"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ



Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ρώσων προσκυνητών, που επισκέπτονται την Ελλάδα, με αποκλειστικό στόχο να δουν από κοντά σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της χώρας, αλλά και να προσκυνήσουν ιερά λείψανα, διανύοντας -στο πλαίσιο οργανωμένων ταξιδιών- μια διαδρομή περίπου 2500 χιλιομέτρων σε μια εβδομάδα, από άκρη σε άκρη της ελληνικής επικράτειας.

Βάσει στοιχείων του HATTA, περίπου... 500.000 τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται και (αλλά όχι μόνο) θρησκευτικά μνημεία, στο πλαίσιο των διακοπών τους στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 1 εκατ. άτομα κάνουν κάθε χρόνο τον παράπλου του Αγίου Όρους. Σημειώνεται ότι πρώτη σε επισκεψιμότητα περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι τα Μετέωρα.

Αναφορικά με τους Ρώσους, ενδεικτικό είναι ότι μόνο η εταιρεία «Mouzenidis Travel» έφερε, μέχρι στιγμής φέτος, στην Ελλάδα, περίπου 2000 τουρίστες από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι οποίοι είχαν ως αποκλειστικό σκοπό επίσκεψης στη χώρα τις προσκυνηματικές και θρησκευτικές περιηγήσεις, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Προσκυνηματικού Κέντρου «Solun» του ομίλου Μουζενίδη, Ελένη Ναουμίδου, στο περιθώριο του κεντρικού συνεδρίου της 28ης Philoxenia.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ίδιου κέντρου Ελίνα Κουμπατίδου, ο αριθμός των προσκυνητών από τις συγκεκριμένες χώρες είναι ήδη αυξημένος κατά 50%-70% σε σχέση με πέρυσι, αύξηση που αναμένεται να φτάσει ακόμη και στο 80% μέχρι το τέλος του 2012. Οι δε προκρατήσεις για την πραγματοποίηση προσκυνηματικών και θρησκευτικών περιηγήσεων στην Ελλάδα το 2013 είναι ήδη αυξημένες κατά 50%.

Πέραν, όμως, των Ρώσων που έρχονται στην Ελλάδα μέσω της παραπάνω εταιρείας, καθαρά και μόνο για να επισκεφτούν τα ελληνικά προσκυνήματα, άλλοι περίπου 150.000 συνδυάζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα με μονοήμερες εκδρομές σε μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Όπως εξήγησε η κ. Ναουμίδου, η Ελλάδα είναι γενικότερα ένας ταχέως αναπτυσσόμενος προορισμός για τους Ρώσους: στην περίοδο αιχμής φέτος, μόνο ο όμιλος Μουζενίδη «έφερνε 77 αεροπλάνα την εβδομάδα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κρήτη».

Κατά την ίδια, οι σταθμοί στη διαδρομή των 2500 χλμ, που διανύουν οι Ρώσοι προσκυνητές, είναι- μεταξύ άλλων -οι εξής: Θεσσαλονίκη (βυζαντινές εκκλησίες, μονές), Ουρανούπολη ('Αγιον 'Ορος), Καλαμπάκα (Μετέωρα), Κέρκυρα ('Αγιος Σπυρίδων), Πάτρα (Άγιος Ανδρέας), Κόρινθος (βήμα Αγίου Παύλου) και Εύβοια (Ι.Ρώσσος).


Ο θρησκευτικός τουρισμός

Σημαντικό κομμάτι της «πίτας» του παγκόσμιου θρησκευτικού/ προσκυνηματικού τουρισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα -χάρη στην πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά- αξιοποιώντας τη δυναμική μιας παγκόσμιας αγοράς 3 δισ. ανθρώπων, "δυνάμει επισκεπτών προορισμών του είδους, λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων".

Σήμερα, ωστόσο, ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι κατά 85% εσωτερικός, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) Γιώργος Τελώνης. Η Ελλάδα, είπε, διαθέτει 250-280 τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, έναντι π.χ. μόνο 150 στη Ρουμανία.

Το προφίλ του μέσου επισκέπτη Σύμφωνα με τον κ.Τελώνη, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από το ότι εμφανίζεται ανθεκτικός σε περιόδους κρίσης (σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής) και φτάνοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προφίλ του μέσου τουρίστα. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που πραγματοποιούν επισκέψεις σε μια χώρα για θρησκευτικό τουρισμό ανήκουν στη μέση και ανώτερη εισοδηματική τάξη (άρα έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα στον προορισμό τους) και τείνουν να επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους, είναι δηλαδή "repeaters", σύμφωνα τη διεθνή τουριστική ορολογία.

halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: