"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Γερμανικός “εμφύλιος” για την…κορυφή της Ευρώπης: Ντόρτμουντ - Μπάγερν Μονάχου

Το Λονδίνο υπό… γερμανική κατοχή, για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου τίθενται αντιμέτωπες στο “Γουέμπλεϊ” (21:45, NewsIt, ΝΕΤ-NOVASPORTS) και θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Γκάρι Λίνεκερ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε. “Στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί”! Ντόρτμουντ και Μπάγερν τα...
έβαλαν στο διάβα τους, προσπέρασαν τις ισπανικές υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα στα ημιτελικά) και έκαναν την Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ να πάει στο Λονδίνο, για να τις δει να μάχονται για το… άγιο δισκοπότηρο του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η Μπάγερν -που κατέκτησε τον τίτλο στην Μπουντεσλίγκαμε διαφορά 25 βαθμών από τους την προηγούμενη διετία πρωταθλητές- θα πάρει μέρος για δέκατη φορά σε τελικό Τσάμπιος Λιγκ ή κυπέλλου πρωταθλητριών, όπως ονομάζονταν κατά το παρελθόν η διοργάνωση, ενώ αυτός θα είναι ο τρίτος τελικός των Βαυαρών από το 2010.

Η Μπάγερν έχει κατακτήσει τέσσερις φορές την κούπα και θέλει να πιάσει στην τρίτη θέση των κατακτήσεων τη Λίβερπουλ, η οποία μετρά πέντε τρόπαια. Η τελευταία κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από τους Γερμανούς ήταν το 2001, όταν είχαν επικρατήσει 5-4 της Βαλένθια στη διαδικασία των πέναλτι, στο Μιλάνο. Ακολούθησαν οι δυο χαμένοι τελικοί από την Ίντερ (2-1) και Τσέλσι (1-1, 4-3 πεν) σε Μαδρίτη και Μόναχο, αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η Ντόρτμουντ μετρά μια κατάκτηση του τροπαίου, όταν είχε επικρατήσει στο Μόναχο της Γιουβέντους 3-1 το 1997. Κατά το παρελθόν, οι δυο ομάδες έχουν συναντηθεί μια φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 1998, η Ντόρτμουντ ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπάγερν, με νίκη 1-0 στην έδρα της και ισοπαλία 0-0 εκτός έδρας, για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Όσον αφορά τις φορές που τέθηκαν φέτος αντιμέτωπες, η Μπάγερν είναι αήττητη απέναντι στη Ντόρτμουντ, Οι δύο αναμετρήσεις τους στο πρωτάθλημα έληξαν με 1-1, ωστόσο η ομάδα του Γιουπ Χάινκες είχε νικήσει με 2-1 στο Σούπερ Καπ του Μονάχου τον Αύγουστο και 1-0 στα προημιτελικά του Κυπέλλου το Φεβρουάριο και πάλι στην «Αλιάντς Αρένα».

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ιταλός, Νικόλα Ριτσόλι με βοηθούς τους Ρενάτο Φαβεράνι και Αντρέα Στεφάνι. Επιπρόσθετοι βοηθοί θα είναι οι Τζιανλούκα Ρόκι και Πάολο Ταλιαβέντο, ενώ τέταρτος θα είανι ο Νταμίρ Σκόμινα από την Σλοβακία.

Άξιο αναφοράς, το ότι ο Γιουπ Χάινκες, στο προτελευταίο του ματς στον πάγκο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Πεπ Γκουαρντιόλα, έχει την ευκαιρία να γίνει ο 19ος προπονητής που κατακτά δεύτερη φορά το τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και μόλις τέταρτος που τα καταφέρνει με δύο διαφορετικές ομάδες (το είχε πετύχει και το 1998 με τη Ρεάλ) μετά τους Ερνστ Χάπελ, Ότμαρ Χίτσφελντ και Ζοσέ Μουρίνιο.

Αυτός θα είναι ο έβδομος τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο «Γουέμπλεϊ». Την αναμέτρηση θα παρακολουθήσει και ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος είναι προσκεκλημένος του Μισέλ Πλατινί.

Οι προηγούμενοι έξι είναι οι εξής:
1963 Μίλαν-Μπενφίκα 2-1
1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1
1971 Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0
1978 Λίβερπουλ-Μπριζ 1-0
1992 Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0
2011 Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1

Πιθανές συνθέσεις:
Ντόρτμουντ: Βαϊντενφέλερ, Σμέλτσερ, Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Μπέντερ, Γκουντογκάν, Μπλαστσικόφσκι, Γκρόσκροϊτς, Ρόις, Λεβαντόφσκι.
Μπάγερν: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Ντάντε, Αλάμπα, Μαρτίνεθ, Σβαϊνστάιγκερ, Ρόμπεν, Μίλερ, Ριμπερί, Μάντζουκιτς.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: