"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ


Tης Χριστίνας Σιδέρη

Α. ενότητα

Επειδή ενεργός πολίτης, σημαίνει ενημερωμένος πολίτης, πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Δήμων και κοινοτήτων έτσι ώστε να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα μας. Εκτός του ότι όλοι οι δημοτικοί άρχοντες είναι κατ ουσία υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων, εμείς σαν πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες τους, έτσι ώστε να ελέγχουμε το έργο τους. Οι υποχρεώσεις μας δεν τελειώνουν με την ψήφο, εκεί αρχίζουν, γιατί πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για να ελέγχουμε τακτικά αν οι εντολοδόχοι μας, περιφρουρούν τα δικαιώματα μας και εργάζονται για το συμφέρον του τόπου μας.
Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας πρέπει και επιβάλλεται να παρακολουθούμε στενά τις αποφάσεις των δημοτικών και δημαρχιακών συμβουλίων αλλά πάνω από όλα να γνωρίζουμε τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων, ώστε να είμαστε ενήμεροι για τις αρμοδιότητες τους.
Σήμερα θα παραθέσουμε μία πλειάδα υποχρεώσεων τους, που αν τις είχανε καλύψει τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους μας και οι εκτάσεις που κάηκαν ίσως πολύ λιγότερες.

Στο άρθρο 75 του κώδικα Δήμων και κοινοτήτων αναφέρετε ρητά και κατηγορηματικά ότι
Ι. Οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Οι αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων αφορούν, κυρίως, τους τομείς:
α) Ανάπτυξης, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως:
5. Η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής τους.
*Αλλά πάντα αυτό χρησιμοποιείται για τις πελατειακές σχέσεις της δημοτικής αρχής, προσλαμβάνοντας προσωπικό, όχι για τις ανάγκες του δήμου αλλά για την επανεκλογή των δημοτικών αρχόντων.
7. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση υποδομών για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, όπως έργων οδοποιίας, συστημάτων άρδευσης, αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.
*Αλλά κανείς δε σκέφτηκε να δημιουργήσει αντιπλημμυρικές δεξαμενές συλλογής υδάτων, οι οποίες θα χρησίμευαν στην ευκολότερη κατάσβεση στην χειρότερη περίπτωση και στη συντήρηση των αναδασωμένων δημοτικών δασών στην καλύτερη περίπτωση.
13. Η εκμετάλλευση δημοτικών και κοινοτικών δασών.
*Αλλά κανείς δε σκέφτηκε ότι μπορεί αποψιλώνοντας, καθαρίζοντας, δημιουργώντας μονοπάτια και κατάλληλη υποδομή για περίπατο και περιηγήσεις, πρώτον να διδάξει στα παιδιά την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και δεύτερον να κάνει τον κόσμο να αγαπήσει, να ενδιαφερθεί και επιτηρεί με προσήλωση τους χώρους που τον ενδιαφέρουν.

β) Περιβάλλοντος, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως:

4. Η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, η αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού και η λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων και ιδιαίτερα των χώρων διάθεσης απορριμμάτων από εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την κείμενη σχετική νομοθεσία.
* Αλλά εδώ τι να πρωτοπούμε για τα σκουπίδια που μένουν μέσα στα δάση και γίνονται πρώτη ύλη για τις φωτιές, για τα τενεκεδένια κουτάκια που προκαλούν σπίθες ή για τα σπασμένα γυαλιά που ξεκινάνε φωτιές… ή για τους καυγάδες των δημάρχων με τις δασικές υπηρεσίες για το ποιος είναι υπεύθυνος.
5. Η παροχή συνδρομής στην αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία, με κάθε πρόσφορο μέσο που διαθέτουν, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ιδίως σε περιοχές που έχουν δασικό χαρακτήρα.
* Αλλά εδώ με τι να πρωτο - γελάσουμε, με την ανύπαρκτη υποδομή, με τις ελάχιστες υδροφόρες, με τους ελάχιστους ως ανύπαρκτους χώρους εφοδιασμού των υδροφόρων ή με τη γελοία κατάσταση των δημοτικών αρχόντων που έβγαιναν στα κανάλια και δήθεν έκαναν κάτι το οποίο ήταν σημαντικό και ιδιαίτερο… ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ, καμία υπέρβαση δεν κάνατε κύριοι, μόνο τα αυτονόητα και πολύ λιγότερα από όσο έπρεπε.
7. Η μελέτη, διαχείριση και εκτέλεση προγραμμάτων οικιστικής και πολεοδομικής ανάπτυξης.
* Αλλά εδώ με τι να πρωτο – κλάψουμε, με τους υπαλλήλους των πολεοδομιών που τα παίρνουν, με τους εντολείς τους που τους καλύπτουν, με τους δημάρχους που εντάσσουν στο σχέδιο χωρίς μελέτη, με τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια που ψηφίζουν… Με ποιόν από όλους…… ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΤΙΡΙΟ, υπάρχει ένα δημοτικός υπάλληλος και ένας δημοτικός άρχοντας, που αμέλησε, που χρηματίστηκε, που δωροδοκήθηκε, που είχε συμφέρον.

Προτείνουμε

• Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης μέσω δημοτικών εταιριών για τη φύλαξη, καθαρισμό, αποψίλωση, πυροπροστασία, συντήρηση, επιτήρηση και αναδάσωση των δημοτικών δασών.
• Πρόγραμμα συνεργασίας με τους πρόσκοπους, οδηγούς και άλλες ΜΚΟ για την τακτική αποψίλωση των δημοτικών δασών.
• Δημιουργία αντιπλημμυρικών δεξαμενών συλλογής υδάτων για καλύτερη πρόσβαση πυρόσβεσης και συντήρησης των δενδρυλλίων στις αναδασωμένες περιοχές.
• Δημιουργία μονοπατιών και εγκαταστάσεων για περιηγήσεις, περιπάτους και απασχόληση μέσα στα δημοτικά δάση.
• Εκπόνηση προγραμμάτων ενημέρωσης και απασχόλησης παιδιών όλων των ηλικιών μέσα στο φυσικό περιβάλλον των δημοτικών δασών.
• Εκπόνηση δραστηριοτήτων των ΚΑΠΗ μέσα στο φυσικό περιβάλλον των δημοτικών δασών.
• Δημιουργία ειδικής ομάδας μέσα τις υπηρεσίες καθαριότητας που θα είναι υπεύθυνη για την καθημερινή καθαριότητα του δάσους και των μονοπατιών. Τακτικός έλεγχος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και εβδομαδιαίες αναφορές στο δημοτικό συμβούλιο.
• Αγορά και συντήρηση υδροφόρων με ποσοστό 1 ανά 1000 κατοίκους και όχι ψηφοφόρους.
• Δημιουργία χώρων εφοδιασμού των υδροφόρων σε μεγάλους δρόμους και σε κεντρικά σημεία σε αναλογία 2 υδροφόρες προς ένα χώρο εφοδιασμού.
• Να αφαιρεθεί από τους δήμους η δυνατότητα αλλαγής χρήσης γης για να πάψει να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.
• Να ελεγχθεί με αρμόδια όργανα και όχι τυπικά όπως τώρα η εγκυρότητα των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων από την περιφέρεια.
• Να υποχρεώνονται να συνοδεύουν τις δημοτικές αποφάσεις που αφορούν οικιστικά και χωροταξικά θέματα, με ανάλογες μελέτες.

Κύριοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια φταίτε γιατί

• Αναλώνεστε σε πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους και χαϊδεύετε αυτιά με δημιουργία θέσεων εργασίας χωρίς αντικείμενο αντί να ρίξετε το βάρος στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την αναδάσωση των δημοτικών δασών. Το ξέρουμε ότι είναι κουραστικές εργασίες αλλά περισσότερες ψήφους θα παίρνατε αν είχατε συμβάλλει στη διάσωση έστω και ενός δένδρου.
• Αναλώνεστε στις κομματικές ίντριγκες και στην αντιπολιτευτική διάθεση, αντί να προσηλωθείτε στο καθήκον σας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, και αυτοί που σας ψήφισαν και αυτοί που δεν το έπραξαν. Όλοι υποφέρουν το ίδιο από τις ζέστες, τις πλημμύρες, τις αρρώστιες και την καταρράκωση του φυσικού περιβάλλοντος.
• Αναλώνεστε στις διαμάχες με την πυροσβεστική, την περιφέρεια, τη νομαρχία, τη δασική υπηρεσία μόνο και μόνο γιατί είναι πιο εύκολο να μιλάτε για εμπλοκή αρμοδιοτήτων παρά για ανάληψη ευθυνών. Κύριοι καλύτερα περισσότεροι με τις ίδιες αρμοδιότητες παρά κανείς όπως τώρα και όλοι με τη δικαιολογία στην άκρη της γλώσσας.
• Έχετε κάνει τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, τσιφλίκια σας και διαχειρίζεστε τις τύχες μας με εγκληματικό τρόπο, χωρίς κανένα έλεγχο από την περιφέρεια. Οι οικοπεδοφάγοι και οι τεχνικές εταιρίες ορίζουν τη ζωή μας και εσείς τα παίρνετε για να κάνετε τα στραβά μάτια.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΠΛΑ ΕΧΕΤΕ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: