"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Νέος κύκλος ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τίτλο «Είμαι πρεσβευτής του τόπου μου»

Κύκλο βιωματικών σεμιναρίων ξεκινάει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με τίτλο "Είμαι πρεσβευτής του τόπου μου" στο πλαίσιο του προγράμματος Taste Halkidiki.  Το πρόγραμμα και η θεματολογία έχουν ως εξής:

  1. Είμαι πρεσβευτής του τόπου μου, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 10.00-14.00

  1. Η γαστρονομία στον τουρισμό, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 10.00-14.00

  1. Η επισκεψιμότητα των χώρων παραγωγής: ένα σύγχρονο εργαλείο Μάρκετινγκ, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, ώρα 10.00-14.00

  1. Επικοινωνία & προβολή, Πέμπτη...

    2 Μαρτίου 2023, ώρα 10.00-14.00

Απευθύνονται σε παραγωγούς προϊόντων, επαγγελματίες της εστίασης, της φιλοξενίας και της λιανικής πώλησης προϊόντων.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν σε όλα ή σε μερικά από αυτά.

Εισηγήτρια των σεμιναρίων είναι η Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος και Εκπαιδεύτρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Marketing.   Τα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΚΕΚ Πυθαγόρας σε συνεργασία με την εταιρεία Chef Stories. 

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος και είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 23710 24200 - 300 εσ. 4 (Δημήτρης Μήντος), email: simvoulos@epihal.gr  ή στις ηλεκτρονικές φόρμες των συνημμένων εγγράφων, που περιέχουν και περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στηρίζει την επιχειρηματικότητα και παρέχει τα εργαλεία στους επαγγελματίες, ώστε να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες, που προσφέρει ο τόπος, για την επιχειρηματική και προσωπική τους ανάπτυξη.  

Αναλυτικότερα για την κάθε θεματολογία του σεμιναρίου και για τις αιτήσεις συμμετοχής σε αυτά, στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο Link : https://epihal.gr/viomatika-seminaria-taste-halkidiki-2023/


Ξεκίνησε το 6ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική , είναι για εμάς απαραίτητη


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στην εκπόνηση του 6ου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Φεβρουαρίου  -  Μαρτίου  2023, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας. 

Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε. 

Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epihal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας
αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!

Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε : https://ee.kobotoolbox.org/x/TrBN97xj     


Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της "φυσικής αρχειοθέτησης", η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων - μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι: 

  • Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  • Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).

Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι  Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.

Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :"Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια.  Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής."   


Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα


Στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας προχώρησαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων - η Αυτοδιαχείριση, τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη . Η συμφωνία αυτή έρχεται να ρυθμίσει το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022 και αφορά στην έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής την οποία προμηθεύονται οι επιχειρήσεις.

Η συμφωνία αυτή, χαρακτηρίζεται καίριας σημασίας από την επιμελητηριακή κοινότητα και ήταν πολλές και συστηματικές οι προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξή της.  Με την συμφωνία αυτή, όλες οι επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν επιβληθεί εξοντωτικά πρόστιμα και βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με το φορέα, θα μπορέσουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους και μάλιστα ρυθμίζοντας εξωδικαστικά και με ευνοϊκούς όρους παλιότερα χρέη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε ενεργά και συστηματικά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη, καθώς έτυχε ευρείας αποδοχής το πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων για μια εταιρεία και έναν κατάλογο χρέωσης.


2η Προκήρυξη Ιδιωτικών Έργων Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Χαλκιδικής


Στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος Νομού Χαλκιδικής «Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» του ΠΑΑ 2014-2020, και ειδικότερα του ΜΕΤΡΟΥ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜE ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD) – LEADER» ΠΑΑ 2014 -2020 – ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD/LEADER)», καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι δικαιούχοι) να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα.

Οι δράσεις εφαρμόζονται σε όλη την περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, που είναι το σύνολο του Νομού Χαλκιδικής (πλην της χερσονήσου του Άθωνα), ενώ η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη (Εθνικοί πόροι & ΕΓΤΑΑ), που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 2.000.000,00 €. 

Οι υποδράσεις που δύναται να υλοποιηθούν, μέσω της τοπικής στρατηγικής, όσον αφορά σε ιδιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

19.2.3.1: Οριζόντια εφαρμογή  μεταποίησης, εμπορίας και/ ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα ΓΕΩΡΓΙΚΟ προϊόν με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής

Με την υπο-δράση ενισχύεται η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα ΓΕΩΡΓΙΚΟ προϊόν, με έμφαση στην τήρηση των προδιαγραφών υγιεινής, της εργασιακής ασφάλειας, αλλά και στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής των βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων ποιότητας.

19.2.3.3: Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής

Με την υπο-δράση ενισχύεται η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διανυκτέρευσης, της εστίασης και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Δικαιούχοι για όλες τις υποδράσεις μπορεί να είναι: Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής.

Η ένταση ενίσχυσης και οι εφαρμοζόμενοι κανονισμοί, είναι:

Για την υποδράση 19.2.3.1:    

  • 50%  (Κανονισμός (ΕΕ) 1305/2013, παράρτημα ΙΙ)

Για τις υποδράσεις 19.2.3.3:

  • Για τις Μη εισηγμένες ΜΜΕ, που λειτουργούν έως 5 έτη χωρίς διανομή κερδών: 65% (Κανονισμός (ΕΕ) 651/2014, άρθρο 22)

  • Για όλες τις υπόλοιπες: 70% (Κανονισμός (ΕΕ) 651/2014, άρθρο 14)

 Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ και σε φυσικό φάκελο στην ΟΤΔ. Η υποβολή της αίτησης στήριξης, ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr) προϋποθέτει να έχει προηγηθεί διαδικασία απόκτησης προσωπικών κωδικών πρόσβασης από τον/ την  δυνητικό δικαιούχο.

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης :  25/01/2023, ώρα: 13.00

Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης : 31/03/2023, ώρα: 15.00

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΕΤΧΑ :

  https://www.anetxa.gr/2%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%ae%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b7-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ad%cf%81%ce%b3%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80/

  ενώ για τους επιλέξιμους ΚΑΔ στο link: 

 https://www.anetxa.gr/1%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-2%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%ae%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%89%cf%84/

 Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, τη συμπλήρωση των αιτήσεων στήριξης και άλλες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 12.00 – 15.30 στα γραφεία της εταιρείας ή στα τηλέφωνα 23710 24407 ή 24507 (κα. Καραγιάννη Γεωργία), ή στο e-mail: info@anetxa.gr.


Προγραμματισμός προσκλήσεων Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027

Με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τον προγραμματισμό έκδοσης προσκλήσεων των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως προβλέπει ο Κανονισμός ΕΕ 1060/2021, πληροφορίες για τις αναμενόμενες προσκλήσεις, έχουν αναρτηθεί , ανά Πρόγραμμα και ανά Περιφέρεια στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, στο link:  https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1607 

Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022


Από 9 Ιανουαρίου έως και τις 10 Απριλίου 2023, θα γίνονται αιτήσεις ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα 360°» του νέου Αναπτυξιακού νόμου.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της προκήρυξης με ειδικότερες πληροφορίες και το υποστηρικτικό υλικό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) και η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr). Επίσης στο ΦΕΚ 6872/Β/29.12.2022 https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220206872 

Υπενθυμίζεται ότι υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικά, στο εν λόγω Καθεστώς μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που αφορούν:

  • στην αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε νησιωτικές περιοχές, 

  • την ανακύκλωση, 

  • τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο,

  • τη δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων,’

  • τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και οίκων ευγηρίας κ.α., υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στην προκήρυξη.

 εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας, της μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν μία από τις προϋποθέσεις:

– Δημιουργία νέας μονάδας - Επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας - Διαφοροποίηση της παραγωγής της μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί ποτέ από αυτήν με τον όρο ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά ποσοστό 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος πριν από την αίτηση υπαγωγής του σχεδίου.- Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.


Επιλέξιμοι Kωδικοί Δραστηριότητας

– Ορυχεία Λατομεία

– Κλάδος παροχής νερού – επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης

– Εκδόσεις

– Παραγωγή ταινιών

– ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας)

– Διαχείριση ακίνητης περιουσίας

– Τομέας υγείας και κοινωνικής μέριμνας

– Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες

– Τομέας αθλητικών δραστηριοτήτων & δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας

– Τομέας των άλλων δραστηριοτήτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών


Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου, είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Εμπορική εταιρεία, β. συνεταιρισμός, γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), δ. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ε. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον: - δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, - δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών, - δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων που ορίζει ο Νόμος 4887/22


Χρηματοδοτικό σχήμα επενδυτικού σχεδίου

Η οικονομική συμμετοχή κάθε φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.


Ποσά Ενίσχυσης

– Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα 3 εκατ. ευρώ για όλα τα είδη ενισχύσεων.

– Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί: - τα 3 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση των ενισχύσεων για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης - τα 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20.000.000 ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 30.000.000 ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.


Προδημοσίευση Δέσμης Δράσεων «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜμΕ»


Η δέσμη Δράσεων κρατικών ενισχύσεων «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜμΕ», του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021 – 2027) με συνολικό προϋπολογισμό 700.000.000 ευρώ,  στοχεύει στην  αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Χώρας.

Στις επιλέξιμες Δαπάνες των Δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός, πιστοποίηση προϊόντων, δαπάνες marketing, καθώς και δαπάνες  για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η κάθε επιμέρους Δράση καλύπτει διαφορετικού ύψους επενδυτικά σχέδια.

Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ (επιλογή είτε ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε. 1407/2013/De minimis είτε ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε. 651/2014 /ΓΚΑΚ).

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε. 1407/2013 (De minimis).

Σημ. Επισημαίνεται ότι υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη «Δράση 1 – «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ » είτε μόνο στη «Δράση 2– «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ». Περισσότερες λεπτομέρειες και για τις δύο δράσεις στο link:

 https://kepa-anem.gr/2022/12/20/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%ad%cf%83%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9/  


Προδημοσίευση Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»


 Η δέσμη Δράσεων κρατικών ενισχύσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα και καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, ως εξής:

 

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €18.000 έως και €30.000.

Προδημοσίευση Δράσης 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660 


Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €50.000 έως και €650.000.

Προδημοσίευση Δράσης 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660 


Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €200.001 έως και €1.200.000.

Προδημοσίευση Δράσης 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660


Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση (FiFo) και οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται (ημέρα και ώρα) μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης ανά κατηγορίας Περιφέρειας, βάσει των κριτηρίων που θα ορισθούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης και θα αφορούν στην κάλυψη της πλήρωσης των παραπάνω τυπικών προϋποθέσεων.  Επισημαίνεται ότι υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη «Δράση 1 - Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» είτε μόνο στη «Δράση 2 - Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» είτε μόνο στη «Δράση 3 - Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ».

Δείτε εδώ την σελίδα της προδημοσίευσης

 http://21-27.antagonistikotita.gr/desmi-draseon-psifiakos-metaschimatismos-mme/


Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Ειδικό Μέτρο Στήριξης «Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες»


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στο ειδικό μέτρο στήριξης «Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες» για την περίοδο 2019-2023, να υποβάλουν τα αιτήματά τους έως την 20η Φεβρουαρίου 2023 στην Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αριθ. 65/16586/18.01.2023 (Β′ 265). 

Τα αιτήματα στήριξης θα αφορούν το οικονομικό έτος 2022-2023 με καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης των δράσεων των εγκεκριμένων προγραμμάτων την 31η Αυγούστου 2023. 

Επισημαίνεται, ότι το ύψος του προϋπολογισμού του μέτρου αφορά Ενωσιακή συμμετοχή 50% των επιλέξιμων δαπανών και Εθνική Χρηματοδοτική Συμμετοχή όπως ορίζεται στην παρ. 4 του άρθρου 1 της ΚΥΑ υπ. αριθ. 976/148727/20.6.2019 (Β΄2554). 

Αιτήματα στήριξης μπορούν να υποβάλλουν επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις οργανώσεων οινοπαραγωγών, προσωρινές ή μόνιμες ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, ιδιωτικές εταιρείες καθώς και οργανισμοί δημοσίου δικαίου σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπ. αριθ. 491/62337/27.03.2019 ΚΥΑ (Β′ 1549) όπως ισχύει. 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, στο Τμήμα Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου και Λοιπών Προϊόντων. 

Την παρούσα πρόσκληση και την Υπουργική απόφαση υπ. αριθ. 65/16586 /18.01.2023 (Β′ 265) μπορείτε να τις αναζητήσετε στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ (Αγρότης Επιχειρηματίας-Προώθηση καλλιεργειών, Εκτροφών και Γεωργικών Προϊόντων Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες _Προγραμματική Περίοδος 2019-2023):

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer2/enimerosiproothisigeorproionton/8315-proothisioinou-3-130519 


Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας : Πρόσκληση συμμετοχής για τις επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SUSTEM / Sustainable European food and wine from the Mediterranean 


Η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ είναι ο συντονιστής εταίρος σε συνεργασία με τον ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ και την ENOTECA REGIONALE EMILIA ROMAGNA από την Ιταλία.

Στόχοι του SUSTEM είναι (α) η Ανάδειξη της βιωσιμότητας του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (β) η Ενίσχυση της Αναγνωρισιμότητας και της ζήτησης των προϊόντων στις αγορές της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Δράσεις του SUSTEM είναι (α) Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων & ποτών, (β) Εκδηλώσεις για επαγγελματίες (Ολοήμερες εκδηλώσεις για επαγγελματίες με showroom προϊόντων, masterclass οίνων και μαγειρικές επιδείξεις) , (γ) εβδομάδες εστιατορίων (προώθηση προϊόντων σε συνεργασία με εστιατόρια στη Γερμανία & Σουηδία) , (δ) Επισκέψεις εργασίας (Οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στις εκθέσεις και στις εκδηλώσεις στην Γερμανία και Σουηδία), (ε) Διαφήμιση (Εξατομικευμένη προβολή προϊόντων & επιχειρήσεων μέσω της ιστοσελίδας και των λογαριασμών κοινωνικών δικτύων καθώς και προβολή προϊόντων και επιχειρήσεων σε περιοδικά με υψηλή αναγνωσιμότητα στις δύο αγορές).

Στις δράσεις του έργου μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην παραγωγή και εμπορία των παρακάτω  κατηγοριών προϊόντων :

  • Τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ και γιαούρτι

  • Ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ

  • Ελαιόλαδο και ελιές

  • Μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά 

  • Προϊόντα δημητριακών, ρύζι

  • Αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής 

  • Οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ και ποικιλιακοί 

  • Τσίπουρο

  • Λοιπά προϊόντα ζωικής προέλευσης

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στις δράσεις τους θα λάβουν την ιδιότητα του Συνεργαζόμενου Μέλους της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ της ΠΚΜ (https://agromacedonia.gr/kanonismos/) 

Για Δράσεις προβολής (δημόσιες σχέσεις, Ιστοσελίδα & κοινωνικά δίκτυα, έντυπα, ηλεκτρονική διαφήμιση, προωθητικά βίντεο) το κόστος συμμετοχής ανά έτος ανέρχεται στο ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (2.000,00 €).

Για Δράσεις προώθησης το ποσό κυμαίνεται αναλόγως την επιλογή του κάθε συμμετέχοντα.

Περισσότερες πληροφορίες για προϋποθέσεις συμμετοχής στο link: https://epihal.gr/prosklisi-summetoxis-sustem-sustainable-european-food-and-wine-from-the-mediterranean/. Δηλώσεις συμμετοχής έως 28/02/2023.

Επικοινωνία με : Γεώργιος Μίσκας, miskas@economotechniki.gr, Δάφνη Καψάλα, d.kapsala@agromacedonia.gr  καθώς και στα τηλέφωνα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΚΜ 2313 330053.


9η τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση»


Δημοσιεύθηκε η 9η τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων της Δράσης  «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση»  του ΕΠΑνΕΚ σύμφωνα με την οποία η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων παρατείνεται κατά τρεις μήνες και μέχρι το αργότερο την 31-12-2023. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δείτε την 9η τροποποίηση της Δράσης http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1700 


ΔΥΠΑ: Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων, με επιχορήγηση 14.800 €


Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. 

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 € και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:


  • 1η δόση 4.000 €, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ

  • 2η δόση 5.400 €, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη

  • 3η δόση 5.400 €, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη  


Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ ηλικίας 18-29 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 €, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 - 2020».

 Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr   


Αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα νέων επιχειρηματιών 30-45 ετών σε 6 περιφέρειες με επιχορήγηση 14.800 €


Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α τα αποτελέσματα αξιολόγηση​ς αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δράση  «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει (από 1 Ιανουαρίου 2022) πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης

  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α' εξάμηνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων της δράσης

  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β' εξάμηνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων της δράσης.

​​Ενστάσεις δύνανται να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη  διεύθυνση www.ependyseis.gr  εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ενημέρωση των ενδιαφερομένων (από Δευτέρα 30-01-2023 και ώρα 13:00 έως Δευτέρα 13-02-2023 και ώρα 15:00).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 47.656.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.dypa.gov.gr


ΔΥΠΑ : Άνοιξε η πλατφόρμα για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες


Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). 

Τη δήλωση πρέπει να υποβάλλουν όλες οι δικαιούχοι με ημερομηνίες έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τις 26.05.2022 έως και τις 24.11.2022, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη στείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα ή αν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Η δήλωση είναι προσβάσιμη με τους κωδικούς TaxisNet στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epektases-tes-eidikes-adeis-prostasias-tes-metrotetas 


Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναφέρουν στη δήλωση πότε έλαβαν ή θα λάβουν την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, δηλαδή α) είτε σε συνέχεια της αρχικής λήξης της, β) είτε μετά την παρεμβολή κανονικής άδειας έτους 2022, γ) είτε μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη, καταγράφοντας και τα ακριβή χρονικά διαστήματα κανονικής αδείας ή πραγματικής εργασίας.

Συγκεκριμένα, η συνημμένη Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να δηλώνει: 

«Επιθυμώ την επέκταση της Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας:

1) σε συνέχεια από την αρχική λήξη αυτής ή  

2) μετά την παρεμβολή της κανονικής άδειας του έτους 2022, η οποία ελήφθη ή θα ληφθεί από ……. έως ……. ή 

3) μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη από ……. έως …….

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε https://www.dypa.gov.gr/ 


Επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς ένδυσης-υπόδησης


Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προσκαλεί 2.000 άνεργες γυναίκες, ηλικίας έως 49 ετών, να υποβάλουν αίτηση στο έργο “Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση και Πιστοποίηση στον κλάδο της Δημιουργικής Βιομηχανίας ως σύγχρονος πυλώνας του πολιτισμού για άνεργες γυναίκες ηλικίας έως 49 ετών”, Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”.

Οι συμπράττοντες φορείς είναι οι ΣΕΠΕΕ, ΣΚΕΕ και ΕΛΣΕΒΒΥΕ.

Οι υπηρεσίες που θα λάβουν θα είναι συμβουλευτικής φύσεως με επαγγελματική κατάρτιση διάρκειας 520 ωρών στους τομείς ένδυσης & υπόδησης και με πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.

Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται έως 2.600 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόσκληση και την αίτηση συμμετοχής, επισκεφθείτε τη σελίδα https://creative.inegsee.gr


ΔΥΠΑ : Νέο πρόγραμμα για την ένταξη 3.000 πρώην μακροχρόνια ανέργων 56+ ετών στον ιδιωτικό τομέα με επιχορήγηση 8.556 ευρώ


Από την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο  «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών». 

Στόχος της δράσης είναι να στηρίξει τη μετάβαση όσων εργάστηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον Δημόσιο τομέα μέσω του σχετικού  προγράμματος της ΔΥΠΑ σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. 

  1. Το «πρόγραμμα-γέφυρα» στον ιδιωτικό τομέα επιχορηγεί την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55- 67 ετών.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και η επιχορήγηση 715 ευρώ μηνιαία για κάθε πρόσληψη. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 25.755.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν αίτηση μέσω του gov.gr στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr


ΔΥΠΑ : Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6015/Β/28.11.2022 η Απόφαση Αριθμ. 110359 «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών». Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών που προβλέπεται στην υπό στοιχεία οικ. 28286/450/20.6.2017 κοινή υπουργική απόφαση.

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας. Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220206015 


Δ.ΥΠ.Α. : Δύο νέα προγράμματα για «ειδικές κατηγορίες» ανέργων


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5106/Β/29.09.2022 η Απόφαση Αριθμ. 90097 που αφορά δύο νέα προγράμματα για τους ανέργους . Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 . Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Πρόκειται για τα παρακάτω προγράμματα : 

  1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες 

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα για τις «πιο δύσκολα εξυπηρετήσιμες» πληθυσμιακές ομάδες και ειδικότερα τα άτομα με αναπηρία, οι αποφυλακισμένοι, τα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες άτομα, τα νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, τα διεμφυλικά πρόσωπα, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τα πρόσωπα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, μέσω της διασφάλισης της έγκαιρης έναρξης του εργασιακού βίου και της παρουσίας τους σε δουλειές με προοπτική.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

(α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα για όλες τις ομάδες στόχο του παρόντος κεφαλαίου, και

(β) επιχειρήσεις ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, όσον αφορά στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε όλη την επικράτεια.

Β. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας: οι μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών, οι άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άνεργοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι ρομά.

Δικαιούχοι του παρόντος προγράμματος είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων των κάτωθι κατηγοριών εγγεγραμμένων στο μητρώο των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α.

i. άνεργες μητέρες, οι οποίες επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους και έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο έως οκτώ (8) ετών και εξάμηνη ανεργία, (ii). άνεργοι άνω των 55 ετών με δωδεκάμηνη ανεργία, (iii). άνεργοι με 24μηνη ανεργία, (iv). άνεργα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, (v). άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, και (vi). άνεργοι ρομά.

Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό του 75% του μοναδιαίου κόστους (μισθολογικό και μη μισθολογικό) με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη. Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος, και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών όπου αυτά καταβάλλονται. 

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες. Το ανώτερο ποσό επιχορήγησης που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση για κάθε ωφελούμενο είναι 8.400 ευρώ = 12 ΜΗΝΕΣ x 700 ευρώ.

Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services), στην ιστοσελίδα αυτής (https://www.dypa.gov.gr/)

Επιχειρήσεις που διατηρούν υποκαταστήματα και επιθυμούν να προσλάβουν άτομα για να απασχοληθούν σε αυτά, υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση για κάθε υποκατάστημα, στο αρμόδιο ΓΕ ΕΚΟ ή ΚΠΑ2, εφόσον έχουν δημιουργήσει τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο Π.Σ. της Δ.ΥΠ.Α., μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο ΓΕ ΕΚΟ ή ΚΠΑ2, πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Υποβάλλεται μόνο μια αίτηση ανά έδρα ή/και υποκατάστημα ανάλογα με τα όρια σώρευσης του καθεστώτος ενίσχυσης που επιλέγει η επιχείρηση.

Περισσότερες πληροφορίες και για τα δύο προγράμματα στο link: http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205106 


ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τη νομοθεσία και όλες τις πληροφορίες για 160 επαγγέλματα και αδειοδοτούμενες ειδικότητες.


Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των εργαζομένων για έγκυρη ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματός τους, δημιούργησε την «Βάση Πληροφόρησης για τα Επαγγέλματα και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα».

Η δράση αφορά τη μελέτη, συλλογή, καταγραφή και αποτύπωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα κατοχυρωμένα/ρυθμισμένα επαγγέλματα και ειδικότητες.

Ο χρήστης μπορεί να πληροφορηθεί τις σχετικές προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την εξεταστέα ύλη όπου απαιτούνται εξετάσεις για την απόκτηση της συγκεκριμένης άδειας, τα επαγγελματικά δικαιώματα και λοιπές πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο ή τον κάτοχο της άδειας, καθώς και σε ποια ομοσπονδία της δύναμης της Γ.Σ.Ε.Ε. ανήκει η κάθε ειδικότητα.

Επίσης, για κάθε άδεια συγκεκριμένης ειδικότητας αναφέρεται η σχετική νομοθεσία, καθώς και το πλήρες κείμενο των αντίστοιχων Φ.Ε.Κ.

Η βάση περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που εποπτεύονται από αντίστοιχα Υπουργεία, στα οποία εντάσσονται ο μεγαλύτερος αριθμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που διαχειρίζονται νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. 

Όλα αυτά στην πλατφόρμα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ: https://profdata.inegsee.gr/

   

ΔΥΠΑ : Voucher για 150.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5961/Β/22.11.2022 η Απόφαση Αριθμ 6073/125  «Επιχορήγηση της Δ.ΥΠ.Α. για την υλοποίηση του Έργου: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5174739)» στο πλαίσιο της δράσης: «SUB2: Οριζόντια προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες (Horizontal upskilling/reskilling programs to targeted populations) - Δράση 16913».

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής επιταγών κατάρτισης (vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης της ΔΥΠΑ. Οι ωφελούμενοι του έργου, δικαιούνται μια προσωπική επιταγή κατάρτισης, με την οποία αποκτούν τη δυνατότητα να καταρτιστούν σε συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο που επιλέγουν οι ίδιοι, κατά τη φάση της υποβολής αίτησης στην πρόσκληση, που θα εκδώσει η ΔΥΠΑ. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 50 έως 100 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών. Για τη συμμετοχή των ωφελουμένων στα προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης η ΔΥΠΑ θα δημοσιεύει πρόσκληση, η οποία θα απευθύνεται σε εργαζόμενους, στον Ιδιωτικό Τομέα, όλων των κλάδων της οικονομίας, τους οποίους θα καλεί να υποβάλλουν σχετική αίτηση συμμετοχής. Η υποβολή των Αιτήσεων συμμετοχής των εργαζομένων στο έργο θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των εργαζομένων θα καθορίζονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205961 


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ - Τ4Τ"


Στις 16 Ιανουαρίου 2023, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG GROW) συνέστησε την ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής "Μαζί για τον τουρισμό της ΕΕ - T4T” που θα έχει ως έργο:  

  • να συνδράμει τη ΓΔ GROW στην προετοιμασία των πρωτοβουλιών πολιτικής που απορρέουν από τη Διαδρομή Μετάβασης στον τουρισμό, 

  • να υποστηρίξει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ της Επιτροπής, των χωρών της ΕΕ και των ενδιαφερομένων μερών σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας, των δράσεων, των προγραμμάτων και των πολιτικών της Ένωσης για τη στήριξη του τουριστικού οικοσυστήματος,

  • να προωθήσει την ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών στον τομέα του τουρισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής της Διαδρομής Μετάβασης για τον τουρισμό

  • να αναλάβει συμπληρωματικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τον Τουρισμό 2030.

 

Η Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων με σκοπό την επιλογή μελών της ομάδας, μη συμπεριλαμβανόμενων των αρχών των χωρών της ΕΕ και άλλων δημόσιων φορέων. Ο αριθμός των εμπειρογνωμόνων που θα επιλεγούν θα είναι κατ' ανώτατο όριο πενήντα (50).  Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή ως τις 16 Φεβρουαρίου 2023. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο στις 12:00 (μεσημέρι). Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023. 

 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο link: https://single-market-economy.ec.europa.eu/news/call-applications-open-selection-members-expert-group-together-eu-tourism-t4t-2023-01-19_en

Μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων φορέων (europa.eu) στο link : https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/calls-application?lang=en&do=calls.calls_for_app 


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Διαγωνισμός Νεοφυών Επιχειρήσεων για νησιωτικούς προορισμούς


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και το Ίδρυμα Εμπορικών Εκθέσεων των Καναρίων Νησιών (INFECAR) συμπράτουν στη διοργάνωση ενός διαγωνισμού νεοφυών επιχειρήσεων για την εξεύρεση  αειφόρων, καινοτόμων και ανατρεπτικών επιχειρηματικών μοντέλων, για τα ιδιαίτερα και ιδιάζοντα θέματα στους νησιωτικούς προορισμούς , ιδιαίτερα μετά την πανδημία COVID – 19. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους φορείς από όλη την αλυσίδα αξίας του τουρισμού, που μπορούν να προσφέρουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις για νησιωτικούς προορισμούς με πρόσημο την αειφορία.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο κατηγορίες : 

1: Την προηγμένη Τεχνολογία (Deep Tech): Νέες Τεχνολογίες εφαρμοσμένες στην αειφορία: Έχει προκύψει μεγάλη ανάγκη για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών , ψηφιακών εργαλείων και ικανοτήτων για την επιτάχυνση της στροφής προς την αειφορία, η οποία θα πρέπει να διέπει πλέον όλο τον κλάδο του τουρισμού, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

2.Καινοτομία και ψηφιοποίηση για νησιωτικούς προορισμούς :  Η προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού αποτελεί ευκαιρία για μετασχηματισμό, με έμφαση στην αξιοποίηση των επιπτώσεών του στους νησιώτικους προορισμούς και στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας και των συμπράξεων.

Ο διαγωνισμός προσκαλεί καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες θα εστιάσουν σε αυτούς τους τομείς, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται για την αειφορία σε ένα συγκεκριμένο νησιωτικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα, συμμετοχικότητα, την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, μεταξύ άλλων στόχων στο πλαίσιο της ευρύτερης ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικά σχεδιασμένων για νησιωτικούς προορισμούς. 

Σημειώνεται ότι οι φορείς που θα διακριθούν θα έχουν την ευκαιρία να: 

  • παρουσιάσουν την πρότασή τους στη διοργάνωση UNWTO Tourism Tech Adventures 

  • λάβουν συμβουλευτική καθοδήγηση από τον Οργανισμό και σημαντικούς εταίρους

  • λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη για την νεοσύστατη επιχείρησή τους 

  • γίνουν μέλος του δικτύου καινοτομίας του Οργανισμού.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 27 Φεβρουαρίου 2023

Ανακοίνωση των προτάσεων που θα που θα διακριθούν: 03 Μαρτίου 2023

Επιτάχυνση και καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες του τομέα: 15 Μαρτίου 2023 

Παρουσίαση των προτάσεων που θα διακριθούν: 16 Μαρτίου 2023 

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να έχει θετικό πρόσημο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τον τουρισμό εν γένει.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Δέσποινα Δαμιανίδου, Τμήμα Διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Τουρισμού, Τηλ .: (+30) 210 3736369, Φαξ : (+30) 210 3736181,  e-mail:  damianidou_d@mintour.gr ή να ενημερωθούν από τον ακόλουθο σύνδεσμο:


Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 

 

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 389/Β/28.01.2023 η Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 5432 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 06:00.» Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230200389 

Επιπλέον σύμφωνα με τον Ν. 5007_23.12.2022 (ΦΕΚ 241Α) επείγουσες ρυθμίσεις σχετικά με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, ισχύς  των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 κλπ,  παρατείνεται από τη λήξη τους έως την 31η-03-2023. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220100241 


Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε ασφαλιστικές και σε εταιρείες security


Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Επεκτείνεται, στη βάση του σχεδιασμού που έχει ήδη παρουσιάσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πεδίο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 στο πεδίο εφαρμογής του μηχανισμού Ψηφιακής Κάρτας εντάσσονται οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, των οποίων ο πρωτεύων ή δευτερεύων Κωδικός Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) ανήκει στον τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 6622, με υποχρέωση να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ταυτόχρονα, από την ίδια ημερομηνία, Πέμπτη 16/2/2023 εντάσσονται στο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας και με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας με πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 8010 και 8020. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας με τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 8030 δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Η ένταξή τους γίνεται είτε μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app για τους εργαζόμενους, η οποία έχει αναβαθμιστεί προκειμένου να υποστηρίζει τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρησης, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Ο μηχανισμός «ανάγνωσης» της Ψηφιακής Κάρτας είναι παρόμοιος με τη διαδικασία που ακολουθείτο για το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επιπλέον σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα, θα αναρτηθεί από το Υπουργείο στον ψηφιακό χώρο του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για τις εντασσόμενες επιχειρήσεις σχετικός κατάλογος ερωτήσεων και απαντήσεων αναφορικά με τη διαδικασία και τον τρόπο εναρμόνισης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις του πεδίου της ψηφιακής κάρτας.


Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση υποβολής δικαιολογητικών και καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών 


Παράταση υποβολής δικαιολογητικών και καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνέχεια σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων και δόθηκε, μεταξύ άλλων, νέα ευκαιρία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022. Επιπροσθέτως, διενεργήθηκε επανυπολογισμός στις βεβαιώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρεωτικής διατήρησης εργαζόμενων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση, κατά ποσοστό περίπου 42%, των αρχικά βεβαιωθέντων ποσών.

Μετά την πρωτοβουλία αυτή, και με στόχο την ορθολογική ολοκλήρωση της διαδικασίας, δρομολογήθηκε η έκδοση και νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, (ΦΕΚ 449Β_01.02.2023_Αριθμ. ΓΔΟΥ 12)  στην οποία θα προβλέπεται ότι:

    1ον. Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις-δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και

    2ον. Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. 

Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230200449 


Νέες ρυθμίσεις έρχονται για οφειλές σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία και από τράπεζες για δάνεια

Με τα χρέη στην εφορία να έχουν σκαρφαλώσει στα 113 δισ. ευρώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την πόρτα παλαιών ρυθμίσεων προκειμένου να επανενταχθούν όσοι τις έχασαν λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξουν οι ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων προς την εφορία και τα Ταμεία, καθώς και αυτή που τακτοποιούσε τα χρέη της πανδημίας. Ωστόσο, η επανένταξη των φορολογούμενων στις ρυθμίσεις θα συνοδεύεται με "πέναλτι" με ένα από τα σενάρια να προβλέπει την καταβολή δυο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμισης. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα έρθουν να προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται νέα γενικευμένη ρύθμιση οφειλών παρά μόνο η αναβίωση των παλαιών τόσο για το δημόσιο όσο και για τα ταμεία. Οι νέες ρυθμίσεις (θα ανακοινωθούν μέσα στο μήνα) θα περιλαμβάνουν πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι τελικές αποφάσεις όμως αναμένονται τέλη Φεβρουαρίου. Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή να έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμάται ότι το Δημόσιο έχει τα ταμειακά διαθέσιμα – 'σωσίβια' για να υποστηρίξει πολλές ρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι να πάρει και το αντίστοιχο σήμα για τις ρυθμίσεις από την Ε.Ε. επειδή κάποιες εξ' αυτών αντίκεινται στην Οδηγία κατά των Κρατικών Επιδοτήσεων.

Πάνω από τα 400 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος


Το φράγμα των 400 δισ. ευρώ, έσπασε τον Δεκέμβριο του 2022 το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, ξεφεύγοντας κατά περίπου 8 δισ. ευρώ, από το στόχο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Συγχρόνως, πηγή ανησυχίας αποτελούν και οι κρατικές εγγυήσεις προς τράπεζες, επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και δημόσιους φορείς το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε στο ποσό των 400,28 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,94 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 388,34 δισ. ευρώ.  Ακόμη, το ακαθάριστο χρέος της χώρας ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2022, στο 190,5% του ΑΕΠ, από 194,5% του ΑΕΠ το 2021, με τη βελτίωση να οφείλεται καθαρά στην ποσοτική αύξηση του ΑΕΠ στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Πηγή ανησυχίας συνιστά το γεγονός ότι, το ύψος στο οποίο διαμορφώθηκε το ακαθάριστο χρέος του Κράτους, είναι κατά 8 δισ. ευρώ, υψηλότερο, σε σχέση με τον στόχο που έθεσε το υπουργείο Οικονομικών και αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023. Ειδικότερα ο στόχος του ΥΠΟΙΚ ήταν το συνολικό χρέος να συγκρατηθεί στο τέλος του 2022, στο ποσό των 392,3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα κατά 7,98 δισ. ευρώ. 

Από τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει πως η αύξηση του δημοσίου χρέους προήλθε από τον νέο δανεισμό, το ύψος του οποίου ήταν υψηλότερο από τις εξοφλήσεις τίτλων που έληξαν. Ειδικότερα στη διάρκεια του 2022 εκδόθηκαν μακροπρόθεσμοι τίτλοι αξίας 8.202 εκατ. ευρώ, και εξοφλήθηκαν ομόλογα αξίας 4.352 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προστεθούν στο χρέος 3.850 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το χρέος επιβαρύνθηκε από το “ισοζύγιο” νέων εκδόσεων και εξοφλήσεων, δανείων, εντόκων γραμματίων και repos, συν αλλαγές στην ισοτιμία με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση στο χρέος να φτάσει σε 11,94 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2021.

Από το συνολικό ποσό του χρέους των 400,28 δισ. ευρώ, τα 303,54 δισ. ευρώ, αποτελούνται από δάνεια και τα υπόλοιπα, περίπου 97 δισ. ευρώ, είναι ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Το υπόλοιπο των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης, ανέρχονταν στο τέλος του Δεκεμβρίου σε 235,57 εκατ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με το τέλος του 2021, που ήταν 242,62 δισ. ευρώ.


ΕΦΚΑ : Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το νέο ασφαλιστικό έτος (2023)


Σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023). 

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, μετά από απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, παρατείνεται μέχρι 12/02/2023

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. 

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.


Χατζηδάκης: Αναδρομικά 100 ευρώ στους συνταξιούχους για κάθε μήνα που καθυστερεί η επικουρική 


Την καταβολή αναδρομικών 100 ευρώ τον μήνα και για κάθε μήνα καθυστέρησης, σε συνταξιούχους για τους οποίους έχει εκδοθεί κύρια, αλλά όχι επικουρική σύνταξη προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Το μέτρο θα αφορά τους δικαιούχους σύνταξης που έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα έως τον Ιούνιο του 2022, διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του. Με βάση της εκτιμήσεις, η καταβολή αναδρομικών αφορά 80.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης, που ενδέχεται να περιμένουν για την απόδοσή της από το 2016. Οι μισοί αναμένεται ότι θα πάρουν τη σύνταξη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Στους υπόλοιπους θα καταβληθεί έως τις 15 Μαρτίου 100 ευρώ τον μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης.

 Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης το έτος 2022 και τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»


 Θετικό ήταν το ισοζύγιο της απασχόλησης τόσο το Δεκέμβριο και συνολικά το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.911.305 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.838.458 (1.734.032 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 1.104.426 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 2022 του έτους ήταν θετικό κατά 72.847 θέσεις εργασίας. 

Το Δεκέμβριο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 204.101 ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.234 (69.282 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 125.952 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Δεκεμβρίου ήταν θετικό κατά 8.867 θέσεις εργασίας. 

Τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το Δεκέμβριο του 2022 και το σύνολο του έτους επιβεβαιώνουν την θετική πορεία της αγοράς εργασίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια που ανέκυψαν κατά την περίοδο αυτή. Υπενθυμίζεται ότι από την ετήσια έκθεση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το 2022 η οποία βασίζεται στον πίνακα προσωπικού που υποβάλουν ετησίως όλοι οι εργοδότες, προκύπτει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 13,3% σε σχέση με το 2019 και των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4%.

ΑΑΔΕ : Βεβαιώσεις αποδοχών 2022


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 220/B/19.01.2023 η απόφαση Α.1006/2023 για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2022. Για το φορολογικό έτος 2022 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 28/2/2023


 Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι προμηθευτές


 Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές, σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια του Ιανουαρίου. Όπως είναι γνωστό, η τελική τιμή καταναλωτή εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης στην κατανάλωση ρεύματος που ανακοινώνει κάθε μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επιδότηση διαμορφώνεται σε επίπεδο που διασφαλίζει ότι η τελική τιμή της ΔΕΗ, που είναι το σημείο αναφοράς καθώς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, θα διατηρείται στο επίπεδο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς η μείωση της αρχικής τιμής από τους προμηθευτές σημαίνει ότι, εφόσον ο στόχος για την τελική τιμή παραμένει ίδιος, θα είναι αντίστοιχα μειωμένο τον επόμενο μήνα το κονδύλι της επιδότησης που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. 

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε πρόσφατα είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα οι τιμές της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα είναι: 

-19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και 

-21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1) 

-15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο. 

Τα βασικά τιμολόγια που γνωστοποιήθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος: 

Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα. 

Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο) 

Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα). 

Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9) 

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5). 

Τα μειωμένα τιμολόγια αποδίδονται στην σημαντική πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου κυμαίνεται στα 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο, έπεσε ακόμη και στα 58 ευρώ (ενδοημερήσια καταγράφηκαν ακόμη και μηδενικές τιμές). Συγκριτικά το καλοκαίρι του 2022 η τιμή στην ενδοημερήσια αγορά είχε φθάσει κοντά στα 700 ευρώ και ενδοημερήσια στα 936 ευρώ ανά μεγαβατώρα). 

Οι εξελίξεις αντικατροπτρίζουν την μειωμένη ως τώρα ζήτηση ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά λόγω του ήπιου χειμώνα, την εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου και την πτώση των τιμών του αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο κάτω και από τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.


 Φωτοβολταϊκά στις Στέγες  - 75.000 επαγγελματικές άδειες σε πρώτη φάση


 Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ενταχθούν θα λάβουν επιδότηση έως και 60%. Σε πρώτη φάση, είχε ανακοινωθεί ότι το πρόγραμμα θα δώσει 250.000 άδειες, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν οικιακή χρήση, οι 75.000 επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 αγροτική εκμετάλλευση. Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι κατά 50.000 αυξημένος, δηλαδή θα φθάσει συνολικά τις 300.000.


Market Pass: Σε λίγες ημέρες οι αιτήσεις για την ενίσχυση 


Στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει  η εφαρμογή για τις αιτήσεις στο Market Pass. Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν είτε στην άυλη κάρτα ή σε τραπεζική κατάθεση έως τις 10 Μαρτίου. Εάν πρόκειται για άυλη κάρτα θα κατατεθούν δύο μήνες, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος αν πρόκειται για λογαριασμό θα δοθούν τρεις μήνες. Και κάθε μήνα θα προστίθεται το ποσό στην άυλη κάρτα. Με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής  τροφίμων. Μέσω της εφαρμογής, κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Σημειώνεται πως η κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

Η είσοδος στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr, γίνεται με τους κλειδάριθμους taxisnet όπου επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.


Έρχονται τρία νέα «καλάθια του νοικοκυριού»: Για Σαρακοστή, πασχαλινό τραπέζι και παιδιά


Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδιάζει ένα καλάθι με νηστίσιμα είδη λόγω Σαρακοστής, στη συνέχεια θα υπάρξει ένα καλάθι με τα είδη που αφορούν στο πασχαλινό τραπέζι ενώ σχεδιάζεται να υπάρξει και ένα καλάθι για τα παιδιά, όπως συνέβη και στις εορτές των Χριστουγέννων.

Το σαρακοστιανό καλάθι αναμένεται να είναι έτοιμο τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, δηλαδή, λίγες μέρες πριν την Καθαρή Δευτέρα ενώ όσο πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ενταχθούν σε αυτό και προϊόντα που αφορούν στο εορταστικό τραπέζι και θα εξελιχθεί σε καλάθι του Πάσχα.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η πρωτοβουλία για το καλάθι του νοικοκυριού, θα πάρει παράταση μέχρι και τον Ιούνιο προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε υπολογιστεί αρχικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο. Οπότε, το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να επιτραπεί η παράταση του μέτρου.


Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) - νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης συμβούλων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών


Σας ενημερώνουμε ότι από 1.1.2023 αλλάζει το τηλέφωνο επικοινωνίας για συμβούλους (λογιστές, οικονομολόγους, δικηγόρους, συμβούλους επιχειρήσεων κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους επιχειρήσεων που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Μπορείτε να κλείσετε το ψηφιακό σας ραντεβού για να εξυπηρετηθείτε με τηλεδιάσκεψη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myEGDIX.live.gov.gr, ή τηλεφωνήστε στο 213.212.5730 για να σας κλείσουν το ραντεβού σας κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες 09:00 – 17:00.

Δείτε το Δελτίο Τύπου: http://www.keyd.gov.gr/%ce%bd%ce%b5%ce%b1/

 

Διερεύνηση πρότασης συμμετοχής, ελληνικών (κυρίως εισαγωγικών αλλά και εξαγωγικών) επιχειρήσεων σε Ελληνο-Ρουμανικό Forum και B2B συναντήσεων, στην Κραϊόβα (εκτιμώμενος χρόνος διεξαγωγής αρχές Απριλίου τ.έ.).


Από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της χώρας μας στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, μας κοινοποιήθηκαν τα κάτωθι : «  Στη συνεχή προσπάθεια ενδυνάμωσης ελληνο-ρουμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και στο πλαίσιο συναντήσεων με εδώ Φορείς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει κατατεθεί πρόταση από ρουμανικής πλευράς στο Γραφείο, για (έντονο) ενδιαφέρον διοργάνωσης Ελληνο-Ρουμανικού Forum στην Craiova πρωτεύουσα της Περιφέρειας Oltenia, Forum στο οποίο αφενός θα παρουσιασθούν οι προοπτικές ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με την Περιφέρεια και αφετέρου θα υπάρξει παρουσίαση μέσω περιπτέρων, ρουμανικών αγροτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά επίσης δίδεται η δυνατότητα για τυχόν ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους...

Το Forum προτείνεται να λάβει χώρα στις αρχές Απριλίου στο Ξενοδοχείο Ramada στην Craiova, ενώ στον ίδιο χώρο θα διεξαχθούν και οι Β2Β συναντήσεις.  Στόχος αρχικά, από ρ/πλευράς είναι να δοθεί η δυνατότητα σε τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τροφίμων, να αναζητήσουν συνεργασίες με ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερο βαθμό δίδεται και η δυνατότητα σε τυχόν ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων – τροφίμων, να αναζητήσουν συνεργάτες στη Ρουμανία…

Για περισσότερες πληροφορίες 

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Bd. Pache Protopopescu nr 1-3,  Bucharest
Tel: 0040-21-2100748, 2115724
E-mail: ecocom-bucharest@mfa.gr  


 Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην FOOD & DRINK EXPO 24 έως 26 Απριλίου 2023»


 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής της, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη συμμετοχή της στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD & DRINK EXPO2023,που θα πραγματοποιηθεί στο Μπέρμινχαμ, στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου NECBIRMINGHAM, από 24 έως 26 Απριλίου 2023.

Η FOOD & DRINK EXPO είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 1500 εκθέτες και 35,000 επαγγελματίες επισκέπτες, και ανήκει στον τεράστιο όμιλο επιχειρήσεων William Reed, εκδότη των περισσότερων και πιο καταξιωμένων κλαδικών εντύπων όπως The Grocer, Food Manufacture, BigHospitality κλπ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην έκθεση FOOD & DRINK EXPO με στόχο την επιπρόσθετη αναγνωρισιμότητα και την ανάδειξη των αγροτικών (βιολογικών και μη) ποιοτικών προϊόντων της στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο του marketing για την προώθηση και προβολή των προϊόντων της στο εξωτερικό.  Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση θα παραδοθεί σε προνομιακό σημείο του Hall και εντός του Εθνικού Περιπτέρου ειδικά διαμορφωμένος χώρος. 

Όσες επιχειρήσεις θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στα e-mail:g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023.

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την διάθεσή τους, λαμβάνοντας υπόψη:

  • • Τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις

  • • Τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

  • • Την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ

  • • Τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετέχει σε περίπτερο της Περιφέρειας σε εκθέσεις.


Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη περιφέρεια.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330391 κα Τσιαμπαλή Χαρίκλεια και 2313330052 κα Μαρία Ελευθεριάδου.


Ενημέρωση για τους δύο Διαγωνισμούς (8ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου KOTINOS 2023) & (Διεθνείς Διαγωνισμούς  Ανώτερης Γεύσης Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς  “Olive Oil Trophy 2023” και “Table Olives Trophy 2023”), που διοργανώνει η ΦΙΛΑΙΟΣ.


Η ελαιοκομία αποτελεί για την Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, τομέα εθνικού ενδιαφέροντος, που αγγίζει οικονομικά τουλάχιστον 600.000 οικογένειες και κοινωνικά κάθε ελληνική οικογένεια. 

Η επιστημονική και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αναδεικνύει τα προϊόντα της ελιάς, την ποιότητά τους και τις καινοτόμες δράσεις του τομέα. 

Σε συνέχεια της επικοινωνίας που διατηρούμε τα τελευταία χρόνια, θέλουμε και φέτος να σας ενημερώσουμε για τους δύο Διαγωνισμούς που διοργανώνει η ΦΙΛΑΙΟΣ.

Πρόκειται για:

  1. Τον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου KOTINOS 2023 με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των δειγμάτων έως τη Δευτέρα 3/4/2023 και κόστος 180,00€ το πρώτο δείγμα και 150,00€ κάθε επόμενο (Κανονισμός και Αίτηση συμμετοχής: https://filaios.org/draseis/kotinos-awards/)

  1. Τους Διεθνείς Διαγωνισμούς  Ανώτερης Γεύσης Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς  “Olive Oil Trophy 2023” και “Table Olives Trophy 2023” που πραγματοποιούνται για 2η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «ΔΕΘ-HELEXPO», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών DETROP 2023, 18-20 Φεβρουαρίου 2023 (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης) με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των δειγμάτων έως την Παρασκευή 3/2/2023 και κόστος 150,00€ το πρώτο δείγμα και 120,00€ κάθε επόμενο (Κανονισμός και Αίτηση συμμετοχής: https://filaios.org/draseis/olive-trophies/)

Οι Διαγωνισμοί τελούν υπό την αιγίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς – ΔΟΕΠΕΛ και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ.

Στους Διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν  επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και παραγωγοί από όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες.


Προσφορά εφημερίδας “Rheinischer Spiegel” για δωρεάν προβολή ελληνικών προϊόντων με παρουσία στη Γερμανία


Από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας λάβαμε την κάτωθι ενημέρωση : 

Η καθημερινή εφημερίδα „Rheinischer Spiegel“ με έδρα την πόλη Viersen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσε, ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2023 θα διαθέτει δωρεάν χώρο για την προβολή ελληνικών προϊόντων, που είναι διαθέσιμα στη γερμανική αγορά (https://rheinischer-spiegel.de/rheinischer-spiegel-startet-aktion-zur-foerderung-griechischer-unternehmen-im-deutschen-markt/ 

Σε επικοινωνία μας με τη σύνταξη της προαναφερόμενης εφημερίδας πληροφορηθήκαμε, ότι η πρωτοβουλία αφορά καταρχάς σε προϊόντα διατροφής, αλλά ότι είναι ανοικτή και για τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα με παρουσία στη Γερμανία, καθώς επίσης και για τουριστική προβολή της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:

«Από τον Ιανουάριο του 2023 και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η καθημερινή εφημερίδα «Rheinische Spiegel» θα προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες διαφόρων ειδών δυνατότητες δωρεάν διαφήμισης, προκειμένου προβληθούν στη γερμανική αγορά. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2022, η Rheinischer Spiegel θα ξεκινήσει αρχικά με μια καμπάνια με δωρεάν διαφημιστικό χώρο στην αρχική σελίδα της…..

Διατίθεται χώρος διαφήμισης αξίας 600 διάρκειας ενός μήνα. Στόχος είναι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και

Ελλάδας, η προώθηση του διαλόγου και η προώθηση ενός δικτύου εντός των δύο χωρών και όχι μόνο.

Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση με προϊόντα που είναι διαθέσιμα στη Γερμανία. Ο δωρεάν διαφημιστικός χώρος, που προσφέρεται, έχει μέγεθος (728 pixel (πλάτος) x 180 pixel (ύψος) με σύνδεσμο στον ιστότοπο της διαφημιζόμενης εταιρείας. Εάν υποβάλουν αίτηση περισσότερες εταιρείες και δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος, τότε αποφασίζει η εφημερίδα (σ.σ. για το ποια εταιρεία θα προβληθεί). Η διαφήμιση θα δημιουργείται από τις επιλεγμένες εταιρείες και θα διατίθεται ως αρχείο jpg. Η αίτηση είναι δυνατή καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου redaktion@rheinischer-spiegel.de. Η πρωτοβουλία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023». Το γραφείο μας είναι διαθέσιμο για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση από την κα Φρίντα Γεωργίου (Σύμβουλος ΟΕΥ Β') Tel 0049 211 68785015-16 , Fax 0049 211 68 78 50 33 , e mail : ecocom-dusseldorf@mfa.gr 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Προτροπή για παροχή εκπτώσεων από εμπορικούς συλλόγους προς τα μέλη του


Κατόπιν αιτήματος του προεδρείου του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χαλκιδικής, γνωστοποιούμε προς τους εμπορικούς συλλόγους και σωματεία του,  την δυνατότητα για παροχή εκπτώσεων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους προς τις πολύτεκνες οικογένειες του νομού μας. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν οποιαδήποτε έκπτωση προς τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χαλκιδικής, μπορούν να επικοινωνήσουν στο e mail του Συλλόγου: politeknoihalk@gmail.com, ή στα τηλέφωνα του συλλόγου 23710-24296 καθώς στο τηλέφωνο της προέδρου κας Ιφιγένειας Κυριάκου 6977918688.

 Στις συγκυρίες και στις σκληρές προτεραιότητες των αναγκών που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, θεωρούμε καθήκον και υποχρέωση όλων μας να σταθούμε με στοργή δίπλα και να αντιμετωπίσουμε με γενναιοδωρία τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών.  Οι πολύτεκνες οικογένειες, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, έχουν μεγάλη και άμεση ανάγκη, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα. Ο καθένας από τη μεριά του, ας συνεισφέρει στο βαθμό που μπορεί στην ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών του νομού μας.


Εκπτωτική «Κάρτα Εργασίας» από τον Σύλλογο εργαζομένων καθαριότητας Νομού Χαλκιδικής


 Η εκπτωτική «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» δημιουργήθηκε από ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα που πιστεύουν στην συσπείρωση των ιδιωτικών υπαλλήλων ως καταναλωτών, για να έχουν κέρδος από τις καθημερινές τους αγορές.  Για την υλοποίηση των παραπάνω δημιουργήθηκε η πλατφόρμα kartaergasias.gr η οποία εφαρμόζει ένα δίκαιο πρωτοποριακό & καινοτόμο σύστημα εκπτώσεων και προσφορών με πλήρη διαφάνεια, όπου όλα τα μέλη της κερδίζουν από αυτά που αγοράζουν καθημερινά.

 Δημιουργήσαμε την «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» και μέσα από την ιστοσελίδα kartaergasias.gr που μπαίνει σε λειτουργία από 1 Φεβρουαρίου 2023, προσκαλούμε τις επιχειρήσεις του νομού που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσπάθειά μας, να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής, καταχωρώντας μία έκπτωση ή προσφορά για τα μέλη του συλλόγου μας. 

Ως κοινότητα εργαζομένων - καταναλωτών με χιλιάδες μέλη, η «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» προσφέρει εκπτώσεις και προνόμια τόσο στους καταναλωτές όσο και σε εσάς ως συμβεβλημένη επιχείρηση. Τα μέλη επωφελούνται από τις εκπτώσεις και τις προσφορές σας με κάθε αγορά και εσείς, ως συμβεβλημένη επιχείρηση διαφημίζεστε σε ευρεία κλίμακα, αποκτάτε νέους πελάτες και τα μέλη μας, σάς αναζητούν ενεργά, επειδή από εσάς λαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές. Περισσότερες πληροφορίες για την εκπτωτική «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» καθώς και για την αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο εκπτωτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής .




ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Δ.02/23 Ανοικτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός για Προμήθεια Μηχανογραφικού Εξοπλισμού


1. α. Αναθέτουσα Αρχή: ΔΟΥ Αεροπορικής Βάσης Λάρισας (ΔΥΟ Α/Β Λάρισας).

β. Μονάδα που διενεργεί τον διαγωνισμό: ΔΟΥ Α/Β Λάρισας (Τέρμα Αγιάς – Λάρισα – Τ.Κ. 41336 – Τηλ.: 2410 515475-6).

2. Διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού: Ανοικτή διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) με σκοπό τη σύναψη Σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/16, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει.

3. α. Αντικείμενο του διαγωνισμού: Προμήθεια Μηχανογραφικού Εξοπλισμού προς κάλυψη αναγκών ΑΤΑ & Μονάδων του.

β. Συνολική Προϋπολογισθείσα Δαπάνη: 220.000,00€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (ήτοι 272.800,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

γ. Ποσότητα (εκτιμώμενη): Ως Παράρτημα Ι της διακήρυξης Δ.02/23.

δ. Είδος σύμβασης: Σύμβαση Προμήθειας Υλικών.

4. α. Διεύθυνση για την παροχή πληροφοριών τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 08:00 – 14:30: Βλέπε σημείο ένα (1β).

β. Ηλεκτρονική πρόσβαση: www.promitheus.gov.gr  και www.haf.gr  .

γ. Κωδικός διαγωνισμού στο ΕΣΗΔΗΣ: 179778.

5. α. Έναρξη προθεσμίας υποβολής των προσφορών: 20η Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 07:00 πμ.

β. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών: 7η Μαρτίου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 μμ. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας, δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Σύστημα.

γ. Ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών: 8η Μαρτίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:00 πμ.

6. α. Τόπος παράδοσης: Μ.ΑΤΑ/ΣΕΦ (Στρατόπεδο ΑΤΑ, Ηρώων Πολυτεχνείου & Αγιάς, Λάρισα).

Κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού: Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάσει της χαμηλότερης τιμής, χωρίς να υπερβαίνεται η προϋπολογισθείσα αξία ανά είδος, υποχρεωτικά για το σύνολο της ζητούμενης ποσότητας. H εν λόγω προμήθεια είναι διαιρετή. Συνεπώς, οι υποψήφιοι οικονομικοί φορείς δύναται να καταθέσουν προσφορά για ένα ή περισσότερα ή και για το σύνολο αυτών, υποχρεωτικά όμως για το σύνολο της ζητούμενης ποσότητας έκαστου είδους.


Νέος Κανονισμός του Υπουργείου Γεωργίας (USDA) για τροποποίηση ορισμένων τυπολογικών χαρακτηριστικών ακτινιδίων στην αγορά ΗΠΑ.


Κατόπιν ενημέρωσης από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, σας πληροφορούμε ότι « Δημοσιεύθηκε, στις 30.1.2023, από την Υπηρεσία AMS / Agricultural Marketing Service, του α/ Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ο νέος Κανονισμός "California and Imported Kiwifruit; Handling Regulations" με οποίο τροποποιούνται, από θέσης του Κανονισμού σε ισχύ στις 1.3.2023, ορισμένα τυπολογικά χαρακτηριστικά των ακτινιδίων "Actinidia chinensis" (κοινώς γνωστά ως "golden") στην αγορά ΗΠΑ. 

Όπως αναφέρεται στον νέο Κανονισμό, οι τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τα ακτινίδια τύπου "Actinidia chinensis", τόσο παραγωγής Καλιφόρνια (οποίας Πολιτείας η παραγωγή βασικά ρυθμίζεται με τη νέα κανονιστική νομοθεσία, συμπληρωματικά του προηγούμενου Κανονισμού Marketing Order No. 920), όσο και τα εισαγόμενα, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Agricultural Marketing Agreement Act of 1937) κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά των διακινούμενων αγροτικών προϊόντων στην αγορά ΗΠΑ επιφέρει αυτόματα συμμόρφωση στα ίδια χαρακτηριστικά και για τα αντίστοιχα εισαγωγής. 

Εν προκειμένω, από 1.3.2023, όλα τα "Actinidia chinensis", εγχώρια ή εισαγόμενα, που διακινούνται στην αγορά ΗΠΑ μπορούν να έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στον νέο κανονισμό: "size 49, maximum of 64 pieces in an 8-pound sample", ενώ επίσης, από τον Μάρτιο 2023, δεν θα απαιτείται ομοιομορφία μεγέθους των ακτινιδίων αυτού του τύπου ("the final rule exempts all varieties of Actinidia chinensis species kiwifruit from the requirement that fruit packed in a container be fairly uniform in size").

- Ο εν λόγω νέος κανονισμός δεν αφορά τα ακτινίδια τύπου "Actinidia deliciosa", κυρίως παραγωγής Καλιφόρνια ή αντίστοιχα εισαγόμενα, για οποία εξακολουθούν να ισχύουν τα προηγούμενα τυπολογικά δεδομένα ("size 45, maximum 55 pieces in an 8-pound sample, fairly uniform in size"). 

- Για όλους τους τύπους ακτινιδίων εξακολουθούν να ισχύουν τα δεδομένα που αφορούν στην ποιότητα: "All kiwifruit marketed under the Order will continue to be packed to the minimum grade of KAC No.1." 

Τα τυπολογικά χαρακτηριστικά εμπορίας ακτινιδίων που ίσχυαν στην αμερικανική αγορά μέχρι στιγμής (έως 1.3.2023) καθορίσθηκαν σε κείμενη νομοθεσία του 1985 (παραπάνω Marketing Order No. 920) και διαμορφώθηκαν βάσει της παραγωγής Καλιφόρνια τύπου "Actinidia deliciosa". Πλέον, όμως, τα χαρακτηριστικά παραγωγής ακτινιδίων στις ΗΠΑ έχουν αλλάξει, και στην Καλιφόρνια, και η εισαγωγή του νέου Κανονισμού κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των, μικρών γενικά, παραγωγών των λοιπών τύπων ακτινιδίων στις ΗΠΑ, αλλά και να αυξηθούν οι επιλογές του Αμερικανού καταναλωτή τόσο από την εγχώρια παραγωγή όσο και από τις εισαγωγές. 

Για πληρέστερη ενημέρωση, βλ.: 

- California and Imported Kiwifruit; Handling Regulations, 

https://www.federalregister.gov/documents/2023/01/30/2023-01701/california-and-imported-kiwifruit-handling-regulations.


Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως θα μειωθεί φέτος στο ήμισυ


Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% φέτος συγκριτικά με 2% το 2022, έχοντας δεχθεί πλήγμα από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, όπως ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατ. στα 208 εκατ. το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα ροκανίσει τους πραγματικούς μισθούς, ανέφερε η ILO σε έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις.

Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας θα πλήξει χώρες σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ανακάμπτουν από το οικονομικό σοκ της πανδημίας και ο κορονοϊός σαρώνει την Κίνα, αφού το Πεκίνο ήρε τους αυστηρούς περιορισμούς του lockdown.


ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,1% φέτος και 1,8% το 2024


Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, αυξημένων επιτοκίων και ανάγκης για δημοσιονομική πειθαρχία, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,1% φέτος (ύστερα από 5,1% το 2022), για να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,8% το 2024. Αυτή είναι η νέα εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ), o οποίος πάντως βλέπει άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς θα υποχωρούν οι τιμές ενέργειας, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 3,7% φέτος έναντι 9,5% το 2022 και στο 2,3% την επόμενη χρονιά. Στην τακτική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία δεν παραλείπει να επισημάνει σταθερά «αγκάθια» για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και να στείλει εκ νέου σήμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας.

Παρά την αύξηση στον τουρισμό και τη συνεχόμενη δημοσιονομική ενίσχυση, η κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 καθώς τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν και η οικονομική αβεβαιότητα θα αυξηθεί. Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας θα μειώσουν πληθωρισμό και θα ενισχύσουν την κατανάλωση από το 2024.  

Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύουν να διατηρήσουν μία σεβαστή αύξηση επενδύσεων παρά τα υψηλότερα κόστη. Ο πληθωρισμός θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού οδηγεί σε πιέσεις μισθών.

Το δημόσιο χρέος από 175,1% του ΑΕΠ το 2022 θα υποχωρήσει στο 170,7% φέτος και στο 163,6% το 2024, με τον ΟΟΣΑ να σημειώνει πως παρά τη μείωσή του παραμένει υψηλό, αν και η δομή του σε συνδυασμό με τα σταθερά επιτόκια που είναι κλειδωμένα σε χαμηλά επίπεδα για την εξυπηρέτησή του περιορίζουν την άμεση έκθεση στις αυξήσεις των επιτοκίων στην αγορά.

Όσον αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα, ο ΟΟΣΑ υιοθετεί βλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022, βάζοντας οριακά χαμηλότερα τον πήχη των προβλέψεων για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2024 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, πρόβλεψη την οποία συνοδεύει με συστάσεις για διατήρηση ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ 1,5% και 2% για τα χρόνια μετά το 2023.

Στα φορολογικά διαπιστώνεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών και νομικών προσώπων με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο Οργανισμός συνιστά οι μελλοντικές παρεμβάσεις επί των συντελεστών να εστιάσουν στη συντήρηση των εσόδων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ζητά παράλληλα την τακτική δημοσίευση στοιχείων για τα κόστη και τα οφέλη όλων των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που αφορούν στα ορυκτά καύσιμα.


Moody’s: Πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα και το 2023 


Μειωμένο κατά 31,6 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα 2021-2023, το χρέος της Ελλάδας για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 162,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που θα καταφέρουν φέτος να εμφανίσουν χαμηλότερο χρέος από το 2019. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 στο 2023 θα είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. 

Σε γενικές γραμμές, αν και οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη είναι αρνητικές, η Moody’s τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κροατία και την Πορτογαλία, είναι οι βασικές χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες προκλήσεις, λόγω της εξάρτησής τους από τον τουρισμό. Η έκθεση τονίζει ότι οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να περιορίσουν το πλήγμα στις οικονομίες, με την Moody’s να σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους βασικούς ωφελημένους.  Ωστόσο, όπως καταλήγουν οι αναλυτές, εάν το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού επιβεβαιωθεί, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για κάποιες από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. 


«Μαύρες» προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται ύφεση το 2023


 Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 σε επίπεδα που «πέφτουν» στο χείλος της ύφεσης για πολλές χώρες, καθώς ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών εντείνεται, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου αποδυναμώνονται. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο αναπτυξιακός δανειστής αναμένει πλέον αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,7% το 2023. Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό εκτός των υφέσεων του 2009 και του 2020 εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στην προηγούμενη έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τον Ιούνιο του 2022, η τράπεζα είχε προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 στο 3%. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι μεγάλες επιβραδύνσεις στις προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των απότομων περικοπών στις προβλέψεις της στο 0,5% τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ευρωζώνη, θα μπορούσαν να προμηνύουν μια νέα παγκόσμια ύφεση λιγότερο από τρία χρόνια μετά την τελευταία. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησε αυξημένη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τα επισιτιστικά και ενεργειακά σοκ, τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από συγκρούσεις και τον αυξανόμενο κίνδυνο κρίσεων χρέους. Ανέφερε, δε, ότι απαιτούνται νέες ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικού κεφαλαίου και εγχώριων πόρων για να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην κλιματική προσαρμογή, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την υγεία.


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://epihal.gr/%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%a0%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7/ 

 

Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Νέα ψηφιακή υπηρεσία: Ζήτηση & προσφορά εργασίας


To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.

Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: