"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

O Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν. Χαλκιδικής "Η ΑΓΑΠΗ" για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Όταν αναφερόμαστε σε αναπηρίες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι...

αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), κλπ. 

Τα άτομα με αναπηρίες έχουν γενικά χειρότερη υγεία, χαμηλότερη εκπαίδευση, λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες και υψηλότερα ποσοστά φτώχειας σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο, είναι συχνά άνεργοι και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία έχουν περιορισμένη ή και μηδαμινή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την αποκατάσταση, στην εκπαίδευση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και σε ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό αποκλείονται από αστικές και πολιτικές διαδικασίες και η φωνή τους συντριπτικά καταπιέζεται σε θέματα κοινωνικά ή που τους επηρεάζουν άμεσα. 

Στην εποχή του covid-19 που διανύουμε τα άτομα με αναπηρία βάλλονται περισσότερο από όλους. Την κοινωνική απομόνωση την ξέρουν πολύ καλά. Δεν περίμεναν την πανδημία για να μείνουν σπίτι τους. Το σπίτι τους συνήθως είναι ολόκληρο το σύμπαν τους, γιατί έξω από αυτό δεν υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες ισότητας, προσβασιμότητας και σεβασμού που θα τους επέτρεπαν την παρουσία στο δημόσιο χώρο. Οι πόλεις είναι φτιαγμένες για τους αρτιμελείς, όσους εφαρμόζουν στα νούμερα που έχει καθορίσει η κανονικότητα. 

Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνόντες, να επανεξετάσουν δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Να αντιληφθούν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να λάβουν κατάλληλα μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας της της ζωής τους. 

Να σας ενημερώσουμε ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε την Διαδικτυακή ημερίδα: «Η παροχή φροντίδας στα άτομα με αναπηρία του Δήμου Αριστοτέλη»

Επίσης, σας καλούμε να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΣΑμεΑ την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ., για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πανελλαδικής δημοσκόπησης για τις Στάσεις και τις Αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας για την Αναπηρία.


Την παρουσίαση μπορείτε να παρακολουθήσετε από:

Την ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ www.esamea.gr

Τη σελίδα της ΕΣΑμεΑ στο facebook https://www.facebook.com/ESAmeAgr

Το instagram της ΕΣΑμεΑ https://www.instagram.com/ncdpgreece

Το κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο youtube https://www.youtube.com/user/ESAmeAGr 

 

Την εκδήλωση συντονίζει ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης. 

Την έρευνα παρουσιάζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της GPO Αντώνης Παπαργύρης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: