"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Πολυγύρου στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Γ. Δασών, για την κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων σε καυσόξυλα

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι φέτος δεν θα επιτραπεί σε χωριά της ορεινής Χαλκιδικής στην περιφέρεια του Δασαρχείου Πολυγύρου, η συλλογή και υλοτομία καυσόξυλων για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, επιτρέπεται σε περιοχές του Δήμου μας, για 10 έως 15 ημέρες, η συλλογή και υλοτομία έως δύο τόνων κατακείμενων ξύλων και καυσόξυλων αείφυλλων για χρήση ατομικών αναγκών θέρμανσης των κατοίκων κοινοτήτων που έχουν δάση, ώστε να καλύψουν μέρος των αναγκών θέρμανσής τους. Πρόκειται για χωριά όπου κατοικούν μικροαγρότες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και προσδοκούν στη δυνατότητα με δικά τους μέσα να συλλέξουν μέρος των καυσόξυλων που χρειάζονται για τον χειμώνα. Οι κατοικίες τους είναι παλιές μονοκατοικίες με ελάχιστη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και υπόκεινται σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες χωρίς εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.
Την ίδια στιγμή, καυσόξυλα που υλοτομήθηκαν μέσω του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ, εκπλειστηριάστηκαν σε.... εταιρία πανελλαδικής εμβέλειας, μετονομασμένα σε βιομάζα, έναντι συμβολικού τιμήματος 3 ευρώ ανά τόνο, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής αυτών που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, ενώ την ίδια στιγμή πολλά εξακολουθούν να είναι εγκαταλελειμμένα στο δάσος.
Επειδή η κάλυψη των αναγκών στους μειονεκτικούς και δυσπρόσιτους οικισμούς είναι καθοριστική για την επιβίωση των λιγοστών ανθρώπων που σε πείσμα των καιρών ακόμη μοχθούν και αγωνίζονται στην ύπαιθρο, παρακαλούμε να τροποποιηθεί η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη καυσοξύλευσης του Δασαρχείου Πολυγύρου, επαναφέροντας τη δυνατότητα της ελεγχόμενης συλλογής καυσόξυλων που συνεισφέρει και στη μείωση της δυνατότητας πρόκλησης και επέκτασης πυρκαγιάς, αφού χωρίς κόστος για την Πολιτεία ενδυναμώνει τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης που αυτή εφαρμόζει.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου

Γεώργιος Εμμανουήλ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: