"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΥΠΕΚΑ: «Στο ΧΥΤΑ Ανθεμούντα τα σκουπίδια της Σιθωνίας»

«Η μεταφορά μέρους των απορριμμάτων του δήμου Σιθωνίας στον ΧΥΤΑ Ανθεμούντα, αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να γίνει δυνατή η διακοπή λειτουργίας των τελευταίων δύο ενεργών ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» ξεκαθάρισε ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ν. Προποντίδας, Δαμιανό Ιορδανίδη, τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ ΧΥΤΑ Ανθεμούντα, Λεωνίδα Γιαννακάρα και τους...
αντιδημάρχους του δήμου, Αναστάσιο Κακαρίκα και Βασίλειο Διαμανίδη, ύστερα από αίτημά τους.
Έτσι, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ν.Τρίγλιας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ν.Πρόποντίδας να μην δεχτούν τα σκουπίδια της Σιθωνίας στο ΧΥΤΑ Ανθεμούντα, το υπουργείο μένει αμετακίνητο στις θέσεις του και σε καμία περίπτωση δε θα διακινδυνεύσει την επιβολή βαρύτατων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία εξέθεσε τις αντιρρήσεις της για την ΚΥΑ που προβλέπει ότι ο ΧΥΤΑ Ανθεμούντα θα υποδέχεται μέρος των απορριμμάτων του γειτονικού δήμου Σιθωνίας.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τα στοιχεία που κατέθεσε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, θα κάνει κάθε τι δυνατό ώστε ο δήμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργεί η υποδοχή μεγάλου μέρους των απορριμμάτων της Σιθωνίας και να ενισχυθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανθεμούντα.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι καθίσταται αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σιθωνίας, καθώς και η ενίσχυση της ανακύκλωσης στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Στο νομό Χαλκιδικής ο εγκεκριμένος Περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής υψηλών προστίμων. Η αιτία της εμπλοκής ήταν  απόφαση της πρώην  υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, τον Μάιο του 2010, να μην εγκρίνει την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για τη δυνατότητα χωροθέτησης ΧΥΤΑ στις παρυφές της περιοχής Natura στη Σιθωνία.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει το αρμόδιο υπουργείο  να μεριμνήσει για τη διαχείριση των αποβλήτων στη Σιθωνία, αξιοποιώντας τις υποδομές που κατασκευάστηκαν στη Χαλκιδική, όπως ΧΥΤΑ και ΣΜΑ με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής, διαφορετικά ο πέλεκυς των προστίμων θε έπεφτε βαρύς. Έτσι, μετά και από συσκέψεις που έγιναν και στη Χαλκιδική και στην Αθήνα, ακολούθησε η υπουργικά απόφαση.

halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: