Η έγκυρη ενημέρωση και η κριτική σκέψη αποτελούν τα βασικά αντίδοτα στην παραπληροφόρηση και στο λαϊκισμό....

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026

Οι Υφάντρες του Ταξιάρχη!

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην αναβίωση της παραδοσιακής διαδικασίας του ιδιάσματος του αργαλειού, ενός σημαντικού κομματιού της υφαντικής τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ταξιάρχη, οργανώνει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 στις 13:30, ο Σύλλογος Γυναικών Ταξιάρχη, με την υποστήριξη του Δήμου Πολυγύρου, στο κτήριο του Συλλόγου.
Μέσα από την εκδήλωση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βήμα- βήμα την παραδοσιακή διαδικασία του ιδιάσματος, να γνωρίσουν τις τεχνικές και τους χειρισμούς της και να ανακαλύψουν τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας που χαρακτήριζε την καθημερινή ζωή των γυναικών του παρελθόντος. Θα γνωρίσουν μια εποχή όπου η γνώση μεταδιδόταν μέσα από την παρατήρηση, τη συμμετοχή και την κοινή εργασία, ενώ κάθε τέτοια συνάντηση αποτελούσε.... παράλληλα μια ευκαιρία για επικοινωνία, συντροφικότητα και ενδυνάμωση των δεσμών της κοινότητας.
«Με σεβασμό στην ιστορία και τις ρίζες μας, κρατάμε ζωντανές τις μνήμες, αναδεικνύουμε τις παραδοσιακές τέχνες και τις αναβιώνουμε στη σύγχρονη εποχή τιμώντας τις γυναίκες που με την υπομονή, τη δεξιοτεχνία και την εργατικότητά τους διαφύλαξαν έναν πολύτιμο θησαυρό γνώσης και πολιτισμού», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου, Γεωργία Αρωνιάδα.

Μετά την αναβίωση της διαδικασίας, θα προσφερθούν στους παραβρισκόμενους λουκουμάδες, όπως παλιά, θυμίζοντας πως το κέρασμα δεν ήταν απλώς μια γλυκιά απόλαυση, αλλά μια έμπρακτη έκφραση φιλοξενίας, ευγνωμοσύνης και αλληλεγγύης προς όσους συμμετείχαν και βοηθούσαν στην ολοκλήρωση της εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: