"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ο εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης, στην Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης(VIDEO)

Με λαμπρότητα και πολύ κόσμο, όπως κάθε χρόνο, γιορτάστηκε η Παναγία Φανερωμένη, στην Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.
Προηγήθηκε (Δευτ. 22.8.2011) ο μέγας αρχιερατικός Εσπερινός.
Ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας Της, παρουσία του δημοτικού συμβουλίου του Δ. Θερμαϊκού και εκπροσώπων άλλων αρχών, με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και μπάντας, καθώς και.....
της φιλαρμονικής του Ναού.
Εν μέσω πολυάριθμων πιστών που ακολουθούσαν συγκινημένοι και με θρησκευτική κατάνυξη.
Χθες (Τρ. 23.8.11) τελέσθηκε η θεία Λειτουργία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
Η Νέα Μηχανιώνα συνδέεται άρρηκτα με την Παναγία Φανερωμένη, στην οποία οφείλει και την μεγάλη φήμη της. Είναι ο νέος τόπος, τον οποίο «ηρήσατο εις κατοικίαν εαυτής», όταν, μετά την φοβερή Μικρασιατική καταστροφή, οι ξεριζωμένοι Μηχανιώτες της Χερσονήσου της Κυζίκου εγκαταστάθηκαν, ως πρόσφυγες, εδώ. Έφεραν μαζί τους, με ό,τι ποιο ιερό είχαν, την Αγίαν και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η Οποία ήταν γι αυτούς πάντοτε «εν ταις θλίψεσι βοηθός» και «εν τοις κινδύνοις ρύστις και προστάτις εν τοις πειρατηρίοις».
Στην αρχή ένας μικρός και απέριττος, βασιλικού ρυθμού, Ι. Ναός ήταν ο τόπος της καταπαύσεώς Της και λατρείας του Μονογενούς Υιού και Θεού Της, τον οποίο με βαθειά πίστη και ευλάβεια, με πόνο και δάκρυα, έκτισαν τα ταλαιπωρημένα προσφυγόπουλα παιδιά Της.
Σήμερα, στον ίδιο χώρο, υψώνεται μεγαλοπρεπής, ουράνιου κάλλους, Βυζαντινός Ναός, σύγχρονο μνημείο ναϊκής αρχιτεκτονικής, στολίδι της Ι. Μητροπόλεως Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς, καύχημα δε της Ελληνικότατης Μακεδονίας μας, αντάξιος Εκείνης που είναι και ονομάζεται «των ουρανών υψηλοτέρα και των Χερουβείμ ενδοξότερα και πάσης κτίσεως τιμιωτέρα».
Εμπνευστής και ψυχή και- χωρίς υπερβολή-«οικοδόμος του θαυμαστού εκκλησιαστικού αυτού συγχρόνου μνημείου υπήρξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, ο οποίος από την επομένη της ενθρονίσεως του (19-6-1974), έπειτα από την πρώτη ποιμαντική και προσκυνηματική επίσκεψή του στη Μεγαλόχαρη, για να ζητήσει τη Χάρη Της και τη Μητρική προστασία Της, έταξε ως σκοπό του να ανοικοδομήσει νέο Ι. Ναό, ενσαρκώνοντας έτσι και την από ετών ανάλογη επιθυμία των ευσεβών κατοίκων της κωμοπόλεως αυτής και των ευλαβών προσκυνητών Της.
Τα θεμέλια του Ι. Ναού τέθηκαν στις 9 Μαρτίου 1975.
Τα εγκαίνια του τελέστηκαν, με κάθε εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια, την Κυριακή του Τυφλού, 27 Μαΐου 1984.
Δείτε ένα βίντεο-αφιέρωμα στην Ναό της Παναγίας Φανερωμένης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: