Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με ένα πολυπληθές ακροατήριο που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, τη Τρίτη 1 Μαρτίου 2011, η πρώτη εκδήλωση του Τμήματος Μακεδονίας του Τομέα ΙΑΓΜΕ (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ Επιχειρηματιών) της ΕΕΔΕ (Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων) με κεντρικό θέμα: Γυναικεία Ηγεσία, Επένδυση για το Μέλλον.
Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την 8η Μαρτίου, τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με στόχο να .....διερευνήσει τη γυναικεία παρουσία στην ηγεσία και στις θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να αναδείξει εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν μοναδικό μοχλό ενίσχυσης και ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης και της διοίκησης, αλλά και αμυντικό πλεονέκτημα σε καιρούς ύφεσης και κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε το τελευταίο διάστημα.
Ο Συγγραφέας και Βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο Συγγραφέας και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρης Μπουραντάς, η Country HR Manager της Coca Cola 3E κ. Βίκυ Μπουζούκη, η Πρόεδρος της Focus Bari SA κ. Ξένια Κούρτογλου, ο Πρόεδρος της HYPHEN SA κ. Γιάννης Στεργής, αλλά και ο Αγγλος Καθηγητής του Leeds University Business School Mr Nick Wilson, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Πάσχος Μανδραβέλης ανέλυσαν το θέμα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.
Κηρύσσοντας την έναρξη, η Πρόεδρος του τμήματος Μακεδονίας του Τομέα ΙΑΓΜΕ κ. Λιάνα Γούτα αναφέρθηκε στους στόχους του νέου Τομέα, επισημαίνοντας ότι επικεντρώνονται στην κινητοποίηση του γυναικείου δυναμικού της επιστήμης και του επαγγέλματος, στην ανάδειξη των πετυχημένων γυναικείων παραδειγμάτων και στην καθοδήγηση των νέων γυναικών. Εξίσου όμως ο Τομέας απευθύνεται και στο ανδρικό κοινό προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τον πλούτο και τα ανταγωνιστικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η επιχείρηση, η διοίκηση, το κράτος και η κοινωνία από την αξιοποίηση του γυναικείου ικανού και ταλαντούχου δυναμικού, έτσι ώστε να αντιληφθούν όλοι ότι κανένα ταλέντο «δεν περισσεύει» στην εποχή της γνώσης και της νέας οικονομίας. Παρά τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Νταβός, στο World Economic Forum, σχετικά με τις ίσες ευκαιρίες στα δύο φύλα, σημειώνει απογοητευτικά χαμηλές επιδόσεις, και για το 2010 κατατάσσεται στην 58η θέση από 134 χώρες, υπολειπόμενη όχι μόνο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (21η από τις 27), αλλά ακόμα και πίσω από χώρες, όπως η Γκάνα, ο Παναμάς, το Καζακστάν ή το FYROM.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ – Τμήμα Μακεδονίας κ. Θ. Σταυρόπουλος τόνισε τη σημασία της ίδρυσης του Τμήματος του ΙΑΓΜΕ στην περιοχή μας και το βασικό στόχο τον οποίο καλείται να εξυπηρετήσει: την ανάδειξη των ωφελειών από τη γυναικεία παρουσία σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής και κοινωνικής ζωής. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η κα Αγγελίνα Μιχαηλίδου (πρόερος ΙΑΓΜΕ ΕΕΔΕ) και ο κ. Θεόδωρος Τσέκος (Γεν. Γραμμ. ΥΕΚΑ).
Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης η κ. Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Focus Bari αναφέρθηκε στα αποτελέσματα σχετικής με το θέμα της εκδήλωσης έρευνας αγοράς, σύμφωνα με τα οποία:
Στα τελευταία δέκα χρόνια οι γυναίκες έχουν προχωρήσει σημαντικά σε ανώτερες βαθμίδες και έχουν δώσει εξαιρετικά «δείγματα γραφής». Κι αυτό γιατί οι γυναίκες αποκτούν ολοένα και περισσότερη μόρφωση, είναι πιο «career oriented» σε σχέση με παλιότερα, αλλά και επειδή η κοινωνία γίνεται όλο και πιο δεκτική σε γυναίκες καριέρας και μάλιστα όχι μόνο σε αυτά που θεωρούνταν παραδοσιακά γυναικεία επαγγέλματα! Έτσι, οι περισσότεροι Έλληνες όχι μόνο εμπιστεύονται εξ ίσου και τα δύο φύλα στην μεγάλη πλειονότητα επαγγελμάτων και επιστημών, αλλά επτά στους δέκα είναι «ανοικτοί» στην ανέλιξη των γυναικών σε υψηλότερες βαθμίδες και δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν γυναίκα για πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ωστόσο, η αναλογία των γυναικών στην ανώτατη βαθμίδα του Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή είναι ακόμα πολύ περιορισμένη στην Ελλάδα.
Με θέμα «Έχει φύλο η Ηγεσία» η Country HR Manager της Coca Cola 3E κ. Βίκυ Μπουζούκη τόνισε ότι σήμερα η γυναίκα σε θέσεις ευθύνης διαθέτει τα στοιχεία που διακρίνουν ένα Ηγέτη με επικρατέστερο εκείνο της ορθής αντίληψης και της ακεραιότητας, ότι έχει αρχίσει ήδη να ξεπερνά τα κοινωνικά στερεότυπα του ρόλου της και ότι μπορεί να συμβάλει κατά πολύ στη βελτίωση και στη αλλαγή, αρκεί να υποστηριχθεί από επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hyphen SA κ. Γιάννης Στεργής αναφερόμενος στην επιχείρηση που διευθύνει, παρέθεσε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν με εντυπωσιακό τρόπο το συγκριτικό πλεονέκτημα της σαφώς υψηλότερης απόδοσης των γυναικών εργαζομένων, οι οποίες προερχόμενες από πέντε εθνικότητες, αποτελούν το 70% των εργαζομένων της επιχείρησης και το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και κοινές προκλήσεις στον άξονα οικογένεια-καριέρα, προσήλωση στο «εδώ και τώρα», ρεαλισμός και ευθύνη συνθέτουν τη δυναμική που ίσως να μπορεί να βγάλει μια δυτική οικονομία από την κρίση της.
Ο Keynote Speaker Καθηγητής του Leeds University Business School κ. Nick Wilson αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Αγγλία με θέμα τη γυναικεία διοίκηση στις επιχειρήσεις, μελετώντας 153.000 χρεοκοπίες την περίοδο 1998-2010 στη Βρετανία. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ακόμα και συμμετοχή μιας γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο μιας επιχείρησης, μειώνει τα ποσοστά της χρεοκοπίας κατά 20%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις και τις αντοχές μιας εταιρίας. Τόνισε ότι είναι απόλυτα βέβαιο ότι η επένδυση στη γυναικεία συμμετοχή στο management των επιχειρήσεων ακόμα και δια νόμου θα είναι επωφελής μεσοπρόθεσμα για τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα η Βρετανική Κυβέρνηση, η μελετά την εφαρμογή νομοθεσίας για ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στις διευθυντικές θέσεις με υιοθέτηση σχετικής ποσόστωσης 25%, καθώς διαπιστώνει ότι στη Βρετανία μόλις το 30% των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες, ενώ στις μεγάλες εταιρείες το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 12%.
Ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας κ. Δημήτρης Μπουραντάς αναφέρθηκε στις παραμέτρους εκείνες που συγκροτούν την επιχειρηματική επιτυχία, τονίζοντας ότι το γυναικείο πλεονέκτημα είναι η κοινωνική μάθηση που περιλαμβάνει περισσότερη ευαισθησία, ομαδικότητα, υπευθυνότητα και δικαιοσύνη. Στην εποχή μας, συνέχισε, κυριαρχούν ηγεμόνες με έλλειψη αξιών και ηγέτης είναι αυτός που κάνει τα σωστά πράγματα και εξελίσσει τον κόσμο. Αξίες που προσιδιάζουν περισσότερο προς το γυναικείο μοντέλο που θα πρέπει όμως για να αναπτυχθεί περισσότερο, να αξιοποιήσει το mentoring και τα άτυπα δίκτυα, να ενεργοποιήσει την αυτοπεποίθησή της.
Ο συγγραφέας και βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης με τη σειρά του αναφέρθηκε στις ξεχωριστές ικανότητες που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες και οι οποίες τους προσδίδουν σημαντικό πλεονέκτημα σε θέσεις διοίκησης όπου η θέση τους φυσικά και δεν είναι μόνο για να ομορφύνουν τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, όπως δήλωσε τελευταία ο Πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Ακερμαν. Αμφισβητώντας την θετική ανάγνωση των στατιστικών για χώρες που φαίνεται να ενισχύουν την γυναικεία συμμετοχή, δήλωσε ότι ακόμα και σε αυτές, θεωρεί ότι η θέση της γυναίκας είναι ακόμα πολύ χαμηλή, και ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες των εταιριών, εκτός ίσως από εκείνων που βρίσκονται στην Αμερική όπου η άνοδος των γυναικών στις επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη. Αναφερόμενος σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς ακόμα και σε νευροβιολογικούς παράγοντες συσχέτισε τη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών με την ανάληψη ρίσκου και τις ισορροπημένες επιλογές των γυναικών.
Οι πολλές ερωτήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τις παρουσιάσεις και το θέμα της εκδήλωσης. Το πάνελ και τη συζήτηση συντόνισε με πολλή επιτυχία ο δημοσιογράφος κ. Πάσχος Μανδραβέλης. Την εκδήλωση παρακολούθησε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ.Katherine Kay, ενώ χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής κ.Χ. Αράπογλου.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι Εταιρίες: PARFUMS CHRISTIAN DIOR HELLAS S.A. ΕUROBANK, HYPHEN SA, SCAN SA και METLIFE ALICO. Χορηγοί Επικοινωνίας η Εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ.
Οργανωτική επιτροπή της ημερίδας ήταν οι κ. Λ. Γούτα, E. Werter, Μ. Τσακάλου, Κ. Γκοτζαμάνη, Ι. Παπαρούση και Δ. Αμαραντίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου