«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Δημιουργία αστικού οπωρώνα και περιβαλλοντικές δράσεις του 9ου Διεθνούς Μαραθώνιου "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" από τους μικρούς δρομείς

Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, με ιστορικές, πολιτιστικές και τουριστικές προεκτάσεις. Είναι, όμως, και μία μεγάλη εκδήλωση ανθρώπινης αλληλεγγύης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος, ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. θα διανείμει μπλουζάκια στους νεαρούς δρομείς που θα συμμετάσχουν στον αγώνα των 1.000μ μαθητών Δημοτικών Σχολείων, με την επιγραφή:...
«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το αύριο της χώρας μας, λαμβάνει το μήνυμα της περιβαλλοντικής αγάπης και ευαισθησίας, το οποίο και θα μεταφέρει γραμμένο στα μπλουζάκια.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Φυτώρια Βασιλειάδη, οι νεαροί αθλητές θα προβούν στη φύτευση οπωροφόρων δέντρων, δημιουργώντας αστικό οπωρώνα έξι στρεμμάτων, απέναντι από το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, ακριβώς δίπλα από τον αστικό αμπελώνα του Δήμου. Η δενδροφύτευση θα πραγματοποιεί το Σάββατο 5 Απριλίου, ώρα 11:00. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το οποίο σχολεία και δημότες θα μπορούν να επισκέπτονται, προς εκπαίδευση και συντήρηση, γευόμενοι παράλληλα, τους καρπούς από το κτήμα της πόλης μας.

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης,
Κωνσταντίνος Ζέρβας
, δήλωσε για τη συγκεκριμένη δράση: «Μια ιδιαίτερη συνεργασία Δήμου, φορέων και δημοτών για την ανάπλαση και αξιοποίηση ενός ακόμη ελεύθερου χώρου στην πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη μετά τους δημοτικούς λαχανόκηπους και τον αστικό αμπελώνα, αποκτά και τον οπωρώνα της. Είναι μία συμβολική κίνηση που υλοποιείται από ομάδες μαθητών οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία καινοτόμα δράση και ν’ αφήσουν ένα «πράσινο» αποτύπωμα στην πόλη τους βελτιώνοντας έναν ελεύθερο χώρο, στο πλαίσιο του φετινού 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Ο οπωρώνας θα αποτελείται από όλα τα είδη της ελληνικής χλωρίδας και θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους: δημότες, επισκέπτες αλλά κυρίως μαθητές. Τα σχολεία θα επισκέπτονται και θα ενημερώνονται για την καλλιέργεια οπωροφόρων και αμπελιών στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε μια όμορφη γωνιά της πόλης με ποικιλίες και είδη της ελληνικής υπαίθρου και να δώσουμε στην νέα γενιά την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτά τα στοιχεία καθώς η εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον είναι βασική προϋπόθεση για την ευαισθητοποίηση και την προστασία του».

Η Λιάνα Γούτα, μέλος της Ο.Ε. και υπεύθυνη για τις περιβαλλοντικές δράσεις της διοργάνωσης, δήλωσε από την πλευρά της: «Φέτος, θελήσαμε να ξεκινήσουμε μια δράση που θα έχει διάρκεια και αθροιστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας το αποτύπωμα του Μαραθωνίου μέσα στην πόλη, πρασινίζοντας ελεύθερους χώρους μέσα στην πόλη. Σε αυτή την πρωτοβουλία βρήκαμε θερμή ανταπόκριση και υποστήριξη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι, ξεκινήσαμε φέτος με τη φύτευση της πρώτης έκτασης, δημιουργώντας έναν αστικό οπωρώνα».

Επιπλέον, ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε., σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της διαδρομής του Μαραθωνίου και Θεσμικούς Υποστηρικτές της, θα προβεί και σε καθαρισμό των δρόμων και των παρυφών των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανακύκλωση όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (60.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και άλλα είδη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: