"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

100.000 στρμ. καλλιεργειών βαφτίζονται δάσος


Της Μαρίας Καραούλη

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στη Χαλκιδική κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν δασική έκταση, ενόψει της σύνταξης δασικών χαρτών στο πλαίσιο του εθνικού κτηματολογίου, διότι θα βασίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945(!), όταν όλη αυτή η περιοχή ήταν πράγματι δάσος.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε εκατοντάδες παραγωγούς του νομού, καθώς οι εκτάσεις που καλλιεργούν σήμερα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν δασικές. Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να θέλει να δώσει τέλος στην καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας, φέρνοντας το νομοσχέδιο-εξπρές σε διαβούλευση, ωστόσο στη Χαλκιδική αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.
“Θα είναι καταστροφή για τη Χαλκιδική αν τελικά ισχύσει αυτή η διαδικασία”, τόνισε στη “Μ” ο αντινομάρχης Χαλκιδικής για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Δημήτρης Τζηρίτης, προσθέτοντας ότι “οι μισοί κάτοικοι του νομού θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν και η τοπική οικονομία να χάσει περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως από την αγροτική παραγωγή. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί σε καμιά περίπτωση, διότι θα δημιουργήσει μεγάλη κοινωνική έκρηξη”........Η νομαρχία Χαλκιδικής και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών είναι αποφασισμένοι, μέσω των βουλευτών του νομού, να θέσουν το θέμα στη Βουλή και να εξηγήσουν τους λόγους αντίδρασής τους.
“Δεν είναι δυνατόν το κράτος έως σήμερα να αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες εκτάσεις ως καλλιεργήσιμη γη και να τις επιδοτεί και ξαφνικά αύριο να τις χαρακτηρίζει δασικές”, συμπληρώνει ο κ. Τζηρίτης υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί αντισυνταγματική τη διαδικασία, αφού η αγροτική παραγωγή στην περιοχή συμβάλλει στην εθνική οικονομία εδώ και πολλές δεκαετίες.
Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Τηιρίτης, υπάρχουν αεροφωτογραφίες του 1960, του 1971, του 1979, του 1992, του 1993 και του 2006. “Θεωρούμε ότι το δικαιότερο θα ήταν να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1992, οι οποίες είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένες”.


“Θα μεταναστεύσουμε αν μας πάρουν τη γη μας”

Μία από τις περιοχές που θίγεται είναι και τα Βράσταμα στη Βόρεια Χαλκιδική (φωτογραφία). “Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει η πολιτεία να το αντιμετωπίσει με προσοχή, δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βραστάμων Γιώργος Μελανδινός. “Υπάρχουν τρόποι ώστε και εμείς να μη χάσουμε τα χωράφια μας, αλλά και το κράτος να βάλει τάξη. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να φύγουμε, αφού δεν θα μπορούμε πια να επιβιώσουμε. Δεν είναι δυνατόν να χαρτογραφείται η χώρα με αεροφωτογραφίες του 1945, όταν στην Ελλάδα επικρατούσε εμφύλιος πόλεμος. Τότε δεν ήξερε κανείς τι είναι τι. Οι γονείς μας για να ορθοποδήσουν από την καταστροφή καλλιέργησαν αυτές τις εκτάσεις και γι’ αυτό έμειναν στον τόπο τους. Χάρη σ’ αυτούς μείναμε και εμείς εδώ και πιστεύω ότι θα μείνουν και τα παιδιά μας”.
Το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε να κινητοποιηθούν βουλευτές και φορείς του νομού, ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο αλλαγής χρήσης γης.
“Η σύνταξη των δασικών χαρτών με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία”, υποστήριξε ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος κατά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και πρόσθεσε: “Πολλές οικογένειες, που σήμερα ζουν από την αγροτική παραγωγή, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ όσοι αγνοήσουν τους χάρτες θα πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα. Πρόκειται για εκτάσεις που καλλιεργούνται και επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γνώσει του ελληνικού κράτους”.
Τοπικοί άρχοντες και κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην ψήφιση του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι η Χαλκιδική, εκτός από τον τουρισμό, ζει και από την αγροτική παραγωγή, η οποία καταλαμβάνει μεγαλύτερο τμήμα της τοπικής οικονομίας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: