"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Εορτασμός Εξωκλησίου Αγίου Αθανασίου Πολυγύρου

Επιμέλεια: Γιάννης Σφυρής

Η Εκκλησία μας τιμά την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου κάθε 2η του Μάη για αυτό και λέμε τον Άγιο με το λαϊκό όνομα «Μαηθανάσης».
Ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάζει επίσης στις 18 Ιανουαρίου.
Φέτος στο όμορφο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στην περιοχή των καινούργιων εργατικών κατοικιών, ο Μέγας Εσπερινός θα τελεστεί την Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαϊου στις 7 το απόγευμα και η Θεία Λειτουργία θα γίνει τη Τρίτη 7 Μαϊου, στις 7.30 το πρωί.
Το ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου είναι από τα παλαιότερα στην περιοχή του Πολυγύρου. Στο τέμπλο του υπάρχουν εικόνες με υπογραφές στα μέσα του 19ου αιώνα.
Από αγιορείτικα αρχεία προκύπτει ότι... ο Ναός κατασκευάστηκε το 1860 με επιτροπή εράνου από τον Πολύγυρο η οποία επισκέφτηκε το Άγιο Όρος και τις μονές αυτού για το συγκεκριμένο σκοπό.
Για το όμορφο ξωκκλήσι μας έχουν ακουστεί διάφορες ιστορίες όπως ότι κατέβαινε στο σημείο από το γειτονικό Καστρί μια βασίλισσα για να προσευχηθεί. Στο σημείο πίσω από το εκκλησάκι έχουν βρεθεί ερείπια κάστρου αλλά και αρχαίοι τάφοι οι οποίοι βρέθηκαν προ εκατό ετών κατά την διάνοιξη τοπικού δρόμου όσο και κατά την διάρκεια εργασιών πριν ορισμένα χρόνια.
Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες κατά το παρελθόν για εύρεση χαμένων ζώων στο σημείο, για παρακλήσεις στα γόνατα και λιτανείες των κατοίκων στον Άγιο, σε μεγάλες περιόδους ανομβρίας, για ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβη σε μια παρέα μικρών παιδιών που έπαιζαν ανέμελα στο όμορφο προαύλιο του κ.α.

Το απολυτίκιο του Αγίου Αθανασίου:

Στύλος γέγονας ορθοδοξίας, θείοις δόγμασιν υποστηρίζων, την Εκκλησίαν Ιεράρχα Αθανάσιε· τω γαρ Πατρί τον Υιόν ομοούσιον, ανακηρύξας κατησχυνας Άρείον Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν, το μέγα έλεος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: