"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Πως κατασκευάστηκε ξανά η Εκκλησία του Αγίου Παύλου από τις γυναίκες της Ιερισσού

Πλησιάζει η μέρα της γιορτής του Αποστόλου Παύλου.
Ας θυμηθούμε και ας τιμήσουμε την μνήμη αυτών των γυναικών που με τόσο κόπο κατασκεύασαν την σύγχρονη, δωρική αισθητικά αλλά όμορφη εκκλησία του αγιάσματος του Απόστολου Παύλου.
Μαρτυρία που μας έσωσε η παλιά δασκάλα της Ιερισσού κα Στέλλα Ζαμπούνη Κουντούρη+ για την κατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Παύλου από τις γυναίκες της ενορίας.
Γράφει η κα Στέλλα:
"Κατόπιν εντολής του... Μητροπολίτη Ιερισσού με ανέθεσε να κάνω τον Άγιο Παύλο.
Ήμασταν περί τα 80 κορίτσια στη χριστιανική κίνηση που είχαμε όρεξη για δουλειά, για δημιουργία, για τρεξίματα και για έργα. Θυμάμαι που κουβαλούσαμε τα δοκάρια από το καΐκι που τα έστελνε το Άγιο Όρος για να τελειώσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου.Κουβαλούσαμε πέτρες μεγάλες, σακιά τσιμέντο, σακιά με ασβέστη, με άμμο και στο δρόμο τραγουδούσαμε χωρίς να πει καμιά «κουρασθήκαμε». Το όμορφο αυτό εκκλησάκι για να γίνει χρειαζόταν αρκετά λεφτά. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι πρέπει να γίνει. Ρίξαμε κάτω τις ιδέες και αρχίσαμε θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εργόχειρων, εράνους και προσωπική εργασία.
Το εκκλησάκι τελείωσε. Είναι ένα εκκλησάκι μικρό, καθαρό, μέσα σε πολλά δέντρα που όταν μπαίνεις μέσα σε προκαλεί το δέος, σου δίνει τη δροσιά του και σε διδάσκει την ταπείνωση έτσι απλό που είναι.
Θυμάμαι τη κυρία Αθηνά (σημ. Τσιριγώτη) και την κυρία Ευαγγελία Τσακούλη, οι οποίες τρέχανε σαν κοριτσάκια για να με βοηθήσουν παντού. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους".
Οι γυναίκες αυτές με μεγάλο κόπο και πολύ δουλειά, φτιάχνοντας με τα πόδια τους την λάσπη, σηκώνοντας πολλές φορές στα χέρια μεγάλους κορμούς και μεταφέροντας από το λιμάνι τσιμέντο και πέτρες, ξαναέφτιαξαν την όμορφη εκκλησία του Αγίου Παύλου που είχε κι αυτή καταστραφεί από τον σεισμό του 1932.
Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε δρόμος όπως σήμερα παρά μόνο ένα μονοπάτι που ερχόταν από το λιμάνι.
Το μόνο που θυμίζει την μεγάλη τους προσπάθεια είναι η ημερομηνία της αποπεράτωσης του ναού που σκαλίστηκε στον ακρογωνιαίο λίθο όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Γιορτάζει αυτή την Τρίτη 29 Ιουνίου. 

Κύτταρο. Πολιτισμική Ομάδα Ιερισσού



Δεν υπάρχουν σχόλια: