"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Ο Κώστας Μαντζούφας τα λέει "έξω από τα δόντια"...

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, Νεοδημοκράτες Νεοδημοκράτισσες, Οννεδίτες και Οννεδίτισσες
Σήμερα, θα δημοσιοποιήσω μία επιστολή, την οποία απέστειλα πριν από ακριβώς 4 χρόνια, προς τον τότε αλλά και σημερινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. (Δημοσιοποιώ…πριν περάσει η περίοδος παραγραφής…)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΑΞΙΟΤΙΜΟ Κο. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Πολύγυρος 09.08.2019
Κύριε Πρόεδρε,
Μετά τη μεγάλη νίκη των εθνικών εκλογών, η οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της οφείλεται σε εσάς προσωπικά και αυτό διότι, από την... πρώτη στιγμή που αναλάβατε την ηγεσία της παράταξης, φροντίσατε να προσαρμοστεί η Ν.Δ στις πραγματικές συνθήκες της κοινωνίας, εκφράζοντας έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο πέρα από λαϊκισμούς και σκοπιμότητες. Το ίδιο δε , πράξατε και τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης, όταν κληθήκατε να αντιμετωπίσετε πολύ σοβαρά προβλήματα από φυσικά φαινόμενα και μάλιστα αφού είχατε παραλάβει έναν κρατικό μηχανισμό διαλυμένο από την τετραετή διακυβέρνηση των «Σύριζα –Ανέλ». Καταφέρατε να ενεργοποιήσετε δυνάμεις που πραγματικά «κοιμόντουσαν» όλη αυτή την περίοδο. Το ίδιο πράξατε και για το νομό μας τη Χαλκιδική, η οποία ακόμα και σήμερα προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της.
Στη σημερινή επικοινωνία μας όμως, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι ίσως πιο «πεζό», κατά τη γνώμη μου όμως πολύ ουσιαστικό. Συγκεκριμένα στον κομματικό μηχανισμό του νομού Χαλκιδικής, ο οποίος από το 2010 και μετά παραπαίει και είναι σχεδόν διαλυμένος. Η Χαλκιδική όπως γνωρίζετε και εσείς, ήταν μετά τη μεταπολίτευση πάντα μέσα στους 5 πρώτους νομούς σε ποσοστό της Ν.Δ. πανελλαδικά. Σήμερα και συγκεκριμένα από το 2012 και μετά «φτάσαμε» περίπου στην «20ή θέση».
Πιο αναλυτικά: το 2004 η Ν.Δ. πήρε 45.000 ψήφους από τους περίπου 80.000 που ψήφισαν, ποσοστό 55% που είναι και το φυσιολογικό για το νομό Χαλκιδικής. Τους εναπομείναντες 35.000 ψήφους , τους μοιράστηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Το 2009 το κόμμα κράτησε « Θερμοπύλες» παίρνοντας ποσοστό 40% όταν η Ν.Δ Πανελλαδικά είχε πάρει 33%. Το 2012 ήρθε η μεγάλη κατάρρευση. Η Ν.Δ. στο νομό πήρε 20.000 ψήφους και το εξευτελιστικό ποσοστό του 20% με πρώτο κόμμα τον Σύριζα ( εάν είναι δυνατόν , δεν το πίστευε κανένας για τη Χαλκιδική). Το ίδιο περίπου συνέβη και τον Ιανουάριο του 2015 – 22.000 ψήφους η Ν.Δ. και πρώτο κόμμα πάλι ο Σύριζα. Στις δεύτερες εκλογές του 2015 μόνο , πέρασε η Ν.Δ. τον Σύριζα μετά βίας 1 μονάδα.
Συμπερασματικά, όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 2015 χάθηκαν συνολικά 25.000 ψήφοι. Αναλογικά τεράστιο ποσοστό χαμένο για έναν κεντροδεξιό νομό όπως η Χαλκιδική. Μετά βίας στις τελευταίες εκλογές του 2019 φτάσαμε στους 27.000 ψήφους. Το πιο λυπηρό, είναι ότι η δεύτερη έδρα που παραδοσιακά είχε η Ν.Δ. στον νομό είναι χαμένη από το 2007. Η «Χρυσή Αυγή» είναι το κόμμα που κράτησε τα ποσοστά του μόνο στο νομό Χαλκιδικής και μάλιστα ο νομός Χαλκιδικής της έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό Πανελλαδικά στις τελευταίες εκλογές του 2019. Η «Ελληνική Λύση» πήρε ποσοστό 4,5%. Συνολικά 10% ακροδεξιά από το 7% που είχαν αυτές οι δυνάμεις στις εκλογές του 2015.Το «ΚΙΝΑΛ» από το 6,5% ανέβηκε στο 10,5% και πήρε την 3ή έδρα. Παλαιότερα , όταν χάναμε μία ψήφο σε κάποιο χωριό, ψάχναμε να βρούμε ποιος-ποια δεν μας ψήφισε. Σήμερα, έχουμε χάσει 25.000 ψήφους και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Τι φταίει ;
Κατά τη γνώμη μου, πρώτα από όλα τα πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού στη Χαλκιδική τα οποία είναι σχεδόν τα ίδια από το 2009 όταν και ανέλαβαν την «τύχη» του κόμματος. Μία κάστα ανθρώπων εξαρτώμενων από οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.
Δεν έχουν διαλύσει μόνο το κόμμα αλλά και την πάλαι ποτέ κραταιά και ισχυρή Ο.Ν.ΝΕ.Δ Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανευθυνότητας, στις πρόσφατες Ευρωεκλογές αλλά και στις Εθνικές εκλογές τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι των εκλογικών αντιπροσώπων ήταν παρατημένα στην είσοδο των γραφείων του κόμματος στον Πολύγυρο. Επί της ουσίας αυτά τα πρόσωπα δεν παίρνουν εντολές από την κεντρική διοίκηση αλλά από κάποιους «αυτοδιοικητικούς» οι οποίοι λυμαίνονται το νομό πολιτικά και οικονομικά.( Βλ. εκλογές Επιμελητηρίου – Αυτοδιοικητικές εκλογές ). Με άλλα λόγια δεν έχουν δική τους γνώμη αλλά τους επιβάλλουν τη γνώμη τους κάποιοι άλλοι, πολλοί δε από αυτούς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν γυρολόγοι διάφορων πολιτικών κομμάτων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που το 2015, κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου της Ν.Δ, έλεγαν στο επιτελείο σας να μην έρθετε στην Χαλκιδική διότι δεν έχετε καμία τύχη. Ήταν τότε που βγήκαμε εμείς μπροστά και σας προτρέψαμε να έρθετε και μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν απολύτως επιτυχές για εσάς. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι λειτουργούν μόνο για προσωπικό τους συμφέρον και τίποτα άλλο. Κανένας από αυτούς όταν έρχονται βουλευτικές εκλογές δεν σηκώνει καν το τηλέφωνο για να υποστηρίξει τη Ν.Δ. Και ενώ παίρνουν μεγάλα ποσοστά στο νομό, την επόμενη μέρα αδιαφορούν για το κόμμα. Επίσης, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι έχουν καταφέρει με τον τρόπο τους να μην υπάρχει κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης στο νομό , πράγμα το οποίο τους « βοηθάει » να μην έχουν κανενός είδους δημόσιο έλεγχο από τους πολίτες.

Κύριε Πρόεδρε,

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ λίγα από όλα όσα πραγματικά συμβαίνουν στο νομό Χαλκιδικής σε σχέση με την Ν.Δ.
Νιώθω βαθιά υποχρέωση να σας ενημερώσω, διότι αγαπώ και πονώ τον τόπο μου και το κόμμα μου. Ξεκίνησα την δράση μου το 1980 και επί 40 περίπου χρόνια είμαι στις επάλξεις. Πάνω από όλα όμως ήμουν πολιτικός φίλος του πατέρα σας τον οποίο έφερα και υποδέχτηκα στον νομό ουκ ολίγες φορές (Βλ. την τελευταία ίσως τιμητική εκδήλωση που έγινε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις 24 Μαρτίου του 2000 στο κλειστό γυμναστήριο Πολυγύρου). Δεν είμαι ένας από τους πολλούς Μητσοτακικούς σε όλη την Ελλάδα. Είμαι της σχολής Μητσοτάκη, γιατί πραγματικά πιστεύω σε αυτή τη πολιτική από το 1984. (Παρόμοια επιστολή είχα στείλει και στον πατέρα σας για να μην παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος δύο φορές).

Κύριε Πρόεδρε,

Σήμερα στο νομό Χαλκιδικής υπάρχουν υγιείς δυνάμεις οι οποίες με τη δική σας βοήθεια είναι έτοιμες να απελευθερωθούν και να αναλάβουν την τύχη του κόμματος. Κανένας από εμάς δεν θέλει απολύτως τίποτα, διότι δεν έχουμε προσωπικά ή άλλα συμφέροντα.
Διότι ήμασταν πάντα εκεί όταν «τ’ άσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Θέλουμε μόνο να προσφέρουμε.

Καλή Παναγία
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος Α. Μαντζούφας
Πρ. Πρόεδρος Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Χαλκιδικής
Πρ. μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ν.Δ.

Φίλες και φίλοι,
Τι ακριβώς άλλαξε από τότε που στάλθηκε αυτή η επιστολή έως σήμερα; Απολύτως τίποτα!!! Μάλλον κάποια πράγματα πήγαν και προς το χειρότερο!!!
- Οι 27.000 ψήφοι έγιναν 24.000!
- Η δεύτερη έδρα παραμένει χαμένη!
- Η ακροδεξιά (Χρυσή Αυγή, σημερινοί Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη κλπ.) από το 10% ανέβηκαν στο 20%!
- Το κόμμα παραμένει «σχεδόν κλειστό»!
Δεν υπάρχει καμία πολιτική ή κοινωνική πρωτοβουλία, σαν αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν, πριν από τις βουλευτικές, δημοτικές ή ευρωεκλογές. Και αναφέρω επιγραμματικά συγκεκριμένα παραδείγματα:

Βουλευτικές εκλογές 1996:

ΙΟΥΛΙΟΣ 1996: «ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1996: BEACH PARTY ΣΤΗΝ Ν. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΩΝΥΜΩΝ DJ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ. ΕΝΑ ΠΑΡΤΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΦΗΣΕ ΕΠΟΧΗ.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1996: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Δημοτικές εκλογές 1998:

ΙΟΥΝΙΟΣ 1997: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1997: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ, ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1998: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ» ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

Ευρωεκλογές 1999:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1999: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1999: ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1999: ΕΓΚΑΙΝΙΑ Τ.Γ. Ο.Ν.ΝΕ.Δ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΜΑΪΟΣ 1999: ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ Ν. ΤΡΙΓΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ», ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛ.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1999: ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ», ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛ.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1999: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΡΟΚ ΜΕ ΤΟΥΣ DE FACTO ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΙ.

Αυτές ήταν κάποιες από τις πρωτοβουλίες οι οποίες λάμβαναν χώρα αρκετό καιρό πριν από τις οποιεσδήποτε εκλογές και συνεχίστηκαν έως και το 2009. Ούτε το κόμμα ούτε η ΟΝΝΕΔ έκαναν τότε «διακοπούλες» το καλοκαίρι…
Επίσης περιμένουμε ακόμα… την ανάλυση των οικτρών αποτελεσμάτων, από την σημερινή διοίκηση της ΝΟΔΕ (ΔΕΕΠ): μάλλον όμως δεν θα προλάβει να την πραγματοποιήσει γιατί τους «πήρε η μπάλα» των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Κάποιοι συνεχίζουν να ενδιαφέρονται μόνο για τον «εαυτούλη τους» πλασάροντάς τον στο περιφερειακό ή σε κάποιο δημοτικό ψηφοδέλτιο, (λέγοντας ότι θα σώσουν τον τόπο) και κάποιοι άλλοι δεν έχουν ιδέα για το πώς πρέπει να διαχειριστούν αυτό το οποίο τους εμπιστεύτηκε η κεντρική διοίκηση του κόμματος και αφορά πλέον και τις δημοτικές εκλογές, όταν κατεβαίνουν συνδυασμοί με επικεφαλής δύο, τρεις έως και πέντε Νεοδημοκράτες σε κάθε δήμο του νομού, με κίνδυνο όχι μόνο τη διάσπαση του κόμματος με τα γνωστά αποτελέσματα που προανέφερα αλλά και μία ενδεχόμενη ήττα από αριστερές δυνάμεις (βλ. Δήμο Πολυγύρου).
Και πάλι θα αναφέρω συγκεκριμένο παράδειγμα. Όταν από το έτος 2004-2007 ήμουν πρόεδρος της τοπικής επιτροπής ΝΔ Πολυγύρου και αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ, υπήρχαν 10 ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι (2006) για τον Δήμο Πολυγύρου. Και όχι όποιοι κι όποιοι… Αμέσως αντιληφθήκαμε οι 6 τοπικές επιτροπές του Δήμου Πολυγύρου της ΝΔ ότι θα γινόταν «μακελειό». Εγκαίρως λοιπόν, συζητήσαμε με όλους, ενάμιση χρόνο πριν, καθώς επίσης και με την κεντρική διοίκηση του κόμματος το θέμα. Η απόφαση η οποία πάρθηκε ομόφωνα ήταν να κατέβει ένας υποψήφιος και όλοι οι υπόλοιποι να τον στηρίξουν, όπως και έγινε. Και πήρε ποσοστό 60% (αλλά τότε υπήρχε κόμμα)!!!

Υ.Γ.: Εκεί κάτω στην κεντρική διοίκηση ακούει κανείς από τα νησάκια;;; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: