"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Επιδρομή στα δάση της Χαλκιδικής για φθηνά ξύλα

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα παράνομης υλοτόμησης στα δάση της Χαλκιδικής, ελέω φθηνής θέρμανσης, σύμφωνα με τα δασαρχεία Πολυγύρου και Αρναίας.
Στη φάκα ακόμα και έμποροι.
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η παράνομη υλοτόμηση, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας και με φόντο το δύσκολο χειμώνα που επέρχεται. Σύμφωνα με τους υπευθύνους των δασαρχείων τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας είναι εφέτος σε διπλάσια ποσοστά.
Η δυσκολία των νοικοκυριών ήδη από τον...
περσινό χειμώνα να αντιμετωπίσουν τα έξοδα θέρμανσης επιτείνεται εφέτος εξαιτίας της εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η ανάγκη του κόσμου να ζεσταθεί με το μικρότερο δυνατό κόστος ώθησε αρκετούς πολίτες... στην παρανομία, κόβοντας ξύλα, απ' όπου βρίσκουν, όπως χαρακτηριστικά λένε οι δασάρχες.
Από τη μία οι πολίτες που προσπαθούν να βρουν ξύλα για τη θέρμανσή τους και από την άλλη οι επιτήδειοι που θέλουν να πωλήσουν φθηνότερα καυσόξυλα λεηλατούν τα ελληνικά δάση. Οι λαθροϋλοτόμοι καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις σε διάφορες περιοχές και μια από αυτές είναι και η Χαλκιδική. Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Αρναίας έχουν σημειωθεί διπλάσια κρούσματα λαθροϋλοτομίας, σε σχέση με πέρσι. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια κατάσταση, κόβουν ότι βρίσκουν μπροστά τους, μπαίνουν ακόμα και σε ιδιωτικά αγροκτήματα», είπε στη Voria.gr ο δασάρχης Αρναίας Αναστάσιος Αγαλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται κυρίως για ντόπιους που έχουν χάσει τις δουλειές και τώρα κόβουν ξύλα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσή τους.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο δασαρχείο Πολυγύρου, όπου μετά το καλοκαίρι τα συνεργεία κατέγραψαν 15 περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, από τις οποίες στις επτά περιπτώσεις έγιναν και κατασχέσεις της ποσότητας ξύλου. «Οι άνθρωποι έκοβαν ξύλα για να ζεσταθούν, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις που πιάσαμε που ήταν σημαίνοντα πρόσωπα, όπως έμποροι» τόνισε ο δασάρχης Πολυγύρου Ελευθέριος Πιτσόκος.
Τα δασαρχεία της χώρας, χωρίς ιδιαίτερο προσωπικό και μέσα καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δραματική αύξηση της λαθροϋλοτομίας. Το δασαρχείο Αρναίας καλείται να καλύψει μια περιοχή 800.000 στρεμμάτων, όπου την ημέρα βγαίνουν για περιπολία τρία οχήματα της υπηρεσίας και τις βραδινές ώρες, όταν δρουν κυρίως οι λαθροϋλοτόμοι, μόλις ένα. «Είναι δύσκολο, αλλά προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Αν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, πηγαίνουμε αμέσως», σημείωσε ο κ. Αγαλής.
Σε «σαφάρι» ελέγχων επιδίδονται και οι υπηρεσίες του δασαρχείου Πολυγύρου οι οποίες συνεργάζονται στενά με την αστυνομία, τις κοινότητες αλλά και τους πολίτες. Ο κ. Πιτσόκος εξήγησε ότι τα ξύλα που δεσμεύονται από τις συλλήψεις παράνομων υλοτόμων διατίθενται μέσω δημοπρασιών στους πολίτες.
Το δασαρχείο Πολυγύρου, πάντως, σε μια προσπάθεια , να αντιμετωπίσει την κατάσταση αποφάσισε να διαθέσει ξύλα για ατομικές ανάγκες. Από τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου το δασαρχείο θα δέχεται τις αιτήσεις πολιτών. Η κάθε οικογένεια θα μπορεί κάνοντας την αίτηση να λαμβάνει από το Δασαρχείο, δωρεάν, 2,5 χωρικά (περίπου 1,5 τόνο) ξύλα, τα οποία όμως θα πρέπει να φροντίσει να τα κόψει και να τα μεταφέρει σε σημείο, που θα έχει δηλώσει στο δασαρχείο.
Εν τω μεταξύ, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και τη λήψη μέτρων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο την πάταξη της λαθροϋλοτομίας και της παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων που βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ήδη έχει αποσταλεί στους γγ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Γενικούς Διευθυντές Δασών η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων.
πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: