«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Ρόδος – Βίλα Ντε Βέκι

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

Η Ρόδος, το νησί του Ήλιου, των ιπποτών, των πεταλούδων και του μαζικού τουρισμού, πέρα από τα σημεία που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των επισκεπτών της κάθε χρονιά,έχει να επιδείξει πολλές πιθανόν άγνωστες πτυχές και ομορφιές που συνθέτουν το μοναδικό  ψηφιδωτό της.
Μια βόλτα πέρα από τα... πολύβουα σημεία ενδιαφέροντος, μια περιπλάνηση στο εσωτερικό του κορμού της,αναδεικνύει την κρυφή Ρόδο.
Στα ψηλά του νησιού, σε μια έκταση 8100 στρεμμάτων γης, στον Προφήτη Ηλία των 798 μ. όπου έχουν καταμετρηθεί 115 είδη φυτών, βρίσκεται ένα απομεινάρι της εποχής που οι Ιταλοί κατακτητές,είχαν υπό την κυριαρχία τους το νησί.

Η Βίλα Ντε Βέκι, γνωστή επίσης και ως Βίλα Μουσολίνι, ανοικοδομήθηκε το 1930 στην πανέμορφη πευκόφυτη περιοχή και αποτελούσε την κατοικία του εκάστοτε Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων, αλλά και του διοικητή επί εποχής Μουσολίνι του Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκι.
Το κτίριο ήταν παράλληλα η θερινή κατοικία του βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε του Γ΄. Αργότερα ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι την χρησιμοποιούσε και αυτός, για να περνά τις διακοπές του και να σκαρφίζεται νέα  μεγαλομανή σχέδια, για την πραγμάτωση του Impero Romano.
Ο Βέκι, ανακατασκεύασε το αρχοντικό, το οποίο δεσπόζει πάνω σε βράχο και έχει εκπληκτική θέα.
Σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει τη βίλα, εγκαταλελειμμένη, λεηλατημένη, με εμφανή τα σημάδια του χρόνου πάνω της,σχεδόν έτοιμη να καταρρεύσει.
Ακούστηκαν σχέδια για αξιοποίηση της, ως τουριστικού καταλύματος, ενώ έχει μεταφερθεί στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ. Αναζητούνται επενδυτές….αν ως τότε δεν έχει καταρρεύσει.
Η γύρω καταπράσινη περιοχή με τα πεύκα τις βελανιδιές και τα κυπαρίσσια προσφέρει ιδανικό μικροκλίμα και σίγουρα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία, για αξιοποίηση, με ήπιο τρόπο, όπως ταιριάζει στο φυσικό περιβάλλον.
Η Ελαφούσα Ρόδος, διαθέτει στη φαρέτρα της πολλά στολίδια κι αυτή της η διαφορετικότητα, οι εναλλαγές του τοπίου και οι κρυφές <<αθέατες>> ομορφιές, συνθέτουν το γοητευτικό κάδρο που την περικλείει.

Υ.Γ. Θερμές ευχαριστίες απευθύνω ,στην Στέλλα Σταύρου, για την αμέριστη βοήθεια της ,κατά την περιήγηση μας στη Ρόδο.

Το άρθρο και οι φωτογραφίες ,αφιερώνονται εξαιρετικά !!









Δεν υπάρχουν σχόλια: