"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Πάνδημος Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους στην Πρωτεύουσα της Χαλκιδικής (ΦΩΤΟ)

Η ανάρτηση του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Πολυγύρου


Ο Πολύγυρος, η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής μας, είναι ένα μέρος με βαθειά ιστορία. Στα πλαίσια αυτής μαθαίνουμε ότι πρώτος πολιούχος ήταν ο Άγιος Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος, επάνω στα ερείπια του οποίου χτίστηκε ο Ναός του ετέρου πολιούχου, δηλαδή του Αγίου Νικολάου. Αυτής της μεγάλης ευλογίας τυχαίνει η όμορφη πόλη μας, καθώς περιστοιχίζεται από τις... πρεσβείες δύο μεγάλων Αγίων της πίστεώς μας. Στα ύστερα χρόνια της ιστορίας του τόπου μας, με πρωτοβουλία του κτήτορος αρχιμανδρίτου γέροντος Αγαθαγγέλου και με τις ευλογίες τόσο του μακαριστού μητροπολίτου Κασσανδρείας κυρού Συνεσίου, όσο και του Ποιμενάρχου και πατρός μας κ.κ. Νικοδήμου, ανηγέρθη ο περικαλέστατος Ναός επ' ονόματι του Αγίου Χαραλάμπους που δεσπόζει στον βόρειο Πολύγυρο, αποτελώντας την δεύτερη ενορία της πόλεως.
Έτσι, η νεοσύστατη ενορία μας, πανηγύρισε και φέτος με κάθε σεμνότητα και ιεροπρέπεια τη μνήμη του προστάτου μας. Μάλιστα οι πανηγυρικές ακολουθίες διαρκούν για μία εβδομάδα, αλλά κορυφώνονται κατά την παραμονή και την κυριώνυμο.
Αφ' εσπέρας, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η λιτάνευση του ιερού Λειψάνου και του πανσέπτου Εικονίσματος του Αγίου μας από ιερείς της Μητροπόλεώς μας και πλειάδα Πολυγυρινών. Η πομπή κατέληξε και πάλι στο Ναό, όπου κλήρος και λαός υποδέχτηκαν τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Νικόδημο, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο.
Ακολούθως, ανήμερα της πανηγύρεως, η ενορία μας, μετά από πρόσκληση του Δεσπότου μας, υποδέχτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στο τέλος της οποίας ο προϊστάμενος του Ναού πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και όλους τους προσκεκλημένους ιερείς και ιεροψάλτες για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν προκειμένου να βρίσκονται στην χαρά της πόλης μας κατά τις ημέρες αυτές. Τέλος, η ολοήμερη προσέλευση του κόσμου συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του μεθεόρτου πανηγυρικού Εσπερινού με το πέρας του οποίου εψάλη η Παράκληση του αγίου μας.
Η Ιερά Πανήγυρις θα τελειώσει την ερχόμενη Κυριακή (12/2) το απόγευμα με την τέλεση του Εσπερινού και την αναχώρηση του Ιερού Λειψάνου.

Οι πρεσβείες του θαυματουργού Χαραλάμπους ας σκέπουν κάθε Πολυγυρινό ιδιαίτερα αλλά και κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως! 








































Δεν υπάρχουν σχόλια: