"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

"Τελευταίο ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό"....Παρουσίαση βιβλίου του Χρήστου Αθ. Φυλαχτού

Αρχές δεκαετίας 1990. Μια παρέα φοιτητών από την επαρχία ανταμώνει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Η ζωή ανοίγεται μπροστά τους. Καινούριες εμπειρίες, αναζητήσεις, προβληματισμοί, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα οδηγούν τους νεαρούς ήρωες στη δύσκολη πορεία προς την ενηλικίωση. Κεντρικά πρόσωπα ο Ανέστης, πρωτοετής φοιτητής από τη Χαλκιδική, με ιδιαίτερη αγάπη για την ιστορία του τόπου του, αλλά και ο «δάσκαλος» με τα μειλίχια χαρακτηριστικά, θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σήμερα και το χθες. Μια ομαδική εργασία πάνω στην τοπική ιστορία θα γίνει το εφαλτήριο να ξεδιπλωθούν άγνωστες πτυχές της.... ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά και στοιχεία της παράδοσης και της λαογραφίας του τόπου μας. Η κλοπή μιας ορειχάλκινης παράστασης από ένα μνημείο δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, θα μας κάνουν μάρτυρες μιας ανατρεπτικής εξέλιξης. Αλλά και ένα τραγικό περιστατικό στο νοσοκομείο θα σταθεί η αφορμή για να αναμετρηθούμε με τις ευαισθησίες μας πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Κι όλα αυτά σε ένα πάντρεμα ιστορίας και μυθοπλασίας που τονίζει την αξία του να ανατρέχουμε στις ρίζες μας, αν θέλουμε να καρποφορήσει το παρόν μας. 


Ο Χρήστος Φυλαχτός του Αθανασίου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1969 και μεγάλωσε στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Εργάζεται ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων. Αρθρογραφεί από το 1992 σε λαογραφικά, ενημερωτικά και πολιτιστικά έντυπα, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και συνέδρια με θέματα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία, λαογραφία και λογοτεχνία της Χαλκιδικής.

Έχει εκδώσει τα θεατρικά «Στου Τσαμ' τα χρόνια», «Απ΄ τον Χολομώντα στον Σαγγάριο», «Καπετάν Χάψας - το Λιοντάρι της Χαλκιδικής», «Ο Λεοντόκαρδος Μακεδονομάχος Γιαγλής» και «Η Γερακίνα και το πηγάδι».

Έχει εκδώσει τα παραμύθια: «Της Γερακίνας το πηγάδι» και «Στον ίσκιο του βουνού» (Συλλογή παραμυθιών).

Έχει συγγράψει και εκδώσει τα ιστορικά μυθιστορήματα «Μανιώ η Γαλατσάνα», και «Χνάρια από αίμα», καθώς και τη συνοπτική ιστορία για τα 200 χρόνια της επανάστασης στη Χαλκιδική, με τίτλο: «Το επαναστατικό κίνημα του 1821 στη Χαλκιδική».

Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας και ειδικός σύμβουλος Πολιτισμού στην Ένωση Δημοτικών Ραδιοφώνων και Τηλεοράσεων της Ελλάδας.

Ζει μόνιμα στην Παλαιοχώρα Χαλκιδικής. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Τσολάκη και έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Θανάση.

Χρήστος Αθ. Φυλαχτός

Ταχ. Δ/νση: Παλαιοχώρα Χαλκιδικής

Τ.Κ.: 63073

Emailfylachtos@yahoo.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: