«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Κυκλοφόρησε το 27ο τεύχος του περιοδικού "ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ"


Κυκλοφόρησε το 27ο τεύχος του περιοδικού ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ , επισήμου οργάνου του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, που ιδρύθηκε το 1903 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ και ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ σε όλες τις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων και ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ σε όλα τα χωριά της Χαλκιδικής.

Το τεύχος αυτό, είναι αφιέρωμένο στον ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗ, του μακρινού προγόνου μας από τα Στάγειρα της ΧαλκιΔικής μας, με την ευκαιρία του κήρυξης του 2016 ως έτος εορτασμού της επετείου των 2400 ετών από τη γέννησή του.

Το περιοδικό-αφιέρωμα, λόγω του επετειακού του χαρακτήρα έχει, αυξημένο αριθμό σελίδων στις οποίες δημοσιεύονται θαυμάσιες συνεργασίες καθηγητών Πανεπιστημίου, διδακτόρων, άλλων επιστημόνων και συγγραφέων και δίδεται μια μικρή αλλά εξαίρετη εικόνα της μοναδικής προσωπικότητας και του τεράστιου έργου του γίγαντα του πνεύματος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, που αν και πέρασαν 2400 χρόνια από τη γέννησή του συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας πνευματικής πυραμίδας και να είναι πάντα επίκαιρος.
Αποκλειστικότητα σ’ αυτό το τεύχος αποτελεί...
η ανακοίνωση του δρ. κ Κώστα Σισμανίδη, έγκριτου αρχαιολόγου και ανασκαφέα των Αρχαίων Σταγείρων, για τον ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, η οποία δημοσιεύεται σε έντυπο ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ παγκοσμίως. Από δω και πέρα οι επισκέπτες των Αρχαίων Σταγείρων θα έχουν επιτέλους την ευκαιρία να βλέπουν και τον τάφο όπου εναποτέθηκε πριν τρεις και πλέον χιλιάδες χρόνια η τέφρα του Αριστοτέλη την οποία μετάφεραν οι Σταγειρίτες συμπατριώτες του από τη Χαλκίδα, όπου είχε πεθάνει το 322 π.Χ.

Λόγω του αφιερωματικού του χαρακτήρα δεν δημοσιεύονται στο τεύχος αυτό τακτικές στήλες και σελίδες, μαζί με μερικά ακόμα άρθρα για τον Αριστοτέλη που περιήλθαν στην εκδοτική επιτροπή, γιατί δεν χώρεσαν στον περιορισμένο αριθμό των σελίδων. Όλα θα δημοσιευθούν σε επόμενο τεύχος.

Το εξώφυλλο κοσμεί η γνωστή γκραβούρα του γάλλου Charles Laplante (1837-1903) «Ο Αριστοτέλης διδάσκων τον Αλέξανδρο», ενώ στο οπισθόφυλλο δημοσιεύεται φωτογραφία του βόρειου λόφου των Αρχαίων Σταγείρων, όπου διακρίνονται: ο αρχαϊκός ναός του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας, η κλασική Στοά της πόλεως και στο μέσον ο τάφος του Αριστοτέλη.