αίθουσα λειτουργεί αίθουσα τηλεθεάματος, με προβολές ειδικού περιεχομένου και εφαρμογές σε Η/Υ με σκοπό την ενημέρωση όλων των επισκεπτών.
Παρόλα αυτά το Πανεπιστημιακό Δασικό Μουσείο σήμερα υπολειτουργεί, στερώντας από την πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική κοινωνία, αλλά και τους επισκέπτες, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, που μπορεί να λειτουργήσει πολυεπίπεδα, ως εργαλείο μάθησης για τους φοιτητές της Σχολής Δασολογίας, πηγή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές και τους λοιπούς επισκέπτες και σημαντικός μοχλός τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή.
Για τους παραπάνω λόγους
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
Με ποιο καθεστώς λειτουργεί το εν λόγω Μουσείο και τι προγραμματισμό έχετε ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία του ;
Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης και βελτίωσης της υπάρχουσας δομής ;
Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε πρόσληψη προσωπικού που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της πολυεπίπεδης προσφοράς του Μουσείου ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου