«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Στη Χαλκιδική το πρώτο, ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο με ηλιακό γυαλί, στη χώρα

 του Νίκου Αβουκάτου

Το πρώτο θερμοκήπιο με ηλιακό γυαλί στη χώρα μας παράγει και καταναλώνει καθαρή ενέργεια από το ηλιακό φως. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο ελληνικής κατασκευής, που αναπτύσσεται στις εγκαταστάσεις της οινοποιίας Τσάνταλη, στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής. Ο ιδιοκτήτης της...

 start-up εταιρείας νανοϋλικών Brite Solar, Νίκος Κανόπουλος, μίλησε στη Greenagenda.gr για την οικολογική κατασκευή του θερμοκηπίου και τον έξυπνο τρόπο λειτουργίας του.

Όπως εξήγησε ο κ. Κανόπουλος, περίπου το 28% του λειτουργικού κόστους ενός θερμοκηπίου πηγαίνει στην ενέργεια. Αυτό και μόνο προκαλεί επιβάρυνση στη τελική τιμή των προϊόντων στην αγορά. «Η διαφορά κόστους του δικού μας γυαλιού από το συμβατικό είναι περίπου 30 ευρώ το μέτρο. Η επένδυση στο ηλιακό γυαλί ισοσταθμίζεται από την παραγωγή ενέργειας στα τέσσερα πρώτα χρόνια», ανέφερε.

Το PanePowerSW, το ατού της Brite Solar, είναι μία καινοτόμα τεχνολογία ηλιακού γυαλιού η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό νανοϋλικών αλλαγής φάσματος με ηλιακά κύτταρα μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Πρόκειται για τεχνολογία όπου ένα διαφανές ηλιακό γυαλί (διαφάνεια άνω του 80%) παράγει καθαρή ενέργεια, μειώνει το ενεργειακό κόστος, και επιτρέπει στο φως να διαπερνά χωρίς να επηρεάζει τη φωτοσύνθεση, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές θερμοκηπίου.

Η καινοτόμα ιδέα για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον κόσμο από τη start-up εταιρεία νανοϋλικών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το θερμοκήπιο διαθέτει στην οροφή του ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά γυαλιά που ενσωματώνουν τεχνολογία μετατροπής της υπεριώδους ακτινοβολίας σε ορατό φως.


Τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για τον παραγωγό που καταφέρνει να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας του όσο και για το περιβάλλον. Εκτός από την απόσβεση της επένδυσης σε τέσσερα χρόνια συνεχίζεται καθώς η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται στο δίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, από την παραγόμενη ενέργεια καλύπτεται μέρος των ενεργειακών αναγκών του βιολογικού καθαρισμού της εταιρείας οίνου.

Αξιοσημείωτο, όμως, είναι και το πλεονέκτημα της οικολογικής αυτής κατασκευής του θερμοκηπίου καθώς δημιουργείται το κατάλληλο και αποδοτικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια του σταφυλιού. Το θερμοκήπιο έχει αισθητήρες και αναγνωρίζεται η υγρασία, η θερμοκρασία και η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στα φυτά. «Ανάλογα με το τι χρειάζεται το περιβάλλον, το ψύχουμε ή το θερμαίνουμε ώστε τα φυτά να αντιλαμβάνονται ένα περιβάλλον που απαιτείται για να αποδώσουν καρπούς», τόνισε ο κ. Κανόπουλος.


«Έτσι εξασφαλίζεται η δυνατότητα να έχουμε δύο φορές συγκομιδή από τον παραγωγό. Υπολογίζουμε ότι τον Φεβρουάριο θα πάρουμε σοδειά. Έχετε δει τρύγο τον Φεβρουάριο;», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αυτήν την εποχή.

Η εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος του θερμοκηπίου είναι 40kW (κιλοβάτ). Επίσης, σημαντικό είναι ότι μέρος της παραγόμενης ενέργειας καλύπτει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου οίνου.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής δύο ακόμη πιλοτικών θερμοκηπίων, 1.000 τ.μ. έκαστο, στην Ελλάδα και την Ολλανδία, αντίστοιχα.

Η τεχνολογία που αναπτύσσει η Brite Solar Hellas


Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία 3ης γενιάς για ηλιακούς συλλέκτες με βάση νέα σύνθετα οργανικά και ανόργανα ελαφριά νανοδομημένα κύτταρα. Η εξιδίκευσή της επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νανοϋλικών για ενεργειακές εφαρμογές σε γυάλινα υποστρώματα. Η πατέντα της είναι κατοχυρωμένη με έξι διπλώματα (κάποια είναι σε φάση αξιολόγησης) παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας, ενώ πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας είναι η σύνθεση νανοϋλικών για τη δημιουργία των ηλιακών πάνελ.

Το γυαλί υπήρξε σημαντικό υλικό στην αρχιτεκτονική, αφού τα πρώτα γυάλινα παράθυρα χρησιμοποιήθηκαν στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο το 100 μ.Χ. Καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, το γυαλί αποτελεί πλέον κυρίαρχο υλικό πρόσοψης σε όλο τον κόσμο.

Η Brite Solar εξειδικεύεται στη δημιουργία νέων τύπων αρχιτεκτονικού γυαλιού που μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα για τα κτίρια περιορίζοντας τις ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, την ίδια ώρα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το φως. Το ηλιακό γυαλί της εταιρείας αποτελείται από υλικά που έχουν αναπτυχθεί από την ίδια, και συνδυάζονται με συμβατικά ηλιακά στοιχεία σε ένα ηλιακό πάνελ ειδικά σχεδιασμένο από τους επιστήμονες της ελληνικής start-up.

Αυτή η καινοτομία δημιούργησε ένα καινούργιο σημείο αναφοράς καθότι αναγνωρίστηκε από κορυφαίους κατασκευαστές θερμοκηπίων τόσο στην Ευρώπη (Ολλανδία), όσο και στην Κίνα, με σκοπό να παρέχει υψηλό επίπεδο διαφάνειας (80%), υψηλή απόδοση ηλιακών κυψελών (πάνω από 20%), καθώς και ευελιξία στο μέγεθος του γυαλιού. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς κάποιο είδος ελέγχου το εξωτερικό φως μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στο κτήριο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας επιπλέον επιβάρυνση στα συστήματα ψύξης του κτηρίου.

Η καινοτομία είναι ότι το δυναμικό γυαλί της Brite Solar μπορεί να ρυθμιστεί πλήρως διαφανές κατά τη διάρκεια του χειμώνα για μέγιστη μετάδοση φωτός και θερμότητας και χρωματισμένο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για μείωση της αύξησης φωτός και θερμότητας. Το γυαλί μπορεί επίσης να ρυθμιστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο χρωματισμού.

Η Brite Solar Hellas ήταν η μοναδική startup από τη χώρα μας που κατάφερε να αποσπάσει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.

Πηγή: greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: