"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις εκλογές

Στην τελική ευθεία η μάχη της Θεσσαλονίκης.

Θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας ο έλεγχος του δεύτερου αστικού κέντρου της χώρας.


Ασφυκτική πίεση ασκεί ο χρόνος, τα περιθώρια του οποίου στενεύουν, σε κόμματα και παρατάξεις για την οριστική επιλογή των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το χρίσμα για το δημαρχιακό αξίωμα της Θεσσαλονίκης. Στο ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη 24 Αυγούστου συνεδριάζει εκ νέου η διαπαραταξιακή επιτροπή, στην τελευταία συνεδρίαση της οποίας κατατέθηκαν και συζητήθηκαν τρεις υποψηφιότητες...... Αύριο εξάλλου θα συνεδριάσει η Ομάδα Αυτοδιοικητικής Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθοριστεί η στάση που θα τηρηθεί ενόψει των αποφάσεων της διαπαραταξιακής. Για τη Νέα Δημοκρατία, η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της στη Θεσσαλονίκη είναι πολυσήμαντη, με την προσπάθεια να στρέφεται στο να ξεπεραστούν τα ενδοπαραταξιακά-εσωκομματικά προβλήματα.
 
Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Ασφυκτική πίεση ασκεί ο χρόνος, τα περιθώρια του οποίου στενεύουν, σε κόμματα και παρατάξεις, προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις τελικές επιλογές των προσώπων που θα διεκδικήσουν το χρίσμα για το δημαρχιακό αξίωμα της Θεσσαλονίκης.

Οι πιέσεις εντείνονται, καθώς το πολιτικό περιβάλλον όσον αφορά τις υποψηφιότητες στον δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου δυόμισι μήνες πριν από την αναμέτρηση του Νοεμβρίου, παραμένει ρευστό. Ο έλεγχος του δεύτερου αστικού κέντρου της χώρας αποτελεί για τα κόμματα εξουσίας θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας. Για τα δε μικρότερα κόμματα οι δημοτικές εκλογές σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν πεδίο έντονων προσδοκιών για αύξηση της πολιτικής επιρροής τους.
Η εκλογική μάχη αναμένεται να γίνει σε κλίμα πόλωσης, ενώ προς το παρόν κανείς δεν δείχνει ικανός να ξεχωρίσει, καθώς υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί αμφισβητούνται και άλλες εκκρεμούν, παλιές και νέες παρατάξεις ψάχνουν κοινά σημεία πλεύσης, ενώ συνδυασμοί και κομματικές τοπικές οργανώσεις βρίσκονται σε αναμονή ενόψει αποφάσεων των κεντρικών οργάνων. Λόγω αυτής της ρευστότητας, αναπόφευκτα οι όποιες προεκλογικές διεργασίες και αψιμαχίες έχουν περιοριστεί σε επίπεδο ονοματολογίας και πολιτικών ζυμώσεων, ενώ τα προβλήματα της πόλης έχουν βρεθεί στο περιθώριο και αναμένουν την επίσημη προεκλογική περίοδο για να συζητηθούν, αν... συζητηθούν.

Στη Νέα Δημοκρατία

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διατηρεί τον έλεγχο του κεντρικού δήμου από το 1986, η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του στη Θεσσαλονίκη είναι πολυσήμαντη. Η “εκκίνηση” της ανανέωσης της δημοτικής της παράταξης με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κ. Γκιουλέκα δεν Συνάντηση Παπαγεωργόπουλου-Γκιουλέκα. ήταν ανέφελη. Η πρόθεση του βουλευτή να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και η επιλογή του να εμφανιστεί ως ανεξάρτητος ξένισε και προκάλεσε αντιδράσεις από το “σύστημα” Παπαγεωργόπουλου. Βέβαια εκ των πραγμάτων δεν είχε πολλές επιλογές έναντι των φαινομένων κακοδιαχείρισης. Έπρεπε να επιχειρήσει την κάθαρση και να παρουσίαση μια νέα πρόταση μακριά από τα λάθη του παρελθόντος. Αντί στήριξης εισέπραξε την καχυποψία, και ήδη πολλοί αντιδήμαρχοι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ άλλοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στα κομματικά όργανα. Ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ θεωρεί ότι κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και εκτιμά ότι υπάρχουν τρόποι και χρόνος για να κλείσουν οι πληγές. Η πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά - Γκιουλέκα- Παπαγεωργόπουλου στην Αθήνα φέρεται να εξομάλυνε τα πράγματα, αλλά τα αγκάθια είναι ακόμα πολλά. Ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί τη διατήρηση του ελέγχου του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι η πρώτη αναμέτρηση που θα δώσει από τη θέση του προέδρου της ΝΔ. Οι τυχόν απώλειες, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη, όπου η υποψηφιότητα Γκιουλέκα είναι προσωπική του επιλογή, θα του κοστίσει πολλαπλά. “Ο Ν. Κακλαμάνης δεν είναι άνθρωπος του προέδρου ενώ ο Κώστας είναι. Κατά συνέπεια, αν ‘καταφέρουμε’ να χάσουμε τη Θεσσαλονίκη, δεν θα είναι καλό για τη νέα ηγεσία του κόμματος, που σ’ αυτές τις εκλογές προσδοκά κέρδη λόγω της δυσαρέσκειας από την κυβερνητική πολιτική”, τονίζει στέλεχος της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Παράπλευρες... απώλειες

Πέρα πάντως από τα ενδοπαραταξιακά-εσωκομματικά προβλήματα, η υποψηφιότητα Γκιουλέκα αντιμετωπίζει και μια σειρά από άλλες απειλές. Η στάση των γαλάζιων στελεχών που πρόσκεινται στην Ντόρα Μπακογιάννη είναι σαφώς αρνητική. Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη δεν επιθυμεί να ταυτιστεί και να στηρίξει υποψηφιότητες ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ. Η εμπλοκή της εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης σε μια αναμέτρηση με πολλές παραμέτρους δεν διευκολύνει τα σχέδιά της. Έτσι, θα διατηρήσει όσο μπορεί αποστάσεις και σαφώς στη Θεσσαλονίκη δεν θα επιλέξει τον κομματικό υποψήφιο της ΝΔ, όπως εξάλλου έπραξε και στην περίπτωση Πλακιωτάκη. Η επιλογή αυτή θα κοστίσει, όπως και η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκη Τζακόπουλου, που κινείται στον ευρύτερο “μεσαίο χώρο”.
Ανάλογα θα επηρεάσει και η στάση του ΛΑΟΣ. Σε περίπτωση που επιλέξει κομματική υποψηφιότητα, θα προκληθεί νέα πίεση στον χώρο της πατριωτικής λαϊκής δεξιάς με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις ο Κ. Γκιουλέκας, ενώ απώλειες για τη ΝΔ ενδεχομένως να προκαλέσει και η υποψηφιότητα του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιου Παπαθεμελή.

Εν αναμονή της διαπαραταξιακής

Το ΠΑΣΟΚ, που για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να ηγηθεί της προσπάθειας για “αλλαγή σελίδας” στον δήμο, φαίνεται να κινείται μεταξύ προβληματισμού, αναποφασιστικότητας και ίσως πολιτικής ατολμίας. Οι πληροφορίες ποικίλλουν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όσο αργεί να ανακοινώσει τις προθέσεις του, οι πιθανότητες να επιλέξει κομματική αναγνωρισμένη πολιτική προσωπικότητα αυξάνονται. Τότε θα βρεθεί αντιμέτωπο με την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω των επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων. Οπότε το σενάριο να μη δοθεί χρίσμα αλλά υποστήριξη σε κάποιον ανεξάρτητο υποψήφιο από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο δεν αποκλείεται.Μεταξύ αυτών που διεκδικούν το χρίσμα ή φέρεται να επιθυμούν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ είναι και οι Γ. Μπουτάρης και Ν. Ευθυμιάδης.
Την Τρίτη 24 Αυγούστου συνεδριάζει εκ νέου η διαπαραταξιακή επιτροπή, στην τελευταία συνεδρίαση της οποίας κατατέθηκαν και συζητήθηκαν τρεις υποψηφιότητες: του επιχειρηματία Τάσου Τζήκα που εκπροσωπεί την κίνηση “Θεσσαλονίκη - Δημιουργική Πόλη”, του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων και εκπροσώπου της παράταξης “Οικολογία- Αλληλεγγύη” Μιχάλη Τρεμόπουλου και του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας” και δημοτικού συμβούλου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.
Το ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο, παρότι μέσω της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη - Πρωταγωνίστρια” συμμετείχε στη διαπαραταξιακή και συμφώνησε για σύγκλιση στο “πρόγραμμα” και στον “κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου”, δεν αποδέχθηκε τη δέσμευση να υποστηρίξει τον κοινό υποψήφιο που αναμένεται να αναδείξει την Τρίτη η επιτροπή. Η δήλωση του γραμματέα της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπαστεργίου στη “ΜτΚ” είναι σαφής σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του κυβερνώντος κόμματος. “Παρακολουθούμε τη διαπαραταξιακή και μακάρι να προκύψει κοινός υποψήφιος, ο οποίος εύχομαι να συμπέσει με τον υποψήφιο που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ αυτόβουλα, δηλαδή ο πρόεδρος του κόμματος, θα αποφασίσει για τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης”, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Μεταξύ αυτών που διεκδικούν το χρίσμα ή φέρεται να επιθυμούν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ είναι και οι Γ. Μπουτάρης και Ν. Ευθυμιάδης, ενώ “ως είθισται” υπάρχει και η υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Μπ. Μπαρμπουνάκη, ο οποίος δηλώνει ότι αν το ΠΑΣΟΚ επιλέξει κάποιον εκ των Μπουτάρη, Ευθυμιάδη, Τζήκα και Τρεμόπουλου, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Αποδέχεται την υποψηφιότητα Μηταφίδη μόνο αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ. “Πώς όμως θα συνεργαστούμε με ένα κόμμα που εκφράζεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής (μνημόνιο) και του ‘Καλλικράτη’;” αναρωτιέται. Το ίδιο βέβαια ερώτημα θέτουν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝ...


Αριστερά διλήμματα


Αύριο θα συνεδριάσει η Ομάδα Αυτοδιοικητικής Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προκειμένου να καθοριστεί η στάση που θα τηρηθεί ενόψει των
Τριαντάφυλλος Μηταφίδηςαποφάσεων της διαπαραταξιακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ διχασμένος αναζητεί τη χρυσή οδό που θα οδηγεί σε προοδευτικές συνεργασίες αλλά και δεν θα “στομώνει” την προσπάθειά του να εγείρει “αντιμνημονιακές” και “αντικαλλικρατικές” θέσεις.
Οι διαφωνίες εντός του ΣΥΝ και περισσότερο μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή της παράταξης “Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας” στη διαπαραταξιακή επιτροπή ήταν εξαρχής πολλές και έντονες. Οι πιθανότητες ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτούν δέσμευση έναντι του υποψηφίου που ενδεχομένως θα προτείνει η διαπαραταξιακή φαντάζουν ισχνές. Εξάλλου και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει ότι η απόφαση για τον υποψήφιο της Θεσσαλονίκης θα ληφθεί κεντρικά, οπότε η επικύρωση της δέσμευσης θα τεθεί σε ασφυκτικά πλαίσια που ήδη έχει θέσει κεντρικά το κόμμα.
Οι συνεργασίες δεν αποκλείονται και παρά τις αποτυχίες (βλ. περιπτώσεις Τσακνή, Σακοράφα στην Αθήνα) ο ΣΥΝ κινείται υπέρ των συνεργασιών, αρκεί να υπηρετούν το τρίπτυχο:
α)
συλλογική ηγεσία και αντιδημαρχοκεντρική αντίληψη
β)
κριτική στον “Καλλικράτη” και
γ)
εναντίωση στα κυβερνητικά μέτρα και στο μνημόνιο.Μιχάλης Τρεμόπουλος
Ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να ενισχύσει αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς ήδη πιέζεται εξ αριστερών από το ΚΚΕ και τις εσωκομματικές φωνές που είναι αντίθετες στις “θολές προοδευτικές” συνεργασίες, αλλά και εκ δεξιών από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία κινείται πιο αυτοδιοικητικά και πιο ευέλικτα στο θέμα των συνεργασιών.
Η πραγματική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η διαπαραταξιακή να προτείνει ως κοινό υποψήφιο τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ενώ ακόμα και η πρόταση για το πρόσωπο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλου θα δημιουργούσε ρωγμές. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο είχε προτείνει ως υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. “Για μας αυτές οι εκλογές είναι δημοψήφισμα. Δεν αποκλείουμε τις συνεργασίες, αλλά αυτές εξαρτώνται από την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο εμείς απομακρυνόμαστε” τονίζει μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ και μέλος του συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.


“Λαϊκή Συσπείρωση”: Υποκριτικές οι δήθεν ανεξάρτητες υποψηφιότητες


Στη Θεσσαλονίκη το μόνο κόμμα που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εσωκομματικής φύσης, αναποφασιστικότητας ή πολιτικής ταυτότητας του υποψηφίου
Σωτήρης Ζαργιανόπουλοςτου είναι το ΚΚΕ. Ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, που διαδέχθηκε τον Αγ. Σαχίνη ως επικεφαλής του συνδυασμού της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της έντονης κριτικής που ασκεί το ΚΚΕ στα κυβερνητικά μέτρα, στον δικομματισμό και “στην κατοχή που έχει επιβάλει στη χώρα η τρόικα των μονοπωλίων”. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση των ποσοστών του, το ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει την ευκαιρία να καλύψει τις απώλειες από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ασκεί μάλιστα έντονη κριτική στις δήθεν ανεξάρτητες κινήσεις και πρωτοβουλίες. “Οι διαγκωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα για το ποιος θα είναι ή δεν θα είναι ο επίσημος υποψήφιός τους στις τοπικές εκλογές και η προσπάθειά τους να εμφανίσουν τους υποψηφίους τους ως ανεξάρτητους, άφθαρτους, αυτοδιοικητικούς, αντανακλά την αγωνία τους να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη για την πολιτική τους. Είναι μία ακόμα ένδειξη της υποκρισίας τους” τονίζει και καλεί τους οπαδούς του “να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο”.
www.makthes.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: