"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΓΥΝ. ΘΕΜΑΤΩΝ (ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ)

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τρίτη, 26.1.2010

Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, μιλώντας, χθες, κατά την εκδήλωση κοπής πίτας της Γραμματείας, στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος του κόμματος, κ. Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισε:

« Κύριε Πρόεδρε, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Η πολιτική αυτή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια δύσκολη, πολιτική συγκυρία, αφού διανύουμε, τον πιο δύσκολο χειμώνα, μετά τη μεταπολίτευση. Το 2009 ήταν μια χρονιά που σηματοδότησε ένα τέλος και μια αρχή. Ζήσαμε ένα οδυνηρό αποτέλεσμα στις 4 Οκτωβρίου, μια βαριά ήττα, από την οποία πιστεύω, πως πρέπει να βγούμε όλοι πιο σοφοί, να μην επαναλάβουμε τα λάθη. Ζήσαμε και τη νέα αρχή, στις 29 Νοεμβρίου, με την εκλογή ως αρχηγού, του Α. Σαμαρά με μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή της κοινωνίας όπου 800.000 πολίτες προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες και ψήφισαν, για το νέο ξεκίνημα της Νέας Δημοκρατίας. Στις 29 Νοεμβρίου ανοίξαμε πανιά με άνεμο ανανέωσης και ελπίδας, με αυτοπεποίθηση, με κοινωνική συμμετοχή.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ:

    - Για την Οικογένεια και τη Μητρότητα

Θεσμοθετήθηκαν και είναι Νόμοι του Κράτους οι προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων. Για πρώτη φορά, μέσα από τον ασφαλιστικό νόμο, παρέχεται η δυνατότητα στη μητέρα – ασφαλισμένη σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και προσαύξηση της σύνταξής της.

  • Προωθήσαμε πολιτικές για την υποστήριξη της μητρότητας και της οικογένειας. Συγκεκριμένα:
  • Θεσπίσαμε τον νόμο 3500/2005 για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, προστατεύοντας την οικογένεια, τη μητέρα, τα παιδιά.
  • Στηρίξαμε, με σειρά μέτρων, την πολύτεκνη και την τρίτεκνη οικογένεια.
  • Θεσμοθετήσαμε το Σύμφωνο Συμβίωσης, προκειμένου να προστατεύσουμε τις γυναίκες και τα παιδιά, τα οποία προέρχονται από μακροχρόνιες συμβιώσεις και που, μέχρι τώρα, η νομοθεσία δεν τα προστάτευε.
  • Αναγνωρίσαμε στην Ελληνίδα αγρότισσα, τη δυνατότητα, είτε είναι άμεσα ασφαλισμένη, είτε έμμεσα, να έχει τις κοινωνικές παροχές και τις παροχές υγείας από τον ΟΓΑ, λαμβάνοντας επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) και παροχές περιθάλψεως.
  • Αυξήσαμε, από 1-5-2009, το επίδομα ΟΑΕΔ για τις μητέρες, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης άδειας μητρότητας, στα 739,56 ευρώ.
Για την Ισότητα των φύλων:
  • Μπαίνουμε σε μια εποχή όπου, πλέον, η Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη, έχουν πάψει να αντιμετωπίζουν τα γυναικεία ζητήματα και τα θέματα ισότητας, ως ‘’ειδικού’’ τύπου θέματα, αναδεικνύοντάς τα ως ζητήματα με πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
  • Πλέον τα θέματα ισότητας συνδέονται άμεσα με τις κυρίαρχες εθνικές πολιτικές προτεραιότητες των κρατών μελών, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.
  • Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν προβλέψει την ύπαρξη Υπουργείου Οικογένειας που είναι υπεύθυνο για τις πολιτικές αυτές, κάτι που λείπει από τη χώρα μας και το εισηγούμαι.
  • Ειδικότερα, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης είναι σαφές πως έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στις κοινωνικές υποδομές, ώστε οι ανθρώπινοι πόροι κάθε χώρας, οι γυναίκες και οι άνδρες, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
  • Για το λόγο αυτό, η διάσταση της ισότητας διατρέχει πλέον, όλες τις τομεακές και περιφερειακές πολιτικές και δράσεις.
  • Προς την κατεύθυνση αυτή, στόχος της Γραμματείας μας παραμένει, η εφαρμογή πολιτικών, που συμφιλιώνουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή των γυναικών, πετυχαίνοντας την αύξηση της απασχόλησής τους, χωρίς να τις αποκόψουμε από τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών.
  • Οι πολιτικές αυτές πρέπει να στοχεύουν και στους άνδρες, δεδομένου ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων υποδηλώνει αλλαγές και νέες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα.
  • Ας μην ξεχνάμε πως, σε μια δημοκρατική κοινωνία, η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και προς τους δυο γονείς, αδιαμφισβήτητα διευκολύνει την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην εργασία και την κατανομή των οικογενειακών ευθυνών ισομερώς.
  • Κατανοώντας αυτή την αναγκαιότητα στήριξης της οικογένειας, που συνιστά, πλέον, ευρύτερη κοινωνική ανάγκη, πήραμε τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.
  • Ειδικότερα, για την εργαζόμενη γυναίκα – μητέρα θεσμοθετήσαμε τον Ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία.
  • Επίσης, συστήσαμε την Εθνική Επιτροπή για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών, ως μόνιμο βήμα κοινωνικού διαλόγου και αναφέρομαι στον Ν. 3491/2006.
  • Προχωρήσαμε σε Κοινωνική Διαβούλευση, για πρώτη φορά, με τις πιο αντιπροσωπευτικές Εργοδοτικές Οργανώσεις.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων, ευρισκόμενη σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, με τις γυναίκες, τα τελευταία χρόνια, εργάζεται πάνω σε μια σειρά μέτρων που πρέπει να αναλάβουμε ως πολιτεία για τη στήριξη της οικογένειας και την ισότητα των φύλων. Προτείνω:

  1. Εξομοίωση των αδειών και των μέτρων προστασίας της μητρότητας των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Οι ανάγκες των γονιών είναι ίδιες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.
  2. Δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για θέματα οικογένειας. Στόχος της θα είναι η παρακολούθηση των οριζόντιων δράσεων και των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την οικογένεια.
3.Σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, λειτουργία του θεσμού «Βοηθών Μητέρων», ενός θεσμού που εφαρμόζεται ήδη στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στη Γαλλία (assistance maternelle) και τη Γερμανία, όπου μια γυναίκα, κατόπιν σχετικής κατάρτισης από ειδικούς, θα μπορεί να φυλά, με αμοιβή από τον Δήμο, για κάποιες ώρες τα δικά της και άλλα παιδιά στο ίδιο της το σπίτι. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην απασχόληση των γυναικών, κυρίως άνω των 50, που επιθυμούν να εργαστούν, αλλά δεν τους είναι εύκολο, λόγω ηλικίας.
  • Στεκόμαστε δυναμικά απέναντι στο ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού ή της φτώχειας, που, κυρίως, πλήττει τις γυναίκες.
Παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε, τόσο για τις ευρωπαϊκές, όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις ή συνεργαζόμαστε με τους εκπροσώπους στην Αυτοδιοίκηση, στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Διεθνείς Οργανισμούς, το Πανεπιστήμιο ή τα Ερευνητικά Κέντρα, Επιμελητήρια, Συνδικαλιστικά Οργανα, ΜΚΟ.
  • Επιθυμώντας τον συνεχή διάλογο με την κοινωνία, προγραμματίσαμε μια σειρά θεματικών - ομιλιών μέσα στο 2010 σε Αθήνα και Περιφέρεια. Πολιτική στόχευση των θεματικών αυτών είναι να εισηγηθούμε προτάσεις και θέσεις σε σημαντικά ζητήματα - όπως π.χ. συμφιλίωση καριέρας και οικογένειας, ισότητα στις αμοιβές, διαγενεακή αλληλεγγύη, γυναίκες και ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπο-αντιπροσώπευση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και να συνεχίσουμε το άνοιγμα στην κοινωνία, αντλώντας φρέσκες ιδέες.
  • Στηρίζουμε τη δυναμική παρουσία των γυναικών στην Επιστήμη, την Ερευνα, την Τεχνολογία.
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Λένε πως οι μάχες κερδίζονται μόνο από αυτούς που πιστεύουνε στη νίκη. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Στηρίζουμε το νέο ξεκίνημα της Νέας Δημοκρατίας με τον Α. Σαμαρά. Στις πολιτικές, όμως, μάχες θέλουμε την κοινωνία μαζί μας, θέλουμε τους νέους και τις γυναίκες μαζί μας, για να χτίσουμε την Ελλάδα της ελπίδας. Και σ΄ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Σας ευχαριστώ ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: