"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάρυστος- Ανεξέλεγκτη η φωτιά

- Εκκενώθηκαν Γραμπιά, Μεκουνίδα, Μύλοι και Παλαιά Χώρα
- Πολύ ισχυροί άνεμοι απαγορεύουν την πυρόσβεση με εναέρια μέσα
- Καήκαν σπίτια  - Φωτιές και στην Κρήτη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Κάρυστος, όπου απο χθες, στις 10 το βράδυ μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά.

Μέχρι αυτή την ώρα, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τέσσερα σπίτια, σε αυλές και καλλιέργιες ενω το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στο χωριό
Αετός.
Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν αδύνατη την πυρόσβεση με εναέρια μέσα που προσπάθησαν να πετάξουν δύο φορές. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και πεζοπόρο τμήμα δίνουν μάχη με τις φλόγες. Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 32 πυροσβεστικά οχήματα με 67 πυροσβέστες, 51 πεζοπόροι, 10 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλος αριθμός εθελοντών πολιτών. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί η διακοπή ρεύματος που καθιστά απαγορευτική τη χρήση των αντλιών για νερό.
 
Ευτυχώς, δεν κινδυνεύουν οι κάτοικοι αφού έχουν φύγει από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τα χωριά Γραμβιά, Μεκουνίδα, Μύλοι και Παλαιά Χώρα.  Εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και αρκετά ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί. Οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί.

O Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της κοινότητας Αετού χαρακτηρίζει μέσω του NewsIt την κατάσταση τραγική. Ακούστε τί μας είπε.



"Αν δεν γίνουν εναέριες ρίψεις, η φωτιά δεν θα σβήσει", λέει στο NewsIt o Χρήστος Μπερέτης, πρόεδρος του χωριού Μύλοι. Προσθέτει πως στο χωριό κάηκε ένα σπίτι.


Εκτός απο τα σπίτια έχουν καεί και αρκετές αυλές αλλά και καλλιέργειες, σύμφωνα με την Θεανώ Σταμπέλλου, πρόεδρο των χωριών Μεκουνίδα και Γραμπιά. 


Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το βράδυ, από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι και Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωϊ στον Αετό.


Καίγεται για δεύτερη φορά φέτος
 

Σύμφωνα με το
δήμαρχο Καρύστου Δημήτρη Πλατυμέση πέρσι σαν σήμερα, είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρέμματα. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ καθώς δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρες.

Φωτιές και στην Κρήτη

 
Υπο μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Λευκόρροια Ιεράπετρας Κρήτης. Σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, σε εξέλιξη είναι άλλα τρία μέτωπα στο Ρέθυμνο, στις θέσεις Ροδάκινο, Ακούμια και Λευκόγια. Δεν απειλούνται σπίτια. Στα σημεία έχουν σπεύσει ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς δεν μπορούν να πετάξουν αεροσκάφη και ελικόπττερα λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που πνεόυν στην περιοχή.

Τα νέα που έρχονται από την Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν είναι ευχάριστα αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις οι άνεμοι
δεν θα κοπάσουν τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες.
 NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια: