«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ανοιχτή επιστολή του Ιωάννη Σφυρή


Δεν είμεθα οι άνθρωποι των λόγων, είμεθα οι άνθρωποι των έργων. ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΩΜΕΝ’΄, έλεγε ο αλησμόνητος Λάμπρος Κωνσταντάρας.
Εν έτη 2019 λοιπόν στο Δήμο Πολυγύρου η νυν διοίκηση του,  επιθυμεί την επανεκλογή της για τρίτη συνεχόμενη φορά ανεβάζοντας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσκοπήσεις της πλάκας με ελάχιστη συμμετοχή του κόσμου στις οποίες εμφανίζει ποσοστά 70, 80%. Σχολιάζοντας τες ‘’αι ημέτεραι δυνάμεις’’ αναφέρουν ότι επιθυμούν να φτάσουν στο 90% θυμίζοντας απολυταρχικά καθεστώτα, σουλτανάτα και καταργούν αν συμβεί φυσικά κάτι τέτοιο ( που δεν θα συμβεί) την δυνατότητα αντιλόγου στα Δημοτικά συμβούλια και φυσικά τον έλεγχο και διαφάνεια των όποιων αποφάσεων.
Καλή η άσκηση εξουσίας αλλά ‘’στέκα ρε φίλε’’. Η λογική εξουσία βασίζεται στην...
ικανότητα και βοηθάει τον άνθρωπο ν’ αναπτυχθεί. Η παράλογη εξουσία -όπως στην επιθυμία της διοίκησης παραπάνω -βασίζεται στη δύναμη και χρησιμεύει στην εκμετάλλευση του ανθρώπου που έχει υποτάξει.
Από το σχολείο μαθαίναμε ότι για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα θα πρέπει να υπάρχει διάλογος.
Διάλογος λοιπόν είναι η συζήτηση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους, για την επίλυση προβλήματος ή την ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι, συνάμα, η ανταλλαγή ιδεών ή απόψεων σχετικά με συγκεκριμένο θέμα για την επίτευξη συμφωνίας και τη γεφύρωση των αντιθέσεων.
Μαθαίναμε επίσης για την αξία του διαλόγου: Ο διάλογος επιτρέπει στο άτομο να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση, καθώς ερχόμενο σ’ επαφή με διαφορετικές από τις δικές του απόψεις, κατανοεί πως για τα περισσότερα ζητήματα υπάρχουν συχνά ποικίλοι τρόποι προσέγγισής τους. Ο διάλογος, όταν πραγματοποιείται υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ενισχύει το σεβασμό προς τους άλλους ανθρώπους.
Και πάμε στο κυριότερο εν όψη εκλογών: Ο διάλογος συνιστά βασικό θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μέσω του ορθού διαλόγου γίνεται αφενός εμφανής η σημασία που δίνει η δημοκρατία στο σεβασμό όλων των απόψεων και στο δικαίωμα ελεύθερης διατύπωσής τους, και αφετέρου επιτυγχάνεται μέσα από τη γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων η εξεύρεση της καλύτερης και πιο δίκαιης κάθε φορά επιλογής. Προκύπτει, έτσι, σημαντικό όφελος για τους πολίτες, καθώς έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να γνωρίσουν ποικίλες πτυχές των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, αλλά και να έρθουν σ’ επαφή με την επιχειρηματολογία της κάθε παράταξης, και να ελέγξουν άρα την αλήθεια των θέσεών της, καθώς και τις επιμέρους επιδιώξεις της.
Και μένω εδώ. Όταν θέλουμε το καλό του Δήμου μας θα πρέπει να υπάρχει διάλογος, προτάσεις, έλεγχος, διαφάνεια. Όλοι οι συνδυασμοί κατεβαίνουν για το καλό του τόπου. Και το καλό του τόπου θέλει διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους δημότες και όχι αποφάσεις σε ένα γραφείο που δε θα μπορεί να τις κρίνει κάνεις.
Κάνεις δεν μπορεί να πει ότι ο Δήμαρχος δεν έκανε έργο αυτά τα εννιά χρόνια. Έργα ΕΣΠΑ υπερκοστολογημένα. Έργα όμως τα οποία μετά την χαρά των υπογραφών κανείς δεν έλεγχε πως θα εκτελεστούν. Και έτσι για παράδειγμα σκάψαμε τον Πολύγυρο τρεις φορές ως τώρα. Μια για την ύδρευση, μια για την αποχέτευση, μια για τα όμβρια ύδατα. Και αντί να λύνουμε το ένα πρόβλημα δημιουργούσαμε και άλλα. Όσα έργο και να έγιναν τα προβλήματα δεν τέλειωσαν και ούτε τελειώνουν.
Τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Για παράδειγμα στον Πολύγυρο όπου ζω συνεχίζουμε καθημερινά να αντιμετωπίζουμε τα εξής:
  • Δρόμοι στην πόλη που χρειάζονται τρακτέρ για να τους διασχίσεις
  • Το κόκκινο νερό που συνεχίζει να πίνει και χρησιμοποιεί όλος ο Πολύγυρος το οποίο αναγκάζει τα νοικοκυριά να δαπανούν εξτρά χρήματα για αγορά εμφιαλωμένου νερού
  • ανύπαρκτο εμπορικό κέντρο που φθίνει καθημερινά και δεν υποστηρίζεται
  • διαλυμένος πεζόδρομος-φάντασμα που κατέστρεψε όλους τους επαγγελματίες
  • έλλειψη ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών),αλλά και ΚΔΑΠ ΜΕΑ(Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες).
  • το ‘’ανέκδοτο’’ γηροκομείο Πολυγύρου που κάθε χρόνο ανακοινώνεται ότι ξεκινάει και το κτίριο συνεχίζει να πέφτει στο έλεος της προσβολής του στην πολυκαιρία
  • μηδενικές υποδομές για ΑΜΕΑ
  • Ανύπαρκτες παιδικές χαρές εκτός της μίας που κατασκευάστηκε φέτος μέσα σε ρέμα , δίπλα σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, που ήδη καταστρέφεται λόγω μη φύλαξης, που ακόμα δεν παραχωρήθηκε επίσημα και κρύβει παγίδες για τα παιδιά οι οποίες ακόμα να επισκευαστούν (εμφανή σίδερα περιμετρικά του παρτεριού, ανασηκωμένες και μη σωστά τοποθετημένες πλάκες)
  • Σχολικά συγκροτήματα χωρίς μελέτες πυροπροστασίας και αντισεισμικότητας (υπάρχει ακόμα σχολικό συγκρότημά στη πόλη που δεν έχει εναλλακτικό δρόμο διαφυγής σε περίπτωση π.χ. φωτιάς, δεν έχει πυροσβεστικό κρουνό έξω από το κτιριακό συγκρότημα και υπάρχει και αδυναμία πρόσβασης οχημάτων της Πυροσβεστικής λόγω στενότητας του ενός και μοναδικού δρόμου που οδηγεί σε αδιέξοδο)
  • πλήρης εγκατάλειψη της παραλιακής ζώνης του Πολυγύρου, της Τουριστικής Γερακινής, χωρίς ούτε ένα έργο υποδομής όλα αυτά τα χρόνια
  • παρακμή του θεσμού του Πολυγυρινού Καρναβαλιού (ίδιες στολές, καμιά ανανέωση, το στηρίζουν μονάχα δράσεις των συλλόγων)
  • ανύπαρκτοι ελεύθεροι χώροι άθλησης
  • κατεστραμμένος χλοοτάπητας του γηπέδου, κατεστραμμένο γήπεδο 5*5, κατεστραμμένο γήπεδο τένις
  • μη ύπαρξη φωτισμού και πεζοδρομίου στο δρόμο του Κλειστού Γυμναστηρίου όπου καθημερινά τον διασχίζουν εκατοντάδες παιδιά
  • συνεχής υπερφόρτωση του ΧΥΤΑ Πολυγύρου με τα σκουπίδια της Σιθωνίας και της Ιερισσού και άγνωστο ακόμα για πόσο διάστημα και με ποιο αντάλλαγμα
  • κακοτεχνίες στις κατασκευές των έργων που δημιουργούν νέα συσσωρευμένα προβλήματα (η στέγη του Κλειστού Γυμναστηρίου πλέον στάζει περισσότερο μετά την επισκευή, ξανασκαψίματα σε παραδοθέντα έργα, ασφαλτοστρώσεις-μπαλώματα σε δρόμους ακόμα με τα φτυάρια κ.α)
  • το περίφημο χαράτσι του τέλους οδοποιίας των 12 ευρώ σε κάθε λογαριασμό νερού (πως επιστρέφει αυτό άραγε ανταποδοτικά στον δημότη), η αύξηση του παγίου σε όλα τα υδρόμετρα.
  • Μειωμένη δυναμικότητα κυνοκομείου Πολυγύρου, αδέσποτα παντού, επιθέσεις σε κατοίκους
  • παρατημένες στο έλεος του Θεού γειτονιές του Δήμου

Στα γειτονικά χωριά τα προβλήματα μπορεί να είναι και χειρότερα: Ορμύλια (λύματα, βιολογικός, ασφαλτοστρώσεις,σωλήνες αμιάντου, γήπεδο-κλειστό γυμναστήριο) Όλυνθος (αντιπλημμυρικά, εγκατάλειψη αρχαιολογικού χώρου, επέκταση σχεδίου, λύματα, δρόμοι),Γαλάτιστα (ύδρευση, παιδική χαρά, ανάδειξη τουριστικών σημείων όπως οι βρύσες), Ψακούδια (χώροι στάθμευσης, βόθροι, πεζοδρόμηση), Μεταμόρφωση (κεντρικός δρόμος, ύδρευση, ανάπλαση παραλίας), Καλύβες (ανάπλαση παραλιακής ζώνης, ασφαλτοστρώσεις πάνω χωριού), Παλαιόκαστρο (δίκτυο ύδρευσης, ασφαλτοστρώσεις, ανακαίνιση πλατείας, γήπεδο).
Χρειαζόμαστε ένα Δήμο όπου  οι πολίτες θα συμμετέχουν, και ο Δήμος θα συνυπάρχει με τους πολίτες. Πρέπει όλοι μας να είμαστε υποστηρικτές και συμμέτοχοι μακριά από ατομικά συμφέροντα, με γνώμονα το κοινό καλό, τη συνεννόηση, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.
Στις εκλογές της 26ης Μάιου θα συμμετέχω όντας υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Πολυγύρου με τον συνδυασμό Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Θανάση Αβέρη.
Η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής φιλοδοξίας. Είναι δόσιμο. Είναι βαθύ κίνητρο μου να προσφέρω στον τόπο που δεν εγκατέλειψα ποτέ στα 41 χρονιά ζωής μου. Ούτε περαστικός είμαι, ούτε μυρωδιάς όπως ορισμένοι που ξαφνικά αγάπησαν τον τόπο και μας παρουσιάζονται τώρα ως υποψήφιοι. Θεωρώ ότι μπορώ να εκπροσωπήσω όλους τους δημότες στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πολυγύρου.
Για να γίνει αυτό βέβαια χρειάζεται έμπρακτα η υποστήριξη αυτών που τόσα χρόνια με γνωρίζουν -άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο -, γνωρίζουν ότι είμαι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων και το κυριότερο  πιστεύουν ότι μπορώ να βοηθήσω. Αν πιστεύετε ότι τηρώ τα παραπάνω και μπορώ να εκφράζω και να ζήτω λύσεις στα προβλήματα του Δήμου μας, θα χαρώ πολύ να έχω την στήριξη σας.
Το διακύβευμα των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μεγάλο και ΟΛΟΙ μας, σαν δημότες πρέπει να πάρουμε θέση αν θέλουμε να ζούμε καλύτερα στον τόπο μας. Στον Πολύγυρο μας.
Ελπίζω να μην σας κούρασα……
Φιλικά και Πολυγυρ’νά
Σφυρής Ιωάννης 
Υ.Γ. Ενόψει εκλογών θα ήθελα να γνωρίζω προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα σας στη πόλη μας. Επίσης τις προτάσεις και τις σκέψεις σας για ένα καλύτερο Δήμο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου ηλεκτρονικά είτε μέσω Facebook, είτε με e-mail στο : ioannissfyris@yahoo.gr. Επίσης θα χαρώ να σας ακούσω στο τηλέφωνο 6974073503.
Υ.Γ.2 Καλή επιτυχία σε όλους τους Συνδυασμούς και σε όλους τους Υποψηφίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: