"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Προτάσεις της δημοτικής παράταξης "Συνεργασία Πολιτών Δήμου Πολυγύρου" επί του προϋπολογισμού του Δήμου για το οικονομικό έτος 2021

Η δημοτική παράταξη "
Συνεργασία πολιτών δήμου Πολυγύρου" έστειλε το παρακάτω κείμενο
που αφορά στη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το οικονομικό έτος 2021:

"Παραθέτουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες απέρριψε εχθές ο δήμαρχος και όχι το δημοτικό συμβούλιο!

Αναμένουμε και την δική σας άποψη.

Μελετώντας τα στοιχεία του προυπολογισμού έτους 2021 έχουμε να παρατηρήσουμε ότι η συζήτηση του προυπολογισμού δεν αφορά μόνο την έγκριση των οικονομικών δεδομένων αλλά την γενικότερη λειτουργία του Δήμου εν γένει. Διότι μέσα από τα οικονομικά στοιχεία αποτυπώνεται και η αναπτυξιακή πορεία του δήμου αλλά και η υπηρεσιακή του συγκρότηση.

Πριν ξεκινήσουμε να συζητάμε για τον προυπολογισμό θεωρούμε ότι το μείζον ζήτημα που θα έπρεπε να έχει συζητηθεί εδώ και καιρό είναι η σύνταξη ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου για την πορεία και φιλοσοφία που πρέπει να έχει ο δήμος μας για όλη την τετραετία. Η αποτύπωση μια τέτοιας προσπάθειας θα πρέπει να προκύψει μετά από διεργασίες των υπηρεσιών του Δήμου, την πρόσκληση τοπικών φορέων, επιστημονικών συνεργατών και γενικότερα του Δήμου στο σύνολό του. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε μια σαφή άποψη για την πορεία που θα ακολουθήσει ο δήμος σε βάθος χρόνου και αυτό θα αποτυπώνεται ασφαλώς και στον προυπολογισμό.
Η δημιουργία τμήματος εσωτερικού ελέγχου. Όπως γνωρίζετε εδώ και καιρό υπάρχει η σχετική νομοθεσία που υποχρεώνει τους ΟΤΑ στην δημιουργία των αντίστοιχων τμημάτων. Η παρατήρησή μας έγκειται στο ότι θα έπρεπε εδώ και καιρό ο δήμος Πολυγύρου και ως πρωτεύουσα νομού να έχει μεριμνήσει για την δημιουργία και λειτουργία τέτοιου τμήματος, το οποίο είναι απαιτεί χρόνο και πολύ προσπάθεια, αλλά που σίγουρα θα εντόπιζε δυσλειτουργίες, παθογένειες και σίγουρα θα βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία του χρόνου.
Όσον αφορά τα έσοδα του Δήμου και ειδικότερα τα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών που όντως είναι συγκεκριμένα και περιορίζουν τις δράσεις του Δήμου, έχουμε να προτείνουμε τα εξής:
Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί της διοίκησης του δήμου, δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά κατά την εκτίμηση μας, είναι προϊόν κακού υπολογισμού και διαχείρισης των οικονομικών και των υπηρεσιών του δήμου μας. Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας του δήμου, μέσα από αύξηση των διαγωνισμών και μείωση του αριθμού των αναθέσεων, απ' όπου θα εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.
Επίσης, πιστεύουμε ότι μέσα από τον προγραμματισμό των δράσεων θα εξοικονομηθεί χρόνος και χρήματα που σπαταλούνται με την παρούσα τακτική που ακολουθείται. Έχουμε παρατηρήσει ότι όπου έχει κάνει ο Δήμος διαγωνιστική διαδικασία, τα ποσοστά έκπτωσης που έχουμε επιτύχει είναι μεγάλα με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται χρήματα τα οποία μπορούν να διατεθούν σε άλλες δράσεις.
Προτείνουμε να γίνει μία σοβαρή μελέτη των λειτουργικών εξόδων του δήμου, έτσι ώστε να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα, πάνω στα οποία θα σχεδιαστεί καλύτερα η κατανομή των εσόδων. Πιστεύουμε ότι με έναν ουσιαστικό προγραμματισμό θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη προς όφελος των συνδημοτών μας.
Σαν χαρακτηριστικό δείγμα της κακής οργάνωσης και λειτουργίας παραθέτουμε γι' ακόμη μια φορά, το πρόβλημα χρέωσης δημοτικών τελών σε κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν απολαμβάνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Μία ακόμα περίπτωση είναι τα τέλη αγροτικής οδοποιίας που πληρώνουν οι αγρότες συνδημότες μας. Εκτιμούμε ότι αν όλα αυτά τα έσοδα συγκεντρώνονταν και διαθετονταν αποκλειστικά και μόνο στη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, μέσα από μία διαδικασία τεσσάρων μεγάλων διαγωνισμών, το ποσό των 150.000 περίπου ευρώ που συγκεντρώνεται θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα και να έχουμε καλύτερη ποιότητα αγροτικής οδοποιίας.
Πιστεύουμε ότι ψάχνοντας θα μπορούσε κανείς να βρει πολλά τέτοια παραδείγματα κακής διαχείρισης.
Ορθολογική διαχείριση του προσωπικού. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το σύνολο του προσωπικού στο Δήμο και στα νομικά του πρόσωπα καθώς και ειδικότερη ανάλυση ανά ειδικότητα. Με την καλύτερη διαχείριση του προσωπικού θα μπορούσαμε για παράδειγμα να εκτελέσουμε εργασίες που μας στοιχίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ σε εξωτερικές αναθέσεις τις οποίες θα εκτελούσαμε μόνοι μας. Για την διαχείριση του προσωπικού θα προτείναμε μάλιστα την πραγματοποίηση μιας οικονομοτεχνικής μελέτης από κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην λήψη των σωστών αποφάσεων για την σωστή λειτουργία όλων των τμημάτων.
Ένταξη μελετών στο πρόγραμμα Τρίτσης στο σκέλος ωρίμανσης μελετών έργων.
Παράλληλα έχουμε αναφέρει κατ επανάληψη ένταξη σε δράσεις που υπό προυποθέσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν έσοδα στο δήμο ή να μειώσουν το λειτουργικό κόστος του, τις οποίες και παραθέτουμε εκ νέου
Η Συνεργασία Πολιτών Δήμου Πολυγύρου προτείνει προς ένταξη στον προϋπολογισμό τις παρακάτω μελέτες.
1. Δημιουργία Ενεργειακής κοινότητας, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή φωτοβολταϊκου πάρκου, με κόστος μελέτης έως 30.000 ευρώ. Ένα τέτοιο έργο θα οδηγήσει στο να απαλλαγεί ο Δήμος μας από την δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος κόστους περίπου 1.700.000 ευρώ τον χρόνο.
2. Μελέτη αξιοποίησης του παλαιού Εθνικού δρόμου Πολυγύρου - Παλαιοκάστρου ,για ποδηλατική και περιπατητική διαδρομή, με θέσεις θέας, και ανάδειξη της γέφυρας του Καβρόλακα. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει και πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών στον Δήμο μας.
3. Μελέτη συγκέντρωσης των υδάτων των Έξι βρύσεων και των τοπικών πηγών, που σήμερα χάνονται μέσα στον θολωτό οχετό του Πολυγύρου. Μετά την ολοκλήρωση των έργων διαχωρισμού των υδάτων σε λύμματα και όμβρια θα μπορούσαν αυτά τα νερά, ακολουθώντας την φυσική κοίτη, να οδηγηθούν σε κάποιον ταμιευτήρα στα νότια της πόλης και να αξιοποιηθούν για άρδευση.
4. Μελέτη αξιοποίησης και ανάδειξης πεζοδρομου Πολυγύρου.
Είναι καιρός, μέσα από έναν διαγωνισμό, να αναδειχθούν οι καλύτερες προτάσεις για την αξιοποίηση του, που δυστυχώς κατέληξε να είναι πρόβλημα, αντί για πλεονέκτημα της πόλης.
5. Μελέτη ανάδειξης της διαδρομής στις όχθες του Χαβρια, ιδιαίτερου φυσικου κάλλους.
6. Μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Μεταμόρφωσης του μοναδικού παραθαλάσσιου- τουριστικού οικισμού του Δήμου μας.
7. Μελέτη προστασίας διάβρωσης και διαμόρφωσης ακτών Μεταμόρφωσης.
8. Μελέτη δημιουργίας Βιολογικού καθαρισμού στα Ζερβοχώρια.
9. Προτείνουμε την δημιουργία μητρώου προμηθευτών και συνεργατών του Δήμου, από το οποίο όταν χρειάζεται να κάνουμε αναθέσεις, να αντλούμε εκ περιτροπής τους συνεργάτες και προμηθευτές του Δήμου έτσι ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα αποκλεισμού και αδικίας από πολλούς επαγγελματίες.
10. Μείωση του αριθμού των απευθείας αναθέσεων, στις απόλυτα αναγκαίες, προγραμματίζοντας τις ανάγκες μας και των προμηθειών μας.
Όταν υπάρχει προγραμματισμός να προβαίνουμε σε διενέργειας διαγωνισμών, που σίγουρα θα αποβαίνουν σε επιλογές συμφέρουσες για τον Δήμο με την ανάλογη εξοικονόμηση πόρων.
Θα μπορούσαμε να προτείνουμε και άλλες μελέτες, έργα και δράσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι η διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος τελούν υπό αυστηρή επιτήρηση και διαμορφώνονται με βάση όρους και προϋποθέσεις που μας εγκλωβίζουν, στην ουσία, σε επιλογές παρελθόντων ετών χωρίς την δυνατότητα ένταξης νέων έργων. Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις μας, τις οποίες καταθέτουμε με διάθεση συμβολής στην ανάπτυξη του Δήμου μας, έχοντας την πεποίθηση ότι οι μελέτες αυτες μπορούν να γίνουν με μικρό κόστος και να υλοποιηθούν έργα πολύ σημαντικά και προσοδοφόρα για τον τόπο μας.
Γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός και κατ' επέκταση το τεχνικό πρόγραμμα κινούνται μέσα σ' έναν ασφυκτικό πλαίσιο και στην ουσία υλοποιούνται αποφάσεις και επιλογές άλλων, έξω από τον Δήμο μας και τα θεσμικά του όργανα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: