«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Ο Τραμπ φεύγει(;), ο Τζο Μπάιντεν έρχεται

Ντόναλντ Τραμπ

Γράφει ο Γιώργος Ζωγραφάκης

Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο που συμβαίνει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Αύριο ορκίζεται εκεί ο νέος πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν. Κατά παράδοση, η ορκωμοσία κάθε νέου προέδρου στις ΗΠΑ, είναι μια μέρα γιορτής. Κι όμως, η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, γίνεται μέσα σε εμπόλεμες συνθήκες και ατμόσφαιρα πολέμου. Αίτιος είναι, φυσικά, ο απερχόμενος Ντ. Τραμπ. Το αποτέλεσμα των εκλογών, που μόνο αυτός και ουδείς άλλος – δικαστήρια, τοπ. κοινοβούλια κ. ά- αμφισβητεί, επαναλαμβάνοντας όπου βρεθεί κι όπου σταθεί:

«μας έκλεψαν τη νίκη», καθιστά τον Μπάιντεν αδιαφιλονίκητο ηγέτη της μεγαλύτερης και ισχυρότερης δημοκρατίας του κόσμου. Κι όμως ο Τραμπ, έχοντας φανατίσει ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του, έφτασε να κάνει, στις 6 Ιανουαρίου, βίαιη προσπάθεια παράνομης ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών, με ένοπλη σχεδόν εισβολή αφηνιασμένων οπαδών του, τους οποίους ο ίδιος κατηύθυνε με συνεχείς δηλώσεις του, στο Καπιτώλιο, την ώρα που εκεί συνεδρίαζε το Κογκρέσο για να εκφέρει την τελική επικύρωση των εκλογών,. Αυτή η κατευθυνόμενη και πολλάκις προαναγγελθείσα εισβολή είχε νεκρούς και τραυματίες, προκάλεσε βεβήλωση και καταστροφή του συμβόλου αυτού της αμερικανικής Δημοκρατίας, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Πελόζι σώθηκε, κρυμμένη με συνεργάτες της κάτω από γραφεία επί 2,5 ώρες. 

  Κι ενώ αυτά τα πρωτοφανή συνέβησαν στις 6 Ιανουαρίου και τελικά φτάνει η ώρα της αυριανής ορκωμοσίας του νέου προέδρου, η Ουάσιγκτων μοιάζει με στρατόπεδο. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, με εξάρτυση μάχης, περικλείουν το Καπιτώλιο, μετατρέποντάς το σε ένα νεότερο Άλαμο, τα καταστήματα θα κλείσουν, κόσμος δεν προβλέπεται να παραστεί στην ορκωμοσία και πάλι υπάρχουν φόβοι πως μπορούν να συμβούν έκτροπα και εγκλήματα –πέραν του πρωτοφανούς πολιτικού εγκλήματος που ήδη συμβαίνει. Παράλληλα, εκδηλώσεις κατά της ορκωμοσίας του Μπάιντεν, ετοιμάζονται αύριο σε όλα τα τοπικά καπιτώλια.

  Και δεν είναι μόνο αυτό: Ο Τραμπ δηλώνει συνεχώς ότι θα εργάζεται από τώρα για την επανεκλογή του σε τέσσερα χρόνια. Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό. Συνεχής αναστάτωση και εμπόδια στον Μπάιντεν να επιτύχει. Θα κρατά τον κόσμο του αφιονισμένο και έτοιμο για φασαρίες όπου δει. Και τις φασαρίες τα αμερικανόπουλα τις κάνουν με το όπλο στη μέση.

  Θα μου πείτε, τόσο νοιάζεσαι πια για τους Αμερικάνους. Ναι, στο βαθμό που είναι πάντα πλανητάρχες, νοιάζομαι. Και σε κάποια πράγματα οι παγκόσμιοι χωροφύλακες χρειάζονται –γιατί υπάρχουν άλλοι …φίλοι μας, χειρότεροι απ’ αυτούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: