"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Χιούτη για τον αγωνιστή του 1821 Βασίλειο Αθανασίου στις 4 Ιουνίου 2023 στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, στις 6:00 μ.μ., σε ειδική εκδήλωση έξω από το φρούριο του  Φραγκοκάστελλου στα Σφακιά,  παρουσιάζεται το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χιούτη με τίτλο: «Βασίλειος Αθανασίου. Βιογραφία ενός χαλκιδικιώτη αγωνιστή του 1821 με επαναστατική δράση σε Μολδοβλαχία, Ρούμελη και Κρήτη».

Τη βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σφακίων, η Ένωση Σφακιανών Νομού Χανίων, η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών και ο Παγχαλκιδικιώτικος Σύλλογος Αθηνών «ο Αριστοτέλης». Το βιβλίο είναι μία έκδοση του Πολιτιστικού Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών «ο  Αριστοτέλης» και χρηματοδοτήθηκε από χορηγίες ιδιωτών και εταιρειών.

Για τον Βασίλειο Αθανασίου γράφει ο Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης: «Όρκισα εγώ και τον Βασίλη Αθανασίου. Ήταν αρχηγός της καβαλαρίας στην Κρήτη και ήρθε στο Άργος και τον στεφάνωσα. Ήταν και αυτός Μακεδόνας […]. Πολλά τίμιος άνθρωπος και γενναίος». Παρά τη σημαντική δράση του σε Μολδοβλαχία, Εύβοια, Αράχωβα, Δίστομο, Αττική, και παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσε την επαναστατική του δράση ως επικεφαλής του ιππικού των Κρητών, ο Βασίλης Αθανασίου παρέμεινε ένας αφανής αγωνιστής. Η iσυμβολή της βιογραφίας του είναι ότι τεκμηριώνει, με ανέκδοτο αρχειακό υλικό, την άγνωστη έως σήμερα επαναστατική-στρατιωτική του δράση. Είναι προϊόν πολυετούς  πρωτογενούς έρευνας του συγγραφέα, και ίσως η πληρέστερη βιογραφία Μακεδόνα αγωνιστή του 1821.

Στο Φραγκοκάστελλο, όπου παρουσιάζεται το βιβλίο, ο Βασίλειος Αθανασίου πολέμησε γενναία και τραυματίστηκε τον Μάιο του 1828 ως αξιωματικός του ιππικού σώματος του Hπειρώτη Χατζη-Μιχάλη Νταλιάνη.

Τη Βιβλιοπαρουσίαση προλογίζει και συντονίζει ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης, Διατελέσας Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το βιβλίο παρουσιάζουν ο κ. Μανώλης Δρακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η κα Γιάννα Πατρουδάκη, Ιστορική Ερευνήτρια, και ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Κωνσταντίνος Χιούτης, Εκπαιδευτικός - Ιστορικός Ερευνητής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση οπλισμού του 1821 από τον Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, Συλλέκτη – Μελετητή όπλων του 1821.

Χαιρετισμούς απευθύνουν ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Νομού Χανίων κ. Ανδρέας Μανουσέλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών κ. Ανδρέας Κούνδουρος, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικώτικου Συλλόγου Αθηνών «ο Αριστοτέλης» κ. Γεώργιος Σουλινάρης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Λασιθίου κ. Γεώργιος Στάμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: