"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η ιστορία ενός πολύτιμου μπαχαρικού


Στο χωριό Κρόκος, στο Νομό Κοζάνης, βρίσκεται η μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της Ελλάδας, στην οποία γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού. Με τον κρόκο ασχολούνται 700 οικογένειες της περιοχής και η μέση ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 2 τόνους.
Από το σύνολο της παραγωγής, το 60% διανέμεται στην εγχώρια αγορά και το 40% «φεύγει» στο εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική, Ισπανία, Ιταλία). Πρόθεση του συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Πατσιούρα, είναι η αύξηση της παραγωγής και η ενίσχυση των εξαγωγών του προϊόντος, κάτι που για να γίνει «πρέπει να πειστούν οι νέοι να ασχοληθούν με την κροκοκαλλιέργεια, γιατί αλλιώς το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο», όπως είπε.
Ο κρόκος ή αλλιώς σαφράν(ι) είναι φυτό, από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Το σαφράν(ι) προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, με την επιστημονική ονομασία του να είναι Crocus sativus Linnaeus και ανήκει στην οικογένεια των Ιριδιδών (Iridaceae) .
Το φυτό του κρόκου ανήκει στην κατηγορία των τριπλοειδών φυτών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στείρο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί εγγενώς. Ο μόνος τρόπος για την αναπαραγωγή του είναι μέσω της διάσπασης και σποράς των βολβών του, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, η διαδικασία αναπαραγωγής του είναι περίπου ίδια με αυτής του σκόρδου. Ο ένας βολβός παράγει νέους βολβούς και αυτοί μπορούν να δώσουν νέα φυτά όταν φυτευθούν.
Η ιστορία του κρόκου ξεκινάει........

Δεν υπάρχουν σχόλια: