«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό
του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, σας εύχονται ολόψυχα
Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2017
  • ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ EWG
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, η συνεδρίαση της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (euro working group) με τα μέλη να είναι διχασμένα σχετικά με το αν θα πρέπει να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας και να αποφασίζουν νέα τηλεδιάσκεψη για αύριο. Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η τελική έκθεση των θεσμών σχετικά με την συμβατότητα του...
πακέτου παροχών σε μικροσυνταξιούχους και ΦΠΑ που ψήφισε πριν λίγες μέρες η Βουλή με τους κανόνες που διέπουν το ελληνικό πρόγραμμα. Μετά και τις περαιτέρω εξηγήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και έγινε η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων δεν υπήρξε ομοφωνία σχετικά με τα επόμενα βήματα για τα μέτρα του χρέους. Το EWG αναμένεται να συνεδριάσει και την Τετάρτη για να δώσει λύση στο θέμα της Ελλάδας
  • ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ
Ο υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Δ.Παπαδημητρίου  επιβεβαίωσε με απάντηση που έδωσε στην βουλή ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξαιρεθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Ο υπουργός οικονομίας επισήμανε ότι αυτή η εξαίρεση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο οποιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία. Και τούτο για έναν απλούστατο λόγο: οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μη έχοντες πτωχευτική ικανότητα, μπορούν να υπαχθούν στο ν. 3869/2010 (νόμο Κατσέλη). Ο νόμος 3869/2010 προσφέρει στα υπαγόμενα πρόσωπα προστασία πολύ δραστικότερη σε σχέση με το νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, καθώς:
α) ο ν. 3869/2010 αποτελεί πάγια ρύθμιση, σε αντίθεση με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει προσωρινή ισχύ,
β) η ρύθμιση οφειλών με βάση το ν. 3869/2010 δεν απαιτεί συμφωνία με οποιονδήποτε πιστωτή, ενώ αντιθέτως το νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα απαιτεί συμφωνία του οφειλέτη με την πλειοψηφία των πιστωτών.
Με δεδομένη λοιπόν την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών στο ν. 3869/2010 και την αποτελεσματική προστασία που προσφέρει ο νόμος εκείνος, η υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο όχι μόνο περιττεύει, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις για την υπαγωγή τους στο ν. 3869/2010, καταλήγει ο κος Δ.Παπαδημητρίου.
  • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΙΚΑ & ΟΓΑ
Αίρεται οριστικά και αμετάκλητα από την 1η Ιανουαρίου του 2017 η προστασία για όσους χρωστούσαν κάτω από 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ έπειτα από την απόφαση που έλαβαν τα δύο ταμεία να προχωρήσουν σε κατασχέσεις για χρέη κάτω από αυτό το ποσό. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες οι οποίοι χρωστούν από 1.000 έως 3.500 ευρώ. Έτσι, με βάση την απόφαση του ΙΚΑ και του ΟΓΑ όλα τα χρέη φυσικών ή και νομικών προσώπων κάτω των 5.000 ευρώ μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το σύνολο των χρεών που μεταβιβάζονται με τις αποφάσεις των δύο ταμείων στο ΚΕΑΟ ξεπερνά τα 2,5 δισ., με τα 2,2 δισ. να προέρχονται από το ΙΚΑ και τα 300 εκατ. από τον ΟΓΑ.
  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμΕΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Εξαιρούνται οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο καθώς και άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Παράλληλα και η Σαμοθράκη προστίθεται στον κατάλογο των νησιών τα οποία εξαιρούνται για ένα ακόμα χρόνο από την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό προβλέπονται μεταξύ άλλων σε σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή. Διευκρινίζεται επίσης ότι για το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη μέλη της ΕΕ ή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου. Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα, πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας , με βάση την ίδια κλίμακα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι εξαιρούμενες δαπάνες ( αυτές που δεν θα αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολογήτου) όπως και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

  • ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016
Δημοσιεύθηκε στις 6/12/2016 η τροποποίηση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4399/2016, με τον Νόμο 4441/2016.
Σύμφωνα με το άρθρο 19. Οι σοβαρότερες αλλαγές εστιάζονται στα ακόλουθα:
  1. Στο καθεστώς προκήρυξης «Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού» πέρα της ενίσχυσης αγοράς και εγκατάστασης καινούργιων μηχανημάτων προστίθεται και η αγορά και εγκατάσταση των ειδικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (πλην κτηριακών) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  2. Το παράβολο για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και των αιτημάτων ελέγχου εκτός αυτών του καθεστώτος επενδύσεων μείζονος μεγέθους, μειώνεται στο 0,0005 του επιλέξιμου ύψους του επενδυτικού σχεδίου.
  3. Εξαιρούνται των τρόπων καταβολής του συνόλου της επιχορήγησης σε 7 (επτά) δόσεις, επενδυτικά σχέδια των οποίων η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης πριν από την 22/6/2016, καθώς και επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επενδυτικά σχέδια ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες προχωρούν σε διαδικασία συγχώνευσης είτε με απορρόφηση, είτε με δημιουργία νέας εταιρείας. 
  • ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ – ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Χαράτσι που ξεπερνά τελικά το 5% δεδομένου ότι θα επιβάλλεται στη συνέχεια και ο ΦΠΑ, έρχεται στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το νέο τέλος με συντελεστή 5% θα επιβάλλεται στους συνολικούς λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας μαζί με το πάγιο και στη συνέχεια θα επιβάλλεται και ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

  • ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2016-2017. Η ΠΟΛ.1189/2016 αναφέρεται στη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2016-2017 και καθορίζει το ύψος, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης αυτού. Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET. Το ποσό του επιδόματος έχει οριστεί σε 0,25€ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.
  • ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ ΟΓΑ
Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016 θα καταβληθούν τα Οικογενειακά Επιδόματα Δ’ Τριμήνου 2016 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21 μέσω του περιβάλλοντος taxisnet μέχρι και 30-11- 2016 και πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους. Την ίδια ημερομηνία θα γίνει η πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2016 καθώς και των προηγούμενων ετών για τις οποίες προσκομίσθηκαν δικαιολογητικά τουλάχιστον μέχρι την αρχή του τρίτου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου 2016 και από τον έλεγχο τους προέκυψε ότι είναι πλήρη. Η πληρωμή αυτή αφορά 745.911 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 173.638.029,94€..
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.
  •   ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ Η/Υ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ & Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής δείχνοντας για ακόμη μια φορά την κοινωνική της ευθύνη και την ευαισθησία της στην παιδεία, σήμερα που οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία είναι τεράστιες, αποφάσισε να βοηθήσει να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων του Νομού διοργανώνοντας εκστρατεία συγκέντρωσης παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (οθόνες, πληκτρολόγια, ποντίκια, scanner, projector, κ.α.) που δεν είναι πλέον σε χρήση.

Για το σκοπό αυτό καλεί τους επαγγελματίες – επιχειρηματίες να στηρίξουν την εκστρατεία του Επιμελητηρίου προσφέροντας τους παλαιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που πλέον δεν χρησιμοποιούν, καθώς και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (οθόνες, πληκτρολόγια, ποντίκια, scanner, projector) για τα σχολεία του Νομού.

Η υπηρεσία του Επιμελητηρίου θα διαθέσει τους παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που έχει στην κατοχή της και δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα διανεμηθεί στα σχολεία που έχουν ανάλογη ανάγκη.

Η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια αυτή, είναι ακόμα πιο σημαντική με δεδομένες τις αντιξοότητες που βιώνουν πολλά παιδιά στο Νομό μας!

Όσοι ενδιαφέρονταν να συνδράμουν στην εκστρατεία του Επιμελητηρίου, μπορούν να προσφέρουν τα προαναφερόμενα είδη σε καλή κατάσταση από την Τετάρτη 07/12 /2016 έως και την Τρίτη 31/01/2017 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο τις ημέρες λειτουργίας του, ώρες 08.00 – 15.00. Σε περίπτωση αδυναμίας παράδοσης των Η/Υ στα γραφεία μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την κα Τζηρίτη Γεωργία τηλ 23710 24200.

Με τη συμμετοχή όλων μας, θα καταφέρουμε να μην αφήσουμε κανένα παιδί στη Χαλκιδική χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να διανύσει με αξιοπρέπεια και χαμόγελο τη σχολική χρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: