"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

 

  • Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη της Δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ όπου θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Πρόκειται για κεφάλαιο κίνησης, που θα δοθεί στις...

επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στα οικονομικά τους. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια είναι συμπληρωματική των δράσεων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού και κυρίως των οριζοντίων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους.

Η δράση επιχορηγεί Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το
2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000,00€.

Τα κριτήρια αξιολόγησης της δράσης είναι :

  • Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) έτους 2019

  • Κέρδη προ Φόρων, Τόκων & Αποσβέσεων προς Κύκλο Εργασιών (EBIDA/Κ.Ε.) έτους 2019

  • Επίπτωση του Covid-19 στον Κύκλο Εργασιών της Επιχείρησης για το διάστημα 1/4/2020 έως 30/06/2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 1/4/2019 έως 30/06/2019.

Η δράση υλοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), είτε με απευθείας ενημέρωσή του, είτε με ενημέρωσή του μέσω διεπαφών. Η πρόσβαση στο ΠΣΚΕ παρέχεται στους δικαιούχους των ενισχύσεων μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr/mis και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται από τους τελευταίους υποχρεωτικά μέσω αυτού.

Η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι 10/09/2020 και ώρα 10.00, ενώ ημερομηνία λήξη υποβολής είναι η 09/10/2020 στις 15.00.

Όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για την προκήρυξη, στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο αναδυόμενο banner, στο link : https://www.epichal.gr/chalkidiki/shared/index.jsp?context=101&js=1

  • Ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -Επιλέξιμοι ΚΑΔ στην δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία»

Σε συνέχεια του μεγάλου πλήθους ερωτημάτων σχετικά με τη δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» και ειδικότερα τους επιλέξιμους ΚΑΔ ενημερώνουμε ότι η πρόσκληση περιλαμβάνει αποκλειστικά τους περισσότερους από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στην λίστα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (https://www.minfin.gr/-/d-t-kodikoi-arithmoi-drasteriotetas-kad-ton-kladon-pou-plettontai-apo-ten-exaplose-tou-koronoiou-epikairopoiemene-lista-) με την οποία καθορίζονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Από το σύνολο των ανωτέρω ΚΑΔ έχουν αφαιρεθεί για κανονιστικούς λόγους όσοι δεν συνάδουν με την επιλεξιμότητα των διαρθρωτικών ταμείων μετά από υπόδειξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εγκρίνει το εν λόγω ειδικό καθεστώς κρατικής ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω λίστα δεν περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ που αναφέρονται σε άλλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με αντικείμενο την διευκόλυνση επιχειρήσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

  • Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση

Απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων μικρομεσαίων επιχειρηματιών - μελών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για το Πρόγραμμα «Γέφυρα», έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης σε ηλεκτρονική ημερίδα που διοργάνωσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Κουρμούσης, αφού ανέλυσε τις λεπτομέρειες και τα οφέλη του Προγράμματος «Γέφυρα» για τους δανειολήπτες, προέτρεψε τους Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/). 

Ο Ειδικός Γραμματέας, επισήμανε ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλα τα είδη δανείων που μπορεί να έχει λάβει ο επιχειρηματίας, είτε είναι καταναλωτικά, είτε επιχειρηματικά, για να λάβει επιδότηση έως και 90% από το κράτος, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της κύριας κατοικίας του. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να αποδειχθεί με οποιοδήποτε τρόπο, ότι έχει πληγεί ο επιχειρηματίας ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του από την πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η ευνοϊκότερη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του δανείου του επιχειρηματία. Για να υποβάλλει κάποιος αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, θα πρέπει ταυτόχρονα να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου.  

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου , ο κος Καπούλας Χρήστος μέλος του ΔΣ και πρόεδρος του τουριστικού τμήματός του που είχε και τον συντονισμό της τηλεδιάσκεψης, τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» με την κρατική επιδότηση των δανείων, είναι μια σημαντική βοήθεια για τον επιχειρηματία και την οικογένειά του. Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη να δοθεί και ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες και να το εκμεταλλευτούν. Χρήσιμο υλικό για τον νόμο της επιδότησης δόσης δανείου και την υποβολή της αίτησης, για κάθε ενδιαφερόμενο, στον link : http://www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra-yliko/ .


  • 9.200 επιταγές μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιδότηση εργασίας με επιχορήγηση 80% για επιχειρήσεις και κατώτατο μισθό 830 € για ανέργους

Από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για 9.200 νέες θέσεις εργασίας με κατώτατο μισθό 830 € και επιδότηση 80% (ανώτατο όριο τα830 € μηνιαία) για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων όλων των ηλικιών, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου και ενισχυμένου «Προγράμματος μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» .Δηλαδή, για κάθε πρόσληψη, το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης των εργοδοτών ανέρχεται σε 826 € μηνιαία και σε 11.564 € ετήσια. Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».Στοχεύοντας στη βελτίωση της λειτουργίας, των κινήτρων και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος που είχε καλύψει μόνο 800 από τις 10.000 θέσεις από το 2017, η τροποποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

Καθορίζονται στα 830 ευρώ το μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται (περίπου 700 € καθαρά)

Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμενου ανέργου υπερδιπλασιάζεται

Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από τον αριθμό του προσωπικού τους

Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Απλουστεύεται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσεις

Μετατρέπεται σε ηλεκτρονική η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογητικών για την είσπραξη της επιχορήγησης από τις επιχειρήσεις

Καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 71.293.000 € και καλύπτεται από πόρους του ΟΑΕΔ. Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr

  • Παράταση έως τις 28.09.2020 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αρ. ΓΔΟΥ 222/2020) παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ έως τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020. Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που επιθυμούν να ενταχθούν στον τρίτο κύκλο του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου να υποβάλουν την αίτησή τους εντός της νέας προθεσμίας. Υπενθυμίζει επίσης ότι στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ έχει διευρυνθεί το πεδίο των δικαιούχων και οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport) έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Με επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της νέας προθεσμίας υποβολής αιτημάτων, θα προσδιοριστούν ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα.

  • Παράταση στην αίτηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων έως 28.09.2020

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ΓΔΟΥ 223/22.9.2020 με την οποία τροποποιείται η ΓΔΟΥ 217/15.09.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τον μήνα Ιούλιο 2020» (Β' 3948). Με την τροποποίηση δίνεται παράταση για τις αιτήσεις έως 28.9.2020.

"Η παρ. 1 του άρθρου 4 της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 217/15.09.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Β' 3948), αντικαθίσταται ως εξής: «1. Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 28η Σεπτεμβρίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».» Υπενθυμίζουμε ότι οι κατηγορίες των ΚΑΔ των κλάδων που επλήγησαν κατά τον μήνα Ιούλιο 2020 και εμπίπτουν στην κατηγορία που τους καταβάλλεται η αποζημίωση του ειδικού σκοπού είναι : 56.10.19.07, 88.10, 92.00.11.00, 92.00.11.02, 93.29.19.04, καθώς και οι 56.29.20.04, 56.29.20.05.


  • ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της 22ας Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι : “Tο Υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση. Επισημαίνεται ότι τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται από τις 25 Σεπτεμβρίου, αργά το απόγευμα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα εκκαθάρισης του φόρου που οφείλονται στην πρόσφατη ρύθμιση, με την οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών."

  • ΤτΕ: Έλλειμμα 875 εκ ευρώ τον Ιούλιο - Στα 7,9 δις ευρώ το έλλειμμα στο 7μηνο 2020

Έλλειμμα 875 εκατ. ευρώ, παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Ιούλιο του 2020, έναντι πλεονάσματος 1,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, εξαιτίας, όπως τονίζεται, της σημαντικής επιδείνωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από τη βελτίωση που παρουσίασαν τα ισοζύγια αγαθών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.  Στο σύνολο του 7μηνου το συνολικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,9 δισ. ευρώ, κατά 5,2 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019.

  • TτΕ: Μείωση κατά 86% εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο 7μηνο 2020

Δραματική μείωση των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό καταγράφουν τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών του Ιουλίου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά τα έσοδα τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 84% σε σύγκριση με πέρυσι (στα 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ), καθώς ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 85,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η μείωση αγγίζει το 86,3% στα 1,255 δισ. ευρώ έναντι 9,16 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

  • ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Κατά 55,9% μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω κορωνοϊού

Τις  επιπτώσεις του «κλειδώματος» της οικονομίας το β’ τρίμηνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού φέρνουν στο προσκήνιο τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/documents/20181/52947226-0036-230e-7d45-9a81f92e5707) για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 58.987.931 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 25,1% (ή περίπου 19,9 δισ. ευρώ) σε σχέση με το β' τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 78.800.256 χιλ. ευρώ. Ενώ, για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 3.232.618 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,9% (ή 4 δισ. ευρώ) σε σχέση με το β' τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 7.329.184 χιλ. ευρώ. 



  • Πρόγραμμα, Τουρισμός για όλους, έτους 2020 μέσω τουριστικών γραφείων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4037/21.9.2020_Aριθμ. 14235/10-9-2020 η έγκριση του νέου προγράμματος ενίσχυσης της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού «Τουρισμός για όλους» έτους 2020 μέσω τουριστικών γραφείων.

  • Παρατείνεται μέχρι το Νοέμβριο η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων υγειονομικού υλικού

Παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας για την υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων υγειονομικού υλικού, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα από τη λήξη της (12.9.2020)  έως και τη 12η Νοεμβρίου 2020. Η νέα απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ B’ 3876/11.09.2020_Αριθμ. 94965. Επισημαίνουμε ότι οι υπόχρεοι μπορούν να εισέλθουν στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα είτε απευθείας, μέσω του συνδέσμου https://antisepticssuppliers.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov. gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων Υγειονομικού Υλικού και Τροφίμων» και να εισέλθουν είτε με τους κωδικούς πρόσβασης της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ, είτε που για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο ΓΕΜΗ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.

  • Παράταση εφαρμογής του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ έως 31.12.2020

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για την παράταση εφαρμογής του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ έως την 31 Δεκεμβρίου 2020. Σε συνέχεια της από 19 Μαΐου 2020 Ανακοίνωσης της ΕΕΤ, οι τράπεζες μέλη της, εφαρμόζοντας έμπρακτα τη δέσμευση διαρκούς συνδρομής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, θα διατηρήσουν έως την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ.

  • Τροποποίηση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 1 και 2 ως προς τις προϋποθέσεις επιστροφής του 60% της ενίσχυσης

Με δύο αποφάσεις που εξέδωσε το Υπ. Οικονομικών (ΓΔΟΥ 218/15.9.2020 και ΓΔΟΥ 219/15.9.2020 ) τροποποιούνται οι αποφάσεις (ΓΔΟΥ 94/2.5.2020 , ΓΔΟΥ 148/3.7.2020) ως προς τις προϋποθέσεις επιστροφής του 60% της ενίσχυσης . Συγκεκριμένα στα σχετικά άρθρα που προβλέπουν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της ενίσχυσης και συγκεκριμένα στην προϋπόθεση που ισχύει για την διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων για ένα χρόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 άτομα, έτσι ώστε να επιστρέψουν μονο το 60% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, διευκρινίζεται ότι, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν οι επιχειρήσεις κατά την 31η Μαρτίου (για την επιστρεπτέα 1) ή την 1η Ιουνίου 2020 (για την επιστρεπτέα2), εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

  • Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ για την περιβαλλοντική κατάταξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων (ΦΕΚ 3833 Β ́ /09-09-2020)

Δημοσιεύθηκε ΦΕΚ 3833 Β ́ /09-09-2020 η ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 92108/1045/Φ.15/04.09.2020 με θέμα: «Κατάταξη στις κατηγορίες τηςπαρ.1 του άρθρου1 του ν.4014/2011 (Α ́209), των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων που προβλέπονται στις διατάξεις της υπό στοιχεία 3137/191/ Φ.15/21-3-2012 (Β ́1048) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ.9α του άρθρου 20 του ν.3982/ 2011 (Α ́143). Με τη νέα ΚΥΑ οι μεταποιητικές δραστηριότητες κατατάσσονται εκ νέου, με νέα κριτήρια και όρια, σε κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Παράλληλα, καταργείται η ΚΥΑ με την οποία γινόταν η αντιστοίχιση των δραστηριοτήτων αυτών σε βαθμούς όχλησης και πλέον οι περιορισμοί χωροθέτησης που η έννοια της όχλησης δημιουργεί στην εγκατάσταση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων μέσω της πολεοδομικής νομοθεσίας, μεταφέρονται στις κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς μετά την κατάργηση της ΚΥΑ 3137/191/Φ.15/2012, όπου στην πολεοδομική νομοθεσία γίνεται αναφορά σε χαμηλή, μέση και υψηλή όχληση νοείται ως αναφορά στις περιβαλλοντικές κατηγορίες Β, Α2 και Α1 αντίστοιχα. Επίσης με τη νέα ΚΥΑ τροποποιείται και το σύστημα μοριοδότησης, το οποίο επηρεάζει την τελική κατάταξη των δραστηριοτήτων.

  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (Ο.Β.Ι.) : Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για την Απονομή Βραβείων Ελλήνων Εφευρετών

Ο ΟΒΙ στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού 100 ετών από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκηρύσσει την 4η Απονομή Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών. Ο ΟΒΙ προσκαλεί όλους τους εφευρέτες οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), αλλά και ως ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα με κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες, να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενοι εφευρέτες θα πρέπει μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2020 να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στον ΟΒΙ το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του έντυπο αιτήματος. Το έντυπο της αίτησης και σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.obi.gr. Διεύθυνση ΟΒΙ: Γ. Σταυρουλάκη 5, 15125 Παράδεισος Αμαρουσίου . Αρμόδια υπάλληλος: Γιώτα Κατσούλα, Τ: 210 6183619, Email: gkat@obi.gr


  • Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. από τις μη κεφαλαιουχικές εταιρείες

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.


  • Έργο ΚΕΕ με τίτλο «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα»

H Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης: «Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» με κωδικό ΟΠΣ 5034827, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 7557/2553/A3/20-11-2018 (ΑΔΑ:ΨΗΛ0465ΧΙ8-Φ52) όπως τροποποιήθηκε  και ισχύει με την αριθμ.  1062/Β3/212/21-2-2019 (ΑΔΑ: 6ΟΙΑ465ΧΙ8-ΘΤ1) όμοια Απόφαση Ένταξης.  Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 15.000 εργαζομένων  του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, (αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι οποιασδήποτε μορφής, άνεργοι ή/και λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ).  Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Το έργο απευθύνεται σε 15.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Βασικός στόχος της πράξης είναι η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων μέσω της συμβουλευτικής, κατάρτισης, και πιστοποίησης σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας: Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα. 

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 100 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα:

1

Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ

2

Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών Κινητών Συσκευών

3

Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

4

Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων

5

Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων

6

Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής

7

Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων social media marketing

8

Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου(E-COMMERCE)

Τα Εκπαιδευτικά Επιδόματα καταβάλλονται εφόσον οι ωφελούμενοι έχουν ολοκληρώσει τις Συνεδρίες Συμβουλευτικής, τη Θεωρητική Κατάρτιση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία Πιστοποίησης. Η διαδικασία πιστοποίησης είναι χωρίς κόστος για τους καταρτιζόμενους (εξέταση και επανεξέταση εφ’ όσον απαιτηθεί).  

Το Εκπαιδευτικό Επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης (θεωρίας και πρακτικής) ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 €/ ώρα), συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων. Συνολική Αξία Εκπαιδευτικού Επιδόματος: 100 Ώρες Κατάρτισης χ 5,00 € = 500,00 €. 

Κάθε ενδιαφερόμενος/η έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο Περιφέρεια. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναρτώνται ψηφιακά, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αίτησης των δυνητικά ωφελούμενων, στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα http://109.uhc.gr, από τις 12 Μαΐου 2020 και ώρα 12:00:00 μέχρι συμπλήρωσης του πλήθους των 15.000 ωφελούμενων και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της.

  • Διαδικτυακή δράση Ε. Επιτροπής για την προβολή/προώθηση βιολογικών προϊόντων τροφίμων στις αγορές Κ-Μ Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC). Πρόσκληση συμμετοχής ελληνικών εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων τροφίμων σε τρίτες χώρες “More Than Food”, διοργανώνει διαδικτυακή δράση (webinar) για την προώθηση ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων στις χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Η δράση υπό την θεματική "' The Rise in Demand for EU Organic & Sustainable Products in the GCC" αποσκοπεί στην δικτύωση των ευρωπαϊκών εταιρειών, μέσω της παρουσίασης ευκαιριών σε εν λόγω αγορές και της διοργάνωσης διαδικτυακών διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων.

Σε εν λόγω δράση, οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29/9 τ.έ.(2-3.30μμ-GST) μπορούν να συμμετάσχουν μόνον πιστοποιημένες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής/εξαγωγής βιολογικών προϊόντων, κατά προτεραιότητα εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ΣΣΚ. Ειδικότερα η δράση εστιάζει στις εξής κατηγορίες προϊόντων: κρέατα/πουλερικά, γαλακτοκομικά/τυριά, νωπά φρούτα/λαχανικά και ελαιόλαδο, δημητριακά/ζαχαρώδη.

Πληροφορίες εν λόγω δράσης, καθώς και πρόσκληση συμμετοχής (χωρίς κόστος), έχουν αναρτηθεί σε διαδικτυακή Πύλη AGORAhttp://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/infofile/71814. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης εγγραφής λήγει στις 11/9 τ.έ.


  • Διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης «Business and Finance Outlook 2020» του ΟΟΣΑ

Σας αποστέλλουμε, προς ενημέρωσή σας, την πρόσκληση της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ (OECD Directorate for Financial and Enterprise Affairs) για την παρακολούθηση της παρουσίασης της έκθεσης «Business and Finance Outlook 2020. Sustainable and Resilient Finance: Leveraging ESG practices for long-term value» του Οργανισμού. Η έκδοση του Business and Finance Outlook για το 2020 εστιάζει στη βιώσιμη και ανθεκτική χρηματοδότηση ιδίως σε σχέση με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ESG) που αποτελούν όλο και περισσότερο οργανική συνιστώσα των καθιερωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η έκθεση αξιολογεί τρέχουσες πρακτικές στο τομέα του ESG, προσδιορίζει προτεραιότητες και δράσεις για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας στις επενδύσεις. Λαμβάνονται ιδιαιτέρως υπόψιν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του συστήματος χρηματοδότησης, σε ό,τι αφορά τόσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και τους επενδυτές, προκειμένου τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα να καταστούν περισσότερο δυναμικά και ικανά να απορροφούν εξωτερικά σοκ.

Η παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου τ.έ. και ώρα 12.45-14.45 (Παρισίων). Για την παρακολούθησή της απαιτείται εγγραφή, η οποία είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.oecd.org/finance/Sustainable-and-resilient-finance.htm. Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο υπάλληλο, κο Ι. Μπαλαμπανίδη (210 3286010, i.balabanidis@mnec.gr) ή την Προϊσταμένη του Τμήματος, κα Τ. Λεονάρδου (210 3286244, tleonardou@mnec.gr).


  • Export Ready Ψηφιακό Εργαστήριο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις εξαγωγές στην εποχή της Covid-19, 30Σεπτεμβρίου 2020

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) διοργανώνει την 30 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 16.00 ψηφιακό εργαστήριο με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις εξαγωγές στην εποχή της Covid-19».Το εργαστήριο απευθύνεται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις τάσεις, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται στο διεθνές εμπόριο μετά την πανδημία. Θα συζητηθούν θέματα όπως: Οι επιπτώσεις του Covid-19 στις παγκόσμιες εμπορικές ροές και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ευκαιρίες μετά την πανδημία σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική, οι ανατροπές στις ελληνικές εξαγωγές μέσα στην πανδημία, αλλά και πως οι ελληνικές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στις νέες εμπορικές ανάγκες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Αμαλία Γκουνέλα, Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων & Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ (Τηλ.:2115006107, email:ir@sev.org.gr) ή/και να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.sev.org.gr/ekdiloseis/ekdiloseis-sev/oi-anatropes-kai-oi-prokliseis-ton-exagogon-stin-pandimia-zoom-template-30-9-16-00/. Το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου έχει αναρτηθεί στον ακόλουθο διαδικτυακό ιστότοπο:

https://www.sev.org.gr/Uploads/Documents/53228/WebinarAgenda_30_9_2020_GR_NEW.pdf.

Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://docs.google.com/forms/d/1eKkj9QxY0Cw4MOHb0Fk2xHEDmjQV_KFBaPk2WmVxD0E/viewform?edit_requested=true


  • 10o Εργαστήριο Ψηφιακών Στρατηγικών ΕΕ – Ιαπωνίας

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο από το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας μας στο Τόκυο, στις 1 και 2 Οκτωβρίου τ.έ. θα πραγματοποιηθεί, υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 10ο Εργαστήριο Ψηφιακών Στρατηγικών ΕΕ –Ιαπωνίας (10th EU - Japan Digital Strategies Workshop). Πρόκειται για διαδικτυακή συνάντηση ευρωπαϊκών και ιαπωνικών επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας, προκείμενου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στις Αρχές που είναι υπεύθυνες για την ψηφιακή πολιτική στην ΕΕ και στην Ιαπωνία. Τα θέματα που θα καλύψει η συνάντηση έχουν ως εξής: 5G και πέραν αυτού, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές τεχνολογίες για την αλλαγή του κλίματος και τις έξυπνες πόλεις, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακές πλατφόρμες, δεδομένα και υπηρεσίες εμπιστοσύνης (trustservices). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις/μέλη παρακαλούνται όπως επισκεφτούν τον ακόλουθο διαδικτυακό ιστότοπο: https://eeas.europa.eu/delegations/japan/84775/10th-eu-japan-digital-strategies-workshop_en. Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής λήγει στις 29.09.2020.


  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ, ΚΑΠΝΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό προμήθεια ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ « ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ, ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ » (CPV :15000000-8)» του Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 170.000,00 € με ΦΠΑ, χρονικής διάρκειας ενός (1) έτους. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στις 21/09/2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.00, καταληκτική ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών στις 20/10/2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00, ημερομηνία διενέργειας διαγωνισμού Παρασκευή 23/10/2020 και ώρα 11.00.

Ο συστημικός αριθμός του διαγωνισμού στο ΕΣΗΔΗΣ είναι 99160. Η Διακήρυξη καταχωρήθηκε στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής διεύθυνση (URL) : http://chalkidiki.ismart.gr/enimerosi/promitheies-diagonismoi/, στο «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση
www.eprocurement.gov.gr , καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Πρόγραμμα Διαύγεια
http://et.diavgeia.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες, στο Γραφείο Προμηθειών του Γ.Ν. Χαλκιδικής, Ιπποκράτους 5 - Πολύγυρος, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο τηλέφωνο 2371350363, fax: 2371350410.


  • Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω fax ή e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με fax ή με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/ENTOLH_ZHTHSHS_F11180.pdf .


  • Ενημέρωση από την Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής για περιπτώσεις οικονομικής απάτης σε βάρος επιχειρηματιών του Νομού

Κατόπιν ενημέρωσης που λάβαμε από την Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού Χαλκιδικής, πληροφορούμε τα μέλη μας ότι πρόσφατα έλαβε χώρα στην περιοχή Χαλκιδικής απόπειρα απάτης σε βάρος επιχειρηματία (ιδιοκτήτη εστιατορίου) αλλά και τετελεσμένη πανομοιότυπη περίπτωση κατά το παρελθόν, με την ακόλουθη μέθοδο:

Δράστης προσποιούμενος ευυπόληπτο άτομο (ιατρός και στις δύο περιπτώσεις) προσπαθεί να πείσει το θύμα/επιχειρηματία ότι προτίθεται να διοργανώσει δεξίωση μεγάλου οικονομικού κόστους στο κατάστημά του, πλην όμως ο δράστης θέλει δήθεν να «προμηθεύσει» ο ίδιος τις φιάλες ποτών στο κατάστημα με το πρόσχημα ότι μέσω μεσάζοντα τις αγοράζει σε συμφερότερη τιμή κ.λπ.

Κατόπιν επανειλημμένων συνομιλιών (ιδιαίτερα φορτικός) κατορθώνει να πείσει το θύμα να μεταβεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα ΕΛΤΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής/παραλαβής των φιαλών, και τελικά το θύμα να αποστείλει σε τρίτο άτομο (τον υποτιθέμενο «μεσάζοντα») χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην προμήθεια των ποτών, αποκλειστικά μέσω ταχυδρομικής επιταγής. Ακολούθως, αφού αποσταλεί το ποσό, ο δράστης διακόπτει κάθε επικοινωνία με το θύμα.

Μάλιστα, στη μία περίπτωση ο δράστης αιτήθηκε από το υποψήφιο θύμα να του χορηγήσει τον αριθμό IBAN και τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο) για να προχωρήσει σε δήθεν κατάθεση προκαταβολής για την κράτηση, ενώ στην έτερη περίπτωση είχε ιδιαίτερη γνώση για προσωπικά στοιχεία του θύματος (μικρό όνομα, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.).

Παρακαλούμε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: