«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Χρώματα, χρώματα κι αρώματα της Άνοιξης!

Όταν αισθάνομαι κακόκεφος τα θαύματα που γεννά η μάνα Φύση, μ’ αλλάζουν τη διάθεση. Αναπνέω ανάμεσα στα δέντρα της αυλής μου κι αν έχω χρόνο βγαίνω έξω από την πόλη.  Το τοπίο της Άνοιξης μου θυμίζει εκείνο που άφησα μισό αιώνα νωρίτερα! Τώρα το συνθέτουν ξεχασμένες αμυγδαλιές παλαιών αμπελώνων, ημιάγριες δαμασκηνιές,  γκορτσιές και κάθε λογής δέντρα που θαρρείς ότι κατέβηκαν σιγά σιγά στην πόλη από το πανέμορφο βουνό μας, τον Χολομώντα!
Αυτό το μαγευτικό περιαστικό τοπίο εξακολουθεί, σε πείσμα των καιρών, να αντιστέκεται. Ίσως μάλιστα...
η αντοχή του στο χρόνο και στη λογική της «αξιοποίησης» -γράψε οικοπεδοποίηση- να διευκόλυνε, κατά καιρούς, τους τοπικούς δημοτικούς άρχοντες για να δικαιολογούν την αδιαφορία τους ή και τις όποιες αποφάσεις τους για τη σταδιακή μείωση του πράσινου μέσα στην πόλη και την αλλαγή της αστικής βιοποικιλότητας. Κι αυτή η νοοτροπία πέρασε δυστυχώς και σε πολλούς δημότες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο μεταξύ των νέων δενδροφυτεύσεων και των παλαιότερων δέντρων που κόπηκαν να μην  είναι καθόλου ενθαρρυντικό… 

Έτσι μ’ αυτή την οπτική δημιουργούνται ευλόγως απορίες γιατί στις νέες δενδροφυτεύσεις μέσα στην πόλη λείπουν παντελώς τα δέντρα, που σηματοδοτούν την περιοχή του Δήμου Πολυγύρου… Ποιος αλήθεια στη χώρα μας δεν γνωρίζει τα έλατα του Χολομώντα και ειδικότερα του Ταξιάρχη; Φανταστείτε τώρα την Άνοιξη κι ανάμεσά τους να υπάρχουν ανθισμένες κερασιές, κορομηλιές, κρανιές και τόσα άλλα δέντρα της τοπικής χλωρίδας!
Όμως ένας τόπος προκόβει στα σίγουρα μόνο όταν αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του σε όλα τα πεδία.  Κι αυτά στον τόπο μας είναι πολλά! Γι’ αυτό άλλωστε λέμε η Χαλκιδική είναι μία!

Πολύγυρος 23-3-2017
Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης
αρχιτέκτων






Δεν υπάρχουν σχόλια: