"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ"

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Απάντηση Μ. Βορίδη στον Απ. Πάνα για τους εργάτες γης

Η υπ’ Αρ. Πρωτ. 219/95146/22-4-2020 Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην υπ’ αριθ. πρωτ. 5506/6-4-2020 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, με θέμα «Να δοθεί λύση στην έλλειψη εργατών γης, εν μέσω μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της παραγωγής και το εισόδημα των αγροτών», δεν παρέχει καμία περαιτέρω διευκρίνιση πέραν των όσων προβλέπει η από 13.4.2020 (ΦΕΚ Α΄84) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 
      Με την εν λόγω ΠΝΠ,  ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει ότι...
επιλύεται το θέμα πολιτών τρίτων χωρών που δύνανται να απασχοληθούν αποκλειστικά ως εργάτες γης, καθώς παρατείνεται προσωρινά και για διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης της η ισχύς των αδειών εργασίας τους που έχουν ήδη εκδοθεί. Παράλληλα, θεσπίζεται απολύτως έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια αλλά για μία μόνο φορά, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι προσωρινά αδειοδοτούμενοι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
       Στην ανωτέρω Ερώτηση, ωστόσο, ο κος Πάνας ζητούσε επίσης να διασαφηνιστεί αν τα αρμόδια Υπουργεία θα προβούν άμεσα στη ρύθμιση του θέματος μετακίνησης των εργατών γης ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους (εντός ή εκτός Σένγκεν), ώστε να εξασφαλιστούν εγκαίρως τα απαραίτητα εργατικά χέρια για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας. Στο εν λόγω ερώτημα δε δόθηκε καμία απάντηση από τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων. 
       Ο κ. Πάνας σχολίασε σχετικά: «Οι ρυθμίσεις που συμπεριέλαβε στην από 13 Απριλίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση λύνοντας κάποια διαδικαστικά θέματα των εργατών γης. Ωστόσο, η έλλειψη των απαιτούμενων εργατικών χεριών παραμένει καθώς εργάτες προερχόμενοι κυρίως από την Αλβανία δε μπορούν να μπουν στη χώρα λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού και σε αυτό πρέπει να δοθεί απάντηση σε συνεργασία με τη γείτονα χώρα. Σκοπός των ενεργειών μου είναι να προχωρήσει η συγκομιδή των προϊόντων, να μην κινδυνεύσει να χαθεί η παραγωγή αλλά και να μη ζημιωθεί περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα.»

Αναλυτικά η Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει ως εξής: 

«22-4-2020  
Αριθμ. Πρωτ.: 219/95146     
Προς:  Βουλή των Ελλήνων  
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου 
Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ 
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην πρωτογενή παραγωγή λόγω κορονοϊού» 
ΣΧΕΤ:….
2. Η Ερώτηση 5506/6-4-2020                  
 ……..για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής: 
Για την ανεμπόδιστη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας της χώρας και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν στην αγροτική οικονομία προς όφελος των αγροτών εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεριέλαβε ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε στις 13. 4.2020 (ΦΕΚ Α΄84).  Ειδικότερα, με διάταξη που περιλαμβάνεται στην ανωτέρω ΠΝΠ επιλύεται, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το θέμα πολιτών τρίτων χωρών που δύνανται να απασχοληθούν αποκλειστικά ως εργάτες γης, καθώς παρατείνεται προσωρινά και για διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης της η ισχύς των αδειών εργασίας τους που έχουν ήδη εκδοθεί.  Παράλληλα, θεσπίζεται απολύτως έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια αλλά για μία μόνο φορά, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι προσωρινά αδειοδοτούμενοι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η συγκεκριμένη έκτακτη ρύθμιση κρίθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας αφενός των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων που εφαρμόζονται, αφετέρου της αδυναμίας των αρμόδιων αρχών να δεχθούν σχετικά αιτήματα και αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξημένων καλλιεργητικών αναγκών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  
Με τις παραπάνω διατάξεις διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής γεωργίας.  

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 

 ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: