"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Τα κρίσιμα θέματα του Δήμου Πολυγύρου απαιτούν συλλογική δουλειά κι ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πολυγύρου, μετά από μήνες, κατέδειξε την δυνατότητα συλλογικής δουλειάς με ασφάλεια και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Το μόνο πρόβλημα, βέβαια, ήταν η απουσία του Δημάρχου, ο οποίος για λόγους που δεν έγιναν κατανοητοί δεν παρέστη. Η Συνεργασία Πολιτών τοποθετήθηκε με ηπιότητα και με ουσιαστικά επιχειρήματα στη συζήτηση, δηλώνοντας...
εξ αρχής ότι δεν αντιλαμβάνεται το Δημοτικό Συμβούλιο ως αρένα πολιτικού ανταγωνισμού, αλλά ως θεσμικό όργανο επεξεργασίας συλλογικών αποφάσεων. 
Στο πλαίσιο αυτό η Συνεργασία Πολιτών, μέσα από τις τοποθετήσεις του Δημήτρη Κυργιαφίνη και του Γιώργου Καλλιμάνη έθεσε μια σειρά από θέματα κρίσιμα για τον Δήμο Πολυγύρου. 
Συγκεκριμένα, καυτηριάστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε άσχετο νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που πλήττουν την Δημοτική Αυτοδιοίκηση, όπως την παρακράτηση τμήματος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων για παλαιά ληξιπρόθεσμα, γεγονός που μαζί με την ασυνέπεια της κεντρικής διοίκησης στην απόδοση των εκτάκτων χρηματοδοτήσεων για τον κορονοϊό αναμένεται να πιέσουν πάρα πολύ τα οικονομικά των Δήμων. Προτάθηκε στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα υπογραμμίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης για την ρευστότητα των Δήμων και για την δυνατότητα τους να επιτελέσουν τις βασικές λειτουργίες τους, χωρίς καθόλου χρήματα. Καυτηριάστηκε επίσης το γεγονός, ότι παρά τις δεσμεύσεις για εξορθολογισμό των τιμών ζώνης για περιοχές εντός σχεδίου, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα είναι εκτός πολεοδομικού ιστού, τίποτα δεν έχει προχωρήσει με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.  
Ως προς τα ζητήματα αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, τέθηκαν από τη Συνεργασία Πολιτών μια σειρά από σοβαρότατες επισημάνσεις σε σχέση με δύο μεγάλα έργα που προβληματίζουν την Ορμύλια και ευρύτερα τον Δήμο. Και σε σχέση με το φράγμα του Χαβρία και σε σχέση με τις Ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν απαιτείται ο Δήμος να λειτουργήσει με διαφάνεια και με ειλικρινή πρόθεση συζήτησης με την τοπική κοινωνία. Για το μεν φράγμα του Χαβρία, υπογραμμίστηκε ότι μετά την μεγάλη διαβούλευση που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Συνεργασίας Πολιτών τον Μάρτιο, δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση από τον Δήμο σε σχέση με την εξέλιξη της διαδικασίας. Αναμένεται, θεωρητικά, ο διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο, όμως δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη πουθενά τα τεύχη δημοπράτησης και δεν έχουν αποσαφηνιστεί μια σειρά από κρίσιμα τεχνικά ζητήματα που θα χαρακτηρίσουν την βιωσιμότητα του έργου. Ως προς το θέμα των ανεμογεννητριών, ο Δήμος Πολυγύρου πρέπει να ενημερώσει επίσημα τους πολίτες της Ορμύλιας για ένα έργο με πολύ μεγάλες διαστάσεις, που δεν αφήνει τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έπρεπε στην περιοχή που επιβαρύνει.
Αναφερθήκαμε στο πολύ σημαντικό για τη Μεταμόρφωση θέμα του αποχετευτικού - βιολογικού συστήματος και χαιρετίσαμε την κινητοποίηση του Δήμου προς την κατεύθυνση των πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων και επισημάνσεων της παράταξης μας, ώστε, χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Μελέτης, να έχουμε τελικά πριν λίγες ημέρες την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, που ξεκλειδώνει και βοηθά τις ενέργειες, στις οποίες ο Δήμος πρέπει τώρα να προχωρήσει, για εξεύρεση χρηματοδότησης και υλοποίηση του έργου.
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα που έχουν απασχολήσει τον Δήμο μας το τελευταίο διάστημα, τονίστηκε από τη Συνεργασία Πολιτών η ανάγκη να προχωρήσουν πιο γρήγορα μια σειρά από σημαντικά έργα όπως : 
  • Η μελέτη για την νότια παράκαμψη του Πολυγύρου
  • Ο δρόμος  Ριζών - Πλατανοχωρίου
  • Ο ποδηλατόδρομος Πολυγύρου - Παλαιοκάστρου 
  • Η επιτάχυνση των διαδικασιών της μελέτης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Καλυβών - Γερακινής και να προχωρήσει η μελέτη και για τις περιοχές της Ορμύλιας και της Μεταμόρφωσης. 
  • Να καταρτιστούν μελέτες διαχείρισης κι αναβάθμισης του αστικού και περιαστικού πρασίνου σε όλο το Δήμο Πολυγύρου, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα σε πάρκα και ανοικτούς χώρους. 
Χαιρετίσαμε, τέλος, ως θετικά βήματα την αγορά του ακινήτου Κατερτζή από τον Δήμο Πολυγύρου και την δημοπράτηση του αναψυκτηρίου της Ορμύλιας, μετά από καθυστερήσεις που οδήγησαν στην αδικαιολόγητη απώλεια εσόδων δύο ετών. 
Η Συνεργασία Πολιτών, κλείνοντας, επισήμανε την ανάγκη αποκατάστασης των ρυθμών εργασίας του Δημοτικού Συμβουλίου άμεσα, ώστε να ελαφρύνει η ημερήσια διάταξη και να μην καλούνται οι παρατάξεις να τοποθετηθούν επί πενήντα θεμάτων, μέσα σε λίγη ώρα. Ευχόμαστε τέλος την επόμενη φορά να έχουμε και τη συμμετοχή του Δημάρχου στην σημαντική αυτή για το Δήμο μας διαδικασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: