Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία» διοργάνωσε το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Αυγούστου με μεγάλη επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας.
Από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, μικροί και μεγάλοι πλημμύρισαν τους χώρους του Γυμνασίου των Τρικάλων προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του Διδάκτορα Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χάρη Σαρρή με θέμα «Ανακαλύπτοντας τη Γκάιντα».
Παράλληλα, η κ. Τζήκα και ο κ. Τσιώνας από.....
το Διαδραστικό Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού, προσέφεραν δημιουργική απασχόληση στα παιδιά. Οι μικροί μας φίλοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν παιχνίδια που νομίζαμε πως ήταν ξεχασμένα, αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμήθηκαν την απλότητα που είχαν τα παιχνίδια των παιδικών τους χρόνων.Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο προαύλιο του Γυμνασίου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν παραδοσιακά προιόντα και αντικείμενα από επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, όπως παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα, γκάιντες, κρασί, τσίπουρο, μέλι κ.α.
Στις 9 το βράδυ ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους της Γκάιντας, η παρέλαση που ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού. 45 και πλέον γκαιντατζήδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης με τη συνοδεία των χορευτικών συγκροτημάτων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, της «Ανατολικής Ρωμυλίας» Πέλλας και του «Εύξεινου Πόντου» Κορινού. Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η κ. Μαρία Λαδά και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ το Κέντρο Διοργάνωσης Εκδηλώσεων PROΠΑΝΤΟΣ.
Η εκδήλωση καλύφθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά από το Folkchannel.gr. Επίσης έγινε ζωντανή σύνδεση του χώρου της εκδήλωσης μέσω Skype με το Μεγάλο Μοναστήρι Φθιώτιδας, του οποίου οι κάτοικοι έχουν κοινή καταγωγή με τους κατοίκους των Τρικάλων Ημαθίας. Αντάλλαξαν χαιρετισμούς, ευχήθηκαν καλή επιτυχία και διασκέδασαν μαζί τους μέσω της ζωντανής αυτής μετάδοσης.
Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας τίμησαν με την παρουσία τους τοπικοί άρχοντες και φορείς καθώς και περισσότερα από 3.000 άτομα.
Καθώς «δεν νοείται μουσική και γλέντι χωρίς χορό», το διήμερο των εκδηλώσεων έκλεισε ο Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Πραντσίδης, με σεμινάριο παραδοσιακών χορών από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το σεμινάριο παρακολούθησαν Έλληνες και ξένοι λάτρεις της παράδοσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου